Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Musi Sie Udac - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My także robiliśmy na grzybkach, ze względu na łatwość montażu listew CD60, mąż nawet nie brał nic innego pod uwagę.. jeśli chodzi o wpychanie wełny między krokwie, to wszystkie listwy trzeba zdjąć.. raczej ciężko przechodzi

Dzieki, ale w czym ta latwosc w grzybkach, chyba chodzi o latwosc wpinania i wypinania CD na zatrzask, tak?

W glowie mi szumi, zeby zaczac od scianki kolankowej i tu sie nasuwa pytanie. Przykrecic do niej profil V, czy tez zjechac CD60 po krokwi jak najnizej sie da do kolankowej? Do scian szczytowych i dzialowych po skosie pojda UD30.

Nie przymocujesz stabilnie v-profilu do styro na murłacie (prawdopodobnie na jego wysokości wypadnie styk). Zjechać nisko z CD60 i romkonowskie połączenie ślizgowe (kleisz taśmę separacyjną na styku płyta-ściana), obrabiasz styk na ładnie, ale NIE WIĄŻĄC GO ZE ŚCIANĄ tylko zazbrajając i zaciągając w ramach płyty.

... reszta z moich komentów:

Czesc tatusiek :lol:. Mam kilka pytan. Zalozyles wszystkie CD, a potem je sciagnales, zeby wepchac pierwsza warstwe welny?? Czy dales rade wsadzic bez demontazu stelaza?

Praktycznie nie da się wsadzić wełny przy rozstawie 40 cm bez demontażu profili. Ten pokój, który wrzuciłaś robiłem jako pierwszy i się uczyłem - kolejne robię rozciągając linki aby kręcić do nich grzyby bez zakładania profili. Wkładam wełnę i dopiero zakładam profile. Kolejna warstwa wełny (podkrokwiowia) idzie już łatwo - tniesz nierozwiniętą wełnę w rolce na 3 rolki i wciskasz pomiędzy profile. Tyle, że ursa zrobiła mi niespodziankę - robiąc sufity jesienią zrobiłem rozstaw 38 cm w osi przewidując rolkę 120 (+2 cm na każde pole dla klinowania), a tu ursa zrobiła rolki 125 pasujące pięknie na rozstaw 40 cm. Było trochę kombinowania, ale kolejne pomieszczenia już robię na rozstaw 40 i wełną, która leży u mnie.

Dlaczego robisz na grzybach, a nie wkretach i uchwytach??

Pozdrawiam:)

Nie przekonują mnie "esy" - mam paczkę dla różnych kombinacji (bo czasem są niezbędne), ale wygodniej mi się robi na grzybach. Nie trzeba pcheł stosować (których nie lubię), grzyb wisi na wkrętach obciążonych na ścinanie, a nie wyciąganie z drewna jak przy "esach" (chociaż to pewnie żaden argument).

Nie przymocujesz stabilnie v-profilu do styro na murłacie (prawdopodobnie na jego wysokości wypadnie styk).

W sumie racja, nie pomyslałam o tym :bash:

... (kleisz taśmę separacyjną na styku płyta-ściana), obrabiasz styk na ładnie, ale NIE WIĄŻĄC GO ZE ŚCIANĄ tylko zazbrajając i zaciągając w ramach płyty

Nie bardzo rozumiem, jak chcesz to zaciagnac siatka i szpachla nie laczac z kolankową. Zostaje wtedy tam szczelina albo wyobraznia mi szwankuje...musisz pokazac step by step jak bedziesz robil

Praktycznie nie da się wsadzić wełny przy rozstawie 40 cm bez demontażu profili.

Tez tak myslałam, tylko zdjecia cos mi nie grały ;)

Ten pokój, który wrzuciłaś robiłem jako pierwszy i się uczyłem - kolejne robię rozciągając linki aby kręcić do nich grzyby bez zakładania profili. Wkładam wełnę i dopiero zakładam profile. Kolejna warstwa wełny (podkrokwiowia) idzie już łatwo - tniesz nierozwiniętą wełnę w rolce na 3 rolki i wciskasz pomiędzy profile.

W sumie to chyba jest calkiem proste. Jedynym problemem jaki muszę opanowac teraz jest odpowiednie wymierzenie profili UD ( za bardzo nie wiem jak) i pierwszego profilu przy kolankowej.

Robisz tak ze druga warstwa welny jest na równi z grzbietem CD czy ciut nizej ( o czubek grzybka), tzn jak masz druga warstwe 10cm to na ile wypuszczasz grzyba ( oho ale zabrzmialo :lol:) Tez na 10 cm, czy ciut dalej? Widzialam na zdjeciach, ze niektorzy druga warstwe nabijaja na grzyby tak, ze wystają im tylko "łebki" i na to profile

Tyle, że ursa zrobiła mi niespodziankę - robiąc sufity jesienią zrobiłem rozstaw 38 cm w osi przewidując rolkę 120 (+2 cm na każde pole dla klinowania), a tu ursa zrobiła rolki 125 pasujące pięknie na rozstaw 40 cm. Było trochę kombinowania, ale kolejne pomieszczenia już robię na rozstaw 40 i wełną, która leży u mnie.

Wlasnie sie troche zdziwilam jak przeczytalam u Ciebie, ze tniesz URSE na 38cm, jak szerokosc rolki to 125cm (sprawdzalam sobie u dostawcy),ale pomyslałam, ze moze Twoja jakas insza jest. Jutro z Poznania ma przyjechac moja i niecierpliwie oczekuję ;)

Nie przekonują mnie "esy" - mam paczkę dla różnych kombinacji (bo czasem są niezbędne), ale wygodniej mi się robi na grzybach. Nie trzeba pcheł stosować (których nie lubię), grzyb wisi na wkrętach obciążonych na ścinanie, a nie wyciąganie z drewna jak przy "esach" (chociaż to pewnie żaden argument).

No tej kwestii nie mam ciągle rozwiązanej, przy grzybkach juz praktycznie powinnam zaczac je montowac, esy zas moge po pierwszej warstwie

Nie bardzo rozumiem, jak chcesz to zaciagnac siatka i szpachla nie laczac z kolankową. Zostaje wtedy tam szczelina albo wyobraznia mi szwankuje...musisz pokazac step by step jak bedziesz robil

Zrobię foty - mam to w głowie po wczytaniu się w romkoma na zabudowie poddasza... Mnie to przekonuje, zobaczymy jak się da zrobić... Szczelina zostaje, ale praktycznie niewidoczna - pod akryl.

W sumie to chyba jest calkiem proste. Jedynym problemem jaki muszę opanowac teraz jest odpowiednie wymierzenie profili UD ( za bardzo nie wiem jak) i pierwszego profilu przy kolankowej.

Laser + kątownik upraszcza wieeeeeeele spraw. Żałuję, że nie miałem lasera wcześniej już przy fundamentach - męczyłem się wasserwagą.

Robisz tak ze druga warstwa welny jest na równi z grzbietem CD czy ciut nizej ( o czubek grzybka), tzn jak masz druga warstwe 10cm to na ile wypuszczasz grzyba ( oho ale zabrzmialo :lol:) Tez na 10 cm, czy ciut dalej? Widzialam na zdjeciach, ze niektorzy druga warstwe nabijaja na grzyby tak, ze wystają im tylko "łebki" i na to profile

Teoretycznie powinno się wycinać paski wełny i wkładać w profil oraz wymierzyć je np nie na 10cm a 12,5, aby nie sciskać wełny w miejscu profilu. Ja aż tak nie przesadzam...

Wlasnie sie troche zdziwilam jak przeczytalam u Ciebie, ze tniesz URSE na 38cm, jak szerokosc rolki to 125cm (sprawdzalam sobie u dostawcy),ale pomyslałam, ze moze Twoja jakas insza jest. Jutro z Poznania ma przyjechac moja i niecierpliwie oczekuję ;)

Na jesień wszyscy robili rolki 120...

No tej kwestii nie mam ciągle rozwiązanej, przy grzybkach juz praktycznie powinnam zaczac je montowac, esy zas moge po pierwszej warstwie

Montuj grzyby - trochę drożej, ale stabilniej, łatwiej, szybciej - dużo by pisać... pozdro!

Też polecam grzybki - też je u siebie stosowałem i jest bajka :) Zakłada się banalnie prosto, chociaż czasami trzeba się pomęczyć, żeby wszystko wkliknęło ;)

Odnośnie szpachlowania łączeń ze ścianami - w żadnym razie nie zalecam robienia tego na sztywno. Tylko połączenia ślizgowe (czyli jak opisał BasH: z użyciem taśmy, np. takiej malarskiej, ale z tworzywa, bo ona już tam zostanie na wieki wieków). Owszem, powstanie szczelina i o to chodzi, gdyż w tę szczelinę pakujesz elastyczny akryl, który pozwoli płytom gk pracować odrębnie od reszty konstrukcji budynku.

O.

PS.2.Malka: kilka fotek z realizacji płytowania poddasza jest w moich wewontkach i nieskromnie pochwalę się, że poza małymi wtopami robotę prawie pobłogosławił najjaśniejszy Rom-Kon ;) Wtopy dotyczyły stelażu pojedynczego, oraz płytowania wzdłuż profili, a nie w poprzek.

Edytowane przez Martinezio

Zrobię foty - mam to w głowie po wczytaniu się w romkoma na zabudowie poddasza... Mnie to przekonuje, zobaczymy jak się da zrobić... Szczelina zostaje, ale praktycznie niewidoczna - pod akryl.

Tak sobie teraz ukladam to w glowie i mysle, ze plyte na styku bedziesz frezowac pod katem?? Dobra, nie miele tego,poczekam na foty i zgapie :lol:

Laser + kątownik upraszcza wieeeeeeele spraw. Żałuję, że nie miałem lasera wcześniej już przy fundamentach - męczyłem się wasserwagą.

Ni mam lasera, ale za to mam wasserwage

Teoretycznie powinno się wycinać paski wełny i wkładać w profil oraz wymierzyć je np nie na 10cm a 12,5, aby nie sciskać wełny w miejscu profilu. Ja aż tak nie przesadzam...

To tez widzialam, chyba na filmie rokłóla

Montuj grzyby - trochę drożej, ale stabilniej, łatwiej, szybciej - dużo by pisać... pozdro!

No i przekonałeś mnie, zreszta jak zawsze :cool:

Wez Ty mi jeszcze napisz od czego ja mam zaczac, od UD po skosie na scianach...wymierzenia pierwszego CD nad kolankowa. Ktore punkty odniesienia brac pierwsze? Jak je wymierzac dokladnie?

Bo ja sobie myslalam tak, zeby odmierzyc przy kolankowej dolny punkt UD na lewej scianie katownikiem, potem ten punkt szlaufwaga przeniesc na prawa scianę. To samo u gory przy suficie. Jak juz przykrece obydwa UD to wtedy wkladam pierwszy CD najnizej kolankowej jak sie da i mierze gdzie maja isc grzby. Montuje po grzybie na przeciwleglych miejscach i potem roszciagam sznurek od jednego do drugiego i montuje kolejne. Od pierwszego CD, ktory teoretycznie powinien byc w poziomie odmierzam i montuje kolejne???

i rób foty- dużo fot, będę miała ściągawkę ...bo ten film z roockwola jakoś dom nie nie przemawia...

No jasne, ze bedzie instrukcja dla blondynek. Jak to załapie i zaczaję to zrobie taką sciągawę dla babskiego poddasza :lol:

Też polecam grzybki - też je u siebie stosowałem i jest bajka :) Zakłada się banalnie prosto, chociaż czasami trzeba się pomęczyć, żeby wszystko wkliknęło ;)

Odnośnie szpachlowania łączeń ze ścianami - w żadnym razie nie zalecam robienia tego na sztywno. Tylko połączenia ślizgowe (czyli jak opisał BasH: z użyciem taśmy, np. takiej malarskiej, ale z tworzywa, bo ona już tam zostanie na wieki wieków). Owszem, powstanie szczelina i o to chodzi, gdyż w tę szczelinę pakujesz elastyczny akryl, który pozwoli płytom gk pracować odrębnie od reszty konstrukcji budynku.

O.

PS.2.Malka: kilka fotek z realizacji płytowania poddasza jest w moich wewontkach i nieskromnie pochwalę się, że poza małymi wtopami robotę prawie pobłogosławił najjaśniejszy Rom-Kon ;) Wtopy dotyczyły stelażu pojedynczego, oraz płytowania wzdłuż profili, a nie w poprzek.

Czesc, no to ide w gosci ogladac Twoja zabudowe :) W takim razie mam 3:0 dla grzybków, chyba jestem przekonana

Merytorycznie się nie wcinam, przywitać się tylko przyszłam.

Cześć:)

Cześć słonce:)

o i cudnie, od Rom-Kona to ja sobie już obróbke okna zgapiłam :oops: , a resztę to On takim slangiem wali, ze ja słownika potrzebuję :oops:

z profilami to ja sobie pocwicze na sufitach parteru, choc nie ukrywam, że kuszą mnie płyty włókninowe, wtedy mogłabym je kręcić bezpośrednio do legarów....tylko cy jak nie bedzie obnizenia przez stelaż to płyta wszystkie anse przykryje..... no nic ...i tak sciagawka na poddasze sie przyda :)

Tak sobie teraz ukladam to w glowie i mysle, ze plyte na styku bedziesz frezowac pod katem?? Dobra, nie miele tego,poczekam na foty i zgapie :lol:

Tego jeszcze do końca nie wiem - ktoś pisał, że frezuje, ktoś że nie - sam to przemyślę przy płytowaniu, czy frezować czy jednak wgłębienie w miejscu styku wypełnić i zazbroić (na ścianie będzie taśma separacyjna, więc zlepi się tylko z KG).

Edytowane przez BasH

..ni mosz lasera - to śnurki trza mieć;)

wasserwaga nie nada siem do poddasza...

ehhh....ale zasuwają wszyscy....

pozdro

NETbet'sadzonka

Ano zasuwają. U mnie już szczyty wyciągnięte i lukarny z BK.Teraz zaszalować i zalać betonem.

Przy okazji tyż chciałem się przywitać i poświąteczne zyczenia złozyć: udanej wiosny oraz berdziej udanego lata szczególnie na budowach :):)

Tez zamieniam sie w słuch (wzrokowy :):) ) i patrzałkami chłonę jak to najwygodniej ocieplenia kłaść :)

W maju więźba u mnie będzie (chyba hah jak nic się nie pokiełbasi ;p;p )

Netbet. Mam nadzieję, że szlaufwaga się może przydać ;p;p mam taką 25m i w razie potrzeby zrobi się z niej 3 razy po 8m hahah, Tylko menzurki trzeba z mleczarni zwinać ;p;p

Bash, scyzoryk do gumolitu byłby chyba dobry. Inne rozwiązanie to gumówka (flex) hahah, ale z tym więcej kurzu w domu haha

MSU, widziałem, jak pięknie cięłaś bloczki betonowe fleksem. Ja na początku też tak robiłem, ale stary murarz (znajomy) dał mi fajny sposób na łamanie zwykłym młotkiem:

1) - zaznaczyć linię łamania - tyż młotkiem (na każdej stronie bloczka),

2) - za pierwszym przebiegiem pukać w tą linię w miarę delikatnie z każdej strony bloczka (trzeba rozmawiać z bloczkiem tak jak kiedyś wołało się: babko, babko udaj się),

3) - za drugim przebiegiem pukania juz mocniej (każdy przebieg to ze 15-25 puknięć - idzie szybko uwierzcie),

4) - bloczek pęka jak chcemy, normalnie sam się zdziwiłem - prawie jak cięty fleksem - ale musi leżeć na zwykłym gruncie podczas walenia w niego a nie na betonie - idzie łamać nawet wzdłuż i po przekątnej :)

Ten sposób z cegłami juz nie przeszedł - musiałem je ciąć, bo niestety w kominie pół znaczy pół, a nie 3/8 i 5/8.

Edytowane przez rkowal79

BasH: frezowanie robi się tylko na krawędziach ciętych, nie oryginalnych z fabryki. To tak gwoli doprecyzowania, bo nie wiem, czy pisałeś, a nie chce mi się wracać na poprzednią stronę :rolleyes: No i każdą krawędź ciętą należy obowiązkowo zagruntować unigruntem... I uwierzcie - ma to znaczenie.

Co do Net-a, to raczej się nie leni - zwarz podpis: Netbet-sadzonka... Czyli znaczy zdobywa sprawność sadomistrza :lol2: