karolek75 22.01.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 przewymiarowane - pewnie też, ale - jeśli nie mylę cię z kimś innym, to masz dużo wyższe temperatury ponad średnią osób które tutaj piszę i podają temperatury DZ pionowych (coś kojarzę o wartswach wodonośnych itp) Masz sporo wyższe temperatury niż osoby które bez wątpienia mają dobrze dobrane i zrobione DZ pionowe inna sprawa, że mój przypadek też nie jest reprezentatywny dla DZ poziomego A fakt, gdzies chyba pisalem o tych warstwach. Tak przynajmniej stalo w projekcie geo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 22.01.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 po 2 h 4,8* 2,5* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.01.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ciekawe, jaka teoria opisuje taki warunek? Kawitacja i te sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 23.01.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 -12 na zewnątrzDZ 4.4/2.7 30% mocy inwertora( 39Hz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2016 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Kawitacja i te sprawy. Przy DZ gdzie na ssawnej czesci instalacji masz czesto w okolicach zera *C? Nie te temperatury, nie te moce pomp, nie te predkosci cieczy i nie te wysokosci podnoszenia. Zobacz na wykres (zjawiska kawitacyjne moga wystepowac ponizej czerwonej linii): Faktycznie uwazasz, ze na DZ takie zjawiska moga miec jakiekolwiek znaczenie? Bo ja nie moge sobie jakos tego wyobrazic. Raczej hydra przenosi 1:1 wytyczne z instalacji CO z jakims kociolkiem na DZ pompy ciepla. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 27.01.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Przy DZ gdzie na ssawnej czesci instalacji masz czesto w okolicach zera *C? Nie te temperatury, nie te moce pomp, nie te predkosci cieczy i nie te wysokosci podnoszenia. Zobacz na wykres (zjawiska kawitacyjne moga wystepowac ponizej czerwonej linii): Faktycznie uwazasz, ze na DZ takie zjawiska moga miec jakiekolwiek znaczenie? Bo ja nie moge sobie jakos tego wyobrazic. Raczej hydra przenosi 1:1 wytyczne z instalacji CO z jakims kociolkiem na DZ pompy ciepla. Zjawisko kawitacji pojęcie ogólne, głównie chodzi o cząsteczki powietrza, które znajdują się w dz razem z glikolem czy też innym medium. Im wyższe ciśnienie w instalacji, tym większa szansa na pozbycie się frakcji gazowej przez odpowietrznik automatyczny czy też ręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 No to albo kawitacja, albo odpowietrzanie, bo to dwie rozne sprawy. Czyli zakladamy, ze przy 2 barach DZ sie skuteczniej bedzie odpowietrzalo, niz np prz 0,5 bara. Moze tak byc, ale moze byc rowniez odwrotnie. Im wyzsze cisnienie tym mniejsza srednica pechcerzykow gazu i tym latwiej porywa je ze soba strumien cieczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koveras 29.01.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Panowie czy mógłbym prosić o ocenę DZ w mojej instalacji? Pompa Nibe F1245 8kW, 3x55m odwierty, 130m^2 do ogrzania.Sytuacja z największych mrozów:http://i.imgur.com/f02q0IF.pnghttp://i.imgur.com/gJ6aZCb.pnghttp://i.imgur.com/0k4ktCJ.png i z dzisiaj:http://i.imgur.com/MasdxV8.pnghttp://i.imgur.com/YO7wL6v.png Głównie zastanawia mnie ta mała różnica między BT10 i BT11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.01.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Głównie zastanawia mnie ta mała różnica między BT10 i BT11. Sprężarka nie pracuje to i różnica mała. To było niedługo po zatrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.01.2016 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Trochę ostatnio popadało i już się DZ regeneruje. Dziś na powrocie z DZ 5.1 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 01.02.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Zjawisko kawitacji pojęcie ogólne, głównie chodzi o cząsteczki powietrza, które znajdują się w dz razem z glikolem czy też innym medium. Im wyższe ciśnienie w instalacji, tym większa szansa na pozbycie się frakcji gazowej przez odpowietrznik automatyczny czy też ręczny. Dlatego zalecam stosowanie separatorów powietrza - i po problemie. Potem i ciśnienie poniżej 1 bara bardzo dobrze sobie radzi. Edytowane 1 Lutego 2016 przez AdrianEH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 zalecam stosowanie separatorów powietrza - i po problemie. No widzisz, "zalecać" to sobie można. Ja natomiast nie zalecam. Też bym zalecał, gdybym poruszał się na innej orbicie. W "realu" wszystko wygląda nieco inaczej z prostego względu: za wszystko niestety płaci ostatecznie KLIENT. Nie spotkałem jeszcze nikogo kto chciałby zapłacić więcej jeśli jest możliwość zapłacić mniej. Odpowietrznik (dobry) kosztuje około 20zł brutto. Separator 1'' kosztuje 250zł. Druga rzecz: odpowietrznik nie ma żadnego wpływu na przepływy, separator dławi. Ja jakoś problemu z odpowietrzeniem instalacji nie mam, ale fakt, na uruchomienie trzeba poświęcić cały dzień a nie 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 01.02.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) No to może inna orbita. My montujemy i jak na razie klienci nie narzekają.A siedzenie cały dzień i odkręcanie odpowietrznika jest za darmo? Ja zapuszcam obiegówkę po kilka godzin na każej z pętli (czasami kilkanaści), przejazdem podjadę, rozkręcę kolejną pętlę, ewentualnie dopompuję glikolu i jadę dalej. Czy daje opór? pewnie troszkę tak ale czy kolanka, filtry, rotametry nie dają?Poza tym najczęściej idzie 5/4 a on pod 350 dochodzi. Edytowane 1 Lutego 2016 przez AdrianEH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 A siedzenie cały dzień i odkręcanie odpowietrznika jest za darmo? Nie przypominam sobie żebym "odkręcał odpowietrznik" co godzinę. Automatycznych nie trzeba kontrolować i przy nich siedzieć. Poza tym, jak się przepłucze każdą pętlę z osobna dużym strumieniem to niewiele powietrza zostaje. Nie widzę tutaj żadnego problemu i uzasadnienia dla takich kosztów, ale masz oczywiście pełne prawo stosować separatory nawet 6/4'' i jakie tylko chcesz. I nic mi do tego. Wolny rynek mamy jeszcze, pamiętasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 01.02.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Nie przypominam sobie żebym "odkręcał odpowietrznik" co godzinę. Automatycznych nie trzeba kontrolować i przy nich siedzieć. Poza tym, jak się przepłucze każdą pętlę z osobna dużym strumieniem to niewiele powietrza zostaje. Nie widzę tutaj żadnego problemu i uzasadnienia dla takich kosztów, ale masz oczywiście pełne prawo stosować separatory nawet 6/4'' i jakie tylko chcesz. I nic mi do tego. Wolny rynek mamy jeszcze, pamiętasz? Dokładnie. Jeżeli oferuje się klientowi takie rozwiązanie i chce za to zapłacić to czemu nie? Jest to na pewno dokładniejsze pozbycie się powietrza aczkolwiek to już chyba rozważania akademickie a nie instalatorskie. Ma być w instalacji możliwie najmniej powietrza jak tylko pozwalają zastosowsane rozwiązania techniczne. Separator dokładniej usunie powietrze niż odpowietrznik. Jeżeli instalacje działają (a na pewno tak jest:)) to każdy robi jak uważa. Nie stosowałem do tej pory odpowietrznika automatycznego (nie mam do nich przekonania, choć podaj jakiegoś sprawdzonego producenta) i działa to po co eksperymentować. Może kiedyś u kogoś znajomego wrzucę na próbę i zobaczę jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 100% niezawodnych nie ma i nie będzie, ja montuję Flamco Flexvent, w podłogówce i na glikolu fajnie działa, mało reklamacji. Przy temperaturach 60-70*C czasami przeciekają. Niestety nierozbieralne. Na 10 lat dwa trafiły się uszkodzone już w pudełku ale wymieniają bez pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 02.02.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 hej. ktoś posiada jakiekolwiek dane z dolnego źródła z tych najmroźniejszych dni i nocy? oczywiście w odniesieniu do skuteczności grzania. interesuje mnie, czy wydajność spadła komuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.02.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 moje odczucia z okresowego mierzenie temperatur są takie, że to jest najsłabsza zima odkąd mam PCbędą rekordowo wysokie temperatury na koniec okresu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 06.02.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Im mniejsza delta tym lepiej, tak ogólnie mówiąc. Przyjmuje się za optymalną od 3 do 5K ale mam też instalacje gdzie z pewnych względów lekko przekracza 5K i parametry (koszty) są więcej niż zadowalające. Patrzę w swoje notatki sprzed lat i widzę, że dwa lata temu delta była na początku lutego około 4K, rok temu 3K a w tym dzisiaj po niecałej godzinie pracy mam 1,9K Martwi mnie to niezmiernie gdyż albowiem ostatni tydzień był ulewny przy temperaturach +2...+6 więc oczekiwałem, że DZ trochę się zregeneruje a tu taka niemiła niespodzianka. Czy reagować? Jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 06.02.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Mniejsza delta DZ oznacza , że pobieraz z niego mniej ciepła albo masz za duży przepływ na DZ. Co nie jest złe. A jak temperatura na DZ, bo może skoczyła do góry jak do tego dodać niższą temperaturę pracy GZ (bo na polu cieplej) to stąd zmniejszyła się delta Więc nie masz się co martwić DZ Edytowane 6 Lutego 2016 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts