exetterenak 07.12.2022 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Po 5h pracy 3,2/-1,1 *C. Grunt ma około 5 *C tyle pokazuje po kilku minutach pracy. Czy ktoś może się jeszcze niechlubnie pochwalić ujemnymi temperaturami ? Niestety do tego niechlubnego grona z pewnością mogę dołączyć i ja. To mój pierwszy sezon grzewczy i z pewnością przyłożyłem rękę do osłabienia DZ i nadmiernej eksploatacji, gdy zacząłem w październiku wygrzewać 12cm jastrychu betonowego. Obecnie moje DZ w stanie spoczynku ma 3,6* a po 6h pracy w nocy parametry to 2,4/-1,1 O dziwo wystarczy mu że odpocznie do 5h i znowu startuje z parametru 3,6 i gdy w środku dnia robi dogrzew CO/CWU przez 1h to parametry to 3,2/0,0 Jakoś muszę przetrwać ten pierwszy sezon grzewczy i nie zamrozić wymiennika. Liczę że wody gruntowe mi w tym pomogą. Nadzieją jest też najbliższy większy opad deszczu i śniegu co może zregenerować DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 08.12.2022 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Niestety do tego niechlubnego grona z pewnością mogę dołączyć i ja. To mój pierwszy sezon grzewczy i z pewnością przyłożyłem rękę do osłabienia DZ i nadmiernej eksploatacji, gdy zacząłem w październiku wygrzewać 12cm jastrychu betonowego. Obecnie moje DZ w stanie spoczynku ma 3,6* a po 6h pracy w nocy parametry to 2,4/-1,1 O dziwo wystarczy mu że odpocznie do 5h i znowu startuje z parametru 3,6 i gdy w środku dnia robi dogrzew CO/CWU przez 1h to parametry to 3,2/0,0 Jakoś muszę przetrwać ten pierwszy sezon grzewczy i nie zamrozić wymiennika. Liczę że wody gruntowe mi w tym pomogą. Nadzieją jest też najbliższy większy opad deszczu i śniegu co może zregenerować DZ Z ziemii wraca Ci 2,4C do zamrożenia DZ jeszcze daleka droga, ponoć żeby zamrozić grunt potrzebne jest kupa energii na przemianę wody w lód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 09.12.2022 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Z ziemii wraca Ci 2,4C do zamrożenia DZ jeszcze daleka droga, ponoć żeby zamrozić grunt potrzebne jest kupa energii na przemianę wody w lód... Może i niepotrzebnie się martwię. Znalazłem na internecie pod adresem www https://www.meteo.waw.pl/hist.pl takie dane dot. temp zewnętrznej i gruntu na -50cm. Mój wymiennik jest na -2m i widzę że on jest od uruchomienia 3 stopnie poniżej tego co pokazuje ten wykres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 10.12.2022 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Po 2h Dwe 3,5 wy -1,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 10.12.2022 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Mój wymiennik jest na -2m i widzę że on jest od uruchomienia 3 stopnie poniżej tego co pokazuje ten wykres Nie jest. Należy w końcu zrozumieć. Temp. gruntu w określonych warstwach mamy prawie IDENTYCZNE. Wszyscy. To nie Norwegia i Egipt. Spoczynkowo - takie same lub prawie takie same!!!! Tylko - albo AŻ - trzeba je jakoś obiektywnie zmierzyć. Inną rzeczą jest dobór wymiennika, jego realizacja (wydajność), jego eksploatacja, stabilność i regeneracja w czasie. To są zmienne. Gdybyśmy wszyscy w Polsce mieli ten sam - zakładając - idealny pomiar temp. gruntu i wymienniki na tej samej głębokości to pomiar startowy, początkowy musiałby być taki sam (powiedzmy plus minus 0,5K - na zasadzie Suwałki - Wałbrzych). Potem już jazda. I zmienne jw. Stąd już dawno było ustalone, by dla porównania podawać temp. p 1h pracy. To jest jako tako porównywalne. pzdr i głowa do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 10.12.2022 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Wracając do podawania czystych temperatur DZ. W spoczynku 3,0Po 1h pracy na CO 2.0/-1.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerry 11.12.2022 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Po godzinie pracy :DZ 7/0,6 GZ 25/21Pompa na minimalnej mocy. Nie podoba mi się duża delta na DZ. Na prawdę jest ona stopień mniejsza (pompa DZ w manualu na 15 min bez sprężarki i różnica wskazań na wejściu i wyjściu to jeden stopień), ale i tak duża - 5,5 stopnia przy minimalnej mocy pompy.Temperatury GZ niskie bo pozwoli wygrzewam dom. Pompa uruchomiona tydzień temu. Obecnie temperatura wewnątrz około 17-18 stopni.Mam sie martwić tą deltą i szukać ewentualnych problemów w pompie/ instalacji, czy to normalne i związane z dużym poborem energii na dogrzanie zimnego domu i odparowanie wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.12.2022 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Czujniki możesz skalibrować w menu serwisowym.Delta zdecydowanie za duża jeśli rzeczywiście pracowała na najniższej modulacji. Chociaż z drugiej strony pewnie duża moc wyjściowa przez niskie gz. Zaczekaj do trochę wyższych temperatur.U mnie 7.5/3.8 po godzinie na CO Edytowane 11 Grudnia 2022 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.12.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Krótkie dogrzanie CWU, ok. 25 minut:DZ: 6,3/3.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerry 11.12.2022 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Testowo na jednej sądzie po godzinie pracy DZ 5.8/-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerry 11.12.2022 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Zamiana sond i ponownie jedna godzina pracyDZ 6/-0.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheepman 12.12.2022 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Witam wszystkich, Chętnie dorzucę swoje statystyki z ostatniego roku. Najniższa temperatura DZ w 2021 i 2022 przypadała w okolicach lutego i u mnie wynosiła 2,7 oC na wyjściu z ziemi i -0,7 oC na wejściu do ziemi. Wiązało się to z dużymi mrozami w tym czasie - średnie temperatury dzienne w okolicach -10 oC. Załączam wykresy z pomiarów (kolor zielony wyjście z ziemi - minimum z 12h, niebieski - wejście do ziemi - minimum z 12h, żółty - średnia temp zewnętrzna z 6h). Wymiennik poziomy 4x150m fi40 na głębokości 120-170cm (zimą woda przynajmniej 0,5m powyżej wymiennika). Pompa APIC 8KW, bez bufora CO. Dom 170 użytkowych z garażem doklejonym do ściany domu i z grzejnikiem do przełamania mrozu. Dół podłogówka(Salon), góra (Sypialnia) niestety grzejniki (decyzja o pompie podjęta po ułożeniu hydrauliki:( co widać na załączonym wykresie z temperaturami wewnątrz). Dorzucam wykres temperatur sprzed tygodnia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.12.2022 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 W jaki sposób filtrujesz temperatury Dz, że na wykresach nie ma pików w stanie spoczynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheepman 12.12.2022 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Logi zbieram poprzez moduły ESP8266+czujniki DS18B20 i zapisuje w InfuxDB. Sam wykres generuje w Grafanie gdzie jest możliwość wybrania średniej/minimalnej/maksymalnej wartości z danego okresu. W moim przypadku dla wykresu dolnego źródła wybrałem minimalną temp okres 12h (żeby łapać włączanie pompy latem w strefach rannych/wieczornych CWU) i średnią z 6h dla temperatury zewnętrznej. Normalnie wygląda to w ten sposób w okresie 2 dn (Górne/dolne źródło): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 13.12.2022 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Witam wszystkich, Chętnie dorzucę swoje statystyki z ostatniego roku. Najniższa temperatura DZ w 2021 i 2022 przypadała w okolicach lutego i u mnie wynosiła 2,7 oC na wyjściu z ziemi i -0,7 oC na wejściu do ziemi. Wiązało się to z dużymi mrozami w tym czasie - średnie temperatury dzienne w okolicach -10 oC. Załączam wykresy z pomiarów (kolor zielony wyjście z ziemi - minimum z 12h, niebieski - wejście do ziemi - minimum z 12h, żółty - średnia temp zewnętrzna z 6h). Wymiennik poziomy 4x150m fi40 na głębokości 120-170cm (zimą woda przynajmniej 0,5m powyżej wymiennika). Pompa APIC 8KW, bez bufora CO. Dom 170 użytkowych z garażem doklejonym do ściany domu i z grzejnikiem do przełamania mrozu. Dół podłogówka(Salon), góra (Sypialnia) niestety grzejniki (decyzja o pompie podjęta po ułożeniu hydrauliki:( co widać na załączonym wykresie z temperaturami wewnątrz). Dorzucam wykres temperatur sprzed tygodnia. Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]462718[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]462719[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]462720[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]462721[/ATTACH] Jaka lokalizacja, nie jest zle ja mam znacznie gorzej, u mnie potrafi pod koniec grudnia temp na powrocie sięgnąć -4 warunkki glebowe mam słabe a przy tym dosyc mało spiralnego, teraz bym zdecydował się dać liniowo bo akurat mam miejsce na działce, macie gdzieś namiar na pe 40 długosci powyzej 200m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dansing 13.12.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 P 3h 7,4/3,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheepman 13.12.2022 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Jaka lokalizacja, nie jest zle ja mam znacznie gorzej, u mnie potrafi pod koniec grudnia temp na powrocie sięgnąć -4 warunkki glebowe mam słabe a przy tym dosyc mało spiralnego, teraz bym zdecydował się dać liniowo bo akurat mam miejsce na działce, macie gdzieś namiar na pe 40 długosci powyzej 200m ? Południowa Wielkopolska - okolice Ostrzeszowa. Faktycznie dosyć nisko, na jakiej głębokości masz zakopany wymiennik? W moim przypadku wymiennik składa się z 2 spiralnych po 150m na ok 170 w wykopach 18x1,5m plus 2 nitki koło siebie prowadzone przez jeden z wykopów pod spiralne i dalej w pole razem ale już na głębokości 120-150 (z tych nie byłem zadowolony ale już mi się wszystko obrywało). Wszystko już od jesieni stoi w wodzie wiec wydajność powinna być względnie dobra. Co do temperatur poszczególnych sekcji nie jestem w stanie nic powiedzieć bo nie mierzyłem tego. Może masz niedowymiarowany wymiennik - mi wychodzi łącznie 600m rury przy podobnej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 13.12.2022 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Południowa Wielkopolska - okolice Ostrzeszowa. Faktycznie dosyć nisko, na jakiej głębokości masz zakopany wymiennik? Może masz niedowymiarowany wymiennik - mi wychodzi łącznie 600m rury przy podobnej pompie. Rury są zakopane na około 170-180cm Jestem po trzech sezonach grzewczych a teraz bedzie czwarty, mam zakopane niecałe 400m spiralnego i jak bym całkiem nie pilnował PC to myslę ze temperatury bym miał jeszcze niższe a przecież jest gdzies granica ze dolne zródło zamarznie... Napisałem do wykonawcy w tej sprawie i czekam na odpowiedz. Według mnie trzeba dołożyć rury, na szczęscie mam miejsce na działce, może wytrzymam jeszcze ten sezon. Nie chciałbym grzebać w trakcie sezonu grzewczego. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Greg_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 13.12.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Logi zbieram poprzez moduły ESP8266+czujniki DS18B20 i zapisuje w InfuxDB. Sam wykres generuje w Grafanie gdzie jest możliwość wybrania średniej/minimalnej/maksymalnej wartości z danego okresu. W moim przypadku dla wykresu dolnego źródła wybrałem minimalną temp okres 12h (żeby łapać włączanie pompy latem w strefach rannych/wieczornych CWU) i średnią z 6h dla temperatury zewnętrznej. Normalnie wygląda to w ten sposób w okresie 2 dn (Górne/dolne źródło): [ATTACH=CONFIG]462722[/ATTACH] Jeśli dobrze widzę masz obecnie temp. GZ w okolicach 40C na wyjściu z pompy? Pewnie to "zasługa" grzejników. Ale jednocześnie mniej obciążasz dolne źródło, stąd między innymi IMO dobre wyniki temp. DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 13.12.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 U klienta zamontowalismy gruntową on - off Stiebla 10 kW, sondy 3x70mb. Po 70h pracy i 1h po załączeniu sprężarki temperatury stabilizują się na poziomie 7,5/3,7. Wiem, że to dopiero początki ale lekko przewymiarowałem DZ, bo przyjąłem max 35 W/mb a po odwiertach i analizie urobku myslę, że jest spokojnie 40 W/mb. Układ grzewczy mieszany, dzis na grzejniki 37 a na podłogówkę 30 przy minus 3 na zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts