Pyxis 21.11.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Jesli masz inwerter ktory uwzglednia to w algorytmie sterowania, to tak by byc moglo. Jesli to pompa on/off, to nie takiej mozliwosci. Zreszta sumaryczna ilosc energii "wyssanej" z odwiertow tak czy siak by sie nie zmienila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 A jaką różnicę ustawić? 3, 4 stopnie czy jeszcze więcej? W nizamieszkalym domu ustaw 5K. Chodzi o to, zeby wyeliminowac zalaczenie sie w drogiej. Mozesz ustawic i 10K. Nie ma znaczenia. Ma byc duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Wczoraj to sprawdzałem i delta bez włączonej sprężarki po 5min spada do 0, więc tak jak powinno być. Równie szybko podnosi się przy załączaniu sprężarki do 13*C. Z tego co sprawdzałem to czujniki temp. mam umieszczone na górze i na dole "parownika"? Nie jestem pewien, czy ten element się tak nazywa :/ No to cos musi byc nie teges z pomiarem przeplywu na DZ, albo ten pomiar temperatury jest jakos dziwnie umiejscowiony. Najlepiej byloby pomierzyc temperature rury zasilania i powrotu DZ przylgowymi termometrami. One na Allegro grosze kosztuja. PS. Czy rura chlodnej strony DZ wychodzaca z pompy jest oszroniona w miejscach braku izolacji? Edytowane 21 Listopada 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.11.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trt 21.11.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Dzisiaj dokładnie sprawdze po dłuższej pracy. Wczoraj wydawało mi się, że nie jest oszroniona, a jest na niej "rosa". Instalator powiedział, że przy -6*C zrobiłby się tam sopel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Dzisiaj dokładnie sprawdze po dłuższej pracy. Wczoraj wydawało mi się, że nie jest oszroniona, a jest na niej "rosa". Instalator powiedział, że przy -6*C zrobiłby się tam sopel. Tak, jak wejdzie na ujemne temperatury, to na pewno nie bedzie rosila, tylko sie oszroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trt 21.11.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Czy znalazłem przyczynę tak wysokiej delty? To wyjście DZ z parownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ladna "kryza".Tylko co w takim razie pokazuja te rotametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 21.11.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Czy znalazłem przyczynę tak wysokiej delty? [ATTACH=CONFIG]290331[/ATTACH] To wyjście DZ z parownika. Wygląda na to, że tak. Instalator nie uważał i przekręcił wyjście z PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.11.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ładny kwiatek To jeszcze jeden dowód, że nawet najlepsza pompa jest tak dobra, jak dobrze jest zainstalowana. Myślę, że mając ciepłomierz nie jeden zdziwił by się swoim realnym KOPem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trt 21.11.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 No właśnie zastanowiło mnie to Pyxis i poszedłem jeszcze raz sprawdzić rotametry i okazało się, że zrobiłem to niedokładnie i odczytałem wartość przy górnej części znacznika zamiast dolnej (ciemno było). Pawdziwy przepływ to 8 na każdej sekcji czyli 32l/min. Nie mam w tej chwili klucza francuskiego. Jutro wyprostuję tą rurę. Dziękuję wszystkim za pomoc. Jutro dam znać jak wyglądają parametry po usunięciu usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trt 22.11.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Wyprostowałem zgięcie i przepływ na rotametrach wzrósł do 15l na każdym co daje ~60l/min. Problem z wysoką deltą jednak nadal pozostał i spadła tylko do 12*C ( o 1*c). Zauważyłem też, że rura od zaworu rozprężnego do parownika jest oszroniona i w sumie czujnik temperatury znajduje się blisko. Czy to normale umiejscowienie czujnika temperatury powrotu DZ? Dostałem z pompą dodatkowy czujnik temperatury który umieściłem przy rurze powrotu DZ zaraz obok parownika i temperatura wynosi 4.7*C przy 6.2*C DZ i 3 biegu pompy obiegowej DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.11.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Z czystej ciekawości możesz zmierzyć t tej oszronionej rurki TZR - wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trt 22.11.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Oszroniona rura ma -6.5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.11.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Trochę grubo mieć przy +6,2C na zasilaniu i +4,7C na powrocie parowanie w okolicach - 6C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 23.11.2014 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Trochę grubo mieć przy +6,2C na zasilaniu i +4,7C na powrocie parowanie w okolicach - 6C. Chyba jakiś błąd w instalacji, ja mam przykładowo tą różnicę 3C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.11.2014 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Tzn między czym, a czym? Podaj wszystkie temperatury we/wyj i za TZR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 23.11.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Witam, u mnie po ok. 1,5 godziny pracy 5,8/1,1 W domu grzane do temp. 19-20 stopni, jeszcze nie mieszkamy.. Czy takie temp. są ok.? Grzane w domu od 7 października. Nie za mocno wychładza mi się w odwiertach? Pompa jest sporo przewymiarowana. Coś słabe te temperatury, ledwo grzać zacząłeś a tu 5,8 z ziemi przy 100-u metrowych odwiertach. Dziwne to, bo mi Wihajster nawiercił tylko 30-to metrowe dziurki a temperatury zgoła inne, a poza tym bardzo stabilne - z tego co pamiętam to pod koniec lutego było 7 st na wejściu - pod koniec grzania. Na fotce temperatury po 3 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 23.11.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wyprostowałem zgięcie i przepływ na rotametrach wzrósł do 15l na każdym co daje ~60l/min. Problem z wysoką deltą jednak nadal pozostał i spadła tylko do 12*C ( o 1*c). Zauważyłem też, że rura od zaworu rozprężnego do parownika jest oszroniona i w sumie czujnik temperatury znajduje się blisko. Czy to normale umiejscowienie czujnika temperatury powrotu DZ? Dostałem z pompą dodatkowy czujnik temperatury który umieściłem przy rurze powrotu DZ zaraz obok parownika i temperatura wynosi 4.7*C przy 6.2*C DZ i 3 biegu pompy obiegowej DZ. Więcej danych co do temperatur i napisz je w jednym wpisie. Gdzie i jak wpiąłeś ten czujnik? Czy masz odczyt ciśnie wysokiego i niskiego? Co do delty na DZ to cyrkolwć na 3-4*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 23.11.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Założę się, że masz mocno okro w odwiertach u mnie suchutko. Z tego co wiem to mało kto ma takie temp. jak u Ciebie w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts