DagaAdam 18.11.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 dekar napisał: Twierdzili, że mają specjalną metodę robienia odwiertów, że nawet chcą ją opatentować, dlatego zaufałem mimo, że od początku DZ wydawało mi się za krótkie..., ale jak podpytałem w końcu na czym polega ta innowacyjność to nie potrafili nic przekonującego wymyśleć. Moja wiedza na początku była dość nikła, więc łyknąłem jak młody pelikan , że "będzie Pan zadowolony..." Ha ha, niezle! Pewnie odkupili patent na szczelinowanie otworow od poszukiwaczy lupkow Ja bym zbieral na dodatkowy odwiert (i zmiany w rozdzielaczu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 18.11.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 U mnie dzis temperatury dz wygladaja tak: 14,5/9,4. Na zewnatrz 0,6st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 arecki1338 napisał: U mnie dzis temperatury dz wygladaja tak: 14,5/9,4. Na zewnatrz 0,6st. O ile w poziomym jestem w stanie sobie wyobrazic taka temp to przy pionowym nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 photos napisał: O ile w poziomym jestem w stanie sobie wyobrazic taka temp to przy pionowym nie bardzo. W pionowym nigdy nie będzie takiej. No chyba że w Toruniu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Liwko napisał: W pionowym nigdy nie będzie takiej. No chyba że w Toruniu:D No a arecki takie wlasnie ma. Moze cos z czujnikami jest nie tak. Ja tez mam pionowe i tez 2x80 Zasilanie teraz 4,4 a powrot 2,4 obiegowka na 3 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 photos napisał: No a arecki takie wlasnie ma. Moze cos z czujnikami jest nie tak. Ja tez mam pionowe i tez 2x80 Zasilanie teraz 4,4 a powrot 2,4 obiegowka na 3 biegu On coś kiedyś o tym pisał dlaczego tyle ma, ale nie pamiętam jak to leciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Ale chyba go z kimś innym pomyliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 18.11.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 U mnie na pionowym 6x50 m dzisiaj 4 na wejsciu i -0,5 na wyjściu z pompy. Pare dni przymrozi i temperatury poziomych spadną. Ziemia po stosunkowo późnym cieplym lecie jeszcze trzyma ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 18.11.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 arecki1338 napisał: U mnie dzis temperatury dz wygladaja tak: 14,5/9,4. Na zewnatrz 0,6st. Fakt ze te temperatury byly podczas postoju pompy, 14.10. robilem odczyt po pracy pompy, wtedy mialem w sumie najnizesze temp DZ od uruchomienia 4,7/0,6 Takie wartosci pokazuja mi czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 arecki1338 napisał: Fakt ze te temperatury byly podczas postoju pompy, 14.10. robilem odczyt po pracy pompy, wtedy mialem w sumie najnizesze temp DZ od uruchomienia 4,7/0,6 Takie wartosci pokazuja mi czujniki. No i to zmienia postac rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 arecki1338 napisał: Fakt ze te temperatury byly podczas postoju pompy, Takie wartosci pokazuja mi czujniki. Podczas postoju to czujniki pokazują temperatur rur przed i za parownikiem z nieruchomym płynem wewnątrz i rosną z upływem czasu. Zmierzają do temperatury wewnątrz obudowy pompy więc takie pomiary są nic nie warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 18.11.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 A u mnie jak zwykle niezbyt gorąco. Zrobiłem test na temperaturę dz. No to po kolei:- obiegówka dz załączona na 10 min- odczyt temp dz: 9,3 CPo godzince pracy PCi temperatura z dz spada do 8 C. W porównaniu do innych jakoś to nieciekawie, ale 14 C na dz to dla mnie niezbyt wiarygodna temperatura. Niby jakim cudem mażna tyle osiągnąć spod ziemi jesienią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.11.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 niedowiarek napisał: A u mnie jak zwykle niezbyt gorąco. Zrobiłem test na temperaturę dz. No to po kolei: - obiegówka dz załączona na 10 min - odczyt temp dz: 9,3 C Po godzince pracy PCi temperatura z dz spada do 8 C. W porównaniu do innych jakoś to nieciekawie, ale 14 C na dz to dla mnie niezbyt wiarygodna temperatura. Niby jakim cudem mażna tyle osiągnąć spod ziemi jesienią? Mi sie wlasnie o 22 pompa wlaczyla i po 30 min ma 9,2. Za 2-3h bedzie mialo w okolicy 8 Wiec mam bardzo podobne wyniki do Twoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 U mnie po całej nocy pracy +4. Ciekawe do ilu spadnie w tym sezonie. W zeszłym było +1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 19.11.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 w mnie po 2 godzinach pracy DZ 6/2 i GZ 30/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 19.11.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Dziś rano pojawiło się 5,2C na dz . Po południu miałem 7,9/3,9 C (2 godzinki pracy w niskiej taryfie). Pomkę obiegową na dz mam na 3 biegu i delta trzyma się na poziomie 4 C. Wynika z tego, że pod koniec grzania w nocy było 5/1C. Pewnie znów pobiję rekord wychłodzenia dz pod koniec zimy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 19.11.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Nie mogę powiedzieć, żeby moje dz nie było przewymiarowane. Moja pompa ma moc nominalną 8,8 kW. W porywach osiąga do 12 kW. licząc nawet COP 4 to z dz pobieram 9 kW. Dzieląc to przez niemal 700 m kolektora ( w rozstawie 1,2 m) daje to poniżej 15W/m2. A temperaturki cokolwiek malutkie . Niby nie ma piasku, niby przy wykopach nie było całkiem sucho, niby nie za płytko - a niezbyt wydajnie. Jakby nie patrzeć kto ma podmokły teren i mieszka bardziej po zachodniej stronie ten ma lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 20.11.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Może masz trochę za głęboko zakopany kolektor i trudniej mu się regenerować od góry. Nie sądzę, żebyś miał kłopot z wyciągnięciem 15W z m2. Być może, że gdybyś nawet zakręcił jedną pętlę, temperatury DZ by się nie zmieniły. Czy problemem jest tylko uzyskiwanie niższych temperatur w sezonie przejściowym, czy również w sezonie grzewczym kolektor pracuje gorzej niż przeciętna? Jakie temperatury uzyskujesz pod koniec sezonu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 20.11.2011 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 U mnie dzisiaj 5,5 / 1,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.11.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 dargoth napisał: Może masz trochę za głęboko zakopany kolektor i trudniej mu się regenerować od góry. Całkiem możliwe. Kolektor orientacyjnie zakopany jak na fotce. Szerokość wykopu 1,2 m, czyli głębokość ppt. ponad 2,5 m. dargoth napisał: Jakie temperatury uzyskujesz pod koniec sezonu grzewczego? Pod koniec zimy najniższy odczyt jaki zanotowałem był na poziomie -0,4/-3,6 C . Niewykluczone, że było niżej, a ja tego nie zaobserwowałem. A instalacja uruchomiona dopiero pod koniec stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts