virek10 26.01.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam, Mam pytanie czy jest normalne montowanie węża (połączenia odpływu z dopływem) ? Czy jest jakieś uzasadnienie takiego połączenia ? Budynek jest nowo wybudowany. Jedyne uzasadnienie jakie znajduję to chęć ogrzewania pionów na max. z licznika zbiorczego do budynku. Będę bardzo wdzięczny za informacje/potwierdzenie. Pozdrawiam Virek Frakcja oczytana muratorem - ale wciąż nie wszechwiedząca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 26.01.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Połaczenie zasilania z powrotem tzw krutki obieg ma np na celu podniesienie temperatury wody w powrocie poprzez szybsze podmieszanie.Cos na zasadzie zaworu 3d mieszajacego .http://images46.fotosik.pl/544/67293f4e02e0535dmed.jpg W tym przypadku częsc wody nigdy nie trafi do grzejników lecz wruci podgrzana do pieca. Edytowane 26 Stycznia 2011 przez P:)apolinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virek10 26.01.2011 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 W tym przypadku częsc wody nigdy nie trafi do grzejników lecz wruci podgrzana do pieca. Czyli dokładnie tak jak myślałem:) Jest to ogrzewanie miejskie, więc w miejscu pieca jest zbiorowy licznik ciepła dla budynku, a za nim przyłącze. Rozumiem że w przypadku domu+piec regulacja ilościowa ma może jakiś sens. W moim przypadku (blok 1 klatka 3 piętra) na każdym mieszkaniu jest ciepłomierz elektroniczny (mierzy temp. wejścia, wyjścia, przepływ itp - wręcz wszystko) Taki sam ciepłomierz jest również jeden dla budynku. Zastanawiam się czy połączenie dopływu z odpływem (regulacja ilościowa) ma jakieś zastosowanie (?) Wydaje mi się iż jest to tylko sposób na mocne ogrzewanie pionów w klatce schodowej i tym samym ogrzewanie mieszkań (grzejniki w mieszkaniach są prawie zakręcone). Snuję teorię że developer w ten sposób mógł ogrzewać budynek i koszty przerzucić na przyszłych właścicieli lokali (z licznika zbiorczego dla budynku) który w protokole odbioru nie został spisany. Jest w tym jakaś prawda? czy może rozwiązanie to podczas budowy służyło do innych celów ? Pozdrawiam Virek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 26.01.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 To sa moje przypuszczenie,nie wiem czy zawór miedzy powrotem a zasilaniem jest otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virek10 26.01.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Obecnie zawór jest zamknięty. (czyli tak jak powinno być)Dziwi mnie że budynek jest wygrzany (bywałem tam kilka razy przed zakupem) a na licznikach mieszkaniowych zużycie jest ok. 7GJ na lokal ok 65m2 od początku sezonu grzewczego.Gdy w swoim mieszkaniu próbowałem ustawić takie samo zużycie dobowe wychodzi że powinien być odkręcony 1 grzejnik na 2-kę.Stąd mam przypuszczenia że z tego chyba nie da się przyzwoicie ogrzać budynku. A może ten zawór jest na potrzeby ogrzania wody użytkowej (?)Problem tylko w tym że przyłącze ciepła jest w budynku obok (A), a w tym budynku(B) nie ma żadnego kotła/urządzenia które podgrzewało by wodę.Więc pompowanie latem ciepłej wody do budynku A i spowrotem do B tylko po to aby w B podgrzać wodę i znowu przesłać do A... - to się kupy nie trzyma. Przygotowuje się do poruszenia tego tematu na zebraniu wspólnoty stąd pytanie techniczne czy:- czemuś może w praktyce służyć rozwiązanie jak w regulacji ilościowej(?)- zna ktoś zastosowanie tego zaworu w budynkach wielorodzinnych(?)- czy na etapie budowy budynku/CO używa się takich patentów ? PozdrawiamVirekFrakcja o grosz mądrzejsza - ale wciąż ciemna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 26.01.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Jeszcze jedna wersja godna rozwazenie.(skoro zawór jest zamkniety obecnie nie ma za zadanie podgrzac powrotu).Może też słuzyc jako obieg krótki do napełniania wody w instalacji.Hydraulik nie bedzie prosic karzdego o wejscie do lokalu w celu odpowietrzenia grzejnikó (uzupełnienie obiegu w wode po awarii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 26.01.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 A może ten zawór jest na potrzeby ogrzania wody użytkowej (?)[/QUOT]Wątpię Przygotowuje się do poruszenia tego tematu na zebraniu wspólnoty stąd pytanie techniczne czy: - czemuś może w praktyce służyć rozwiązanie jak w regulacji ilościowej(?) - zna ktoś zastosowanie tego zaworu w budynkach wielorodzinnych(?) - czy na etapie budowy budynku/CO używa się takich patentów ? [/QUOT] - regulacja ilościowa ma za zadanie podwyższenie temperatury powrotu (zabezpieczenie przed korozja zimnych tęperatur na piecu tj nie mniej niz 40-45 st na powrocie) - regulacja jakościowa ma za zadanie obnizenie tęperatury zasilania na grzejnikach(przed mieszaczem 80 st za 50 st) możliwośc wyeliminowania zaworó termostatycznych przy poprawnym ustawieniu kryzy Na pozostałe dwa nie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virek10 28.01.2011 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Czyli jakieś zastosowanie (odpowietrzanie grzejników) można znaleść dla zastosowania takiego zaworu. Nie zmienia to faktu że deweloper ogrzewał w ten sposób budynek.. Dziękuję za pozyskane informacje.Wszystkim którzy mieszkają w bloku z ciepłomierzami polecam sprawdzić czy przypadkiem nie ogrzewają budynku pionami (licznik na głównym przyłączu) PozdrawiamVirek10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts