DagaAdam 18.11.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Twierdzili, że mają specjalną metodę robienia odwiertów, że nawet chcą ją opatentować, dlatego zaufałem mimo, że od początku DZ wydawało mi się za krótkie..., ale jak podpytałem w końcu na czym polega ta innowacyjność to nie potrafili nic przekonującego wymyśleć. Moja wiedza na początku była dość nikła, więc łyknąłem jak młody pelikan , że "będzie Pan zadowolony..." Ha ha, niezle! Pewnie odkupili patent na szczelinowanie otworow od poszukiwaczy lupkow Ja bym zbieral na dodatkowy odwiert (i zmiany w rozdzielaczu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 18.11.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 U mnie dzis temperatury dz wygladaja tak: 14,5/9,4. Na zewnatrz 0,6st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 U mnie dzis temperatury dz wygladaja tak: 14,5/9,4. Na zewnatrz 0,6st. O ile w poziomym jestem w stanie sobie wyobrazic taka temp to przy pionowym nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 O ile w poziomym jestem w stanie sobie wyobrazic taka temp to przy pionowym nie bardzo. W pionowym nigdy nie będzie takiej. No chyba że w Toruniu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 W pionowym nigdy nie będzie takiej. No chyba że w Toruniu:D No a arecki takie wlasnie ma. Moze cos z czujnikami jest nie tak. Ja tez mam pionowe i tez 2x80 Zasilanie teraz 4,4 a powrot 2,4 obiegowka na 3 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 No a arecki takie wlasnie ma. Moze cos z czujnikami jest nie tak. Ja tez mam pionowe i tez 2x80 Zasilanie teraz 4,4 a powrot 2,4 obiegowka na 3 biegu On coś kiedyś o tym pisał dlaczego tyle ma, ale nie pamiętam jak to leciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Ale chyba go z kimś innym pomyliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 18.11.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 U mnie na pionowym 6x50 m dzisiaj 4 na wejsciu i -0,5 na wyjściu z pompy. Pare dni przymrozi i temperatury poziomych spadną. Ziemia po stosunkowo późnym cieplym lecie jeszcze trzyma ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 18.11.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 U mnie dzis temperatury dz wygladaja tak: 14,5/9,4. Na zewnatrz 0,6st. Fakt ze te temperatury byly podczas postoju pompy, 14.10. robilem odczyt po pracy pompy, wtedy mialem w sumie najnizesze temp DZ od uruchomienia 4,7/0,6 Takie wartosci pokazuja mi czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Fakt ze te temperatury byly podczas postoju pompy, 14.10. robilem odczyt po pracy pompy, wtedy mialem w sumie najnizesze temp DZ od uruchomienia 4,7/0,6 Takie wartosci pokazuja mi czujniki. No i to zmienia postac rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Fakt ze te temperatury byly podczas postoju pompy, Takie wartosci pokazuja mi czujniki. Podczas postoju to czujniki pokazują temperatur rur przed i za parownikiem z nieruchomym płynem wewnątrz i rosną z upływem czasu. Zmierzają do temperatury wewnątrz obudowy pompy więc takie pomiary są nic nie warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 18.11.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 A u mnie jak zwykle niezbyt gorąco. Zrobiłem test na temperaturę dz. No to po kolei:- obiegówka dz załączona na 10 min- odczyt temp dz: 9,3 CPo godzince pracy PCi temperatura z dz spada do 8 C. W porównaniu do innych jakoś to nieciekawie, ale 14 C na dz to dla mnie niezbyt wiarygodna temperatura. Niby jakim cudem mażna tyle osiągnąć spod ziemi jesienią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.11.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 A u mnie jak zwykle niezbyt gorąco. Zrobiłem test na temperaturę dz. No to po kolei: - obiegówka dz załączona na 10 min - odczyt temp dz: 9,3 C Po godzince pracy PCi temperatura z dz spada do 8 C. W porównaniu do innych jakoś to nieciekawie, ale 14 C na dz to dla mnie niezbyt wiarygodna temperatura. Niby jakim cudem mażna tyle osiągnąć spod ziemi jesienią? Mi sie wlasnie o 22 pompa wlaczyla i po 30 min ma 9,2. Za 2-3h bedzie mialo w okolicy 8 Wiec mam bardzo podobne wyniki do Twoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 U mnie po całej nocy pracy +4. Ciekawe do ilu spadnie w tym sezonie. W zeszłym było +1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 19.11.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 w mnie po 2 godzinach pracy DZ 6/2 i GZ 30/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 19.11.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Dziś rano pojawiło się 5,2C na dz . Po południu miałem 7,9/3,9 C (2 godzinki pracy w niskiej taryfie). Pomkę obiegową na dz mam na 3 biegu i delta trzyma się na poziomie 4 C. Wynika z tego, że pod koniec grzania w nocy było 5/1C. Pewnie znów pobiję rekord wychłodzenia dz pod koniec zimy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 19.11.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Nie mogę powiedzieć, żeby moje dz nie było przewymiarowane. Moja pompa ma moc nominalną 8,8 kW. W porywach osiąga do 12 kW. licząc nawet COP 4 to z dz pobieram 9 kW. Dzieląc to przez niemal 700 m kolektora ( w rozstawie 1,2 m) daje to poniżej 15W/m2. A temperaturki cokolwiek malutkie . Niby nie ma piasku, niby przy wykopach nie było całkiem sucho, niby nie za płytko - a niezbyt wydajnie. Jakby nie patrzeć kto ma podmokły teren i mieszka bardziej po zachodniej stronie ten ma lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 20.11.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Może masz trochę za głęboko zakopany kolektor i trudniej mu się regenerować od góry. Nie sądzę, żebyś miał kłopot z wyciągnięciem 15W z m2. Być może, że gdybyś nawet zakręcił jedną pętlę, temperatury DZ by się nie zmieniły. Czy problemem jest tylko uzyskiwanie niższych temperatur w sezonie przejściowym, czy również w sezonie grzewczym kolektor pracuje gorzej niż przeciętna? Jakie temperatury uzyskujesz pod koniec sezonu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 20.11.2011 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 U mnie dzisiaj 5,5 / 1,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.11.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Może masz trochę za głęboko zakopany kolektor i trudniej mu się regenerować od góry. Całkiem możliwe. Kolektor orientacyjnie zakopany jak na fotce. Szerokość wykopu 1,2 m, czyli głębokość ppt. ponad 2,5 m. Jakie temperatury uzyskujesz pod koniec sezonu grzewczego? Pod koniec zimy najniższy odczyt jaki zanotowałem był na poziomie -0,4/-3,6 C . Niewykluczone, że było niżej, a ja tego nie zaobserwowałem. A instalacja uruchomiona dopiero pod koniec stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts