Nanofox1 11.03.2023 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Po paru h 4,9* / -1,3* (delta 6,2* pompka DZ leci jak zawsze na 100%), nowa jeszcze leży obok i zbiera siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardi 17.03.2023 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Jest to mój pierwszy post więc chciałem się przywitać.Przeglądam forum w temacie temperatur DZ, bo wydawało mi się ze mam tak słabo porównując to z sąsiadem, który ma deko przewymiarowane odwierty i wynik dużo lepszy.Obecnie temperatura DZ po około godzinie pracy to wejście 5,1 wyjście 1.3 Najniższa temperatura jaką osiągnęło DZ w tym roku to 0,3 na wyjściu. Mam 4 odwierty po 45 m + dobiegi po 8 m. Pompa Thermia 9kw. Odwierty są połączone szeregowo po 2, rozdzielacz w maszynowni do którego dochodzą dwie pętle. Temperatura w domu całą dobę 21,5 powierzchnia domu to 240 m2. Myślałem by dołożyć ze dwie pętle poziomego spiralnego, grunt to mokra glina, na dzień dzisiejszy woda gruntowa na około 0,6 m. Rozdzielacz mam przygotowany w sumie na 5 pętli. Ale jak czytam na forum to nie mam oż tak źle. Co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 17.03.2023 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Zwracaj uwagę kto ma kolektory poziome a kto pionowe, bo jest między nimi zauważalna różnica (pionowe mają lepsze temperatury - z takimi użytkownikami powinieneś się porównywać ). Zastanawiam się, czy spiralka pozioma nie będzie Ci zaniżać średniej temperatury uzyskiwanej z pionowych. Ale zaczekaj aż się wypowiedzą wyjadacze, bo ja pierwszy raz słyszę o pomyśle, żeby łączyć kolektory pionowe z poziomymi IMHO jak już dokładać piątą pętlę to najlepiej zrobić piąty odwiert pionowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.03.2023 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 (...)Co o tym sądzicie. Jest OK, nie wiem czego oczekiwałeś? Przewymiarowanie dolnego źródła zawsze podnosi zakres temperatur ale czy warto? Nawet wyjście z pompy masz "na plusie" więc wyluzuj. Poza tym, co rozumiesz przez zwrot "wynik dużo lepszy"? O ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardi 18.03.2023 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 dzięki za sugestie Też się zastanawiam czy spiralne poziome nie zaniży średniej temperatury.Teraz te 4 odwierty po 45 m, pracują w sumie jak 2 bo tak jak wspominałem połączone są szeregowo po dwa.W sumie to tak jakby były dwa odwierty o długości 90m ale złożone z 2 o głębokości po 45m każdy, czy ktoś może się wypowie czy to dobre rozwiązanie. Co do wyniku sąsiada ze ma wynik dużo lepszy Ma również 4 odwierty ale po 35m i tak samo połączone po 2 szeregowo, razem ma 140m + dobiegi. Pompa 7 kw, dom 120 m, temperatura w domu całą dobę 22,5 stopnia. Na dzień dzisiejszy po około godzinie pracy ma 6,4 wejście 3,5 wyjście, najniższy wynik jaki odnotował tej zimy to 2,2 na wyjściu. W moim przypadku rozdzielacz mam tak zrobiony ze mogę wyłączyć jedną pętle odwiertu ( tj. 2 x 45m ), taki zamysł by latem wykorzystywać ją do chłodzenia domu bez wykorzystania pompy poza rozdzielaczem. Dodatkowa obiegówka tłoczy czynnik do wymiennika na strych gdzie poprzez nadmuch było by wykorzystywane do chłodzenia. Nie będę się rozpisywał odnośnie szczegółów tego chłodzenia, bo wszyscy wiedzą o co chodzi. Teraz pytanie czy pompa da radę latem pracować na jednej pętli dla grzania CWU, gdy odetnę druga dla wykorzystania dla chłodzenia. I tu zamysł o dołożeniu jednej lub dwóch pętli spiralnych do wykorzystania w okresie letnio jesiennym, latem do grzania CWU i jesienią do wspomagania odwiertów pianowych. Ale czy to dobry pomysł sam już nie wiem. Jeszcze jedno, do poprawy mam na pewno dobiegi do rozdzielacza. Rury wchodzą pod fundamentem ale około 5 m od fundamentu w stronę pierwszego odwiertu najwyraźniej rury są za płytko zakopane, przy temperaturze około 0 stopni było można zauważyć ze śnieg się rozpuszczał. Na pewno do poprawy bo tu może być największa strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.03.2023 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Do chłodzenia możesz wykorzystać całe dolne źródło, bez kombinacji. Na linii idącej do pompy ciepła wstawiasz dwa trójniki i zawór zwrotny pomiędzy nimi, w ten sposób masz odejście do chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardi 19.03.2023 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Tak można w ten sposób. Zawór zwrotny to dodatkowy opór przepływu, bynajmniej tak było w moim przypadku. Pytanie odnośnie układu dolnego źródła, jaka jest różnica pomiędzy układem otwartym a zamknięty. Ja mam układ otwarty, naczynie wyrównawcze dedykowane do dolnego źródła. Co daje dodatkowo naczynie przeponowe i ciśnienie w układzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.03.2023 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 A nie lepiej wykorzystać wszystkie do chłodzenia? Ja puszczam DZ na wymiennik, a potem na pompę. Czy grzeje CWU, czy nic nie robi, nie ma różnicy. Ale CWU grzeje z wyzsza wydajnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.03.2023 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Tej zimy najniższą tem. jaką zaobserwowałem na wyjściu z PC, to 0,9*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardi 01.04.2023 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2023 No i dowiercone 2 x 47 m i połączone szeregowo. Jeszce nie jest podłączone do rozdzielacza, nam za mokro na działce żeby kopać, woda na 0,8 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 02.04.2023 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Pod koniec pracy ok 6,4* / 0,6* (delta ok 5,8* i to już jest po wymianie obiegówki DZ na 2x mocniejszą która aktualnie leci zawsze na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.04.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Hmm, delta szału nie robi. Jaki masz filtr na Dz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 03.04.2023 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Już mam filtr skośny (został zamontowany parę tygodni temu przy okazji wymiany obiegówki DZ - a pan serwisant dodatkowo przepłukał wymiennik). Ja już nie wiem dlaczego ta delta jest taka wysoka, wszystko zostało zrobione prawidłowo - nawet PC po montażu została "ochrzczona" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.04.2023 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 O ile spadła delta po wmianie pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardi 03.04.2023 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Faktycznie delta trochę za wysoka. Na dzień dzisiejszy po około godzinie pracy pompy delta 3,5 zasilanie schodzi do 5 a powrót do 1,5. Z moich doświadczeń mogę powiedzieć ze coś robi opór. Jak wywaliłem zawór zwrotny delta się poprawiła o 1 stopień podnosząc temperaturę na wyjściu. Miałem filtr skośny 1 cal jak dla testu wyjąłem sitko to również delta się poprawiła o prawie 1 stopień. Zostały wymienione rurki od pompy do rozdzielacza z PP32 na PP63 + krótkie wyjście z pompy PP40, filtr skośny wymieniony na 6/4 cala. Po tych zabiegach uzyskuje deltę 3,5 przed zabiegami też była około 6 stopni. Takie moje sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 03.04.2023 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 przed wymianą obiegówki delta ok 6,0* czy 6,2* a po wymianie ok 5,8* (plus minus - uśrednione , bo temperatury wejścia i wyjścia też się zmieniają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 21.04.2023 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Jak u Was temperatury? Interesują mnie zwłaszcza te dla poziomych DZ. U mnie od kilku dni PC nie pracuje na CO. Po 1h pracy na CWU (harmonogram) mam 3.7/1.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 25.04.2023 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 U nas nadal trzeba "przepalać" Na koniec pracy 7,8* / 2,2* (delta 5,6*) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 26.04.2023 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 U nas nadal trzeba "przepalać" Na koniec pracy 7,8* / 2,2* (delta 5,6*) Cieplejsze dni i noce się skończyły i też od wczoraj na 3-4 godziny odpalam CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.04.2023 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 U mnie dom nagrzany tak, że już opuszczane są rolety, a w podczas grzania CWU włączane jest chłodzenie. Dzięki temu na wejściu do pompy mam koło 15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts