Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zależy mi na względnie niedużym i energooszczędnym domu i wydaje mi się, że ten spełnia moje warunki http://projekty.lipinscy.pl/Systematyczny/. Jednak zawsze zupełnie nie znam się na ocenie funkcjonalności budynku na podstawie projektu - czy ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii?

Chcę po prostu wiedzieć, czy w tym domu będzie się 'wygodnie mieszkać' Z góry dziękuję za pomoc!

• 1 month później...

Witaj, zakupiłem projekt budynku i zaczynam budowę dosłownie "na dniach". Wybór padł akurat na ten budynek po długich poszukiwaniach. Co przekonało mnie do tego projektu - sporo argumentów jest mocno subiektywna, a główne to:

- nieduża powierzchnia (miało być w granicach 100m2),

- dobra orientacja wg stron Świata (przeszklona fasada wypada na naszej działce dokładnie na południe),

- zwarta i "prosta" bryła,

- "nowoczesny" wygląd,

- brak garażu lub możliwość jego usunięcia,

- odizolowane od salonu i z drzwiami pomieszczenie kuchni.

Wprowadziliśmy podczas adaptacji kilka zmian, wspominają o nich nawet poprzedni uczestnicy dyskusji:

- zamiana miejscami pomieszczenia kotłowni i łazienki,

- nieco przesunięte kominy od kominka i w kotłowni,

- wydzielony, dodatkowy pokój na piętrze (kosztem dwóch pozostałych),

- inne drobne.

A czy się będzie w tym domu mieszkać wygodnie? Kto wie... mamy z żoną nadzieję, że tak :) Wybudujemy, to się okaże.

Ja w tym projekcie mimo wszystko zmniejszylabym wysokosc okien w salonie. Nie ciagnelabym ich az do samej podlogi, bo w sumie jest tam jedyne miejsce na ustawienie foteli, sofy - wypoczynku ogolnie. Potem przez okno oglada sie tyl wersalki, troche nieciekawie. U szwagra sa w domu tez sa dwa piekne potezne okna, wyglada to syper, tylko, ze jego salon ma okolo 60 - 70 metrow i wypoczynek stoi na srodku pokoju, a okna sa odsloniete i wyeksponowane. Mysle, ze swiatla wystarczylo by z okien az do tej kreseczki poziomej, ktora widac na projekcie. Sami wybralismy projekt o identycznej orientacji wg stron swiata i kierunku kalenicy. Salon tez mamy na poludnie, a okna zmniejszamy wlasnie z tych wzgledow no i ekonomicznych, bo energooszczedna szyba o takich wymiarach troche kosztuje. Przemyslcie to, choc wiem za bardzo wlasnie zalezy wam na tym przeszkleniu. Zrobicie, jak Wam bedzie wygodnie.

A mi brakuje jakiegoś pomieszczenia typu spiżarnia-schowek na różności, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Poza tym nie jestem przekonana do umiejscowienia łazienki na parterze. Raz, że od frontu, dwa przy samych drzwiach wejściowych. Może być zimno po wyjściu z kąpieli. Nie widzę też kata na pralnie i suszarnię. Pozbyłabym się tez balkonów. Edytowane przez joliska
Usunięto reklamę

A mi brakuje jakiegoś pomieszczenia typu spiżarnia-schowek na różności, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Poza tym nie jestem przekonana do umiejscowienia łazienki na parterze. Raz, że od frontu, dwa przy samych drzwiach wejściowych. Może być zimno po wyjściu z kąpieli. Nie widzę też kata na pralnie i suszarnię.

Graciarnie można mieć w garażu. Kąpiel w dolnej łazience będzie należeć do rzadkości (wiem z doświadczenia). A na pralnie i suszarnie jest ogromne pomieszczenie gospodarcze 5m2.:)

• 2 months później...
Witaj, zakupiłem projekt budynku i zaczynam budowę dosłownie "na dniach". Wybór padł akurat na ten budynek po długich poszukiwaniach. Co przekonało mnie do tego projektu - sporo argumentów jest mocno subiektywna, a główne to:

- nieduża powierzchnia (miało być w granicach 100m2),

- dobra orientacja wg stron Świata (przeszklona fasada wypada na naszej działce dokładnie na południe),

- zwarta i "prosta" bryła,

- "nowoczesny" wygląd,

- brak garażu lub możliwość jego usunięcia,

- odizolowane od salonu i z drzwiami pomieszczenie kuchni.

Wprowadziliśmy podczas adaptacji kilka zmian, wspominają o nich nawet poprzedni uczestnicy dyskusji:

- zamiana miejscami pomieszczenia kotłowni i łazienki,

- nieco przesunięte kominy od kominka i w kotłowni,

- wydzielony, dodatkowy pokój na piętrze (kosztem dwóch pozostałych),

- inne drobne.

A czy się będzie w tym domu mieszkać wygodnie? Kto wie... mamy z żoną nadzieję, że tak :) Wybudujemy, to się okaże.

Chciałam wysłać wiadomość na PW, ale sie nie udało dlatego pisze...

Jak tam Twoja budowa systematycznego??

Tez wybrałam ten projekt i juz dom stoi:)

Pozdrawiam

kasia_kk Witaj,

nasza budowa jest obecnie na etapie wylania stropu (dokładnie dziasiaj zużyliśmy 7,5 m3 betonu na strop gęstożebrowy Leier); zaczynamy rozglądać się za podobnymi budynkami, by "zapożyczyć" sobie kolorystykę elewacji i dachu; w połowie lipca przyjeżdżają elementy więźby dachowej, mamy czas by pomalować deski podbitki - więc sprawa kolorysyki nabiera znaczenia.

Pomimo obecności sufitu nad pomieszczeniami parteru ciągle trudno nam ocenić jak się będzie mieszkało - na pewno podobają się nam duże przeszklenia w salonie, ale z powodu likwidacji obu balkonów zapewne bez montażu markizy lub innego zacienienia się nie obejdzie.

A czy Ty także próbowałaś trzymać się założeń energooszczęgnego projektu? Jaki materiał na ściany wybralaś, czy stosujesz proponowaną przez projektantów wentylacje mechaniczną? A co z ogrzewaniem, u mnie w okolicy brak sieci gazowej i decyduje się na pellety, chociaż kotłownia do największych nie należy...

czesc,

nie miałam ostatnio okazji tutaj zajrzeć...dlatego odpisuje z lekkim opóźnieniem:)

Kiedy my wybieraliśmy projekt, kierowaliśmy się własnie między innymi tym, że jest własnie energooszczedny. Zakupiliśmy projekt gotowy i zamierzaliśmy tylko nieznacznie go "przerabiać". Miał być GWC i inne ciekawe gadżety, jednakże sytuacja finansowa się z lekka zmieniła... i jak to w życiu bywa - musieliśmy zrezygnować z proponowanych rozwiazań na rzecz tych raczej tradycyjnych - wiadomo dużo dużo tańszych.

I tak sciany mamy wykonane z ytong'a, wentylacja tradycyjna, przy mechanicznej trzeba zakupić droga centralę wentylacyjna; ogrzewanie-hmm.. u nas też sieci gazowej brak i mamy tradycyjny piec opałowy:)

Jeśli chodzi natomiast o zmiany w naszym projekcie, to z bryły pozbyliśmy sie kotłowni własnie na rzecz garderoby, której sciane nieco przesunęliśmy i powiększyliśmy tym samym dolna łazienkę. Nie zrobiliśmy też oddzielnego wiatrołapu. Został jednak znaczne przedłużony garaż - tak,że wystaje za przeszklonym salonem z 2-3m i tam własnie przenieśliśmy kotłownię.

Na równi z konczacym sie garazem bedzie się kończył drewniany taras - a ten wystajacy kawalek kotłowni świetnie zasłania salon od wiatrów.

na górze praktycznie nie wprowadzaliśmy zmian z wyjatkiem pomniejszenia klatki schodowej o połowe, w taki sposób, aby od sypialni zrobić drzwi i mniejsza garderóbko - graciarnię:) - z niej można przejsc do garażu.

Ogrzewanie mamy mieszane, czyli podłogówka + kaloryferki, zrobiliśmy już też kominek - będziemy mieć dodatkowo ogrzewanie kominkowe.

Balkony zostawiliśmy - wydaje mi się,że dodaja uroku temu prostemu domkowi. Tak samo elewacje zostawiamy w pierwotnej wersji - bedzie (kiedyś)drzewo egzotyczne i oczywiście biel.

Okna mamy białe, ale drzwi wejsciowe i bramę garażowa w szarym kolorze. W ciemnym graficie mamy dach i klinkier bedzię także w kolorze szarym. Podbitki nie robimy, tylko impregnujemy i malujemy farba na jasno szary kolor.

My mamy w planie wprowadzać się na pocz sierpnia i już sie nie mogę doczekać.

Mamy trzyosobowa rodzinkę i wydaje mi się, że miejsca będzie, aż nadto. Każdy ma swój pokój i to jest najważniejsze.

Gdybym umiała wklejać tu fotki - chętnie bym to uczyniła:) ale cóż...

Chętnie również zobaczyłabym Twój domek:)

Pozdrawiam

Pozdr

• 1 month później...