kaz1719505673 03.03.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 No niezle blotko , niezly masz uzysk watow z m2 (ciekawe ile ?) jaka byla pora roku jak kopales? Czy moze zalewaliscie wykop po ulozeniu spirali, choc nie sadze:) Sam środek lata, gorąco i duszno było jak cholera , u mnie na poziomie około 1,8m jest cienka warstwa gliny po przebiciu się dalej są kamyczki otoczaki (tu jest dawne koryto rzeki) . Woda wycieka z tej warstwy z prędkością światła, warunki dobre bo mam temperatury DZ 4 / 0.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Sam środek lata, gorąco i duszno było jak cholera , u mnie na poziomie około 1,8m jest cienka warstwa gliny po przebiciu się dalej są kamyczki otoczaki (tu jest dawne koryto rzeki) . Jeszcze "lepiej" bedzie, jak Strzegomka zechce wrocic w swoje dawne koryto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 03.03.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Jeszcze "lepiej" bedzie, jak Strzegomka zechce wrocic w swoje dawne koryto Przeprowadzę się w twoje rejony , szkoda tylko że macie tam słabe warunki dla DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.03.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 zdjęcie zrobione po zasypaniu spirali a przed zasypaniem powrotu. Nie na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 03.03.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Nie na odwrót? Nie, spirala jest zasypana dlatego stoję w błocie. Bardzo trudno ją było zasypać bo pływała w wodzie, walczyłem z pływającą rurą i koparką nad moją głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Nie, spirala jest zasypana dlatego stoję w błocie. Bardzo trudno ją było zasypać bo pływała w wodzie, walczyłem z pływającą rurą i koparką nad moją głową Koledze chodzilo chyba o to, ze powrot idzie wlasnie spirala. Ja mam tak chyba zrobione. Ta plycej zakopana prosta rura leci zimny glikol na koniec spirali i wraca petelkami ogrzewajac sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.03.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Koledze chodzilo chyba o to, ze powrot idzie wlasnie spirala. Ja mam tak chyba zrobione. Ta plycej zakopana prosta rura leci zimny glikol na koniec spirali i wraca petelkami ogrzewajac sie. Właśnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.03.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A to wy puste rury zasypywaliście? To nic dziwnego że mogły pływać i w dodatku się łamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 03.03.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Koledze chodzilo chyba o to, ze powrot idzie wlasnie spirala. Ja mam tak chyba zrobione. Ta plycej zakopana prosta rura leci zimny glikol na koniec spirali i wraca petelkami ogrzewajac sie. W moich warunkach to bez różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 04.03.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A to wy puste rury zasypywaliście? To nic dziwnego że mogły pływać i w dodatku się łamać. Ja tez puste zakopywalem ,ale to norma, napelnione to raczej ciezko i niewygodnie ... nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ja tez puste zakopywalem ,ale to norma, napelnione to raczej ciezko i niewygodnie ... nie? Jak ma sie je polamac, to i napelnienie nie pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Podłogówkę się napełnia przed wylewką więc myślałem że tu też analogicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.03.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Panowie, serdeczna prośba o zaspokojenie ciekawości - gdybyście swoje kolektory odpalali tylko jak temp. zejdzie poniżej zera, czyli powiedzmy przez 60 dni w roku, na bazie Waszych obserwacji - jakich temperatur byście się spodziewali? Wiem że trudno powiedzieć, ale ca. Czy można zakładać, że kolektor, który nie był eksploatowany przez zimę, a np. odpalony dopiero w marcu da te 6-8*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 04.03.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Panowie, serdeczna prośba o zaspokojenie ciekawości - gdybyście swoje kolektory odpalali tylko jak temp. zejdzie poniżej zera, czyli powiedzmy przez 60 dni w roku, na bazie Waszych obserwacji - jakich temperatur byście się spodziewali? Wiem że trudno powiedzieć, ale ca. Czy można zakładać, że kolektor, który nie był eksploatowany przez zimę, a np. odpalony dopiero w marcu da te 6-8*? jesli masz na mysli kolektor poziomy to bedzie to temp. w zaleznosci od glebokosci ale ok. 2m = temp. 3-4 *C w Styczen/Luty ale zalezy to glownie jaki rejon Polski i jaki grunt, te 6-8*C nie realne(w poziomie) w pionie cos blisko Edytowane 4 Marca 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 kolektor, który nie był eksploatowany przez zimę, a np. odpalony dopiero w marcu da te 6-8*? Może i tyle dać, bo u mnie woda z wodociągu nie zeszła zimą poniżej 7*. Trzeba by zmierzyć jak to jest na prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Panowie, serdeczna prośba o zaspokojenie ciekawości - gdybyście swoje kolektory odpalali tylko jak temp. zejdzie poniżej zera, czyli powiedzmy przez 60 dni w roku, na bazie Waszych obserwacji - jakich temperatur byście się spodziewali? Wiem że trudno powiedzieć, ale ca. Czy można zakładać, że kolektor, który nie był eksploatowany przez zimę, a np. odpalony dopiero w marcu da te 6-8*? Wykres prawde Ci powie: Nie ma sznas! http://szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.03.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Dzięki. Czyli wniosek z tego taki, że naturalne procesy mają dużo większy wpływ niż eksploatacja kolektora i ilość pozyskanych kwh. edit: bo rozumiem, że ten wykres to po prostu temp. gruntu bez żadnych kolektorów? Edytowane 4 Marca 2013 przez andriuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 04.03.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ja tez puste zakopywalem ,ale to norma, napelnione to raczej ciezko i niewygodnie ... nie?ja również puste ) Nie straszcie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.03.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Wykres prawde Ci powie: Nie ma sznas! To dlaczego nigdy nie miałem 2* w nieogrzewanym baniaku na cwu, tylko powyżej 7* ? Wodociąg jest zakopany na 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Dzięki. Czyli wniosek z tego taki, że naturalne procesy mają dużo większy wpływ niż eksploatacja kolektora i ilość pozyskanych kwh. Jak masz DZ poziome w lutym na +2*C, to powinienes sie cieszyc. Duze DZ w bardzo dobrych warunkach da +4*C a nieco za male w slabym gruncie zejdzie w okolice 0*C.A pozyskane kWh maja wplyw, ale to jest w granicacj 1-2K przy prawidlowo dobranymi wykonanym DZ. Nie bedzie tak, ze dobre to ma 8*C a zle -5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts