RST 01.02.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Temp. po 4 h grzania 2,0 / -0,6Na starcie 11,6 po 4 h 13,5oCDo tej pory utrzymywałem 12 stopni i chciałem trochę "zmęczyć" DZ.Mam dość małą delte DZ, co to może oznaczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Mam dość małą delte DZ, co to może oznaczać? To raczej wysoki przeplyw przez parownik w stosunku do mocy pompy. Jesli jest caly czas na podobnym poziomie, to nie jest powod do zmartwien. Jak wzrosnie Tzas to delta DZ jeszcze sporo spadnie. Mozesz rozwazyc wtedy puszczenie obiegowni na nizszym biegu i sprawdzic o ile wzrosnie. Jesli minimalnie, to mozna na tym jakies drobniutkie oszczednosci probowac zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 01.02.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Mam dość małą delte DZ, co to może oznaczać? Zmniejszyć przepływ na DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 01.02.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Temp. po 4 h grzania 2,0 / -0,6 Na starcie 11,6 po 4 h 13,5oC Do tej pory utrzymywałem 12 stopni i chciałem trochę "zmęczyć" DZ. Mam dość małą delte DZ, co to może oznaczać? Zostaw jak jest ,masz dobrą deltę.Lepsze jest wrogiem dobrego:lol2:. Zysk z mniejszej delty a tym samym większa moc przewyższa większy pobór prądu przez pompkę obiegową DZ.Tak przynajmniej kilkakrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 01.02.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Tak pytałem bo widziałem u "Was" większe delty DZ.Na razie nic nie będę ruszał, zobaczę co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 01.02.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Tak pytałem bo widziałem u "Was" większe delty DZ. Na razie nic nie będę ruszał, zobaczę co będzie dalej. Też mam 2,7* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.02.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Temperatury niezmienne od 48h 1/-3. Jutro między 6 i 13 zapewne znowu wróci do +3 na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 01.02.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Wiesz, jakos kwota minimum 15 tys oszczednosci na kolektorze przekonala mnie bez trudu do podjecia tego "ryzyka". Jak już o oszczędnościach mowa, to z punktu widzenia przeciętnego inwestora mającego zamiar kupić działkę i wybudować na niej dom ogrzewany pompą ciepła opcja budowy kolektora o rozmiarach zbliżonych do Titanica zazwyczaj jest ekonomicznym absurdem. Biorąc pod uwagę ceny gruntu w atrakcyjnych lokalizacjach koszt zakupu działki odpowiednio większej aby pomieścić ów kolektor wielokrotnie przekroczy różnicę w cenie pomiędzy kolektorem poziomym i pionowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Jak już o oszczędnościach mowa, to z punktu widzenia przeciętnego inwestora mającego zamiar kupić działkę i wybudować na niej dom ogrzewany pompą ciepła opcja budowy kolektora o rozmiarach zbliżonych do Titanica zazwyczaj jest ekonomicznym absurdem. Biorąc pod uwagę ceny gruntu w atrakcyjnych lokalizacjach koszt zakupu działki odpowiednio większej aby pomieścić ów kolektor wielokrotnie przekroczy różnicę w cenie pomiędzy kolektorem poziomym i pionowym. Mozesz zawsze wziac dzialke w dobrej dzielnicy Warszawki, ale jednak wiekszosc osob buduje sie na terenach, gdzie grunty nie kosztuja tysiecy za m2. Ja mial bym identyczna dzialke i bez pompy z poziomym kolektorem. Po prostu dzialka 10-12 arow to jest taka typowa powierzchnia. Z drugiej strony chyba nie bardzo wiesz jak wyglada w praktyce ulozenie kolektora spiralnego, skoro o jakims Titanicu wpominasz. Sobie zafundowales odwierty jak mniemam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Temp. po 4 h grzania 2,0 / -0,6 (...) Pytanie do Pyxis'a: co sądzisz o tych temperaturach? Też masz wątpliwości że pomiary są złe, zawyżone? (te same czujniki temperatury i zamocowane w ten sam sposób ze sporą ilością pasty termoprzewodzącej co u forumowicza "marmag") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 01.02.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Jak Biorąc pod uwagę ceny gruntu w atrakcyjnych lokalizacjach koszt zakupu działki odpowiednio większej aby pomieścić ów kolektor wielokrotnie przekroczy różnicę w cenie pomiędzy kolektorem poziomym i pionowym. Czytam Twoje posty, ale tym razem wydaje mi się że przesadzasz ile jest osób które kupiły działkę pod Dz. Myślę, że nie wielu użytkowników dostosowało zakup działki pod Dz, większość raczej kupuje bo działka jest "ładna, fajna okolica, brak sąsiadów,itp a później rozmyślanie, gdzie mogę zmieścić Dz.Dodam że sam mam Dz pionowe i wyszło taniej niż poziome ( same piachy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Pytanie do Pyxis'a: co sądzisz o tych temperaturach? Też masz wątpliwości że pomiary są złe, zawyżone? (te same czujniki temperatury i zamocowane w ten sam sposób ze sporą ilością pasty termoprzewodzącej co u forumowicza "marmag") Byc moze sa. Wygladaja na prawdopodobne w dolnej strefie stanow srednich, wiec nie wzbudzaja moich "podejrzen" Te same czujniki wcale nie gwarantuja powtarzalnosci pomiarow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Te same czujniki wcale nie gwarantuja powtarzalnosci pomiarow. Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby deklarowane parametry w DTR'ce dla DS'ów nie mieściły się w normie. A wiele razy sprawdzałem z ciekawości spinając kilka opaską razem ze sobą i umieszczając wszystkie w wodzie na jednakowej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby deklarowane parametry w DTR'ce dla DS'ów nie mieściły się w normie. A wiele razy sprawdzałem z ciekawości spinając kilka opaską razem ze sobą i umieszczając wszystkie w wodzie na jednakowej wysokości. A jakie maja te deklarowane parametry? Ja z tymi czujnikami nie mialem do czynienia, ale bardzo trudno jest trafic dwa termometry na tych samych czujnikach, ktore pokazywalyby to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) A jakie maja te deklarowane parametry? cytat z DTR: "±0.5°C accuracy from -10°C to +85°C" Całość dostępna tutaj: http://pdf1.alldatasheet.pl/datasheet-pdf/view/58557/DALLAS/DS18B20.html Edytowane 1 Lutego 2015 przez wihajster literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 cytat z DTR: "±0.5°C accuracy from -10°C to +85°C" Całość dostępna tutaj: http://pdf1.alldatasheet.pl/datasheet-pdf/view/58557/DALLAS/DS18B20.html OK. czyli po prostu u mpoplawa sa wysmienite warunki gruntowe. W zasadzie to ma prawie jak na 2 studniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2015 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 OK. czyli po prostu u mpoplawa sa wysmienite warunki gruntowe. (...) U kogo? Nie kojarzę gościa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 01.02.2015 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Czytam Twoje posty, ale tym razem wydaje mi się że przesadzasz ile jest osób które kupiły działkę pod Dz. Myślę, że nie wielu użytkowników dostosowało zakup działki pod Dz, większość raczej kupuje bo działka jest "ładna, fajna okolica, brak sąsiadów,itp a później rozmyślanie, gdzie mogę zmieścić Dz. Napisałem - z punktu widzenia kogoś kto planuje. A że większość robi tak jak powyżej napisałeś, to inna historia. Jednak dyskusja w wątku jest o tym co optymalne, a nie jaka jest statystyczna większość. Tradycja budowania w Polsce za dużych domów na za dużych działkach wciąż jest silna, ale koszty i wzrost świadomości powoli odmieniają trend. Dodam że sam mam Dz pionowe i wyszło taniej niż poziome ( same piachy) To podobnie jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2015 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 To podobnie jak u mnie. Gdy ktos buduje sobie dom na pustyni i nie pzreszkadza mu zabulic grubej kasy za odwierty.... Tak to chyba pisales wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2015 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 U kogo? Nie kojarzę gościa Soki, rypnalem sie w nickach. Chodzilo oczywiscie o "marmag". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts