rafikW 22.12.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 U mnie w lazienkach podlogowka gesciej niz w reszcie pomieszczen, a temperatura w zasadzie tak jak w reszcie domu (22*C). Powiem Ci, ze jeszcze nie bylo sytuacji, zebym tam zmarzl. Jak ktos faktyczne utrzymuje w domu 20*C, to wtedy lazienka przydaje sie cieplejsza, ale jak masz cieplo w calym domu.... Jaka masz teraz temperature zasilania? Tak, zgodnie z projektem podłogówki według którego kładli mi pętle, w łazienkach rurki były zamontowane co 10 cm (dwie pętle), w innych pomieszczeniach co 15-20 cm. Piszesz, że u siebie masz tak samo, tzn. w łazience gęściej, a mimo tego temperatura "w zasadzie tak jak w reszcie domu" No i tego właśnie nie rozumiem. Gęstsze ułożenie rurek powinno skutkowac wyższą temperaturą w takim pomieszczeniu. Potwierdzam, że jeżeli w pokojach-sypialniach na pietrze mam te 21,6 to w łazience gdzie temperatura jest rzędu 22,0 to nie odczuwa się zimna, choć, no właśnie... wolałbym aby było te 22,8-23,2. W swoim Dimplexie mam zadaną temperaturę powrotu zasilania. Przy obecnym ustawieniu (krzywa grzania 29) są to (spisane z ostatnich kilkunastu dni): temp. zewn. -> zadana temp. powrotu +3,9 -> 24,8 +2,6 -> 25,0 +1,2 -> 25,2 -0,7 -> 25,5 -3,1 -> 26,7 NIestety termometr temp. zasilania mam zepsuty i nie wiem jaka jest ta temp, ale zdaje się, że powinna być jakieś 3K wyższa od zadanej powrotu. PS. Chyba zbliżam się do optimum. Krzywą grzania podniosłem o 1K do 30. W łazience temp. powinna być rzędu 22,4-22,8 i to będzie do zaakceptowania a w pozostałych pomieszczeniach mikroskopijnie przytłumię przepływy i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Powietrzna DZ +9 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Tak, zgodnie z projektem podłogówki według którego kładli mi pętle, w łazienkach rurki były zamontowane co 10 cm (dwie pętle), w innych pomieszczeniach co 15-20 cm. Piszesz, że u siebie masz tak samo, tzn. w łazience gęściej, a mimo tego temperatura "w zasadzie tak jak w reszcie domu" No i tego właśnie nie rozumiem. Gęstsze ułożenie rurek powinno skutkowac wyższą temperaturą w takim pomieszczeniu. Ja mam WG i w lazienkach wyciagana jest lwia czesc powietrza. Ono naplywa z reszty domu i sie nie ogrzeje za mocno. Lazienka w zasadzie przejmuje temperature reszty domu, tylko ma pogloge nieco cieplejsza. PS Dom mam wszedzie co 15cm a lazienka co 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Powietrzna DZ +9 *C Spokojnie. Wczoraj sie zima zaczela dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Spokojnie. Wczoraj sie zima zaczela dopiero. Domyślam się ,że wczoraj zacząłeś grzać . Nic dziwnego ,że masz niskie koszty ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejsii 22.12.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Witam a czy może kto napisac prosto dla Laika czy pompa ciepla daje wogole rade ogrzewać dom ok 140mkw ?? jakie realne temperatury mozna uzyskać w domu w cxasie ostrej zimy ??? czy zawsze jest cieplo ??? z jakimi kosztami trzeba się liczyć ?? czy są dofinansowania na to ? Z góry dziękuje za proste i zrozumiałe odpwiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 22.12.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Witam a czy może kto napisac prosto dla Laika czy pompa ciepla daje wogole rade ogrzewać dom ok 140mkw ?? jakie realne temperatury mozna uzyskać w domu w cxasie ostrej zimy ??? czy zawsze jest cieplo ??? z jakimi kosztami trzeba się liczyć ?? czy są dofinansowania na to ? Z góry dziękuje za proste i zrozumiałe odpwiedzi 3 X TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor_core 22.12.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 (edytowane) U mnie budynek przyjął w grudniu 6800 kWh (na dzień dzisiejszy), dokładnie tyle energii było pobrane przez cały listopad - a mamy 22 grudzień. Zima jest łagodna ale jednak... 6800 kWh to tyle energii jak bym spalił ok.1,2 t dobrego ekogroszku w 22 dni.Nie liczę CWU, bo mam w osobnym pomiarze. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez wiktor_core Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.12.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 powietrzna 9*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 po 1h pracy 5/2,5C U mnie 4,9*C na wejsciu. Bardzo podbnie jak widac i sporo wyzej niz w zeszlym roku, ale to akurat mnie nie dziwi, bo w tm samym okresie w zeszlym roku mialem prawie o 20% wyzsze zuzycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 powietrzna 9*C A parowanie ile *C? Jest na + chociaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.12.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) bez szronu i nawet wody mało .Mała wilgotność Przy takiej modulacji gaz ma temperaturę otocznia.Można przypuszczać ,że parowanie na poziomie +4 C Edytowane 23 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 bez szronu i nawet wody mało .Mała wilgotność No to jeszcze fuksik, bo pewnie modulacja ze 30%. Dom w zasadzie nie potrzebuje CO. Na Okeciu pokazuja wilgotnosc 82%. Przy 9*C wilgoci w powietrzu w ch...j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.12.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 No to jeszcze fuksik, bo pewnie modulacja ze 30%. Dom w zasadzie nie potrzebuje CO. Na Okeciu pokazuja wilgotnosc 82%. Przy 9*C wilgoci w powietrzu w ch...j. Ja to nawet wolę jak sie leje woda >Energia i czyszczenie. Leje się na żwirek.Ja jestem zadowolony . Generalnie jestem zadowolony:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 23.12.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Po 1 h pracy sterownik pokazuje 5,8/3,9 (czyli realnie zapewne gdzieś 3,8/1,9). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 23.12.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Ponawiam pytanie - jakie macie temp. parowania gazu przy podawanych temp. DZPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.12.2013 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Takie info, to raczej tylko od tych co sami je (pompy) wystrugali. Nikt kto kupił gotowca , nie ma pod ręką manometrów i nie poleci ci sprawdzać delty.Mogę ci podać swoją aktualną w PW. Przy 0.9C powietrza, parowanie -5C. Przy niższych temperaturach maleje moc, maleje też delta. Przy wyższych odwrotnie, spory też wpływ ma wilgotność powietrza. Przy wilgotności 40-50% parowanie potrafi być niższe nawet o 3C niż normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 24.12.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Ponawiam pytanie - jakie macie temp. parowania gazu przy podawanych temp. DZ Pozdrawiam. Lokmen.....dziś bedzie kłopot to sprawdzić bo pompe pozostawiam ,,samą,, w domu , ale jak tyklo wróce podam parametry o które pytasz , termometry i manometry mam podpiete na stałe , widac to na ,,awatarze,, http://www.pompaciepla-24.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.12.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Powietrzna +13,3 C CUDKolektory uruchomiły pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.12.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Powietrzna +13,3 C CUD Kolektory uruchomiły pompę Najcieplejszy grudzien od 10 lat (tak w telewizorni nawijali dzisiaj). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts