Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska parkietowa na klej czy na click - teoria i praktyka

Gość Arturo7

Recommended Posts

Gość Arturo7

Czesc

Mam trudny wybor czy kupic deske na klej czy tez wg nowej technologii np w przyp. Barlinka na click. W teorii lepszy jest click ale jak to w praktyce.Jestem zainteresowany deska dab jedno i trojlamelowa, co radzicie KLEJ czy CLICK !!!!

pozdrawiam arturo :roll:

Gość arturo7

Dzieki

Tez sklaniam sie do polaczen na klej.

Lecz teraz wszystko produkuja na bezklejowe laczenia , a powiem takze ze i w Niemczech preferuja click !!!

Pozdrawiam wszystkich wykanczajacych sie przy wykanczaniu domu !!!

arturo

Dzieki

Tez sklaniam sie do polaczen na klej.

Lecz teraz wszystko produkuja na bezklejowe laczenia , a powiem takze ze i w Niemczech preferuja click !!!

Pozdrawiam wszystkich wykanczajacych sie przy wykanczaniu domu !!!

arturo

Większość paneli bezklejowych w czasie składania powodują unoszenie krawędzi do góry, co powoduje moim zdaniem pogorszenie jakości powierzchni(styków) paneli.

Napisałe jak umiałem, ale myslę, że należy samemu to zobaczyć(np w sklepie).Ponadto panele klejone prawdopodobnie w czasie zalania wchłoną mniej wilgoci, ponieważ klej uszczelnia połączenia.To są moje spostrzeżenia,nie wiem czy mam rację.

Gość arturo7

Wiesz widzialem kilka ulozonych podlog na click w sklepach jako testowanie przy wystawie parkietow i jak tysiace ludzi sie tam przewija to nie wykazuja zadnych rozszczelnien i wygladaja dosc solidnie .Caly czas waham sie z decyzja jeszcze zobacze w sklepie z parkietami w Niemczech i pogadam tam z fachowcami co sprzedaja i co montuja.

pozdrawiam

Hej Fachowcy !!!! :evil:

Mysle ze wsrod Was sa praktycy ,ktorzy moga cos powiedziec w tym temacie puk puk

polozylem pare tys. m2 desek, parkietow, paneli i innych wynalazkow po tej i tamtej stronie odry i nigdy nie kladlem paneli na clik jak klient chce to niech inni to robia ja nie. zlacze nie jest niczym uszczelnione a ja ponosze odpowiedzialnosc za robote i material. lecz klient decyduje co chce miec

Gość Arturo7

Rozmawialem z niemieckimi sprzedawcami parkietu i stwierdzili ze w zasadzie nie ma roznicy w ostatecznym efekcie takiej podlogi ,przy clicku wazna jest chemia po ulozeniu a w przypadku kleju dokladnosc nalozenia tego kleju we wpuscie, a nastepnie sciagniecie jego nadmiaru. Wiec skoro do tej pory nikt nie narzeka na klej to mysle ze pozostane przy sprawdzonej metodzie....

prosze o Wasze spostrzezenia z praktyki

i moze macie jakiegos sprawdzonego sprzedawce w okolicach Gizycka

• 2 weeks później...

Z tego co się dowiedziałem, panele na "click" uszczelnia się specjalną pastą, tak jakby sie nią kleiło.

Różnicz jest taka, że takie panele można zdemontować jak się znudzi i co innego sobie położyć. Sam tak w salonie będę miał , na razie panele "clik" a za pare latek, parkiet będzie.

Miałem na budowie "dekarza", który chwalił się ile to on się nie napracował w Niemczech. Za każdym moim pojawieniem się na budowie podchodził do mnie i opowiadał co i jak on robił. W końcu jak skończył u mnie obróbki blacharskie, to myślałem, że mnie nagły szlag trafi. Wezwałem właściciela firmy, która wykonywała całość robót ( i zatrudniała tego "dekarza"), pokazałem jego wypociny i na drugi dzień już gość nie pracował.

Morał : nie patrzcie co nasi rodacy robią w Niemczech i co zachwalają , a tych co chwalą się, że tam robili to pogońcie od razu.

Pytajcie fachowców z prawdziwego zdarzenia.

• 8 years później...