rwxw 10.03.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 za co Herkules obcial leb Hydrze Też bym to zrobił, ale Hydra tym razem niewinna, to ja sam chciałem pół na pół. Inne to były czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.03.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Też bym to zrobił, ale Hydra tym razem niewinna, to ja sam chciałem pół na pół. Inne to były czasy. Wzorcowe wnioski dla tych ktorzy sie miotaja z decyzja 100% podlogowki czy pol na pol;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 11.03.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 U mnie dzisiaj po 8 h pracy DZ 2,5/-2,5 a więc stabilnie i o 1K więcej niż w dołku w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 11.03.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 U mnie stabilnie DZ 10/5 i nie chce być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.03.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 U mnie stabilnie DZ 10/5 i nie chce być inaczej. Jesli nie masz studni do PCi to masz walniete termometry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 11.03.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Jesli nie masz studni do PCi to masz walniete termometry Tak też myślałem, ale zamontowałem swoje do monitoringu pompy i wskazania się pokrywają. Także wykluczyłem jednoczesne złe wskazania kilkunastu termometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.03.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Tak też myślałem, ale zamontowałem swoje do monitoringu pompy i wskazania się pokrywają. Także wykluczyłem jednoczesne złe wskazania kilkunastu termometrów. To az sie boje co bedzie latem. CWU bedziesz grzal bez uzywania PCi. Samym glikolem. A jaka masz "teorie" na tak nienormalnie wysoka temperature Twojego DZ? Pewnie sie nad tym zastanawiales nie raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.03.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 To az sie boje co bedzie latem. CWU bedziesz grzal bez uzywania PCi. Samym glikolem. A jaka masz "teorie" na tak nienormalnie wysoka temperature Twojego DZ? Pewnie sie nad tym zastanawiales nie raz. Odwierty puszczone przez kotłownie sąsiada ekogroszkowca;) A na poważnie to tylko pozazdrościć takich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 11.03.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Oj zastanawiałem się. Zanim zdecydowałem się na pompę przejrzałem to forum i wiedziałem jakie mogą być temperatury DZ. A teorię mam taką, że jak robione były odwierty to lało się dużoooooo wody. I ta woda parowała przy kilkustopniowym mrozie (był to początek grudnia 2012). Także ładnych parę stopni powyżej zera musiała mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 11.03.2013 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Odwierty puszczone przez kotłownie sąsiada ekogroszkowca;) A na poważnie to tylko pozazdrościć takich temperatur. Temperatur może tak, ale ile kasy poszło na te odwierty bo się płuczką nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.03.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Oj zastanawiałem się. Zanim zdecydowałem się na pompę przejrzałem to forum i wiedziałem jakie mogą być temperatury DZ. A teorię mam taką, że jak robione były odwierty to lało się dużoooooo wody. I ta woda parowała przy kilkustopniowym mrozie (był to początek grudnia 2012). Także ładnych parę stopni powyżej zera musiała mieć. Czyli przewiercili magistrale cieplownicza? Bo nadal nie wiem jaka jest Twoja "teoria" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 11.03.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Czyli przewiercili magistrale cieplownicza? Bo nadal nie wiem jaka jest Twoja "teoria" Parę metrów pode mną jest dużo ciepłej wody. Tak myślę. Niedaleko jest kościół, i tam parę lat temu robili ogrzewanie geotermalne. Wiercili na 300 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.03.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Parę metrów pode mną jest dużo ciepłej wody. Tak myślę. Niedaleko jest kościół, i tam parę lat temu robili ogrzewanie geotermalne. Wiercili na 300 m. Jestes z Torunia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 11.03.2013 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Jestes z Torunia? Nie, ale ta instytucja opanowała wszędzie do perfekcji sztukę DPI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.03.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 U mnie stabilnie DZ 10/5 i nie chce być inaczej. O kurczę! to ja wymiękam z moimi temperaturami 4/1 . Zauważyłem że temperatury DZ mierzone na rurach przy PCi w kotłowni są większe o kilka stopni niż temp. mierzone na tych samych rurach ale np. w garażu, nawet gruby peszel nie pomaga, temp. otoczenia ma duży wpływ na pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 12.03.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Wczoraj mierzyłem temp wody z wodociągu , miała 4*C DZ 2,7/-0,8 po 2 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.03.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Wczoraj mierzyłem temp wody z wodociągu , miała 4*C No to jednak jest nizej. Chyba ktos sugerowal, ze ma 7*C na wejsciu wody. Moze jak by dokladnie zmierzyc nie na karanie a na wejsciu wyskalowanym na lodowej termometrze, to by sie okazalo, ze ma 2-3*C zgodnien z tabelka A swoja droga, to woda o temp 4*C wychodzi na wodomierzu najekonomiczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.03.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 O, odnosnie DZ , studni etc... Co prawda nie kazdy ma taka mozliwosc ale czy nie bylo by calkiem OK rozwiazaniem miec kolektory w wlasnie studni, jeziorze, stawie... Tam temperatura zima ( pod lodem ) zawsze jest + a latem >15*C. Nie ma zadnej kwestii regenerowania sie DZ itd. Sa takie rozwiazania ale nigdy nie slyszalem zeby ktos mial. Witam Z jeziorami i stawami jest jeden problem - kłusownicy - ale oczywiście takie instalacje działają. Mieliśmy dość ciekawy projekt - woda/woda - źródłem dolnym jest podziemny (zasypany) zbiornik wody 150tys litrów p.poż. - zasilanie zbiornika ze studni głębinowej. Nie wiem jak obecnie się instalacja sprawuje, uzyskiwaliśmy na zasilaniu w tygodniu testów min 6stopni. (na zewnątrz coś koło 0stopni) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.03.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 uzyskiwaliśmy na zasilaniu w tygodniu testów min 6stopni. (na zewnątrz coś koło 0stopni) pzdr Czyli bez jakis strasznych szalenstw jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.03.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Mieliśmy dość ciekawy projekt - woda/woda - źródłem dolnym jest podziemny (zasypany) zbiornik wody 150tys litrów p.poż. - zasilanie zbiornika ze studni głębinowej. Nie wiem jak obecnie się instalacja sprawuje, uzyskiwaliśmy na zasilaniu w tygodniu testów min 6stopni. Obieg pośredni na parowniku? Bo 6*C na zasilaniu przy wodzie to już widzę problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts