Lilianette 20.05.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 M.S.U. głowa do góry, wszystko mija, będzie dobrze Jak to mówią, głową muru nie przebijesz i nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 20.05.2011 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Emm.... Ale ja o domie pisałem, że cacko ;P Do kobiet nic nie mam, bo mię małżowinka moja absorbuje wystarczająco mocno :> od slowa do słowa no i poszła lawina...uwaga zakopuje topór i po sprawie Lilianette - dzieki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 20.05.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 normalne zdrowe chłopy... i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 20.05.2011 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Tinek normalnie Ty to wiesz jak rozładować emocje:lol2: Napiszcie co sadzicie o terivie, wg mnie projekt wyglada w porzadku ale ja to sie nie znam... moze Bash cos napisze, on mial terive:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 20.05.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 ja też mam terive i nie mam nic przeciwko niej, tak było w projekcie i tak zrobiłemu mnie przy rozpiętości 4500 były 2 żebra rozdzielcze, ale Ty masz mniejszą rozpiętośćsię nie znam, ale u mnie podobnie wyglądał projekt (w dużym uproszczeniu)jak się ułoży zgodnie ze "sztuką" to podobno jest wszystko OK i nie "rysują" się belki na suficie, te strzałki ugięcia i te inne bajery(u mnie 3 lata jest strop, w tamtym roku otynkowany i na razie jest Ok, nie rysuje, ale to może jeszcze za wcześniej, by oceniać, jestem dobrej myśli) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.05.2011 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 U mnie jeszcze za wcześnie, aby oceniać pod kątem rysowania tynków, których jeszcze nie mam Teriva jak teriva - wisi i tyle. Przyjemna w instalacji, bardzo szybko się montuje. Przy belkach 4,8 miałem jedno żebro rozdzielcze. Uwaga praktyczna: są takie płytki do szalowania żebra, które od dołu ładnie licują się z sufitem (ze zwykłymi garnkami). Druga sprawa - miałem terivę leierowską i w cenie 1/5 garnków była deklowana. Oszczędzało czas (cement i robotę) na deklowanie brzegowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 22.05.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Wow! Sprzęt mechaniczny i taakie widoki to gotowy wypadek na budowie......dla męża oczywiście... ...ale o sooo chodzi?? BasH wytłumaczył i powiększył... ... heh - akurat. Podzielam wypowiedź Martinezio : ) Sama zamieszcza takie fotki i się dziwi Odnośnie murowania piwnicy miałem podobnie. Na początku fascynacja potem już tylko szarość bloczków... Ale nie przejmuj się, jeszcze tylko strop, mury parteru, strop, mury poddasza, dach... i stan surowy otwarty gotowy i możecie się brać za upragnioną wykończeniówkę... Mam nadzieję że podniosłem na duchu, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.05.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Dzisiaj nic nie będę powiększał Może to tylko taka perspektywa, ale mam wrażenie, jakby całość była za nisko posadowiona. Macie już prawie 2/3 wysokości piwnic wymurowane, prawda? http://img705.imageshack.us/img705/5962/20052011736.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 23.05.2011 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Dzisiaj nic nie będę powiększał ... no wez juz sie nie dąsaj:) Wiesz zostanie nam z tylu do wybrania ok 15-20 cm Ziemi. Sciany piwnicy na 2,60 + wieniec 27 cm ( strop + opusczony wieniec o 4cm). Generalnie pierwsza wersje adaptacji mielismy na rowno z terenem z tylu domu, ale uwaga starostwo nam nie przepuscilo, bo wyszedl spadek od domu do drogi. Kazali nam zejsc nizej, no takie widzi mi sie starostwa. Ale jak zebralismy humus to nie wyglada juz tak zle - wychodzi na prawie rowno. Tam taki nasyp jest od wykopu i to takie zludzenie daje, ze duzo do wybrania jeszcze jest, a wcale tak nie jest. Zreszta nowe zdjecia wrzuce do dziennika to zobaczysz PS. Forum mnie wczoraj wywalało - ale zła byłam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 23.05.2011 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 BasH wytłumaczył i powiększył... Odnośnie murowania piwnicy miałem podobnie. Na początku fascynacja potem już tylko szarość bloczków... Bloczki nam sie skonczyly i od dwoch tygodni czekam na dostawe, dacie wiare? Dwa tygodnie. Obdzwonilam innych producentow i tez nie ma nic od reki, maja w koncu byc w tym tygodniu, a jak nie beda to mnie szlag trafi. Czy ja mam takie szczescie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ja w kwestii stropów. Czy można znać przyczynę, dla której nie chcecie monolitu? Ja osobiście nie jestem przekonany do żadnych stropów składanych z klocków. Monolit to monolit. Dobrze zawibrowany, odpowiednio mocno i często zlany (jeśli ciepło) i zero problemów na przyszłość. Natomiast o stropach z klocków różnego rodzaju to zdania są moooocno podzielone Pewnie zaraz wywołam wojnę, ale co tam... Od tego jest forum, aby się dzielić uwagami i opiniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 23.05.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Jezu jak wy zasuwacie człowiek nie odwiedzi dziennika ze 2 dni a tu już takie wysokie mury stoją jakbyście na akord zasuwali. a co do opalenizny to jeszcze trochę i będziecie strzaskani na heban.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 23.05.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Dobrze robią... robota nie lubi leżeć... tak dalej... Zasówać, to będą jak jesień zacznie się a stropu nie będzie... W kwestii słonecznej to polecam słomiany kapelusz, żeby kolażanka się nie stopiła... bo słońca niby nie czuć, zwłaszcza jak jest jeszcze lekki wiaterek, a na wieczór wychodzi ciepło... wiem bo już to przeszedłam... zresztą pewnie wy też.... dlatego trzeba uważać... A najlepiej jeszcze wystawic sobie wanne - jak ktoś ma - albo basenik dmuchany na słoneczko i po robocie walnąć się z piwkiem dla relaksu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 23.05.2011 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Czy można znać przyczynę, dla której nie chcecie monolitu Boimy sie ze spapramy..... monolit najfajniejszy, najmocniejszy ale jednak dla kogos kto ma wprawę albo wieksze zdolnosci budowlane niz my Jezu jak wy zasuwacie człowiek nie odwiedzi dziennika ze 2 dni a tu już takie wysokie mury stoją jakbyście na akord zasuwali A ja jestem, przekonana ze idzie jak krew z nosa i wcale nie pisze z przekory, to murowanie z bloczkow betonowych to jakas niekonczaca sie historia Zasówać, to będą jak jesień zacznie się a stropu nie będzie... Wez Ty mnie nie strasz,,,,,, W kwestii słonecznej to polecam słomiany kapelusz, żeby kolażanka się nie stopiła... bo słońca niby nie czuć, zwłaszcza jak jest jeszcze lekki wiaterek, a na wieczór wychodzi ciepło... wiem bo już to przeszedłam... zresztą pewnie wy też.... dlatego trzeba uważać... A najlepiej jeszcze wystawic sobie wanne - jak ktoś ma - albo basenik dmuchany na słoneczko i po robocie walnąć się z piwkiem dla relaksu... Kolezanka w bialej czapuni pracuje, ale plecki tak mi przyjarało ze spac dzisiaj nie moglam, co do baseniku to nie ma czasu. W trakcie pracy nie ma kiedy a po pracy to na łeb na szyję lecimy do dziecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Boimy sie ze spapramy..... monolit najfajniejszy, najmocniejszy ale jednak dla kogos kto ma wprawę albo wieksze zdolnosci budowlane niz my Hmm... Czy ja wiem, czy to idzie spaprać... Pewnie tak, ale wydaje mi się, że mając projekt zbrojenia to nie da się tego spaprać. Faktem, że jeśli w projekcie jest oryginalnie Teriva, lub inny z puzzli, to trzeba cały projekt przerobić (zmiana grubości nie tylko samego stropu, ale i wieńca przy okazji). Cały wic w monolicie polega na tym, aby beton dobrze zawibrować, oraz właściwie go później pielęgnować w okresie tężenia i dojrzewania. Kolezanka w bialej czapuni pracuje, ale plecki tak mi przyjarało ze spac dzisiaj nie moglam, co do baseniku to nie ma czasu. W trakcie pracy nie ma kiedy a po pracy to na łeb na szyję lecimy do dziecka No właśnie. Ja też w sobotę tyrałem (robię taras z kostki) i będąc w czapce odczuwałem masakrycznie tę palmę. Już ok. godz. 15-tej czułem w głowie :/ Pleców na szczęście nie zjarałem za mocno, ale głowa mnie tak napażała, że szok :/ Niedziela była przes... grana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 23.05.2011 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) Co do projektu to akurat i na monolit i na terive moglismy dac do przeprojektowania ( oryg. mielismy porotherm 19/50). Ale jednak w monolicie jest trudniej wypoziomowac wszystko,ogolnie chlopaki nie chcieli . Chodzi mi po glowie wieniec opuszczany, jak to zrobic?? - dac rygi czy jakos tak to sie zwie ( deska od wewnatrz, tylko czy to cholera da sie stabilnie ustawic)- ksztaltki wiencowe wewnetrzne ( cena!!!)- nadlac wieniec ( a czy tak mozna??chyba konstrukcyjnie nie) Edytowane 23 Maja 2011 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Hmm... W monolicie pierwszą rzeczą jest zrobienie szalunku. To jego się poziomuje (ale to chyba wszędzie się robi tak samo, bo belki terivy też się poziomuje tak, by nie leżały na pustakach, tylko były zatopione w wieńcu? Więc poziomuje się główne podpory, a potem tylko nabija deski/płyty i wio No ale ok - Wasz wybór i trzeba go uszanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.05.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Szalując monolit trzeba gęsto podpierać deskowania i dobrze je usztywnić. Lałem monolit tylko pod taras (chociaż dość spory) i minimalnie deski zaklawiszowały, mimo że, jak sądziłem, wystarczająco je usztywniłem. Być może za agresywnie waliłem z pompy, ale to tak dla przestrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 23.05.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Być może za agresywnie waliłem z pompy, Jak sobie przypomne jak waliło z pompy jak zalewalismy ławy, (z 30 metrowej) to juz sie boje zalewania stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.05.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Wrażenia trzęsącego się pod stopami stropu - bezcenne. Wcześniejsze wrażenia - pikuś. Kierbud ostrzegał, abym się nie wystraszył latających stempli i dobrze je zabił gwoździami - miał rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts