Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Musi Sie Udac - komentarze

Recommended Posts

MSU mam do Ciebie pytanie.

Jako, że sami wszystko robicie będziesz zorientowana :). Mam mur częściowo do naprawy (kruszy się bo nie dali dobrego piachu, tylko taki wymieszany z gliną, wrrrr). Kierowniczka uważa, że jeżeli skuję część i doleję nowy beton to on będzie się odklejał od starej części. Czytałam u Ciebie, że jak robiliście słup to musieliście część skuć, dołożyć zbrojenie i dolewaliście własnoręcznie robiony beton. Czy stosowaliście jakieś spoiwo, czy po prostu dolaliście. Czy widać różnicę?

Pozdrowienia

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawda podkuwalismy i dolewalismy czesc slupa, aczkolwiek tam byla taka sytuacja ze beton ( ten kuty) byl bardzo swiezy, kompletnie nie związany no i trzyma to wszystko wspolne zbrojenie. Po dolaniu roznicy nie bylo, wszystko razem ladnie zwiazalo, ale u Ciebie wydaje mi sie jest troszke inna sytuacja

MSU mam do Ciebie pytanie.

Jako, że sami wszystko robicie będziesz zorientowana :). Mam mur częściowo do naprawy (kruszy się bo nie dali dobrego piachu, tylko taki wymieszany z gliną, wrrrr). Kierowniczka uważa, że jeżeli skuję część i doleję nowy beton to on będzie się odklejał od starej części. Czytałam u Ciebie, że jak robiliście słup to musieliście część skuć, dołożyć zbrojenie i dolewaliście własnoręcznie robiony beton. Czy stosowaliście jakieś spoiwo, czy po prostu dolaliście. Czy widać różnicę?

Pozdrowienia

ala, kierowniczka ma wg mnie racje. ten dolewany beton sie odpazy i nie zwiaze, ale moze sa jakies specjalne podklady, albo moze mozna w jakis specjalny sposob przygotowac podloze (np frezujac, gruntujac, nie wiem)? niech kierownik cos zaproponuje rozsadne - w koncu taka jego rola. good luck.

ala, kierowniczka ma wg mnie racje. ten dolewany beton sie odpazy i nie zwiaze, ale moze sa jakies specjalne podklady, albo moze mozna w jakis specjalny sposob przygotowac podloze (np frezujac, gruntujac, nie wiem)? niech kierownik cos zaproponuje rozsadne - w koncu taka jego rola. good luck.

Kurczę, kierowniczka powiedziała zostawić, zasadzić winobluszcz i nic z tym nie robić. Ona i jej mąż konstruktor uważają właśnie, że nowy beton nie zwiąże ze starym :(. A jeśli się upieram przy naprawie to... skuć całość muru (12 m długi, w najwyższym miejscu 2,5 wysoki) i zalać z gruchy - wykonawca na taką naprawę się nie zgodzi.

Cholerka - muszę przekonać sąsiada do nienaprawiania muru w takim razie. Bo nie zaryzykuję odpadnięcia kawałka po jakimś czasie.

A tych spoiw szukałam - nic kurczę nie znalazłam. Za cienki Bolek jestem.

Kurczę, kierowniczka powiedziała zostawić, zasadzić winobluszcz i nic z tym nie robić. Ona i jej mąż konstruktor uważają właśnie, że nowy beton nie zwiąże ze starym :(. A jeśli się upieram przy naprawie to... skuć całość muru (12 m długi, w najwyższym miejscu 2,5 wysoki) i zalać z gruchy - wykonawca na taką naprawę się nie zgodzi.

Cholerka - muszę przekonać sąsiada do nienaprawiania muru w takim razie. Bo nie zaryzykuję odpadnięcia kawałka po jakimś czasie.

a co to wogole jest za mur? plot jakis znaczy, ogrodzenie ? moze pokaz jakies zdjecie ?

EDIT: ok znalazlem juz zdjecia... kierowniczka i jej stary maja racje, nic z tym nie rob :)

co najwyzej to co luzne to i odpada to odlupac, reszte wytynkowac, pomalowac i obsadzic bluszczem, zdestem albo innym pnacym cholerstwem :)

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

Na sampierw z Miszczynią się przywitam

Buźka MSU :) i gratuluję świetnych gaci (mam podobne w rozmiarze 6x większym, czyli adekwatnym do postury mej :oops: )

a teraz słówko do adk

my naprawialiśmy pęknięty beton jakimś preparatem sika (jeśli znajdę w dzienniku nazwę, to niezwłocznie Ci poslę.....tylko gdzie mój dziennik budowy jest :eek:) to był produkt, którym "skleja" się mosty i niestety cholernie drogi, więc musisz przemysleć, czy naprawa się będzie kalkulować.

Na sampierw z Miszczynią się przywitam

Buźka MSU :) i gratuluję świetnych gaci (mam podobne w rozmiarze 6x większym, czyli adekwatnym do postury mej :oops: )

A tam miszczyni, paprok zwykly jestem :D Czesc Malka dezerterka, znuff gdzies sie zarazo ukrylas, buziaki :cool:

a teraz słówko do adk

my naprawialiśmy pęknięty beton jakimś preparatem sika (jeśli znajdę w dzienniku nazwę, to niezwłocznie Ci poslę.....tylko gdzie mój dziennik budowy jest :eek:) to był produkt, którym "skleja" się mosty i niestety cholernie drogi, więc musisz przemysleć, czy naprawa się będzie kalkulować.

Ala widzialam Twoje zdjecia muru, nie ma az takiej tragedii chyba, bo na zdjeciach widac ze luszczy sie tylko warstwa wierzchnia, a nie pęka cały mur ( no chyba, ze nie dopatrzylam). Co do spoiw, mozna poszukac pod haslem kotwy chemiczne do betonu.

Adk: napisałem Ci w komentarzu moje zdanie na ten temat :)

MSU: kotwy chemiczne nie służą do tego, rybcia :> One są do osadzania czegoś w betonie. Do wspomagania łączeń pomiędzy dwoma rodzajami betonów służą zaprawy naprawcze (np. Atlas ADHER, Kreisel Zaprawa 451, czy Ceresic PCC System), ale w przypadku Adk nie zdadzą one egzaminu, bo stary beton za szybko kruszeje. Zaprawy adhezyjne (naprawcze) wiążą dwa rodzaje betonów, które są przyzwoitej jakości i uszkodzenie powstało z powodu np. udaru mechanicznego.

Edytowane przez Martinezio

Wpadłam się przywitać.

Dziennik czytałam jednym tchem.

W niektórych miejscach prawie się posikałam....

Wielki szacun dla Ciebie!!

A ja myslałam,że to jestem taka The Best...a tu bijesz mnie na wszystko.

Gratuluję!

Pozwolisz,że będę Cię podglądać.

Pozdrowionka.

Edytowane przez fulek

Adk: napisałem Ci w komentarzu moje zdanie na ten temat :)

MSU: kotwy chemiczne nie służą do tego, rybcia :> One są do osadzania czegoś w betonie. Do wspomagania łączeń pomiędzy dwoma rodzajami betonów służą zaprawy naprawcze (np. Atlas ADHER, Kreisel Zaprawa 451, czy Ceresic PCC System), ale w przypadku Adk nie zdadzą one egzaminu, bo stary beton za szybko kruszeje. Zaprawy adhezyjne (naprawcze) wiążą dwa rodzaje betonów, które są przyzwoitej jakości i uszkodzenie powstało z powodu np. udaru mechanicznego.

Widzisz, co blondynka to blondynka. Wiedzialam, ze dzwoni tylko nie wiedzialam, w ktorym kosciele:)

Wpadłam się przywitać.

Dziennik czytałam jednym tchem.

W niektórych miejscach prawie się posikałam....

Wielki szacun dla Ciebie!!

A ja myslałam,że to jestem taka The Best...a tu bijesz mnie na wszystko.

Gratuluję!

Pozwolisz,że będę Cię podglądać.

Pozdrowionka.

Czesc Fulek, no podgladaj, w kupie razniej:D Witam i pozdrawiam:)

MSU pozwolisz że się wetnę z małą prywatą? tutaj zawsze merytorycznie, sami fachowcy osobiście doświadczeni :)

Zamawiam bloczki na SSO (gazobeton), policzyłam sobie metraż ścian i przeliczyłam na bloczki a tu padło pytanie "a ile chcę połówek"? Czy jest jakiś przelicznik ile , jakaś ogólnie procentowa zasada ile całych a ile połówek? Czy muszę sobie ściany na bloczki rozrysować?

MSU pozwolisz że się wetnę z małą prywatą? tutaj zawsze merytorycznie, sami fachowcy osobiście doświadczeni :)

Zamawiam bloczki na SSO (gazobeton), policzyłam sobie metraż ścian i przeliczyłam na bloczki a tu padło pytanie "a ile chcę połówek"? Czy jest jakiś przelicznik ile , jakaś ogólnie procentowa zasada ile całych a ile połówek? Czy muszę sobie ściany na bloczki rozrysować?

wcale... kup za 80 PLN pile do gazobetonu i gra muzyka, ewentualnie jeszcze taki specjalny przymiar aby ciecie bylo proste.

nie zawsze polowka bedzie pasowac i i tak i tak bedzie ciecie. ja tam biore tylko cale i bede sobie docinal tak jak bede potrzebowal :)

:) wiedziałam że jak u Ciebie napiszę to od razu mi się rozjaśni w głowie

mam takie miejsca gdzie wchodzi idealnie półtora bloczka, więc wezmę chyba 1 paletę, cena ta sama (znaczy 2 za 1)

Rozumiem że zaczął się już budowlany weekend , pozdrawiam wszystkich :)

MSU, całe szczęście, że Misiek odniósł tylko powierzchowne rany, bo opis był jak z horroru. Byliście na pogotowiu? Trzeba było szyć? Oby teraz szybko się goiło.

Gratuluję zakupów. Pierwsze koty za płoty. Na początku się zastanawiasz długo, potem już tylko płacisz;)