rwxw 29.01.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 czy możecie mnie uświadomić o co biega z tą deltą? Co nierealne i czemu?odpale. Pompa grzeje ze stałą mocą. Czym większy przepływ przez parownik lub skraplacz tym mniejsza delta, czyli różnica temperatur wejście-wyjście parownika lub skraplacza. Niestety wraz ze wzrostem przepływu bardzo szybko rosną opory przepływu i stąd uzyskanie bardzo małej delty jest trudne do osiągnięcia. Czasem złe wskazania termometrów mogą spowodować, że cieszymy się małą deltą, która w rzeczywistości jest inna. Pomiar temperatur i różnic we-wy gz i dz (czyli delty na gz i delty na dz) jest podstawową i bardzo łatwą do zastosowania metodą oceny poprawności wykonanej instalacji. Warto stosować termometry które pokazują to samo przy tej samej temperaturze (np. 0* w wodzie z lodem) lub zastosować poprawkę jakiej wymagają przy odczytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 29.01.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 czyli jak jest duża różnica we-wy w DZ to źle? A wydawać by się mogło że to dobrze, bo PC odbiera sporo ciepła z medium. Są chyba rzeczy które nie wszystkim są pisane. Już tyle czytam o tych pompach, przeglądam fora, i jakoś mi to do głowy nie wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.01.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ogólnie chodzi o to, aby mieć małą deltę przy jak najmniejszej mocy pompy DZ.Mała delta>wyższa temperatura wyjścia DZ>wyższe ciśnienie parowania>wyższy COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Warto stosować termometry które pokazują to samo przy tej samej temperaturze (np. 0* w wodzie z lodem) lub zastosować poprawkę jakiej wymagają przy odczytach. To zawsze warto, ale dla samej delty wystarczy zalaczyc pompe obiegowa DZ na 10 min i sprawdzic odczyty. Powinny sie pokrywac (czyli delta=0). Jesli sie nie pokrywaja, to zapisujemy sobie poprawke do przyszlej korekty odczytu delty i gotowe. Taki "dokladny pomiar delty dla leniwych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.01.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 czyli jak jest duża różnica we-wy w DZ to źle? To źle. Pompa zawsze odbiera tyle samo energii (tak z grubsza, pomijając spadek wydajności przy spadku temperatur) i jeśli różnica Dz jest duża, to znaczy, że za mało glikolu przepływa przez pc niepotrzebnie obniżając jego temperaturę. Wtedy spada cop pompy. A wydawać by się mogło że to dobrze, bo PC odbiera sporo ciepła z medium. Ilość odbieranego ciepła zależy od różnicy temperatur i przepływu. Spójrzmy inaczej, trochę w drugą stronę. Weź np, przepływowy ogrzewacz wody popularny Dafi o mocy 2.5kW. Jeśli podłączysz go pod kran i przepływ będzie mały, to zadowalająco ogrzejesz wodę żeby z trudem umyć ręce. Gdybyś go podłączył pod prysznic i chciał się wykąpać z dużym strumieniem wody, to mimo działania przepływowego ogrzewacza woda dalej będzie zimna. A on cały czas grzeje z mocą 2.5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.01.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Są chyba rzeczy które nie wszystkim są pisane. Już tyle czytam o tych pompach, przeglądam fora, i jakoś mi to do głowy nie wchodzi. Nie jest to szczegolnie trudny temat. Kilka prostych zasad przyprawionych fizyka. Zreszta nawet wihajster to lapie a chlopina jest z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 29.01.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 hehe dzięki panowie. Robicie tu dobrą robotę we trójkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.01.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Zreszta nawet wihajster to lapie a chlopina jest z Torunia No to żeś przegiął. Chłopie Dla Twoje informacji - mam odruchy wymiotne jak przejeżdżam ulicą Żwirki i Wigury obok posesji z napisem "SERDECZNIE WITAMY" (ogrodzenie chyba 2-metrowe, jeszcze drutu kolczastego brakuje...) To SERDECZNIE WITAMY zza zamkniętych płotów wygląda jak ARBEIT MACHT FREI wiadomo gdzie... BTW Pyxis, czemu tak po mnie jedziesz? Jestem patriotą, w podstawówce zawsze miałem zeszyty ze Strzegomia! Takie 96-kartkowe w kratkę! I na nic to się zdało jak widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.01.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 BTW Pyxis, czemu tak po mnie jedziesz? Jestem patriotą, w podstawówce zawsze miałem zeszyty ze Strzegomia! Takie 96-kartkowe w kratkę! I na nic to się zdało jak widzę... Wlasnie dlatego. Informatyk z papierni nic u nas nie kupuje. Kreci na boku z konkurencja BTW: To jest ledwie "musniecie", a nie jazda po Tobie. No bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.01.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 To jest ledwie "musniecie", a nie jazda po Tobie. No bez przesady. No bez przesady, to był żart. Ja twardy jestem, byle co mnie nie rusza. Nawet jak widzę Kaczora to się ledwie uśmiecham, ale nie z sympatii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.01.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 No bez przesady, to był żart. Ja twardy jestem, byle co mnie nie rusza. Nawet jak widzę Kaczora to się ledwie uśmiecham, ale nie z sympatii No tos faktycznie twardy, jak przyslowiowe zelki z Biedronki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.01.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Żelki się przejadły, już kolejny raz je tu widzę, zmień smakołyk BTW: offffftop! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 31.01.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 wiem, wiem, ktoś może mnie nazwać nie do końca zdrowym ale skoro rano nie spałem wsiadłem sobie w autko i pojechałem na budowe żeby zobaczyć odczytyKIedyś wyskaluje sobie swoje piękne termometry, póki co mam odczyty z termometrów i PC, zakładam że mogą przekłamywać o 1 st, z tym że temp zasilania 4 st zdaje się być całkiem normalną przy odwiertach. W życiu lepiej być optymistą. W każdym razie COP wydaje mi się być całkiem sympatyczny, ze znamionowych 2,9 kWh PC połyka 2,5 kWh na godzineDo rzeczy po ok 7,5 h pracy temp na termometrach zasilanie 4,5 powrót -1,2 , PC pokazuje 2,8 - nie wiadomo czego to jest temperatura, na wyświetlaczu pisze że wyjścia, GHS twierdzi że to temp gazu, a dimplex daje dupy bo nie potrafi zrobić porządnego softu (znaczy się taki zapowiadają)Zużycie energii cały czas 25 kWh na dobe, PC chodzi tylko w taniej taryfie.Czyli 8 zeta na dobe za grzanie + 0,69 za prace pompki GZ, tak mniej więcej z zaokrągleniem do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy1234 31.01.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 U mnie delta DZ w granicach 2,1 a GZ 7,1 . czy te wartosci wg was sa ok? Pompa obiegowa GZ na 3 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elamysza 31.01.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 U mnie bardzo podobne wartości gz delta 7,6 - 7,7 dz 2,2 -2,1 pompa obiegowa 3 bieg,nie mogę zbić delty górnego żródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elamysza 31.01.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Moja pompa obiegowa : pierwszy bieg 46 w drugi bieg 67 w trzeci bieg 93 w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 31.01.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 U nas delta w zasadzie od początku wynosi około 3. Temperatury to (po około 8h pracy PC) +1 oraz -2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elamysza 31.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Od uruchomienia pompy (nie cale dwa miesiące) nigdy nie miałam dz na minusiepo 6 h 2,4 - 0,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elamysza 31.01.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 po 6 h pracy pc 2,4 / 0,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam34 01.02.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ale delta GZ na poziomie 7 jest raczej wporządku, słyszałem że powinna się mieścić pomiędzy 6-10 i to nie od jednej osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts