bartosz-w 01.11.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Po 5 godzinach 6,5/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.11.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Na bieżąco można obserwować temperatury mojego DZ na http://pompaciepla.scienceontheweb.net aktualnie 6.8/10.3 po 2h pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.11.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Po 3 godzinach 11/8 kolektor poziomy 3*150 mb dość podobnie jak w zeszłym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 02.11.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Na bieżąco można obserwować temperatury mojego DZ na http://pompaciepla.scienceontheweb.net aktualnie 6.8/10.3 po 2h pracy. Dopisz legendę jaki kolor co oznacza na każdym wykresie i będzie przejżyście. Tak to trzeba się domyślać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.11.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Dopisz legendę jaki kolor co oznacza na każdym wykresie i będzie przejżyście. Tak to trzeba się domyślać. Kliknij w wykres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 02.11.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 jblochPrzewodność cieplna świeżo przekopanej gliny spada i potrzeba sporo czasu zanim powróci do wartości pierwotnej. Zdaniem fachowców - co najmniej rok. Zatem teoretycznie, tej zimy może być jeszcze trochę lepiej. Na ile będzie to zauważalne, dowiesz się wiosną. Oczywiście przy założeniu, że ilość energii pobieranej nie ulegnie zmianie. rwxwNie dość, że przejrzyste i wielce pomocne wszystkim zainteresowanym, to jeszcze ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.11.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) Ale ty mnie wkurzasz adiqq haha mnie nie ale juz widze jak po FM kraza legendy o DZ adiqqa...heh za 10 lat bedzie " podobno adiqq mial +16 w lutym" A moje DZ ma sie tak w tym momencie poi 12 godz pracy (nie pytajcie dlaczego az tyle........a w sumie jak zapytacie to odpowiem) zasilanie +1 powrot- 1,8....ale moje DZ jest na zwirku i na drugi dzien startuje z 6-8 stopni...fakt szybko sie wychladza ale szybko tez i wraca Edytowane 2 Listopada 2012 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Po pierwsze. photos, ty żyjesz? Po drugie. No to napisz nam dlaczego te 12 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.11.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) Po pierwsze. photos, ty żyjesz? Po drugie. No to napisz nam dlaczego te 12 godzin Zyje zyje Liwko chyba wczesniej niz wam minelo u mnie zauroczenie pompą...nic się nie dzieje po poczatkowych perturbacjach i zwyczajnie siedze cicho a te 12 godz dlatego ze postanowilem odlaczyc dziurawą górę... nie użytuje poddasza i mam mocne przeswity...no ale zona ma na gorze pralke i mowi ze nie schnie i ze zimno tam chodzic...no i podlaczylem gore...stad taka praca w ostatnich dwoch dniach...w sumie i tak mialem to zrobić bo za szybko tracilem temp na parterze...co z tego ze pompa podzilala ciut krocej aby ogrzac sam parter, cieplo przez drzwi na gore szybciutko sie ulatnialo...i chyba to jest info dla tych ktorzy sie zastanawiaja grzac gore czy nie...odp grzac...mniej ale grzac.... Edytowane 2 Listopada 2012 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.11.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 jbloch Przewodność cieplna świeżo przekopanej gliny spada i potrzeba sporo czasu zanim powróci do wartości pierwotnej. Zdaniem fachowców - co najmniej rok. Zatem teoretycznie, tej zimy może być jeszcze trochę lepiej. Na ile będzie to zauważalne, dowiesz się wiosną. Oczywiście przy założeniu, że ilość energii pobieranej nie ulegnie zmianie. rwxw Nie dość, że przejrzyste i wielce pomocne wszystkim zainteresowanym, to jeszcze ładne. ja tam myśle że , glina świerzo przekopana jest luźna , ale luz natychmiast wypełnia woda i raczej teraz po roku od zakopania kolektora j większych wartości nie spodziewam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 02.11.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 do photos - zgadzam się z opinią że trzeba grzać choćby troszkę góre,i wracam z pytaniem do doświadczonych użytkowników połączonych dolnych źródeł pionowych z poziomymi- czy to ma sens ekonomiczny i "temperaturowy"?? ,bo właśnie jestem na etapie mierzenia wolnej działki i mam coś około 5x15m -czy to wystarczy na jakis spiralny???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 haha mnie nie ale juz widze jak po FM kraza legendy o DZ adiqqa...heh za 10 lat bedzie " podobno adiqq mial +16 w lutym" Ale adiqq nie ma chyba PCi. On glikol z DZ puszcza bezposrednio w podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.11.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 pC pracuje miesiąc tdz 3,8 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 03.11.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) photosDopiero zaczął się listopad, a Ty już masz DZ 1/-1,8 stopnia [po 12h pracy]. Czy tylko mnie te temperatury wydają się niepokojąco niskie? Edytowane 3 Listopada 2012 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 04.11.2012 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 u mni tak tak bylo i jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 04.11.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 adiqqTak, była mowa. Tylko, że on w tym domu wtedy jeszcze nie mieszkał i utrzymywał temperatury niższe [chyba ok. 17-18 stopni], niż będą utrzymywane teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Zgoda. I o ile dobrze pamietam, doradzałem mu powiększenie tego DZ...I masz rację, jak na początek listopada, temperatury bardzo niskie... Przejście przez zero wymaga bardzo dużo energii, ale nie chciał bym być złym prorokiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 04.11.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 DZ 8/5,9*C i od 24.10.2012 zużyłem na CO i CWU 164kW a maksymalne zużycie 18kW gdy w nocy było -9*C. Na samo CO maksymalnie wtedy pracowała niecałe 7h/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 05.11.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam Nie wiem jakie temp mam po nocy w DZ.Tyle co mogłem zaobserwować po 1 godz pracy było 11,2oC/7,5oC - wygląda podobnie jak przed rokiem o tej porze ( 5 sezon). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 06.11.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 u mnie po 2,5 godz pracy 6,1/3oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts