rafikW 02.12.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 O niekoniecznie;) Moja jak trochę popracuje to tak sobie wychładza okolicę, że na pompie jest czasem temp o 2st niższa niż rzeczywiście na dworze. Czyli w powietrznych DZ też się musi zregenerować:) Aczkolwiek trwa to dużo szybciej niż u was;) Temperatura wychłodzonego powietrza w okolicach czerpni w dalszym ciągu jest temperaturą zewnętrzną A to, że jest ona niższa niż "dalsza" okolica to inna inszość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Temperatura wychłodzonego powietrza w okolicach czerpni w dalszym ciągu jest temperaturą zewnętrzną A to, że jest ona niższa niż "dalsza" okolica to inna inszość Hej, sąsiad nie traktuj tego zbyt poważnie;) To żarcik był taki żeby zaistnieć w rozmowie:) Jako właściciel powietrznej PC nie mam zielonego pojęcia o problemach dotyczących temperatur DZ. Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.12.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Hej, sąsiad nie traktuj tego zbyt poważnie;) To żarcik był taki żeby zaistnieć w rozmowie:) Jako właściciel powietrznej PC nie mam zielonego pojęcia o problemach dotyczących temperatur DZ. Pozdrawiam:bye: No tak to właśnie potraktowałem - patrz ikonka uśmiechu pełną gębą Czytając forum dużo się uczymy: Ty o spadających temperaturach DZ pompki gruntowej a ja o wychłodzonej okolicy wokół czerpni Pompki powietrznej.... i o to chodzi... mam nadzieję, że ta "okolica" nie sięgnie do mnie Pozdrawiam sąsiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.12.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 U mnie ustabilizowała się jakoś temperatura DZ.Od kilku dni po godzinie pracy +6,2/+2,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 U mnie ustabilizowała się jakoś temperatura DZ. Od kilku dni po godzinie pracy +6,2/+2,7 U mnie po 1h pracy mam +6,6*C na wejsciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 02.12.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Dziś zrobiłem doświadczenie, obniżyłem krzywą o 5 kwadracików na panelu startowym teoretycznie o 5K ( choć nie wiem czy to tak się przekłada). Temperatura zadana powrotu spadła z 23 do 15 stopni już po 24h. Teraz widać jak szybko mi się ten dom wychładza.... Naprawdę poddasze jest ogromnie ważne... Temperatura zewnetrzna w granicach 0 stopni. Ale prace sie posuwają więc jeszcze 2tyg i będzie ciepło w domu.. 24h o 8 stopni.... nieźle... nie ma się co dziwić że przy poprzednich ustawieniach PCi " tyrała" 12h w taniej nie mogąc osiągnąć temp zadanej + podbicie... podniosę ja o 3 kwadraciki (tak żeby na panelu były tylko 2 ) bo 21 stopni to za dużo do prac wykończeniowych, nie ma sensu tak mocno grzać skoro koza też jest rozpalana w ciagu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 02.12.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Po prawie godzinie pracy 3,3/1,5*C Coś szybko poleciało w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Po prawie godzinie pracy 3,3/1,5*C Coś szybko poleciało w dół Nooo, cos az za mocno. U mnie po 1h teraz 6,7*C. "Zregenerowalo" sie o 0,1*C po weekendowych szalenstwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.12.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Po prawie godzinie pracy 3,3/1,5*C Coś szybko poleciało w dół Jak Ci pracuje PCi ? Tzn. do jakich temperatur zadanych jedzie obecnie ? Pytam się, bo jak pamietam w zeszłym roku kiedy "eksperymentowałem" trochę bez sensu to goniłem swoją PCi do strasznie wysokch temperatur zadanych i to spowodowało ten sam efekt: szybkie wychłodzenie DZ, tak, że w grudniu-styczniu już miałem na powrocie DZ w okolicach -1,0... -2,5 st.C. W tym sezonie moim priorytetem jest zejście jak najniżej z temperaturą zasilania GZ. Druga rzecz: filtr na wejściu solanki - po pierwszym sezonie odkręcenie i szok: strasznie był zabrudzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 02.12.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Druga rzecz: filtr na wejściu solanki - po pierwszym sezonie odkręcenie i szok: strasznie był zabrudzony. Wzrostu delty na parowniku nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 02.12.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Jak Ci pracuje PCi ? Tzn. do jakich temperatur zadanych jedzie obecnie ? Pytam się, bo jak pamietam w zeszłym roku kiedy "eksperymentowałem" trochę bez sensu to goniłem swoją PCi do strasznie wysokch temperatur zadanych i to spowodowało ten sam efekt: szybkie wychłodzenie DZ, tak, że w grudniu-styczniu już miałem na powrocie DZ w okolicach -1,0... -2,5 st.C. W tym sezonie moim priorytetem jest zejście jak najniżej z temperaturą zasilania GZ. Druga rzecz: filtr na wejściu solanki - po pierwszym sezonie odkręcenie i szok: strasznie był zabrudzony. Dziś na zewnątrz -3*C pompa kończy pracę na 26,5/33*C wiec jak widzisz temperatury nie są wysokie. Co do filtra to czyściłem w pierwszym roku 2x i praktycznie w drugim roku filtr był czyściutki więc go wyjąłem co poskutkowało zmniejszeniem delty na DZ z ponad 3 *C do 1,8*C co jednocześnie poprawiło wydajność energetyczną PC. W tym roku nic nie eksperymentowałem z ustawieniami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.12.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Wzrostu delty na parowniku nie było? Była bardzo duża delta temperatur DZ, z tego co pamiętam 6 czy nawet 8 K. W tym sezonie na razie (oby tak dalej) jest w granicach 3,4...3,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.12.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Dziś na zewnątrz -3*C pompa kończy pracę na 26,5/33*C wiec jak widzisz temperatury nie są wysokie. Co do filtra to czyściłem w pierwszym roku 2x i praktycznie w drugim roku filtr był czyściutki więc go wyjąłem co poskutkowało zmniejszeniem delty na DZ z ponad 3 *C do 1,8*C co jednocześnie poprawiło wydajność energetyczną PC. W tym roku nic nie eksperymentowałem z ustawieniami . 1,8K delty na DZ to z kolei nie za mało ? Coś mi "świta", że optimum to właśnie okolice 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 03.12.2013 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Dziś na zewnątrz -3*C pompa kończy pracę na 26,5/33*C wiec jak widzisz temperatury nie są wysokie. Co do filtra to czyściłem w pierwszym roku 2x i praktycznie w drugim roku filtr był czyściutki więc go wyjąłem co poskutkowało zmniejszeniem delty na DZ z ponad 3 *C do 1,8*C co jednocześnie poprawiło wydajność energetyczną PC. W tym roku nic nie eksperymentowałem z ustawieniami . ja juz raz czyściłem i było sporo syfu ale to był pierwszy raz po 24h obiegówki... teraz po około miesiącu użytkowania mam zamiar wyczyścić poraz drugi pewnie znów coś tam znajdę - potem wg. instrukcji można filtr wywalić przepływy przez rotametry DZ mam bardzo podobne ( dwa sa niemal identyczne a trzeci około 4-5l ) czy w tej sytuacji nie byłoby lepiej wywalić je całkowicie? one napewno tłumią przepływ... jak to z tymi biegami pompy DZ czy lepiej aby obiegówka pracowała na maxa i wtedy delta będzie mniejsza? znaczy im szybciej obiegówka pracuje tym " glikol " mniej zdąży sie podgrzać w DZ ? chyba muszę założyć takie same czujniki temperatury po jednym na zasilaniu i powrocie - bo mi cos z obserwacji wynika że porównywanie z termometrem w PCi nie jest super dokładne. instalator mówił że delta powinna być w granicach 2K a ja mam teraz na 2gim biegu od 1,8 do 2,7K ( o ile czujnik się nie rozjechał bo z porównania wyszło że muszę dodawać 0,5 stopnia do odczytu z zewnętrznego termometru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hektor_PL 03.12.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 U mnie po 1h pracy pompy temperatura utrzymuje się na poziomie ok. 3,8/1,0*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 03.12.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 U mnie po 1h pracy pompy temperatura utrzymuje się na poziomie ok. 3,8/1,0*C. Po 2h DZ 7,2/3,0 GZ 34/28 CO Po 1h DZ 7,5/4,0 GZ 49/45 CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hektor_PL 03.12.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Po 2h DZ 7,2/3,0 GZ 34/28 CO Po 1h DZ 7,5/4,0 GZ 49/45 CWU Ładne temperatury:rolleyes: U mnie pompa pracuje dopiero od 2,5 miesiąca i sporo w domku jeszcze wilgoci. Mam na dzieje, że za rok będzie troszkę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 03.12.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Po 1h grzania DZ 5/1.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 03.12.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 po 1h grzania 7/4,5 To się nie liczy :P Masz niewyskalowane termometry... odejmij tak na oko około 2,0...2,5 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Po 1h na zasilaniu 6,6*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts