Rodia 26.01.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam,zależy mi na względnie niedużym i energooszczędnym domu i wydaje mi się, że ten spełnia moje warunki http://projekty.lipinscy.pl/Systematyczny/. Jednak zawsze zupełnie nie znam się na ocenie funkcjonalności budynku na podstawie projektu - czy ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii?Chcę po prostu wiedzieć, czy w tym domu będzie się 'wygodnie mieszkać' Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.01.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ja bym tylko kotłownię 1.5 zamienił miejscami z łazienką 1.6, ale to szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.01.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 No nie powiem ciekawy styl ma architekt. W energooszczędnym domku umieszcza rekuperację i dwa kominy - pewnie dla ozdoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.01.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Energooszczędny, czy nie, kominek dzisiaj musi być. No a drugi komin dla kotła w pomieszczeniu gospodarczym też jest niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodia 04.02.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Acha, dziękuję za wskazówki. Czyli większych grzechów brak?Sorry, że tak się upewniam, ale dom to nie jest błaha sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 30.03.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witaj, zakupiłem projekt budynku i zaczynam budowę dosłownie "na dniach". Wybór padł akurat na ten budynek po długich poszukiwaniach. Co przekonało mnie do tego projektu - sporo argumentów jest mocno subiektywna, a główne to: - nieduża powierzchnia (miało być w granicach 100m2), - dobra orientacja wg stron Świata (przeszklona fasada wypada na naszej działce dokładnie na południe), - zwarta i "prosta" bryła, - "nowoczesny" wygląd, - brak garażu lub możliwość jego usunięcia, - odizolowane od salonu i z drzwiami pomieszczenie kuchni. Wprowadziliśmy podczas adaptacji kilka zmian, wspominają o nich nawet poprzedni uczestnicy dyskusji: - zamiana miejscami pomieszczenia kotłowni i łazienki, - nieco przesunięte kominy od kominka i w kotłowni, - wydzielony, dodatkowy pokój na piętrze (kosztem dwóch pozostałych), - inne drobne. A czy się będzie w tym domu mieszkać wygodnie? Kto wie... mamy z żoną nadzieję, że tak Wybudujemy, to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KZ1719507696 30.03.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Ja w tym projekcie mimo wszystko zmniejszylabym wysokosc okien w salonie. Nie ciagnelabym ich az do samej podlogi, bo w sumie jest tam jedyne miejsce na ustawienie foteli, sofy - wypoczynku ogolnie. Potem przez okno oglada sie tyl wersalki, troche nieciekawie. U szwagra sa w domu tez sa dwa piekne potezne okna, wyglada to syper, tylko, ze jego salon ma okolo 60 - 70 metrow i wypoczynek stoi na srodku pokoju, a okna sa odsloniete i wyeksponowane. Mysle, ze swiatla wystarczylo by z okien az do tej kreseczki poziomej, ktora widac na projekcie. Sami wybralismy projekt o identycznej orientacji wg stron swiata i kierunku kalenicy. Salon tez mamy na poludnie, a okna zmniejszamy wlasnie z tych wzgledow no i ekonomicznych, bo energooszczedna szyba o takich wymiarach troche kosztuje. Przemyslcie to, choc wiem za bardzo wlasnie zalezy wam na tym przeszkleniu. Zrobicie, jak Wam bedzie wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.03.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Jeżeli chcecie by mieszkało się wygodnie zróbcie drzwi z gospodarczego do garażu. Sam mam podobnie przyklejony garaż i wiem jak często się do niego lata. Bez tych drzwi było by naprawdę upierdliwie.Zastanówcie się nad przesunięciem kominka bo będzie brak miejsca na TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 30.03.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 jesli na 2-3 osoby to bedzie wygodny... ot taka "stuningowana" stodołka - powinien byc nie drogi w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 30.03.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 aha - może na klatce schodowej jakies okienko choc połaciowe by się przydało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia z b. 31.03.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) A mi brakuje jakiegoś pomieszczenia typu spiżarnia-schowek na różności, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Poza tym nie jestem przekonana do umiejscowienia łazienki na parterze. Raz, że od frontu, dwa przy samych drzwiach wejściowych. Może być zimno po wyjściu z kąpieli. Nie widzę też kata na pralnie i suszarnię. Pozbyłabym się tez balkonów. Edytowane 16 Kwietnia 2011 przez joliska Usunięto reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 A mi brakuje jakiegoś pomieszczenia typu spiżarnia-schowek na różności, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Poza tym nie jestem przekonana do umiejscowienia łazienki na parterze. Raz, że od frontu, dwa przy samych drzwiach wejściowych. Może być zimno po wyjściu z kąpieli. Nie widzę też kata na pralnie i suszarnię. Graciarnie można mieć w garażu. Kąpiel w dolnej łazience będzie należeć do rzadkości (wiem z doświadczenia). A na pralnie i suszarnie jest ogromne pomieszczenie gospodarcze 5m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_kk 28.06.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Witaj, zakupiłem projekt budynku i zaczynam budowę dosłownie "na dniach". Wybór padł akurat na ten budynek po długich poszukiwaniach. Co przekonało mnie do tego projektu - sporo argumentów jest mocno subiektywna, a główne to: - nieduża powierzchnia (miało być w granicach 100m2), - dobra orientacja wg stron Świata (przeszklona fasada wypada na naszej działce dokładnie na południe), - zwarta i "prosta" bryła, - "nowoczesny" wygląd, - brak garażu lub możliwość jego usunięcia, - odizolowane od salonu i z drzwiami pomieszczenie kuchni. Wprowadziliśmy podczas adaptacji kilka zmian, wspominają o nich nawet poprzedni uczestnicy dyskusji: - zamiana miejscami pomieszczenia kotłowni i łazienki, - nieco przesunięte kominy od kominka i w kotłowni, - wydzielony, dodatkowy pokój na piętrze (kosztem dwóch pozostałych), - inne drobne. A czy się będzie w tym domu mieszkać wygodnie? Kto wie... mamy z żoną nadzieję, że tak Wybudujemy, to się okaże. Chciałam wysłać wiadomość na PW, ale sie nie udało dlatego pisze... Jak tam Twoja budowa systematycznego?? Tez wybrałam ten projekt i juz dom stoi:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 28.06.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 kasia_kk Witaj,nasza budowa jest obecnie na etapie wylania stropu (dokładnie dziasiaj zużyliśmy 7,5 m3 betonu na strop gęstożebrowy Leier); zaczynamy rozglądać się za podobnymi budynkami, by "zapożyczyć" sobie kolorystykę elewacji i dachu; w połowie lipca przyjeżdżają elementy więźby dachowej, mamy czas by pomalować deski podbitki - więc sprawa kolorysyki nabiera znaczenia.Pomimo obecności sufitu nad pomieszczeniami parteru ciągle trudno nam ocenić jak się będzie mieszkało - na pewno podobają się nam duże przeszklenia w salonie, ale z powodu likwidacji obu balkonów zapewne bez montażu markizy lub innego zacienienia się nie obejdzie.A czy Ty także próbowałaś trzymać się założeń energooszczęgnego projektu? Jaki materiał na ściany wybralaś, czy stosujesz proponowaną przez projektantów wentylacje mechaniczną? A co z ogrzewaniem, u mnie w okolicy brak sieci gazowej i decyduje się na pellety, chociaż kotłownia do największych nie należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_kk 06.07.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 czesc, nie miałam ostatnio okazji tutaj zajrzeć...dlatego odpisuje z lekkim opóźnieniem:) Kiedy my wybieraliśmy projekt, kierowaliśmy się własnie między innymi tym, że jest własnie energooszczedny. Zakupiliśmy projekt gotowy i zamierzaliśmy tylko nieznacznie go "przerabiać". Miał być GWC i inne ciekawe gadżety, jednakże sytuacja finansowa się z lekka zmieniła... i jak to w życiu bywa - musieliśmy zrezygnować z proponowanych rozwiazań na rzecz tych raczej tradycyjnych - wiadomo dużo dużo tańszych. I tak sciany mamy wykonane z ytong'a, wentylacja tradycyjna, przy mechanicznej trzeba zakupić droga centralę wentylacyjna; ogrzewanie-hmm.. u nas też sieci gazowej brak i mamy tradycyjny piec opałowy:) Jeśli chodzi natomiast o zmiany w naszym projekcie, to z bryły pozbyliśmy sie kotłowni własnie na rzecz garderoby, której sciane nieco przesunęliśmy i powiększyliśmy tym samym dolna łazienkę. Nie zrobiliśmy też oddzielnego wiatrołapu. Został jednak znaczne przedłużony garaż - tak,że wystaje za przeszklonym salonem z 2-3m i tam własnie przenieśliśmy kotłownię. Na równi z konczacym sie garazem bedzie się kończył drewniany taras - a ten wystajacy kawalek kotłowni świetnie zasłania salon od wiatrów. na górze praktycznie nie wprowadzaliśmy zmian z wyjatkiem pomniejszenia klatki schodowej o połowe, w taki sposób, aby od sypialni zrobić drzwi i mniejsza garderóbko - graciarnię - z niej można przejsc do garażu. Ogrzewanie mamy mieszane, czyli podłogówka + kaloryferki, zrobiliśmy już też kominek - będziemy mieć dodatkowo ogrzewanie kominkowe. Balkony zostawiliśmy - wydaje mi się,że dodaja uroku temu prostemu domkowi. Tak samo elewacje zostawiamy w pierwotnej wersji - bedzie (kiedyś)drzewo egzotyczne i oczywiście biel. Okna mamy białe, ale drzwi wejsciowe i bramę garażowa w szarym kolorze. W ciemnym graficie mamy dach i klinkier bedzię także w kolorze szarym. Podbitki nie robimy, tylko impregnujemy i malujemy farba na jasno szary kolor. My mamy w planie wprowadzać się na pocz sierpnia i już sie nie mogę doczekać. Mamy trzyosobowa rodzinkę i wydaje mi się, że miejsca będzie, aż nadto. Każdy ma swój pokój i to jest najważniejsze. Gdybym umiała wklejać tu fotki - chętnie bym to uczyniła:) ale cóż... Chętnie również zobaczyłabym Twój domek:) Pozdrawiam Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 19.08.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam, najaktualniejsze zdjęcie pochodzi sprzed 2 tygodni - widok na przeszkloną stronę, która tak nam się podoba. Dach w trakcie wykonania. Jeśli ktoś zainteresowany szczegółami realizowanego projektu to proszę pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.08.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Czy aby nie doniosłeś wysokości ścianki kolankowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 23.08.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Gabaryty budynku, wysokość ścianki kolankowej, wygląd elewacji widocznych na zdjęciu (oprócz usuniętych obu trójkątnych balkonów) dokładnie wg projektu - odbicie lustrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts