Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

dekar napisał:
Twierdzili, że mają specjalną metodę robienia odwiertów, że nawet chcą ją opatentować, dlatego zaufałem mimo, że od początku DZ wydawało mi się za krótkie..., ale jak podpytałem w końcu na czym polega ta innowacyjność to nie potrafili nic przekonującego wymyśleć. Moja wiedza na początku była dość nikła, więc łyknąłem jak młody pelikan ;), że "będzie Pan zadowolony..."

Ha ha, niezle! Pewnie odkupili patent na szczelinowanie otworow od poszukiwaczy lupkow ;-) Ja bym zbieral na dodatkowy odwiert (i zmiany w rozdzielaczu).

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

arecki1338 napisał:
U mnie dzis temperatury dz wygladaja tak: 14,5/9,4. Na zewnatrz 0,6st.

Fakt ze te temperatury byly podczas postoju pompy, 14.10. robilem odczyt po pracy pompy, wtedy mialem w sumie najnizesze temp DZ od uruchomienia 4,7/0,6

Takie wartosci pokazuja mi czujniki.

arecki1338 napisał:
Fakt ze te temperatury byly podczas postoju pompy,

Takie wartosci pokazuja mi czujniki.

Podczas postoju to czujniki pokazują temperatur rur przed i za parownikiem z nieruchomym płynem wewnątrz i rosną z upływem czasu. Zmierzają do temperatury wewnątrz obudowy pompy więc takie pomiary są nic nie warte.

A u mnie jak zwykle niezbyt gorąco. Zrobiłem test na temperaturę dz. No to po kolei:

- obiegówka dz załączona na 10 min

- odczyt temp dz: 9,3 C

Po godzince pracy PCi temperatura z dz spada do 8 C. W porównaniu do innych jakoś to nieciekawie, ale 14 C na dz to dla mnie niezbyt wiarygodna temperatura. Niby jakim cudem mażna tyle osiągnąć spod ziemi jesienią?

niedowiarek napisał:
A u mnie jak zwykle niezbyt gorąco. Zrobiłem test na temperaturę dz. No to po kolei:

- obiegówka dz załączona na 10 min

- odczyt temp dz: 9,3 C

Po godzince pracy PCi temperatura z dz spada do 8 C. W porównaniu do innych jakoś to nieciekawie, ale 14 C na dz to dla mnie niezbyt wiarygodna temperatura. Niby jakim cudem mażna tyle osiągnąć spod ziemi jesienią?

Mi sie wlasnie o 22 pompa wlaczyla i po 30 min ma 9,2. Za 2-3h bedzie mialo w okolicy 8 :) Wiec mam bardzo podobne wyniki do Twoich.

Dziś rano pojawiło się 5,2C na dz :(.

Po południu miałem 7,9/3,9 C (2 godzinki pracy w niskiej taryfie). Pomkę obiegową na dz mam na 3 biegu i delta trzyma się na poziomie 4 C. Wynika z tego, że pod koniec grzania w nocy było 5/1C. Pewnie znów pobiję rekord wychłodzenia dz pod koniec zimy :(.

Nie mogę powiedzieć, żeby moje dz nie było przewymiarowane. Moja pompa ma moc nominalną 8,8 kW. W porywach osiąga do 12 kW. licząc nawet COP 4 to z dz pobieram 9 kW. Dzieląc to przez niemal 700 m kolektora ( w rozstawie 1,2 m) daje to poniżej 15W/m2. A temperaturki cokolwiek malutkie :(. Niby nie ma piasku, niby przy wykopach nie było całkiem sucho, niby nie za płytko - a niezbyt wydajnie. Jakby nie patrzeć kto ma podmokły teren i mieszka bardziej po zachodniej stronie ten ma lepiej :yes: .

Może masz trochę za głęboko zakopany kolektor i trudniej mu się regenerować od góry. Nie sądzę, żebyś miał kłopot z wyciągnięciem 15W z m2. Być może, że gdybyś nawet zakręcił jedną pętlę, temperatury DZ by się nie zmieniły. Czy problemem jest tylko uzyskiwanie niższych temperatur w sezonie przejściowym, czy również w sezonie grzewczym kolektor pracuje gorzej niż przeciętna? Jakie temperatury uzyskujesz pod koniec sezonu grzewczego?

dargoth napisał:
Może masz trochę za głęboko zakopany kolektor i trudniej mu się regenerować od góry.

Całkiem możliwe. Kolektor orientacyjnie zakopany jak na fotce. Szerokość wykopu 1,2 m, czyli głębokość ppt. ponad 2,5 m.

PA110162.jpg

dargoth napisał:
Jakie temperatury uzyskujesz pod koniec sezonu grzewczego?

Pod koniec zimy najniższy odczyt jaki zanotowałem był na poziomie -0,4/-3,6 C :(. Niewykluczone, że było niżej, a ja tego nie zaobserwowałem. A instalacja uruchomiona dopiero pod koniec stycznia.