Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

Ja wyjezdzajac na kilka dni temperatury w domu nie ruszam. Jak bede wyjezdzal na 2 tyg, to wtedy chyba obnize o te 2-3K godzac sie na uciazliwosc zimnej chalupy po powrocie w imie ewentualnych oszczednosci (ciekawe co by wyszlo z odczytow podlicznika - czy gra wogole warta swieczki). :)

Mnie nie będzie przez tydzień licząc od połowy lutego. Ustawię krzywą niżej o 2K i zobaczymy jaki będzie wynik po powrocie.

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nauczylem sie juz, ze przy pompie ciepla rzeczy oczywiste np przy tej samej podlogowce ale z kablami czy innym kociolku, przestaja takimi oczywistymi byc.:)

Ja generalnie odradzam ,między innymi w związku z brakiem nadmiaru mocy .Już poniżej zera może w gruntówce wystąpić deficyt mocy na podgrzanie w rozsądnym czasie.(dołączenie grzałki).

Ale trzeba rozpatrzyć jaki będzie koszt tej energii.

Z mojego doświadczenia wynika ,że ilość energii przy obniżeniu jest mniejsza .Reszta jest bardzo trudna do określenia (wiele czynników).

Przyjmuje założenie ,że skoro mniej energii to taniej.W razie wątpliwości rozpatrzyć przypadek zwiększenia ilości energii.

Nauczylem sie juz, ze przy pompie ciepla rzeczy oczywiste np przy tej samej podlogowce ale z kablami czy innym kociolku, przestaja takimi oczywistymi byc. Ten COP zalezny od parametrow pracy jednak wprowadza pewne modyfikacje do niby prostych obliczen. Zwroc tez uwage, ze przy mocach pomp ciepla instalowanych w domach czesto na podstawie dokladnych obliczen OZC (nieprzewymiarowanych) ten okres pracy pompy z nizszym COP bedzie stosunkowo dlugi. To nie bedzie odpalenie kociolka 30kW na 5h.

Ja wyjezdzajac na kilka dni temperatury w domu nie ruszam. Jak bede wyjezdzal na 2 tyg, to wtedy chyba obnize o te 2-3K godzac sie na uciazliwosc zimnej chalupy po powrocie w imie ewentualnych oszczednosci (ciekawe co by wyszlo z odczytow podlicznika - czy gra wogole warta swieczki). :)

Przecież sterownik Frisco w twojej pompie ma funkcję "ferie" i ustawiasz ile przed twoim powrotem ma grzać do normalnej temperatury i po sprawie:D

No tak myslelm, ze PCi jaki "urlop" miala.

A co konkretnie moyfikowales w czasie pracy? Przeciez godziny taniego pradu sie nie zmienily.

W nocy zabrałem 2 godz. a dodałem 1 w dzień , zaszła taka sytuacja że wymusiłem ręcznie grzanie w dzień , w nocy już nie grzała bo podłoga była ciepła a potem zrobiło się ciepła na zew. i pompa po prostu odpoczywała . te 6h to pracowała w nocy :-)

Edytowane przez k***a*z

Niby blisko, ale w mieście przeważnie o ten 1C cieplej.

Co ile masz defrost?

Ja mam Daikina z 2008 rZdjęcie0339.jpgZdjęcie0340.jpg

Teraz jest suche powietrze.

Nie zauważyłem jak często dewrostuje , ale wodnolodowego kataklizmu z całej nocy brak.

Dla krytyków mojego sposobu montażu .Ta konstrukcja pod pompą wynika z braku miejsca na inny montaż.

Edytowane przez fachman19

Zrobisz taka sama fotke za rok?

Po stanie elewacji patrzac, to chyba pierwszy sezon z ta PC?

Zrobię, zrobię:) ale stan się raczej nie zmieni bo mam pełne odprowadzenie skroplin do kanalizacji deszczowej, a pompa dodatkowo jest pod daszkiem;) Sezon I:yes:

http://img801.imageshack.us/img801/6907/6ncb.jpg http://img826.imageshack.us/img826/3419/vb26.jpg

Zrobię, zrobię:) ale stan się raczej nie zmieni bo mam pełne odprowadzenie skroplin do kanalizacji deszczowej, a pompa dodatkowo jest pod daszkiem;) Sezon I:yes:

Aaaa, to "lepszy cfaniak" z Ciebie. ;)

I tak sobie to wyobrazalem jako dobrze wykonana instalacje.

"Martwi" mnie tylko ta pompa na scianie bezposrednio. Nie halasuje?