Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

O wydajności Twojego DZ (na obecną chwilę) można będzie coś powiedzieć jak zrobisz sensowny eksperyment.

Notuj temp. wyjścia i wejścia glikolu, start PC po tych paru godzinach przerwy:

1. po ok. 5-10 min. od uruchomienia = temp. gruntu na głębokości zakopania kolektora

2. po 1 h = jako taki wyznacznik pracy Twojego układu

3. po 2-3 h (zależy ile PC pracuje) = da pogląd na drenaż kolektora przez PC i jego gotowość do dłuższej pracy pod obciążeniem

Obserwuj - jak masz - podlicznik.

Przedstaw te dane i będzie coś więcej wiadomo. Pamiętaj tylko by nie mylić temp. wejścia i wyjścia do PC i w miarę dokładnie podać czas pracy urządzenia.

Podlicznik sobie odpuściłem (lenistwo)

1. po 5-10m - 7,4/4,4 - pomiar może być troche zafałszowany, bo w piwnicy mam ciepło, a nawet bardzo ciepło xD

po 30m 6,9/3,9

2. po 1h 6,6/3,6

3 po 2h 6,5/3,5

dodam jeszcze tylko, że specjalnie wymusiłem pracę urządzenia, nie było potrzeby, żeby PC pracowała tak długo

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykonałem test tak jak radził ProStaś, pompa odpoczywała 3h temperatura zewnętrzna 3*, na budowie 10*, start pompy przy 12* na powrocie z podłogówki

5 min 2,9/-0,4

15 min 2/-1,5

30 min 1,4/-2,1

1h 1,1/-2,8

2h 0,9/-3,2

3h 0,9/-3,2

chciałem mierzyć dalej ale pompa wyłączyła się bo osiągnęła zadaną temperaturę 17* na powrocie z podłogówki, temperatura na budowie skoczyła do 11*, teraz czekam na wasze opinie, wrzucę jeszcze fotki jak wygląda moje DZ

No i widzę, że temperatura ustabilizowała się po drugiej godzinie pracy -takie małe pocieszenie.

Szkoda że nie pracował dłużej, czuję że wiele nie spadnie, ale poczekajmy jeszcze miesiąc -temp. gruntu spada, u mnie grunt po 6h przerwy 5,4*C.

Rury faktycznie gęsto -równie dobrze można było wykopać dołek szpadlem i włożyć tam cały krąg 200m bez rozwijania ;)

Wreszcie i ja mogę napisać jak u mnie z temperaturami. DZ wykonane 10.2019 (kopane na 1.6m pod ziemię) i zalane glikolem pod koniec 12.2019. PC poprawnie zaczęła działać w zasadzie od wczoraj i wczoraj też zaczęła działać podłogówka pierwszy raz od hmm chyba miesiąca albo i lepiej.

Na termostacie ustawiłem 23*, przez 11h grzania w domu jest 22.5*. W PC Apic nastawia się żądaną temp powrotu a nie zasilania i dziś rano nastawiłem na 32*.

Start PC.

po 15min 5,5;0,6 GZ 30,2;20,5

po 30 min 4,7;0 GZ 31;21,4

po 45 min 4;-0,5 GZ 31,3; 21,9; 2145w (tyle w danej chwili zjadała PC) - 411,5kwh (stan podlicznika na PC)

po 1h 3,7;-0,8 GZ 31,6; 22,2 412kwh 2158w

po 2g 2,8;-1,5 GZ 32,6; 23,5 414,3 kwh 2210w

po 3h 2,4;-1,7 GZ 33,4; 24,4 416,3 kwh 2243w

po 4h 2,2;-1,9 GZ 34,3; 25,4 418,7kwh 2281w

po 5h 3,2;-1 GZ 33,4; 24,6 421,2 kwh 2240w (w tej godzinie PC zrobiła sobie przerwę i dogrzewała także CWU było to około 13 - tania strefa w G12W)

po 6h 2,3;-1,7 GZ 34,7; 25,8 423,4 kwh 2290w

po 11h30min 1,6;-2,2 GZ 36,9; 28,4 436kwh 2385w (przez 5 godzin byliśmy poza domem)

Przed chwilą wyłączyłem, pompę i dam jej odpocząć przed nocnym grzaniem. W miarę dobrze wyglądają te temperatury?

Oficjalnie chciałem bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy pomogli mi ogarnąć temat PC - Tomaszowi (Tomaszs131), Ignacowi (Cangi) oraz w szczególności Marcinowi (mpalys) za dłuuuugie telefoniczne rozmowy, cierpliwość i wytłumaczenie wszystkiego co było dla mnie nie zrozumiałe.

Ogromne Bóg zapłać chłopaki. Mam nadzieję, że kiedyś będzie dane nam się zobaczyć. Obiecuję modlitwę w waszych intencjach dobrzy ludzie.

Dobra już milczę.

Tak na temat po 2 godz. 4,0/-0,1

Szału nie ma z tym twoim DZ

u mnie po 1h jest dzisiaj 5,1/0,5

niestety dłużej pompa nie pracowała...

Wynik mój jednak może być mylący, ponieważ ja grzeję grzejnikami.

Przy podłogówce może bardziej wyziębiać DZ

no chyba że się mylę :)

Edytowane przez mpalys

PC poprawnie zaczęła działać w zasadzie od wczoraj i wczoraj też zaczęła działać podłogówka pierwszy raz od hmm chyba miesiąca albo i lepiej.

Na termostacie ustawiłem 23*, przez 11h grzania w domu jest 22.5*. W PC Apic nastawia się żądaną temp powrotu a nie zasilania i dziś rano nastawiłem na 32*.

.

Powinieneś chyba dostać medal za katowanie DZ przez 11h pompą on-of

Nie pamiętam by ktoś opisywał taki przypadek ;)

Szału nie ma z tym twoim DZ

u mnie po 1h jest dzisiaj 5,1/0,5

niestety dłużej pompa nie pracowała...

Wynik mój jednak może być mylący, ponieważ ja grzeję grzejnikami.

Przy podłogówce może bardziej wyziębiać DZ

no chyba że się mylę :)

Nie wiem w jakim rejonie mieszkasz bo ja na południowym-wschodzie a nie jest to najcieplejszy rejon no i płytkie źródło . Rury w wodzie więc się nie martwię, że mi braknie DZ. W poprzednim sezonie zeszło mi maksymalnie do 2,5 C po 2h pracy.

U mnie pompa pracuje od połowy października, temperatury DZ cały czas w okolicach 6-5, 4-3 wiec stabilnie. Pojawił mi się natomiast niepokojący mnie problem. Pompa zaczęła dziwnie hałasować. Do tej pory pracowała cicho jak lodówka, a teraz hałasuje tak, ze słyszę ja w domu, pompa stoi w piwnicy. Wszystkie parametry w normie, pracuje z taka sama sprawnością, tylko ten hałas... jest tak mocny ze wyczuwalne są delikatne wibracje, odgłos podobny do wirującej pralki. Nadmienię ze moje DZ to odwierty pionowe. Może ktoś coś podpowie? Po niedzieli dzwonię do serwisu

U mnie po całym oknie nocnym 5,8/1.

Odkąd zainstalowałem ciepłmierz robiłem kilka testów jeśli chodzi o deltę.

Na ten moment moja pompka obiego sprinta 25/80 chodzi na max i przy max mocy mam deltę od 4.8 do 5.3. W zależności od temp GZ.

Kiedy zwiększam deltę DZ to moc wyjściowa wyraźnie spada mimo tej samej temp na wejściu. Zastanawiam się czy zasadność miałaby wymiana pompy na większą by zmniejszyć deltę i czy sumaryczne COP wyjdzie na to samo, czy będzie jednak zysk.

Dolne źródło jest stabilne i długie przebiegi nie robią na nim wrażenia.

Co ciekawe, z pomiarów wynika, że COP samej pompy na 2 biegu jest najwyższe, ale jak już dołożymy moc pomp obiegowych bez modulacji, to najlepsze COP wychodzi na najwyższym 3 biegu.

Średnio po całej nocy grzania wychodzi COP 4-4.25 licząc obie obiegowki.

Dz na wejściu zaczyna z reguły od 7, a kończy w okolicach 5-5,8 w zależności ile grzała w dzień.

GZ na wyjściu zaczyna w okolicach 30, a kończy przy 37-38.

Delta na gz w okolicach 6.5.

Generalnie średnie COP na CO wychodzi w okolicach 4,1-4,3.