MusiSieUdac 27.06.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Spoko luz. Najważniejsze jest, aby schody były stabilne i wygodne, a nie kto je zrobi Ja osobiście też bym się nie porywał z motyką na to... Dostałam wycene od pewnego, nawet miłego Pana. 3500 z zalaniem. Przeżegnałam się, przewróciłam o swoją szczękę, podniosłam szczęke i zapytałam, - a ile bez zalania?? - Aaaa bez zalania to mi sie nie opłaca. No to chyba przyjdzie się wdrapywać po drabince. Zreszta dobry fach, chciałabym tyle zarabiac w góra dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.06.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Taa... Też bym chciał, ale fach nie ten, choć rąk lewych nie posiadam ponoć Nie mam dość siły fizycznej na takie przebranżowienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 28.06.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 No brawo moja druga żono. Kieras dał zielone światło, a więc ciśnie się pytanie - kiedy zalewacie???? Dobrze byłoby schody machnąć przed zalaniem i polecieć słoniem po całości, ale nic się nie stanie jak na spokojnie będziecie dłubać w trakcie tężenia stropu. Na schody nie wychodzi dużo betonu, więc szrocikiem dacie radę - byleby startery wypuścić ze stropu i z dołu z ławy. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 28.06.2011 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Chciałam w ten weekend, ale jednak przełoże na przyszla sobote. Dzis skonczyłam ostatnia wylewke, normalnie spider's web i dozbrojenie narozy, Michu podocinal pustaki, na niewymiarowe miejsca. Zostało nam zaszalowac wieniec i belkę na schody, ktora lezy zrobiona i grzecznie czeka na swoje miejsce. No i jeszcze raz posprawdzac poziom i poodokrecac sztyce. Jutro popoludnie wolne na odsapniecie, bo ostatnio przesadzamy z iloscia pracy, zasuwamy az sie kurzy i nie nadazamy sie regenerowac. Ale przede wszystkim przesuwam, bo zamierzamy sie przymierzyc do schodow, jak nie wyjdzie to tylko łączniki zostawie tak jak piszesz, raz kozie smierc. Edytowane 29 Czerwca 2011 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.06.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Pamiętaj tylko, że pierwszy stopień od podłogi na gruncie ma być wyższy o grubość przewidzianą na ocieplenie podłogi i wylewkę, natomiast ostatni niższy o grubość izolacji + wylewki. Reszta pójdzie spoko. Jak tyle zrobiliście, to i schody dacie radę. W końcu wykształciuchy jesteście Matematyka nie obca, to i problemu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 29.06.2011 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Matematyka nie obca, ale ZPT dawno było:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.06.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 E, tego się nie zapomina... Jak jeszcze ktoś miał styczność z programami p. Adama Słodowego, to już w ogóle easy pack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olobolo13 29.06.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Przeczytałem cały dziennik jednym tchem i musze powiedziec - WIELKI SZACUN! Powodzonka i pozdrowionka Edytowane 29 Czerwca 2011 przez olobolo13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 30.06.2011 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Przeczytałem cały dziennik jednym tchem i musze powiedziec - WIELKI SZACUN! Powodzonka i pozdrowionka Dziękuję i bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 02.07.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Heh - jaka zacięta mina przy liczeniu schodów Ja do tego wykorzystałem teścia - rozmierzył, popytał o grubości warstw i okładzin, podumał, wyrysował, zaszalował z ojczulkiem i jest oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 02.07.2011 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Heh - jaka zacięta mina przy liczeniu schodów Ja do tego wykorzystałem teścia - rozmierzył, popytał o grubości warstw i okładzin, podumał, wyrysował, zaszalował z ojczulkiem i jest oki. No zesz ja takiego tescia nie mam:D Mielismy dzis zaczac przymierzyc sie do tych schodow i od rana do wieczora lało jak z cebra, to se z młodym tort upiekliśmy, wiadomo z kim taaadam wiorka, klepak, plusik i miarka, czyli narzedzia Mańka:D Hand made by MSU:D http://img268.imageshack.us/img268/3927/020720091047.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 02.07.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 (edytowane) Witam.No tort pierwsza klasa. Przed zalaniem stropu poczytaj http://www.odbiorynadzory.pl/node/34pozdro.ps. zwłaszcza że pod belki dobrze jest podrzucić mocnej zaprawy by równo leżały na poduszce, a ujemne strzałki ugięcia ustawiamy tylko na belkach nieprzylegających do ścian.ps.2 może ja upiekłbym taki tort z córą ale jak to się robi??????????? Edytowane 2 Lipca 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 03.07.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 ...a ujemne strzałki ugięcia ustawiamy tylko na belkach nieprzylegających do ścian... W sensie tych, które wypadną zaraz przy ścianie nośnej, równolegle i blisko wieńca? Ja robiłem ugięcie na wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 03.07.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) Tom fajny link (polecam kazdemu), zwrocilam uwage na to: "4) Częsty błąd popełniany jest przy izolacji przeciwwilgociowej pionowych ścian fundamentowych. Większość wykonawców kładzie rapówkę i dopiero "maluje" ściany. Jakość rapówki jest różna. W wielu przypadkach po kilku sezonach zimowych, tynk "nie trzyma" i pod nim (między tynkiem, a bloczkiem) tworzą się zastoiska wody. Lepiej wykonać to inaczej. Po wymurowaniu bloczkami wypełnić dokładnie ubytki w spoinach i tak przygotowane podłoże "malować"." Chcialam robic rapowke i teraz juz wiem zeby dac sobie spokoj, a lepiej uzupelnic szczeliny w spoinach "5) Błędem jest kładzenie belek w stropie gęstożebrowym "na sucho" i układanie belek na kominach. Po pierwsze w przypadku układania stopek belek na kominach wentylacyjnych zawężamy przekrój otworu. Dużo poważniejsze jest kładzenie belek na kominach dymowych. Ponieważ komin dymowy ma dużą rozpiętość temperatur podczas palenia, więc siłą rzeczy belka inaczej pracuje niż sąsiednie. Efekt, zarysowanie stropu, a w szczególnych wypadkach pękanie komina. Nie mówiąc o kłopotach z kominiarzem ;( ." Dlatego przy kominie mam duzy monolit ( dwa zebra i pomiedzy wylewka), klęłam na ta swoja konstruktorke, ale teraz wiem, ze miala racje:) "Żebra roździelcze w stropach gęstożebrowych tak jak w przepisach, w zależności od rodzaju stropu (np. dla Teriva 7-10 cm), a nie "tyle ile wychodzi". Proszę pamiętać, że po to są pustaki by odciążyć strop i nie można dociążać stropu ponad normatywnym betonem. Spotykam żebra roździelcze o szerokości nawet 24 cm (zgroza)." Dlatego pol dnia docinalismy pustaki na wymiar ....wciaz czekam na wypoziomowanie go ( pogoda), dlatego tez jeszcze nie szalowalismy wienca PS, faktycznie chcesz przepis na tort, czy zartujesz?? W sensie tych, które wypadną zaraz przy ścianie nośnej, równolegle i blisko wieńca? Ja robiłem ugięcie na wszystkich. Ja czytalam ze ugiecie, tam gdzie sa belki powyzej 5,6m. Robic ujemne strzalki wszedzie ( mam rozpietosci 3,6;4,2 i 5,6) czy tylko przy najdluzszych?? Jak wypelnialiscie sczczeliny pomiedzy sciana a pustakami ( te 1-2cm) Deska czy zaprawa?? Edytowane 3 Lipca 2011 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 03.07.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Swoja droga jak wypelnialiscie sczczeliny pomiedzy sciana a pustakami ( te 1-2cm) Deska czy zaprawa?? Ja nabijałem na ścianę listwy, deski, co było pod ręką. Ale u mnie był suporek, więc miałem miękko - u ciebie w beton będzie problematycznie. Pewnie lepiej sprawdzi się zaprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 03.07.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) PS, faktycznie chcesz przepis na tort, czy zartujesz?? Ja czytalam ze ugiecie, tam gdzie sa belki powyzej 5,6m. Robic ujemne strzalki wszedzie ( mam rozpietosci 3,6;4,2 i 5,6) czy tylko przy najdluzszych?? Jak wypelnialiscie sczczeliny pomiedzy sciana a pustakami ( te 1-2cm) Deska czy zaprawa?? Witam. Przepis na tort jak można to bardzo chętnie, strzałki ugięcia według instrukcji http://www.stropex.com.pl/jak_montowac_stropy_teriva.php , w szczeliny pozaklejać zaprawą z dodatkiem grubego żwirku ( większe kamyczki lepiej zatykają dziury) , pierwsza najbliżej ściany belka która idzie równolegle do ściany nośnej zewnętrznej czy wewnętrznej na której opierają się żebra rozdzielcze się nie ugną , o soo chodzi IMHO co do zasady na rysunku, na przykładzie mojego domu uginac się będą belki tylko w środku dużych powierzchni, te przy ścianach nośnych utrzymywane żebrami nie siądą po zdjęciu podpór. pozdro Edytowane 3 Lipca 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 03.07.2011 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Tort malinowo-czekoladowy dla dwoch lewych rak w kuchni, poszedl na priv:) Wiesz BAsh, ja myslałam o deskach bo boje sie ze beton z taka sila moze sama zaprawe wypchnac, ale moze zaloze deski na podporze co jakis dluzszy kawalek i z gory zaprawe poloze, tak by byla ona jeszcze potrzymywana na czas betonowania Tom- czyli wychodzi ze strzalka u mnie tylko na tych dlugich belkach, o ile zrozumiałam o co Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 03.07.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Ugięcie będzie na każdej belce. Kwestia tylko jego wielkości. Tam, gdzie ugięcia będą największe warto dać początkowo ugięcie ujemne. Największe ugięcia są tam, gdzie największy ciężar własny, czyli największa niepodparta niczym powierzchnia stropu. Dla małych powierzchni nie opłaca się dawać ujemnych strzałek, bo strop ugnie się praktycznie niewidocznie. Polecam skonsultować się z kierbudem, jak szalować strop z uwzględnieniem strzałek ugięcia - na pewno podpowie właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 03.07.2011 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Kierbud byl w piatek i wypytałam sie go o wszystko mozliwe, ale o strzałkach zapomniało mi sie, a on sam tez nic nie wspomnial Pomierzylismy z Miskiem stropszlaufwaga i 2,5-metrowa poziomica strop - odchył gdzieniegdzie 2-4 mm, szczerze spodziewałam się duuuuzo gorzej. Zreszta kierbud w piatek powiedzial do 2 cm czasem wychodzi i zeby tak sie tym nie stresowac. I teraz nie wiem, czy przy dosc krotkich belkach podzielonych żebrem rozdzielczym, ze wstawkami monolitu pomiedzy, ktore są gesto podstemplowane dawac strzalki ujemne?? Wklejam rzut stropu. Zielone i pomaranczowe to gesto podstemplowany monolit, rozowe to zebra rozdzielcze i wience http://img96.imageshack.us/img96/8826/strii.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 03.07.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Hmm... U Was chyba faktycznie nie trzeba tych "szczałek" Te monolityczne wstawki robią za przesztywnienie newralgicznych punktów, bo to właśnie w tych miejscach by te szczały trzeba było zrobić No, a skoro kierbud nie miał uwag jak do tej pory, to znaczy że jest gites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts