ilonark 26.01.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam, Drodzy Forumowicze chcielibyśmy ruszyć z budową jak najszybciej, mamy jednak problem. Otóż w listopadzie murarz zaczął kopać fundament niestety był to czas kiedy dość mocno padał deszcz w związku z tym woda zaczęła nachodzić, więc prace zostały przerwane. Do tej pory stoi woda w podkopanym gruncie. Wcześniej grunt był suchy, dodam, iż pod koniec lata Gmina skończyła robić chodnik i rowy. Coś zrobili nie tak, ponieważ tylko przy naszej działce i sąsiedniej stoi woda w rowie po brzegi ( rowy położone przy reszcie działek niemal puste). Woda nie ma gdzie spływać. Zgłosiliśmy już ten problem do Gminy, lada moment mają zrobić poprawki. Doradźcie proszę czy można coś zrobić, aby jak najszybciej wykopać i zalać fundamenty (gonią nas terminy bankowe). PozdrawiamIlona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 26.01.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 ilonarkU mnie na działce mam podobne warunki wodne. Zrobiłem badania geotechniczne i okazało się że pod 100cm warstwą piasku jest glina, warstwa praktycznie nie przepuszczalna. Przed mrozami miałem stan wód gruntowych na 50-70cm pod poziomem gruntu. Budowę zacząłem przed zimą, udało się zrobić wykom pod fundament, wylać chudy beton i zaszalować ławę. Cały czas pompowałem wodę z wykopu. Chciałem jeszcze wylać ławę a niestety nie udało się. Spadł śnieg i teraz w wykopie mam lodowisko:) Powiem Ci że bez pompki ciężko by było wykonać wymienione prace. Na wiosnę znowu pompowanie. U Ciebie chyba będzie podobnie. Robiłeś badania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilonark 27.01.2011 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam, dziękuję za odpowiedź. Badań nie robiłam. Mieszkam obok działki na której chcemy postawić dom od zawsze i przyznam, że na działkach obok nie było takiego problemu jak u nas. W zeszłym roku dwie działki dalej ludzie budowali dom i przy wykopie nie mieli takiej niespodzianki. Faktem jest, że zaczynali budowę latem, było suchutko. Dopóki nie położono chodnika na ulicy i nie przerobiono rowów było ok. Mąż jutro ma zrobić odpływ z działki, mam nadzieję, że to trochę pomoże. Masz rację na pewno bez pompki się nie obędzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majonez 27.01.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Hej...Ja ruszam z kopaniem jak tylko warunki pozwolą. Pewnie kwiecień. Warunki geologiczne - takie sobie - 130-160cm już się sączy. Mam fioła na punkcie dobrych "fundamentów" z racji jakiś starych przygód. Jako rozwiązanie wybrałem płytę fundamentową, energooszczędną - projektowaną i realizowaną przez LEGALETT. UWAGA - TO NIE JEST PŁYTA GRZEWCZA.To dobrze zaizolowana (20cm), z drenażem, geowłókniną, izolacją ziemi do okoła. W projekcie wygląda to na "pancerne" rozwiązanie. Zobaczymy jak się sprawdzi... Aaaaaa i nie wyszło ekstremalnie drogo.Zapraszam do dziennikaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anella 02.02.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ja mam chyba jeszcze gorzej, dlatego potrzebuję dobrej rady-działka to sam torf (1-1,5m), niżej jest piasek. W tej chwili woda jest na poziomie 1,5m. Muszę wymienić cały grunt i zagęścić piaskiem, dodatkowo wynieść budynek o 80cm. Dom będzie na płycie. Konsultowałam to z kilkoma firmami od robót ziemnych-jedni nie widzą problemu (jakoś to będzie), inni boją się wody. Mam 1 z kilku wycen: piasek (800m3) 17 tys., wykop i zagęszczenie 5,5 tys., drenaż, igłofiltry 10tys. Razem ok. 32 tys. netto. Dużo. Inne oferty to 35-45 tys. Poradźcie jak to można rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 02.02.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ja mam chyba jeszcze gorzej, dlatego potrzebuję dobrej rady-działka to sam torf (1-1,5m), niżej jest piasek. W tej chwili woda jest na poziomie 1,5m. Muszę wymienić cały grunt i zagęścić piaskiem, dodatkowo wynieść budynek o 80cm. Dom będzie na płycie. Konsultowałam to z kilkoma firmami od robót ziemnych-jedni nie widzą problemu (jakoś to będzie), inni boją się wody. Mam 1 z kilku wycen: piasek (800m3) 17 tys., wykop i zagęszczenie 5,5 tys., drenaż, igłofiltry 10tys. Razem ok. 32 tys. netto. Dużo. Inne oferty to 35-45 tys. Poradźcie jak to można rozwiązać Wykop i zagęszczenie za 5,5 tys to drogo - poszukaj tańszej kopary, a zagęszczać powinni p. od płyty - żeby później nie mówili, że było źle zgęszczone podłoże jak się coś z płytą będzie działo... Drenaż układasz w wykopie przy wymianie gruntu - rure drenarską sama możesz kupić tam gdzie najtaniej choć nie jest to wielki wydatek, zasypujesz piachem i po sprawie potem podpinasz pod studzienki chłonne. Z tymi igłofiltrami to bym się zastanawiał czy jest sens. U mnie poziom wód gruntowych w marcu (kiedy był robione badania) był na poziomie 0,5 m a w czerwcu jak robili wykop do wymiany gruntu pod płytę to wody nie było... Myślę że spokojnie można by z 9 tys urwać z tej wyceny Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Poradźcie jak to można rozwiązać Pdnieść zero jeszcze ze 20cm i zrobic pod domem piwnice. Taniej nie będzie ale przynajmniej wykorzystasz te pieniedze wydane na ten etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anella 03.02.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Browar i jajmar-dzięki za rady. Piwnicy mieć nie mogę, bo Plan Zagospodarowania zabrania. Dla mnie nie tylko wykop i zagęszczenie jest za drogie ale piasek! !! Czemu taki drogi? Może ktoś doradzi firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 04.02.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dla mnie nie tylko wykop i zagęszczenie jest za drogie ale piasek! !! Czemu taki drogi? Może ktoś doradzi firmę? Wygoogluj sobie piaskarnie w okolicy, telefon w rekę i negocjujesz cenę.. Tego raczej nikt za Ciebie nie zrobi Tylko dowiedź się jaka frakcja ma być i żeby się dobrze zagęszczał Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 04.02.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 i zeby to byl w miare czysty piasek- najlepiej gruboziarnisty bez domieszek frakcji gliniastych i ilastych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 06.02.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 a zagęszczać powinni p. od płyty - żeby później nie mówili, że było źle zgęszczone podłoże jak się coś z płytą będzie działo... Zagęszczenie gruntu można POMIERZYĆ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giovaniiii 06.02.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam, Drodzy Forumowicze chcielibyśmy ruszyć z budową jak najszybciej, mamy jednak problem. Otóż w listopadzie murarz zaczął kopać fundament niestety był to czas kiedy dość mocno padał deszcz w związku z tym woda zaczęła nachodzić, więc prace zostały przerwane. Do tej pory stoi woda w podkopanym gruncie. Wcześniej grunt był suchy, dodam, iż pod koniec lata Gmina skończyła robić chodnik i rowy. Coś zrobili nie tak, ponieważ tylko przy naszej działce i sąsiedniej stoi woda w rowie po brzegi ( rowy położone przy reszcie działek niemal puste). Woda nie ma gdzie spływać. Zgłosiliśmy już ten problem do Gminy, lada moment mają zrobić poprawki. Doradźcie proszę czy można coś zrobić, aby jak najszybciej wykopać i zalać fundamenty (gonią nas terminy bankowe). Pozdrawiam Ilona W tamtym roku u mnie bylo podobnie. Jedyne co mozna zrobic to wypompowac wode i modlic sie zeby grunt pod lawami nie rozmiekl. Jak rozmieknie to tylko wymiana gruntu albo wykonanie glebszego wykopu. Czy jest miekko to latwo sprawdzic . Jak drut powiedzmy fi12 wejdzie bez problemu w grunt to nie polecam wylewac na tym law. Prrosty dom to waga okolo 150ton. To musi miec stabilne oparcie Druga rzecz zostawienie odslonietego gruntu na zime tez nie jest dobrym pomyslem. Taki grunt sie rozwarstwi nawet na metr glebokosci. Nie wiem co to za kierownika budowy Macie ktory zgodzil sie na zaczynanie budowy bez pewnosci wylania chocby law przed zima. Rada: zanim cokolwiek dalej zaczniecie sprawdzcie stabilnosc gruntu pod lawy, i pompujcie wode. Dobrze bylo by tez chudziak pod lawy dac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilonark 15.03.2011 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam, nie użyliśmy jeszcze igłofiltrów. Na razie wykopaliśmy dół nie daleko fundamentów i zaczęliśmy pompować wodę (2 razy) i woda niestety nachodzi do dołu. W poniedziałek chcielibyśmy ruszyć, zobaczymy czy nam się uda osuszyć w ten sposób grunt. Igłofiltry będą w ostateczności, ale to drogie osuszanie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilonark 24.03.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam, udało nam się zacząć w poniedziałek, pomimo nachodzącej wody, która obrywała ściany wykopu. Pompowanie wody niewiele pomogło. Użyliśmy płyt OSB. Wykop, następnie płyty po obydwu stronach wykopu, między płyty deska, która podtrzymywała wszystko. Wczoraj zalaliśmy fundament, dziś murujemy z bloczków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 24.03.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 a dało się wyjąć te płyty po zalaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilonark 24.03.2011 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Użytych było 30 płyt, wyjęliśmy 10. Fakt takie rozwiązanie wiązało się z dodatkowym kosztem, ale i tak mniejszym niż np. igłofiltry. A dla nas było ważne, aby zacząć jak najwcześniej, ponieważ jeszcze w tym roku chcemy się wprowadzić. To, że płyty zostały w gruncie nie ma znaczenia dla fundamentu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
and12 08.04.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam, Jestem na forum nowy i zachciało mi się budowy. Mamy na działce o trudnych warunkach gruntowo-wodnych wykonane ławy fundamentowe. W trakcie wylewania chudziaka w narożnikach wykopu stała woda. W czasie odbioru zbrojenia zwróciłem na to uwagę ale Wykonawca to zbagatelizował a zatrudniony przez nas kierownik budowy się przyłączył. Pytanie brzmi: Czy wykonawca nie powinien osuszyć podłoża pod ławę, uzupełnić i zagęścić grunt pod chudziaka? i czy chudziak, który był po zalaniu "prawie sypki" to właściwa konsystencja? Załączam dwie fotki do wglądu. Za odpowiedzi dziękuję. Pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/asset.php?fid=42851&uid=148011&d=1302247304 http://forum.muratordom.pl/asset.php?fid=42850&uid=148011&d=1302247301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 08.04.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Wczoraj zalaliśmy fundament, dziś murujemy z bloczków. Pozdrawiam Nie za szybko? Przecież ten beton nie osiągnął nawet 50% wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrys2000.79 08.04.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 and12nie martw się beton lejesz na chudziak a nie do wody i to jest ważnea trudnych warunków to na zdjęciach nie widac zdarzają się dużo gorsze.chudziaka nawet byc nie musiało aże sypki to nie problem chodziło o zbrojenie żeby nie obrudziło się ziemią. ja musiłem robic studnie chłonne i pompowac wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
and12 09.04.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 tygrys2009.79Dziękuję za pocieszenie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts