nitubaga 26.01.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, jestem tu po raz pierwszy, choć nie pierwszy raz będzie w moim domu samoróba Wczoraj w głowie urodziło mi się, ze samorobnie zrobie półki do pokoju mojego 5latka Zamierzony cel http://www.pytanieomieszkanie.pl/uploads/zdjecia/glamstore_Kolorowe_kubiki_kwadraty.jpg no i teraz... umyślałam sobie, że skręce je wkrętami do drewna z odpowiednio dociętej płyty pilśniowej (twardej). Potem zagruntuje jakims cekolem czy innym atlasem i pociągne kolorowymi farbami do malowania ścian.... np akrylowymi, mniej chętnie olejnymi. I co? moge tak? farba mi nie zejdzie? może lepiej pomalować sklejke? Ma ktoś jakies pomocne pomysły? Edytowane 26 Stycznia 2011 przez nitubaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.01.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Dzizas, jaki watek powazny. To ja sie wypowiem jeszcze raz. Mozna pomalowac wszystko, co jest odpowiednio szorstkie, a jesli nie jest, nalezy to zmatowic drobnym papierem sciernym. Oczywiscie sklejka jest szlachetniejszym i fajniejszym materialem, mozna kupic taka pod malowanie i nie ma sprawy. Z tym, ze sklejka jest drozsza. Normalna pilsnia o ile dobrze kojarze jest szorstka, wiec powinno zlapac, ale najpierw drobny papier scierny, na to walnac primer czyli farbe podkladowa a na to farbe lateksowa albo olejna. Ja bym proponowala olejna w tym wypadku i najlepiej jakas dobra jakosciowo - np. Benjamin Moore, bo po pierwsze nie bedzie obsuwy z kolorem, a po drugie jest to taka farba, o jaka chodzi. Po pierwszej warstwie wszelkie nierownosci nalezy jeszcze raz przeleciec drobnym papierem i powinno byc OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.01.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 a ja malowałabym lakirem w sprayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.01.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 NIe bardzo rozumiem jak ty chcesz to wyciąć z twardej pilśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.01.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 pewnie z kątami prostymi, bez zaoblen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.01.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 a ja malowałabym lakirem w sprayu Mozna ale i tak musisz to zmatowic no i trzeba miec gdzie to zrobic. Mozna tez znalezc lakiernika ktory to prysnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.01.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 lakiernik wezmie jak za zloto. oczywiscie grunt i matowienie. ale dla mnie caly pic to te oblosci wlasnie a tego sie nie zrobi bez giecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.01.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Noooo tez mi sie to wydaje wyzsza szkola jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 27.01.2011 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witajcie, nie, nie spokojnie... na zaoblenia się nie piszę mierze siły na zamiary, chodziło mi raczej o pokazanie kolorów i tego, ze musi to być cos co się da malowac. Bryknę się dziś do jakiejś Casto i looknę na sklejkę i pilśnię. Z cięciem mam nadzieje, ze wybrnę w sposób łatwy i prosty - każda casto tnie kupiony u nich materiał za free.. I lookne na farby olejne, potrzebuje 6-7 fajnych żywych kolorków. Dzięki... jak będe po wywoadzie środowiskowym, będe się dalej konsultować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 27.01.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 No i jestem.... zamówiłam sklejkę grubości 18mm - koszt ok 300 zł, kupiłam już do tego wkręty do drewna, blaszki stabilizujące, wieszaki oraz 4 kolory farby akrylowej do drewna i metalu (intensywny żółty, zielony, niebieski i śliwkowy). Teraz czekam do soboty na gotowe formatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 27.01.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 jeżli interesuje wykonanie tego regału - jak na zamieszczonym obrazku to podpowiem jak na skróty to wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 27.01.2011 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nooo baaa... pewnie, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 27.01.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 w zależności jakimi narzędziami operujesz ale wystarczy do tego celu wyrzynarka lub pilarka . można to wykonać ze sklejki 8mm http://www.sklejki.pl/sklejka/sklejka-elastyczna i również zwykła płyta laminowan lub zwykła płyta wiórowa . z płyty wiórowej bez malaminy wycinasz kształkt należnej formy dwie sztuki i dwa elementy o wymiarach odpowiadającej szerokości danej formy ,skręc to na konfirmaty tak aby powstał taki szablon w kształcie regału pomniejszony o wymiar jaki ma być docelowy http://img228.imageshack.us/img228/9100/regaszablon.jpg Uploaded with ImageShack.us następnie formujesz go na wzór kształtu zaoblenie aby wewnętrzna strona była dobrze uformowana nqstępnie układasz pierwszą warstwę sklejki na tej formie i smarujesz klejem na nia dajesz następna warstwę zmieniając kierunek polączenia i tak robisz sklejka do odpowiedniej wielkości Twojej bryły nastepnie wszystko ładnie formujesz nierówności równasz szpachlem samochodowym nie ma lepszej< formy szpachlowania > następnie nadajesz osostateczny kszytałt i przygotowanei pod lakierowanie . Mozna na wiele sposobów ale ten może być jak dla Ciebie do wykonania prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 27.01.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Potwierdzam, szpachlowka samochodowa rzadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 18.02.2011 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) No to żem jest Anse.. wielkie dzięki raz jeszcze za wskazówki, ale ja chyba jednak za laik jestem w materii "drewno" by az takie wygibasy robić... Niemniej jednak cel został osiągnięty, boki sa pod kątem prostym nie zaoblone, ale jednak wyszło fajnie i kolorowo Foty: z wyciętych w casto formatek ze sklejki gr 18mm skeciłam półki. tu z bliska jak to jest skręcone. proste prawda? myśmy dodatkowo jeszcze z każdego boku wkręcali po 1 wkręcie by się konstrukcja nie chybotała. Używaliśmy uniwersalnych wkrętów do drewna długości 3,5 cm. potem juz tylko malowanie Malowałam farbami do metalu i drewna... i trzeba przyznać, ze kolory duluxa kryją świetnie na raz, berkera o dziwo - niekoniecznie. W sumie tylko biały kubik był malowany 2 razy duluxem, ale żółte bekersa były malowane w sumie 4 razy. Na szczęście to nie sa duże rzeczy więc poszło szybko i gładko Edytowane 18 Lutego 2011 przez nitubaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 18.02.2011 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Potem poszliśmy do pokoju syna powiesić kubiki... powiesiliśmy je na zwykłe kołki z zagiętym noskiem pod kątem 90 stopni. Jednak by podkreślić kolor kubików ściane na której miały zawisnąć przemalowaliśmy z białej na grafitową. I tu uwaga.. zanim pomalujesz ściane, wywierć otwory pod kołki, zanim powiesisz kubik oklej go od tyłu taśmą malarską, bo metalowe blaszki rysują ściane co na grafitowym kolorze mocno widać Efekt końcowy wyszedł zadziwiająco dobrze jak na laików pierwszy raz rzeźbiących w drewnie niestety zdjęcie robione wieczorem jest do wymiany co zrobię przy najbliższej okazji. Chwila pracy i gotowe... półeczki już czekają na stosy samochodów i robotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 18.02.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 super wyszlo!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 18.02.2011 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Dziękuje... może jeszcze tylko dopowiem, że za jakies 2 tyg będą tam listwy przypodłogowe w kolorze czarnym, do tego czarny dywan No i biała zabudowa szafy pójdzie pod sam sufit więc nie było sensu tam malować na grafitowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 18.02.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Kurde, a mnie by sie one bardziej podobaly takie wolnostojace... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 18.02.2011 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Ano kto co lubi to sobie robi w pokoju małego Krasnala coś co nie jest przymocowane do ściany, stoi i jest wyższe niż szersze - może po prostu spaść i zrobić krzywde... Bezpieczeństwo nade wszystko Zobaczymy co powie M bo jeszcze ich wiszących nie widział . Ja się cieszę, bo poza olejem na biurku pokój B jest gotowy no i łóżka, ale to zabieramy z mieszkania więc przeprowadzi się razem z nami. A u M brakuje jedynie zasłon i listew. Cieszy mnie to o tyle, bo bardzo chciałam uniknąć sytuacji, że się przeprowadzimy i będą na tym cierpieć Bąki - że z fajnego pokoiku trafią z puste ściany grzmiące echem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts