kasprzyk 23.02.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Na bazie jednago odczytu nie wnioskuj za wiele. Odczyt urzadzen pomiarowych jest tez srednia z jakiegos malego wycinka czasu. Wystarczy, ze te czasy sie nie pokryja a jest jakies "tapniecie" na mocy i masz zupelnie odjechane wyniki. Pomierz srednia z kilku(nastu) minut. To juz cos moze powiedziec i jesli nadal wyjdzie Ci SPF w ookolicach 6, to bedziesz mial szerg zaproszen od forumowiczow na "tuning" ich instalacji Odczyty robię od kilku miesięcy średnio co 2,3 tygodnie, wysyłam sms-em do osoby (mojego szefa ) która dobierała, można powiedzieć "projektowała" całą instalację od odwiertów (5*50m) poprzez P.C. do podłogówki, szkoda że nie notowałem sobie wszystkich odczytów, znalazłem jeszcze jeden zapis z 02. stycznia: 448/2946 = 6,57 . Nie zapisywałem wtedy wyników RWP, z tego co mi w pamięci utkwiło nie spadał poniżej 6, bywało też 6,9. Wiedziałem że jest to współczynnik mocy elektrycznej do mocy grzewczej, tylko nie do końca wiem, jak oblicza to algorytm tej pompy ciepła, jakie wartości i skąd podstawia do pokazanych wyników - stąd moje pytanie o "RWP" Viessmanna. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Wiedziałem że jest to współczynnik mocy elektrycznej do mocy grzewczej, tylko nie do końca wiem, jak oblicza to algorytm tej pompy ciepła, jakie wartości i skąd podstawia do pokazanych wyników - stąd moje pytanie o "RWP" Viessmanna. Tez mnie to ciekawi, bo wartosci "kosmiczne" i jako SPF zupelnienierealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Na czym masz ten szron i w jakich warunkach? Na zaworach kulowych, elementach mosiężnych przy -0,5*C i temperaturze powietrza 18-20*C jeszcze szron się nie pojawia. Czyli pewnie odczyt Ci kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 24.02.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Na dzien dzisiejszy DZ 2,0 / -1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 25.02.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Niestety przyszła odwilż i... znowu DZ po 8 h pracy 1,5/-3,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 26.02.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Zauważyłem że przez kilka mroźnych dni temp. DZ z ziemi była 4 stopnie a powrót z PCi spadał w dość szybkim tempie z 1.8 do 0.5 , czyli zwiększała się delta . Teraz jest lekko na plusie i z ziemi mam dalej 4 stopnie a z PCi do ziemi idzie już coraz cieplejszy glikol, po 3 dniach skoczyło z 0.5 do 1.1 stopnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.02.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 A przypadkiem nie była w fazie grzania CWU gdy powrót był wysoki, a CO gdy niski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 U mnie teraz delta przy grzaniu CWU w koncowej fazie jest mniejsza o 1,1K od tej, ktora jest po 30min od startu grzania posadzki. Delta grzania CO sezonowo rozni sie pomiedzy wrzesniem a lutym o 0,5K (5,3-4,8*C. W danym okresie te delty u mnie sa bardzo stabilne. Dziwnie to u kamieniarza wyglada. Moze obiegowka DZ "zdycha" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 26.02.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 A przypadkiem nie była w fazie grzania CWU gdy powrót był wysoki, a CO gdy niski? A tego to nie wiem, zarejestrowałem tylko minimalne temp. w ciągu doby, u mnie podczas grzania cwu temp. DZ idą lekko w górę, kiedyś nawet dawałem na forum wykres temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 26.02.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Moze obiegowka DZ "zdycha" Pompa jest ok, nie mam tylko ciśnienia w DZ bo rozszczelnił mi się rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 26.02.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 po 2 h DZ 2/-1 GZ 33/28DZ 2,8/0,9 GZ 45/38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 26.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Tez mnie to ciekawi, bo wartosci "kosmiczne" i jako SPF zupelnienierealne Witajcie Porobiłem zdjęcia (fatalna jakość brak makro w tym telefonie) Słupki są tygodniowe, (zdjęcie z RWP - aktualne na dzisiaj) Jak widać na wykresie są duże skoki - (wpływ temp.zew. i zmiany nastaw temp. zadanej) w jednym ze słupków wynik był koło 5,1, ale generalnie trzyma koło 6-ciu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witajcie Porobiłem zdjęcia (fatalna jakość brak makro w tym telefonie) Słupki są tygodniowe, (zdjęcie z RWP - aktualne na dzisiaj) Jak widać na wykresie są duże skoki - (wpływ temp.zew. i zmiany nastaw temp. zadanej) w jednym ze słupków wynik był koło 5,1, ale generalnie trzyma koło 6-ciu. Pzdr Tylko co to jest RWP? . Jak by to byl COP albo SPF, to by bylo napisane. Moja poma ma ChGW=10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 26.02.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Zmień język na angielski to ci pokaże SPF. Chyba wiesz co to jest. Czyli amerikanowi nie wolno wierzyć ? - kolego, oczywiście żart Może coś więcej napiszesz, czy to Twoje przypuszczenia czy masz inne źródło wiedzy na ten temat ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 DZ dzis +3 Jutro ponoc +5 W nocy, kiedy mam drugą taryfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 28.02.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 U mnie dzisiaj po 8 h pracy DZ 2/-3, pojawił sie lekki mróz w nocy dlatego o 0,5 stopnia skoczyło Ale idzie słoneczko, może w końcu coś się ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.02.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Po 1h pracy +1,9/-3,2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Po 6h pracy 2,5/-1,5. Już nie spada.Z tego co pamiętam to w zeszłym roku i dwa lata temu na zasilaniu, w najniższym momencie miałem +2, ale według czujki PC, która okazało się zaniża o 0,5 stopnia a powrót o 1 stopień. Czyli wychodzi na to, że co roku jest u mnie niemal identyczna sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.02.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 No tak powinno byc. DZ sie regeneruje calkowicie a zapotrzebowanie domu w sezonie srednio tez sie niewiele waha. Jako ciekawostke moge podac, ze u siebie na DZ mam jedna petle, ktora wykaznie zaniza mi srednia temperature DZ Ma o 0,3*C nizsza niz pozostale. To jest ta, ktora zakopywalem juz po rozplantowaniu ziemi na dzialce. Jest wiec nieco plycej niz pozostale. Teraz bym wszystki zakopal na 2m conajmniej. NIe bardzo wiem, skad zalecenia, zeby zakopywac tylko na 1,3m. Ja sie do nich zastosowalem, ale mam jeszcze 30-80 cm ziemi nawiezionej. BTW: Co tu tak nudno? Nie bylo mnie 2 dni i "wygasly" watki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.02.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 BTW: Co tu tak nudno? Nie bylo mnie 2 dni i "wygasly" watki? A pytałeś się w ogóle nas czy wolno Ci wziąć dwa dni wolnego:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts