Vld 21.08.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Parowanie pewnie masz ok 14-15C, czyli tyle ile ja w powietrznej przy 37C powietrza. Wiadomo, że inwerter na zdedukowanej mocy miałby lepszy wynik, ale stawiam tezę, że przy takim DZ z gruntowej będzie większy średni KOP dla CWU niż z powietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.08.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nie mam niestety opomiarowanej ciplomierzami PCi, wiec trudno mi zgadywac. Na pewno znacznie zwrosla w lecie moc grzewcza, bo wezownice nie nadazaja z odbiorem ciepla i pompa pracuje na granicy taktowania przy grzaniu CWU. JAk urosnie DZ jeszcze z 1K, to na pewno zacznie taktowac, ale z tego co mi sie wydaje, to jest raczej "letnia gorka" dla DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.08.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Parowanie pewnie masz ok 14-15C, czyli tyle ile ja w powietrznej przy 37C powietrza. Wiadomo, że inwerter na zdedukowanej mocy miałby lepszy wynik, ale stawiam tezę, że przy takim DZ z gruntowej będzie większy średni KOP dla CWU niż z powietrznej. Mniej niż piszesz (14-15) ma zapewne na wyjściu dolnego źródła, odparowanie jest jeszcze kilka K niżej. Myślę że max +10C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.08.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Tyż racja, jakiś zamotany ja ostatnio.Potrafisz ocenić pracę chłodnicy w powietrznej PC?Czy temperatury: rurek/lameli chłodnicy 8C, parowania 0C, przy temperaturze powietrza 13C, są w porzadku?Nie znam danych tej chłodnicy i nie mam z czym porownać. Jest dwurzędowa, czterosekcyjna, o wymiarach 90x90cm, odstęp między lamelami ok1,5 mm, lamele nie sa proste, jak u innych, tylko zygzakowate. Te temperatury są przy ok 6kW mocy chłodniczej i ok 8 kW mocy grzewczej pompy.Ktoś potrafi to ocenić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.08.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nie mam odniesienia do "fabrycznych" osiągów bo zajmuję się na szczęście tylko gruntowymi pompami (no, kilka powietrznych popełniłem do odzysku ciepła z przemysłu ale to jednostkowo), ale te parametry które podajesz według mnie jakoś tragicznie nie wyglądają??? Tym bardziej że to własna konstrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.08.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Mniej niż piszesz (14-15) ma zapewne na wyjściu dolnego źródła, odparowanie jest jeszcze kilka K niżej. Myślę że max +10C. No to peany ktore tutaj rozbrzmeiwaly w temacie jaka to pompa PW w lecie wspaniala, sa chyba lekko przesadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.08.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Zacytowałeś wpis z komentarzem do swojej pompy, nie do powietrznej. Z powietrzna to ja tylko dewaguje. 10C parowania ja mam przy temp zewn ok 26-27C, powyżej już jestem góra Inwerter pewnie już przy 20C powietrza będzie miał wyższą temp parowania niż 10C. Teraz dałem wentylatory na maxa 4500 m3/h i mam parowanie ok 3C, przy zewnętrznej 13,7C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.08.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Aaaa, ja zrozumialem, ze Wihi odnosi sie do powietrznej wlasnie. No ale 26-27*C to tez nie jest tak jak opisywano tutaj, ze juz przy +2*C zima pompa PW gora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.08.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Bajki, chyba że po mocno wymrożonym DZ na wiosnę. Na chłodnicy powietrznej zawsze będzie większa delta temperatur freon/powietrze, niż w wymienniku płytowym freon/glikol. Na samej wymianie freon/ rurka chłodnicy mam poślizg 6-8C bez wpływu na tę wartość. W płytowym przepływ jest dużo bardziej turbulentny, niż w prostej rurce chłodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.08.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nie bylo mowy o wymrozeniu. Zalozenie bylo, ze glikolowe poziome DZ ma wtedy w okolicach +1*C i pompa PW wygrywa gdy na dworze zrobi sie juz +2*C. Takie "czary z mleka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.08.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Jasne Pewnie ci co to pisali nawet nie wiedzieli co to jest ta temperatura parowania. W ferworze walki wszystkie chwyty dozwolone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Jakiej walki? Można to nazwać inaczej - proza dnia codziennego, bo 3/4 treści tego działu forum to przepychanka zwolenników PG kontra PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Można to nazwać inaczej - proza dnia codziennego, bo 3/4 treści tego działu forum to przepychanka zwolenników PG kontra PW. No ale jak widac chyba tych dwoch systemow pozyskania ciepla nie mozna traktowac zamiennie i jednak kalkulowac slynny "zwrot inwestycji" wg innych zasad i wspolczynnikow. Ja jestem tylko nieco "zaszokowany" skala rozbiernosci SPFow PW i gruntowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Nie tylko ty. Mnie najbardziej razi, że producenta i instalatora czasem w ogóle nie obchodzą te KOPy i SKOPy u użytkownika. Pakują do nik kupe pompek, grzałek, mat grzewczych, a w kwestii sterowana ograniczają się tylko do włącz i po sprawie. Tak samo instalowane do pomp 12-16 kW zasobników CWU z weżownicą 1-1,5 m².O bialej izolacji i 15m rurociągach w trawnikach już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 To moze inaczej... Przy zapotrzebowaniu 9000kWh/rok Ile pochlonie P/W ile G/W...dramatyczna roznica? G/W nie zawsze i wszedzie moze byc zastosowane... A wiec uwazam ze systemy sa zamienne.... Trzeba tylko miec swiadomosc gorszego SCOP Powiedz to inwestorowi, ktory wydaje gruba kase na markowa pompe PW ze swietym przekonaniem, ze za ta kase SPF=4 to jest dla niej pryszcz (bo przeciez wszyscy mowia, ze pompy ciepla tak maja) i do tego nie musi sobie ryc ogrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.08.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Powiedz to inwestorowi, ktory wydaje gruba kase na markowa pompe PW ze swietym przekonaniem, ze za ta kase SPF=4 to jest dla niej pryszcz (bo przeciez wszyscy mowia, ze pompy ciepla tak maja) i do tego nie musi sobie ryc ogrodka. Wszyscy powtarzają ,że pc pw cop ma max 3,3 .Nie słyszałem ,żeby ktoś obiecywał cop 4. Czy podejście do tematu -tylko gruntówki są nie dla idiotów ,jest właściwe. Wystarczy mówić prawdę -to klient podejmuję decyzję. Jak to sie dzieje ,ze ludzie ogrzewajęcy gazem ziemnym montuję kolektory słoneczne.? Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Wszyscy powtarzają ,że pc pw cop ma max 3,3 . Jak sie kura zesiura... Wlasnie o tym pisze. O takim podejsciu do inwestora ktory chce pompe PW. Dostaje takie info od instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.08.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Jak sie kura zesiura... Wlasnie o tym pisze. O takim podejsciu do inwestora ktory chce pompe PW. Dostaje takie info od instalatora. A dlaczego mam mu podawać inne dane niż powszechnie dostępne. Podaj inne wiarygodne źródła.Ty też podajesz dane z dokumentacji. Podaję tabele i wykresy. Mogę jeszcze powiedzieć ,że jest do dupy .i zapytać czy reflektuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 A dlaczego mam mu podawać inne dane niż powszechnie dostępne.. Moze po to, zeby mu kitu nie pociskac (jesli taki powod bierzesz wogole pod uwage). Gdzie masz takie dane rocznego SPF dla pomp p/w? BTW (juz widziales zreszta): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218242-SCOP-zmierzony-w-skali-roku-pompa-powietrze-woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Testował ktoś możliwości pochłaniania ciepła przezz DZ latem przy pracy jako klimazacja? Jakie parametry utrzyma jak pakować w nie 5-10 kW? Są tego typu agregaty chlodnicze, czy agregaty wody lodowej chlodzone glikolem w wymienniku gruntowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts