rafikW 29.12.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Ja wyjezdzajac na kilka dni temperatury w domu nie ruszam. Jak bede wyjezdzal na 2 tyg, to wtedy chyba obnize o te 2-3K godzac sie na uciazliwosc zimnej chalupy po powrocie w imie ewentualnych oszczednosci (ciekawe co by wyszlo z odczytow podlicznika - czy gra wogole warta swieczki). Mnie nie będzie przez tydzień licząc od połowy lutego. Ustawię krzywą niżej o 2K i zobaczymy jaki będzie wynik po powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Nauczylem sie juz, ze przy pompie ciepla rzeczy oczywiste np przy tej samej podlogowce ale z kablami czy innym kociolku, przestaja takimi oczywistymi byc. Ja generalnie odradzam ,między innymi w związku z brakiem nadmiaru mocy .Już poniżej zera może w gruntówce wystąpić deficyt mocy na podgrzanie w rozsądnym czasie.(dołączenie grzałki). Ale trzeba rozpatrzyć jaki będzie koszt tej energii. Z mojego doświadczenia wynika ,że ilość energii przy obniżeniu jest mniejsza .Reszta jest bardzo trudna do określenia (wiele czynników). Przyjmuje założenie ,że skoro mniej energii to taniej.W razie wątpliwości rozpatrzyć przypadek zwiększenia ilości energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Pozdrawiamy Członka Partii Inżynierów, Praktycy, Zatrudniam praktyków do kopania rowów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 29.12.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Zatrudniam praktyków do kopania rowów Sam nie dajesz radę ? Uuuuu, jaka szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 29.12.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Nauczylem sie juz, ze przy pompie ciepla rzeczy oczywiste np przy tej samej podlogowce ale z kablami czy innym kociolku, przestaja takimi oczywistymi byc. Ten COP zalezny od parametrow pracy jednak wprowadza pewne modyfikacje do niby prostych obliczen. Zwroc tez uwage, ze przy mocach pomp ciepla instalowanych w domach czesto na podstawie dokladnych obliczen OZC (nieprzewymiarowanych) ten okres pracy pompy z nizszym COP bedzie stosunkowo dlugi. To nie bedzie odpalenie kociolka 30kW na 5h. Ja wyjezdzajac na kilka dni temperatury w domu nie ruszam. Jak bede wyjezdzal na 2 tyg, to wtedy chyba obnize o te 2-3K godzac sie na uciazliwosc zimnej chalupy po powrocie w imie ewentualnych oszczednosci (ciekawe co by wyszlo z odczytow podlicznika - czy gra wogole warta swieczki). Przecież sterownik Frisco w twojej pompie ma funkcję "ferie" i ustawiasz ile przed twoim powrotem ma grzać do normalnej temperatury i po sprawie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Przecież sterownik Frisco w twojej pompie ma funkcję "ferie" i ustawiasz ile przed twoim powrotem ma grzać do normalnej temperatury i po sprawie:D Z tego co widze, to takiej funkcji nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 30.12.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) No tak myslelm, ze PCi jaki "urlop" miala. A co konkretnie moyfikowales w czasie pracy? Przeciez godziny taniego pradu sie nie zmienily. W nocy zabrałem 2 godz. a dodałem 1 w dzień , zaszła taka sytuacja że wymusiłem ręcznie grzanie w dzień , w nocy już nie grzała bo podłoga była ciepła a potem zrobiło się ciepła na zew. i pompa po prostu odpoczywała . te 6h to pracowała w nocy Edytowane 30 Grudnia 2013 przez k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 To jak to teraz masz ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 30.12.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Buja i kręci. Falownik przynosi tylko straty, zyski są z wymienników wykorzystywanych tylko częściowo. Nikt też nie powie, że w on/off nie można przewymiarować wymienniki. I ja tak właśnie mam parownik 70 płyt i skraplacz 40 płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 31.12.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 To jak to teraz masz ustawione? Od 0.00 do 6.00 i 14.0 do 17.0 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.12.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Powietrzna -2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.12.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Powietrzna -2*C Niby blisko, ale w mieście przeważnie o ten 1C cieplej. Co ile masz defrost? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.12.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Niby blisko, ale w mieście przeważnie o ten 1C cieplej. Co ile masz defrost? Ja mam Daikina z 2008 r Teraz jest suche powietrze. Nie zauważyłem jak często dewrostuje , ale wodnolodowego kataklizmu z całej nocy brak. Dla krytyków mojego sposobu montażu .Ta konstrukcja pod pompą wynika z braku miejsca na inny montaż. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.12.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 SzkodaZ tym powietrzem, to sprawa względnaU mnie 92%, a przez całą noc woda wisiała w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.12.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Dz +1,4C, wilgotność 86%, defrosty co 2 h Inverter pewnie co 4h, albo w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.12.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A u mnie DZ= +3,4st - defrosty 0 szt. A pod spodem suchutko:D:D:D http://img849.imageshack.us/img849/5024/s7xl.jpg Pozdrawiam Wszystkich i dobrego w Nowym Roku życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A u mnie DZ= +3,4st - defrosty 0 szt. A pod spodem suchutko:D:D:D http://img849.imageshack.us/img849/5024/s7xl.jpg Zrobisz taka sama fotke za rok? Po stanie elewacji patrzac, to chyba pierwszy sezon z ta PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.12.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Zrobisz taka sama fotke za rok? Po stanie elewacji patrzac, to chyba pierwszy sezon z ta PC? Ja mam taką zepsutą elewację u siebie .Przyznaję . Ale mam już na to metodę . Czasem klient nakleja płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.12.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Zrobisz taka sama fotke za rok? Po stanie elewacji patrzac, to chyba pierwszy sezon z ta PC? Zrobię, zrobię ale stan się raczej nie zmieni bo mam pełne odprowadzenie skroplin do kanalizacji deszczowej, a pompa dodatkowo jest pod daszkiem;) Sezon I:yes: http://img801.imageshack.us/img801/6907/6ncb.jpg http://img826.imageshack.us/img826/3419/vb26.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Zrobię, zrobię ale stan się raczej nie zmieni bo mam pełne odprowadzenie skroplin do kanalizacji deszczowej, a pompa dodatkowo jest pod daszkiem;) Sezon I:yes: Aaaa, to "lepszy cfaniak" z Ciebie. I tak sobie to wyobrazalem jako dobrze wykonana instalacje. "Martwi" mnie tylko ta pompa na scianie bezposrednio. Nie halasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts