bart82 26.01.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 (edytowane) WItamchyba odpowiedni temat, bo mam dylematChce budowac ten domek http://projekty.muratordom.pl/projekt_ciekawy-wariant-ii,415,1,0.htm Na pewno będzie kominek z płaszczem wodnym + podłogówka, grzejniki na piętrze , nie zdecydowałem jeszcze jakie będzie dodatkowe źródło ciepła. Proszę o pomoc, projekt nie wiele się zmieni wzgledem oryginalu. A może to kominek będzie dodatkowym źródłem ogrzewania? Jestem na etapie wyboru projektu więc musze w końcu zdecydować czym będzie ogrzewany nasz dom. Na pewno nie będzie gazu, bo takowego nie ma w okolicy. W zasadzie zostaje wyłącznie elektryka lub PC. Dom zamierzam dobrze ocieplić, będzie mniej okien dachowcyh (3 lub 4), a i te okna chce z wyzszej pólki. Edytowane 26 Stycznia 2011 przez bart82 link nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart82 26.01.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 http://projekty.muratordom.pl/projekt_ciekawy-wariant-ii,415,1,0.htm poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart82 29.01.2011 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 no kaman, potrzebuje pomocy, jestem laikiem, ale probuje jakos rozgryzc ten temat, a Was prosze o uwagi i porady! Wiec tak Jesli chodzi o c.w.u to musiałbym mieć zbiornik z grzałką, ale podczas sezonu grzewczego zamontowana wezownica w zbiorniku moglaby ogrzewac również wode do c.w.u, oraz c.o. Poza sezonem musialbym odcinac doplyw przeplyw przez wezownice, albo jakis czujnik temperatury zamykalby ten przeplyw. Czy ogrzewana woda grzałką da rade poprzez ogrzanie wężownicy wspomóc c.o. w sytuacji gdy zgaśnie w kominku? z gory dziekuje za odpowiedzi a moze polecacie cos innego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart82 30.01.2011 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Podłogówka wszedzie, o tym nie myslalem - w sumie masz racje A ten bufor o ktorym mowisz to mowa o tym zbiorniku, czy cos wiecej? Co do decyzji to nie byla taka prosta, wiedzialem na pewno ze nie bedzie gazu, a reszta spraw to popytalem znajomych, brata itd. Czytając niektore watki na tym forum po prostu sie gubilem, im wiecej czytalem tym mniej wiedzialem ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.01.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 taki dom ma małe potrzeby energetyczne, piec o mocy 5kW dałby radę, z drogą PC bym się wstrzymał, bo tylko patrzeć jak tania pompa z Hewalexu (za 3,5tys) połączona w hybrydzie z tanim rekuperatorem bez problemu zimą ogrzeje tanio taki dom a latem go schłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart82 30.01.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 O jakiej pompie mowa? A czy ktos poleciłby pompe w takim domku jak ten co zamierzam budowac? Na przyklad powietrzna pompa ciepla? Czy zimą zda ona egzamin, bo ponoc na zewnatrz nie moze byc ujemna temperatura? Czy moglbym (toertycznie i praktycznie) czerpac powietrze z garazu, bo jest dosc spory(w orygniale bedzie jeszcze szerszy)? Czy ta grzałka która zamontowan jest w tym podgrzewaczu w zestawie z pompa, da rade ogrzać mieszkanie(podłogówkę) w momencie gdy wygaśnie w kominku pod naszą nieobecność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 09.02.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Cześć Podobnie jak Ty planuję kominek z pw i jakies dodatkowe żródło do tego. ProStaś wspomniał o buforze - przy źródle ciepła produkującym tak duże ilości energii jest jak najbardziej porządany. Bufor to duży zbiornik, magazynujący podgrzaną (np. przez kominek z pw) wodę. Dzięki temu ciepło masz nie tylko wtedy, kiedy palisz w kominku, a kominek może pracować z pełną mocą. U mnie też nie ma gazu. Zastanawiałam się nad gruntową pompą ciepła w przyszłości, która przejęła by rolę podstawowego źródła, ale koszty są jednak nadal bardzo wysokie, a u mnie za kiepski grunt na tańszy kolektor, czyli poziomy. Może kiedyś, jeśli weszłyby jakieś gminne dotacje... Na razie jednak jest to zbyt droga inwestycja. Ale zastanawiam się nad powietrzną pc. Taka pompa, albo grzałki w buforze, albo piec prądowy - np. Kospela. Grzałki czy piec na pewno są inwestycyjnie tańsze od powietrznej pc, ale nie wiem czy dam radę tak rygorystycznie przeprowadzić ocieplenie budynku, jak powinno się przy ogrzewaniu prądem. Na razie wgryzam się w temat, więc założenia bardzo ogólne. Obliczenia zapotrzebowania na ciepło i rozmowy z paroma znającymi się na rzeczy instalatorami mnie czekają - Tobie też polecam ps.Kbab miał na myśli właśnie powietrzną pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart82 27.02.2011 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jak robisz obliczenia na zapotrzebowanie? Czy jedyny sposób to OCZ? Ps. Masz zapchaną skrzynkę, wiem bo chciałem wysłać Ci wiadomość ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 02.03.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Bart - skrzynka odepchana Jeśli chodzi o obliczenia - nie znam się na tym, więc pewnie będę chciała żeby ktoś mi to wykonał, ale to chyba jak już będę miała ustalone wszystkie grubości ocieplenia, bo np. na poddaszu jeszcze nie wiem ile damy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 02.03.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Cześć Podobnie jak Ty planuję kominek z pw i jakies dodatkowe żródło do tego. ProStaś wspomniał o buforze - przy źródle ciepła produkującym tak duże ilości energii jest jak najbardziej porządany. Bufor to duży zbiornik, magazynujący podgrzaną (np. przez kominek z pw) wodę. Dzięki temu ciepło masz nie tylko wtedy, kiedy palisz w kominku, a kominek może pracować z pełną mocą. U mnie też nie ma gazu. Zastanawiałam się nad gruntową pompą ciepła w przyszłości, która przejęła by rolę podstawowego źródła, ale koszty są jednak nadal bardzo wysokie, a u mnie za kiepski grunt na tańszy kolektor, czyli poziomy. Może kiedyś, jeśli weszłyby jakieś gminne dotacje... Na razie jednak jest to zbyt droga inwestycja. Ale zastanawiam się nad powietrzną pc. Taka pompa, albo grzałki w buforze, albo piec prądowy - np. Kospela. Grzałki czy piec na pewno są inwestycyjnie tańsze od powietrznej pc, ale nie wiem czy dam radę tak rygorystycznie przeprowadzić ocieplenie budynku, jak powinno się przy ogrzewaniu prądem. Na razie wgryzam się w temat, więc założenia bardzo ogólne. Obliczenia zapotrzebowania na ciepło i rozmowy z paroma znającymi się na rzeczy instalatorami mnie czekają - Tobie też polecam ps.Kbab miał na myśli właśnie powietrzną pc. żeby Ci się to nie rozjechało to już teraz musisz decydować: 1. chcesz PC (nawet w przyszłości) to lepiej zrezygnuj z kaloryferów na rzecz podłogówki na pietrze 2. skoro i tak chcesz palić, nie przeszkadza Ci to, to czemu w kominku a nie w piecu na ekogroszek.?Ja jakbym miał palić to wolę na ekogroszek (zasyp starcza na dłużej, piec w kotłowni a nie w salonie) + mała PC powietrze woda na CWU poza sezonem grzewczym. 3. kominek (poza urokiem jeśli taki widzisz) przyda Ci się jako źródło ciepła na duże mrozy do grzania PC (od biedy, taki tani kominek bez PW) lub elektryką, ale nie do ekogroszku! 4. nie ma co planować PC ani elektryki bez przemyślanego ekonomicznie ocieplenia. rada na koniec mieszanie elektryka, kominek, potem może PC, kaloryfery, podłogówką to porażka. Zdecyduj się na jedno rozwiązanie systemowe jak: - prąd to maty grzewcze elektryczne + posadzka do akumulacji + piec akumulacyjny + G12. CWU poza sezonem na solar lub ja bym zaproponował mimo wszystko mała PC PW - jak PC to GZ całość podłogówka 35 st. CWU oczywiście tylko z PC (bo mają PC już nic innego się nie opłaci) - kominek tylko do szczęścia (to zwykły bez PW) albo jak policzysz z PW + wykończeniem to do PC się nigdy nie zwróci. Może się zwrócić przy elektryce jak palić i tanio to ekogroszek (podłogówka + grzejniki) jak najtaniej "na wejście" to elektryka z matami jak "drogo na wejście" a tanio potem to PC + tylko podłogówka jak "najdrożej na inwestycje" to tak jak ty chcesz : teraz elektryka + bufor (z podłogówką i grzejnikami), do tego kominek z PW, a potem PC z dotacją (ale grzejniki będą nieco wadzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 04.03.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 żeby Ci się to nie rozjechało to już teraz musisz decydować: 1. chcesz PC (nawet w przyszłości) to lepiej zrezygnuj z kaloryferów na rzecz podłogówki na pietrze 2. skoro i tak chcesz palić, nie przeszkadza Ci to, to czemu w kominku a nie w piecu na ekogroszek.?Ja jakbym miał palić to wolę na ekogroszek (zasyp starcza na dłużej, piec w kotłowni a nie w salonie) + mała PC powietrze woda na CWU poza sezonem grzewczym. 3. kominek (poza urokiem jeśli taki widzisz) przyda Ci się jako źródło ciepła na duże mrozy do grzania PC (od biedy, taki tani kominek bez PW) lub elektryką, ale nie do ekogroszku! 4. nie ma co planować PC ani elektryki bez przemyślanego ekonomicznie ocieplenia. rada na koniec mieszanie elektryka, kominek, potem może PC, kaloryfery, podłogówką to porażka. Zdecyduj się na jedno rozwiązanie systemowe jak: - prąd to maty grzewcze elektryczne + posadzka do akumulacji + piec akumulacyjny + G12. CWU poza sezonem na solar lub ja bym zaproponował mimo wszystko mała PC PW - jak PC to GZ całość podłogówka 35 st. CWU oczywiście tylko z PC (bo mają PC już nic innego się nie opłaci) - kominek tylko do szczęścia (to zwykły bez PW) albo jak policzysz z PW + wykończeniem to do PC się nigdy nie zwróci. Może się zwrócić przy elektryce jak palić i tanio to ekogroszek (podłogówka + grzejniki) jak najtaniej "na wejście" to elektryka z matami jak "drogo na wejście" a tanio potem to PC + tylko podłogówka jak "najdrożej na inwestycje" to tak jak ty chcesz : teraz elektryka + bufor (z podłogówką i grzejnikami), do tego kominek z PW, a potem PC z dotacją (ale grzejniki będą nieco wadzić) Cześć - dzięki za rady ale... - nie pisałam nigdzie, że chcę łączyć podłogówkę z kaloryferami - w całym domu będzie podłogówka - lubię palić, ale nie w piecu, tylko właśnie w kominku, więc kominek będzie z pw - ekogroszek odpada - instalacja z matami grzewczymi odpada - jeśli elektryka, to tylko współpracująca z podłogówką wodną (np. kospel ładujący bufor w taniej taryfie, ale bardziej skłaniam się do powietrznej pc) - ocieplenie na elewacji planuję 20cm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts