pitersson 04.03.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Podłogówkę się napełnia przed wylewką więc myślałem że tu też analogicznie. Tutaj nie ma analogi:) kopanie kolektora to niezla akcja jest,jak teren podmokly to wykop szybko sie zawala, a jak 2m gleboko i 1m szeroko to takie ukladanie rurek robi sie niebezpieczne. Trzeba sie niezle orientowac ,jak jest wykop w glinie to jest stabilniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To dlaczego nigdy nie miałem 2* w nieogrzewanym baniaku na cwu, tylko powyżej 7* ? Wodociąg jest zakopany na 1m. Gdzie masz rury z woda na 1m? Chyba odcinek 5m na Twojej posesji. Rury z woda leca glebiej, a sama woda tez jeszt czerpana z warstw o wyzszej temperaturze. Pewnie z glebinowej ma "nascie" *C teraz. Moze jest tu jakis faczowiec i rozwieje Twoje i moje watpliwosci. PS. Baniak na CWU to nie jest chyba dobry miernik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.03.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Gdzie masz rury z woda na 1m? Chyba odcinek 5m na Twojej posesji. U mnie jest 30m, w drodze jest cienka nitka, bo to końcówka sieci. Na pewno jest sporo płycej niż 2m. Woda z jeziora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 U mnie jest 30m, w drodze jest cienka nitka, bo to końcówka sieci. Na pewno jest sporo płycej niż 2m. Woda z jeziora. Pusc kran na 5 min i zmierz wtedy bezposrednio. Ten pomiar w zasobniku jakos do mnie nie przemawia. Jakos ufam wiecej temu wykresikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 04.03.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A tak z ciekawosci... to odwierty nie wyjda na swoj sposob prosciej? I chyba temp DZ tez wyzsza... Co sparawia ze sie decyduje na poziome? Cena? Czy mniej prawdopodobne ze fuckowcy spie...zepsuja:D Prosciej pewnie tak ale ta cena ...u mnie w pionie to 3-krotnosc poziomego (mam 600mb w poziomie a w pionie byloby 210mb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 04.03.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Pusc kran na 5 min i zmierz wtedy bezposrednio. Ten pomiar w zasobniku jakos do mnie nie przemawia. Jakos ufam wiecej temu wykresikowi. Nie wiem jak to jest w wodocagu ale ja mam glebinowke 50m i woda wypompowana na pow.( bezposrednio w studzience) ma temp. 11*C a gdy zmierze w budynku( 25m dolotowki) to jest juz 9,5*C Wykresik spoko, ale nie ma co sie tak sztywno go trzymac , ale wielkich roznic tez nie bedzie. 8*C o tej porze roku to juz na wiekszych glebokosciach tak ok. 10m Edytowane 4 Marca 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.03.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A tak z ciekawosci... to odwierty nie wyjda na swoj sposob prosciej? I chyba temp DZ tez wyzsza... Odwierty wcale nie sa prostsza sprawa. Jakbys robil to bys widzial jaki syf i mul zostaje po odwiertach A temperatury sa GORSZE - szczegolnie latem! Ja mam teraz +2,6stC. W pionowego moze mialbym 3-4stC. Ale to tylko styczen/luty, w pozostalych miesiacach IMO mam cieplej niz z odwiertow. Co sparawia ze sie decyduje na poziome? Cena? Czy mniej prawdopodobne ze fuckowcy spie...zepsuja:D 550mb wyszlo mnie ze studzienka i rozdzielaczem jakies 3k pln wiec o czym tu w ogole dyskutowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 04.03.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Odwierty wcale nie sa prostsza sprawa. Jakbys robil to bys widzial jaki syf i mul zostaje po odwiertach A temperatury sa GORSZE - szczegolnie latem! Ja mam teraz +2,6stC. W pionowego moze mialbym 3-4stC. Ale to tylko styczen/luty, w pozostalych miesiacach IMO mam cieplej niz z odwiertow. 550mb wyszlo mnie ze studzienka i rozdzielaczem jakies 3k pln wiec o czym tu w ogole dyskutowac Co do syfu i mulu (płuczka) to nie do konca tak, jak to zostaje? Jesli tak firma to zostawia to poprostu brudasy... i pewnie za metr 50zl nie generalizuj. Latem to tylko CWU:) 3K Pln to prawie wszystko miales w gatisie:yes: (koparka, rura,glikol,rozdzielacz-zawory,studzienke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ale to tylko styczen/luty No właśnie, tylko ten styczeń/luty... Te dwa miesiące, to 2/3 sezonu grzewczego Latem niemal nie idzie odczuć różnic między odwiertami, poziomymi a powietrznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 05.03.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Wracając do tematu. Generalnie teraz coraz mniej chodzi PC, w dzień w ogóle, a T w domu sięgają 24-25 stopni wczoraj wyjątkowo wcześnie włączyła się, bo ok. godziny 23, ale dzień wcześniej chyba ok. 2 w nocy. Do dzisiaj po niecałych 7 h pracy 2,5/-2,5 a więc o 1 stopień lepiej niż w dołku przy odwilży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 No właśnie, tylko ten styczeń/luty... Te dwa miesiące, to 2/3 sezonu grzewczego Latem niemal nie idzie odczuć różnic między odwiertami, poziomymi a powietrznymi. No ale roznice temperatur odwiert-poziome nie sa jakies straszne. To nie to samo co dla PW. Najczesciej to 1-2K w tym krytycznym okresie. Kiedys sie mozna pokusic o analize tego i oszacowac zyski/straty, ale zysk odwiertow na SPFie nie bedzie duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 No... w tygodniu ma ponoc byc COP > 3 No tak, ma być to legendarne +7 dla powietrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 No tak, ma być to legendarne +7 dla powietrznych Kolega Varme jedzie na grzejnikach i zasilaniu >50*. A jaki COP dla takiego zasilania osiągnie w tym tygodniu Twoja zajebista gruntówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Kolega Varme jedzie na grzejnikach i zasilaniu >50*. A jaki COP dla takiego zasilania osiągnie w tym tygodniu Twoja zajebista gruntówka? Nie mam zielonego pojęcia. Na zasilaniu już mam w okolicach +3,5 bo pompa chodzi raptem kilka godzin na CO (w nocy w drugiej taryfie kiedy na zewnątrz -5) Pisałem o tych +7 bo tak właśnie część producentów podaje, próbując zamydlić nieco oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 05.03.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Czy zauważyliście kiedy temp DZ przestaje juz spadać i zaczyna sie powolni ,,podnosić,, czyli zaczyna sie regeneracja ???Czy jest to marzec , kwiecień......??Pytanie do osób które juz pare lat z dobrodziejstw PC korzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Czy zauważyliście kiedy temp DZ przestaje juz spadać i zaczyna sie powolni ,,podnosić,, czyli zaczyna sie regeneracja ??? Czy jest to marzec , kwiecień......?? Pytanie do osób które juz pare lat z dobrodziejstw PC korzystają. Marzec. U mnie już ten proces idzie zauważyć (odwierty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Wszystko wskazuje na to, ze moje DZ minelo w tym sezonie "dolek" z data 22 luty z temperatura 1,6*C po 1h pracy. Jakos dziwnie zgadza sie to z wykresem temperatur na glebokosci 1,5m. Korelacja pewnie nieprzypadkowa http://szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg Edytowane 5 Marca 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.03.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Czy zauważyliście kiedy temp DZ przestaje juz spadać i zaczyna sie powolni ,,podnosić,, czyli zaczyna sie regeneracja ??? U mnie teraz już powoli nadchodzi czas regeneracji, bo temperatura drgnęła minimalnie w górę. Za to na pewno już nie spada od dłuższego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Po dzisiejszych prognozach z tą regeneracją może być mały falstart. Szykować się trzeba na grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 05.03.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Jedną z nitek mam na łące obok rowu melioracyjnego.Temp skoczyła o 2,5 *C do 4,7*.Niestety 2 pozostałe bez zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts