Pyxis 04.10.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Co u Was w gruncie widać ? (jakby termometr przyłożyć) U mnie po 1h pracy 11,5 *C slychac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 06.10.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 U mnie 8, 5 po godzince pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 06.10.2013 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 U mnie przed wyłączeniem sprężarki po grzaniu w nocy 6,5 / 2,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Luz przed 8 rano w pod koniec ostatniego cyklu (po ok godzinie pracy) 10,9/5,2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 06.10.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Witam.Kol.Pyxis. Czy masz możliwość znacznie zwiększyć przepływ DZ i sprawdzić jaka będzie zależność na GZ ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Niestety popmpa obiegowa pracuje juz na najwyzszym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 06.10.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 ...szkoda...robiłem "badanie" pompy znanej polsko-chińskiej marki. zwiększając przepływ DZ uzyskiwałem na ciepłomierzu ok. 2 kW więcej ciepła po stronie GZ.chciałbym to sprawdzić też na innej instalacji, czy u Kolegów też występuje tak znaczna zależność .Moze ktoś ma ciepłomierz i możliwość zdadania przypływu DZ ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 ...szkoda... robiłem "badanie" pompy znanej polsko-chińskiej marki. zwiększając przepływ DZ uzyskiwałem na ciepłomierzu ok. 2 kW więcej ciepła po stronie GZ. chciałbym to sprawdzić też na innej instalacji, czy u Kolegów też występuje tak znaczna zależność .Moze ktoś ma ciepłomierz i możliwość zdadania przypływu DZ ? pozdrawiam To jest normalna sprawa i wielokrotnie tutaj na forum omawiana. Malo jest sytuacji, ze zmniejszenie biegu pomp obiegowych prowadzi do oszczednosci. Musial bys miec na tych nizszych biegach juz naprawde niska delte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 06.10.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 ...szkoda... robiłem "badanie" pompy znanej polsko-chińskiej marki. zwiększając przepływ DZ uzyskiwałem na ciepłomierzu ok. 2 kW więcej ciepła po stronie GZ. chciałbym to sprawdzić też na innej instalacji, czy u Kolegów też występuje tak znaczna zależność .Moze ktoś ma ciepłomierz i możliwość zdadania przypływu DZ ? pozdrawiam Po niedzieli ma dotrzeć do mnie cieplomierz , tak ze tez ,,pochwale ,, sie wynikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 07.10.2013 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Niestety, EER będzie mniejszy niż COP dlatego chłodzenie będzie mniej wydajne od grzania. Ale różnica temperatur mniejsza. A dużo mniejsza niż w powietrznej pompie ciepła lub typowym klimatyzatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.10.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 ja mam z ziemi 9 *C na starcie sezonu.Wymiennik pionowy .Ogrzewam magazyn.Dlatego dopiero teraz odpaliłem PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.10.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 ja mam z ziemi 9 *C na starcie sezonu. Wymiennik pionowy .Ogrzewam magazyn.Dlatego dopiero teraz odpaliłem PC. To chyba masz za mały ten wymiennik że nawet się nie zdążył zregenerować. Albo postaraj się o jakiś normalnie działający termometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 07.10.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 ja mam z ziemi 9 *C na starcie sezonu. Wymiennik pionowy .Ogrzewam magazyn.Dlatego dopiero teraz odpaliłem PC. Na dzień dobry? - to licho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 08.10.2013 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Na dzień dobry? - to licho Przy odwiertach to chyba całkiem normalna temp, na starcie mam więcej, ale po 5-10 min mam ok 10 st a potem spada do 7-8 i wydaje mi się to być normalne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 08.10.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 To muszę mieć coś nie tak bo 11 jest po kilku godzinach grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 08.10.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 To jest normalna sprawa i wielokrotnie tutaj na forum omawiana. Malo jest sytuacji, ze zmniejszenie biegu pomp obiegowych prowadzi do oszczednosci. Musial bys miec na tych nizszych biegach juz naprawde niska delte. Czy oznacza to że DZ należy "gonić" na najwyższym biegu pompki ? Ja obecnie mam ustawioną na 2 bieg. Tylko jak jest na najwyższym biegu, czyli mamy duży przepływ i czynnik nie zdąży się ogrzać od ziemi, za to nie wyziębi otaczającej ziemi. Z kolei na małym biegu mamy wyższą temperaturę DZ i tym samym więcej ochładzamy ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 To nie jest tak do konca. Slowo "zawsze" nie jest w tym przypadku najlepszym, ale majac na uwadze dobir pompy obiegowej przez producenta PCi jestesmy bardzo blisko. Sprawnosc bedzie zawsze lepsza przy delcie DZ=3K niz przy 5K. Jesli masz na DZ delte 2K na drugim biegu, to nie ma sensu gonic pompki na III. Jesli masz 4K, to ja bym bez wahania przelaczyl na rzeczana "trojke", bo wiecej zyszkasz na sprawnosci pompy niz wydasz na dodatkowy prad do obiegowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.10.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Nie byłbym tego taki pewienZ 4K na 3K, to oznacza być moze wyższe parowanie o 0,5KWątpliwym też jest by przy delcie 4K na 2 biegu, można by osiągnąć 3K na 3 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 08.10.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 To nie jest tak do konca. Slowo "zawsze" nie jest w tym przypadku najlepszym, ale majac na uwadze dobir pompy obiegowej przez producenta PCi jestesmy bardzo blisko. Sprawnosc bedzie zawsze lepsza przy delcie DZ=3K niz przy 5K. Jesli masz na DZ delte 2K na drugim biegu, to nie ma sensu gonic pompki na III. Jesli masz 4K, to ja bym bez wahania przelaczyl na rzeczana "trojke", bo wiecej zyszkasz na sprawnosci pompy niz wydasz na dodatkowy prad do obiegowki. Deltę liczymy podczas pracy DZ ? Zasilanie minus powrót ? Bo jeżeli tak to teraz mam deltę ponad 5 albo 6 stopni. Czyli muszę zwiększyć przepływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Deltę liczymy podczas pracy DZ ? Zasilanie minus powrót ? Bo jeżeli tak to teraz mam deltę ponad 5 albo 6 stopni. Czyli muszę zwiększyć przepływ ? Oczywiscie,z e podczas pracy wg schematu ktory podales. Jesli masz 5-6K to bez chwili wahania pompka DZ na bieg najwyzszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts