Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

slawek102 napisał:
Tak też myślałem, ale zamontowałem swoje do monitoringu pompy i wskazania się pokrywają. Także wykluczyłem jednoczesne złe wskazania kilkunastu termometrów.;)

To az sie boje co bedzie latem. CWU bedziesz grzal bez uzywania PCi. Samym glikolem. ;)

A jaka masz "teorie" na tak nienormalnie wysoka temperature Twojego DZ? Pewnie sie nad tym zastanawiales nie raz.

Pyxis napisał:
To az sie boje co bedzie latem. CWU bedziesz grzal bez uzywania PCi. Samym glikolem. ;)

A jaka masz "teorie" na tak nienormalnie wysoka temperature Twojego DZ? Pewnie sie nad tym zastanawiales nie raz.

Odwierty puszczone przez kotłownie sąsiada ekogroszkowca;)

A na poważnie to tylko pozazdrościć takich temperatur.:eek:

Oj zastanawiałem się. Zanim zdecydowałem się na pompę przejrzałem to forum i wiedziałem jakie mogą być temperatury DZ. A teorię mam taką, że jak robione były odwierty to lało się dużoooooo wody. I ta woda parowała przy kilkustopniowym mrozie (był to początek grudnia 2012). Także ładnych parę stopni powyżej zera musiała mieć.;)

slawek102 napisał:
Oj zastanawiałem się. Zanim zdecydowałem się na pompę przejrzałem to forum i wiedziałem jakie mogą być temperatury DZ. A teorię mam taką, że jak robione były odwierty to lało się dużoooooo wody. I ta woda parowała przy kilkustopniowym mrozie (był to początek grudnia 2012). Także ładnych parę stopni powyżej zera musiała mieć.;)

Czyli przewiercili magistrale cieplownicza? Bo nadal nie wiem jaka jest Twoja "teoria" :)

slawek102 napisał:
U mnie stabilnie DZ 10/5 i nie chce być inaczej. :)

O kurczę! to ja wymiękam z moimi temperaturami 4/1 :) . Zauważyłem że temperatury DZ mierzone na rurach przy PCi w kotłowni są większe o kilka stopni niż temp. mierzone na tych samych rurach ale np. w garażu, nawet gruby peszel nie pomaga, temp. otoczenia ma duży wpływ na pomiary.

mar1173 napisał:
Wczoraj mierzyłem temp wody z wodociągu , miała 4*C

No to jednak jest nizej. Chyba ktos sugerowal, ze ma 7*C na wejsciu wody. Moze jak by dokladnie zmierzyc nie na karanie a na wejsciu wyskalowanym na lodowej termometrze, to by sie okazalo, ze ma 2-3*C zgodnien z tabelka :)

A swoja droga, to woda o temp 4*C wychodzi na wodomierzu najekonomiczniej ;)

Värmepumpsägare napisał:
O, odnosnie DZ , studni etc... ;)

Co prawda nie kazdy ma taka mozliwosc ale czy nie bylo by calkiem OK rozwiazaniem miec kolektory w wlasnie studni, jeziorze, stawie...

Tam temperatura zima ( pod lodem ) zawsze jest + a latem >15*C. Nie ma zadnej kwestii regenerowania sie DZ itd.

Sa takie rozwiazania ale nigdy nie slyszalem zeby ktos mial.

Witam

Z jeziorami i stawami jest jeden problem - kłusownicy - ale oczywiście takie instalacje działają.

Mieliśmy dość ciekawy projekt - woda/woda - źródłem dolnym jest podziemny (zasypany) zbiornik wody 150tys litrów p.poż. - zasilanie zbiornika ze studni głębinowej. Nie wiem jak obecnie się instalacja sprawuje, uzyskiwaliśmy na zasilaniu w tygodniu testów min 6stopni. (na zewnątrz coś koło 0stopni)

pzdr

kasprzyk napisał:
Mieliśmy dość ciekawy projekt - woda/woda - źródłem dolnym jest podziemny (zasypany) zbiornik wody 150tys litrów p.poż. - zasilanie zbiornika ze studni głębinowej. Nie wiem jak obecnie się instalacja sprawuje, uzyskiwaliśmy na zasilaniu w tygodniu testów min 6stopni.

Obieg pośredni na parowniku? Bo 6*C na zasilaniu przy wodzie to już widzę problemy...