fachman19 05.01.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 szok !!na pomorzu noc w okolica 0*c teraz około 4 a dz?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 05.01.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 po 1h mam 3,5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 To uważasz ,że prawdą jest cała zima -20C.??? Nie. Ale nie uwazam, ze 6 stycznia rano 7*C to jest chociazby blisko normy. W normalna zime bylobu raczej w okolicach -7*C albo jeszcze nizej. Ty sugerujesz, ze tak cieplo juz bedzie caly czas. Niestety nie bedzie. Ani przez reszte tej zimy, ani przez nastepne. W naszej czesci Europy ocieplenie klimatu powodujace stopniowe oslabienie pewnych cyrkulacji okolobiegunowych, ktore hamowaly naplyw mroznych mas powietrza spowoduje - i tu musze Ci niepocieszyc - ze zimy u nas beda ostrzejsze. To jest podobny mechnizm, do tego, ktory teraz mamy w USA, tylko tam to jest w nieco wiekszej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 po 1h mam 3,5*C U mnie dzisiaj po 1h na wejsciu 4,8*C. W zeszlym roku mialem wlasnie 3,5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.01.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 W naszej czesci Europy ocieplenie klimatu powodujace stopniowe oslabienie pewnych cyrkulacji okolobiegunowych, ktore hamowaly naplyw mroznych mas powietrza spowoduje - i tu musze Ci niepocieszyc - ze zimy u nas beda ostrzejsze. To jest podobny mechnizm, do tego, ktory teraz mamy w USA, tylko tam to jest w nieco wiekszej skali. Na szczęście to tylko teoria... Nie ma póki co żadnych "twardych" dowodów na ocieplanie się klimatu i wszystkiego co z tym związane. Ja bardziej myślę, że to część naturalnego cyklu. Sam pamiętam z dzieciństwa zimy na pomorzu, gdzie temp -27st trzymały po kilka dni, a śniegu było ponad dwa metry. Teraz wydaje się być cieplej, ale to nie znaczy, że następna zima nie będzie zimą stulecia. W naszym klimacie zarówno +10 jak -10st w styczniu to wg mnie żadna anomalia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Na szczęście to tylko teoria... Nie ma póki co żadnych "twardych" dowodów na ocieplanie się klimatu i wszystkiego co z tym związane. Ja bardziej myślę, że to część naturalnego cyklu. Sam pamiętam z dzieciństwa zimy na pomorzu, gdzie temp -27st trzymały po kilka dni, a śniegu było ponad dwa metry. Teraz wydaje się być cieplej, ale to nie znaczy, że następna zima nie będzie zimą stulecia. W naszym klimacie zarówno +10 jak -10st w styczniu to wg mnie żadna anomalia. Jesli zmniejszenie sie objetosci lodu w arktyce o prawie 50% w ciagu chyba oststnich 30 lat uwazasz za przypadek, to faktycznie "twardszych" dowodow nie znajdziesz. Co do dziecinstwa, to mam stare fotki. To co sie wydawalo wtedy zaspa 2m w rzeczywistosci siegalo Ci powyzej pasa i bylo tego sniegu moze z 80cm. Dzieciak ma inna perspektywe i pamieta tylko to, co na nim wywarlo duze wrazenie (a i to mocno znieksztalcone i malo majace wspolnego z rzeczywistoscia). Ot taka zaleta ludzkiej pamieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.01.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Nie. Ale nie uwazam, ze 6 stycznia rano 7*C to jest chociazby blisko normy. W normalna zime bylobu raczej w okolicach -7*C albo jeszcze nizej. Ty sugerujesz, ze tak cieplo juz bedzie caly czas. Niestety nie bedzie. Ani przez reszte tej zimy, ani przez nastepne. W naszej czesci Europy ocieplenie klimatu powodujace stopniowe oslabienie pewnych cyrkulacji okolobiegunowych, ktore hamowaly naplyw mroznych mas powietrza spowoduje - i tu musze Ci niepocieszyc - ze zimy u nas beda ostrzejsze. To jest podobny mechnizm, do tego, ktory teraz mamy w USA, tylko tam to jest w nieco wiekszej skali. Ja piszę jak jest , ty piszesz jak będzie . A zarzucasz mi ,że to ja piszę jak będzie .Gdzie ja napisałem ,że będzie cieplej. Ja się cieszę ,że tak jest bo mam tanio. Ostatnio byłem na lodowcu .Który skurczył się o 75 % w ciągu 10 lat. Ja widziałem ogromne zmiany w ciągu roku. Popatrz co dzieje się z biegami narciarskimi i w i naszych górach. Szanse na zimę w tym roku maleją z każdym dniem. Taka zima nie jest bardziej nienormalna od normalnej nic na to nie poradzimy. Ale na pewno spokojniej mogą spać gruntowcy. Ale teraz buduję dom dla mnie i montuję Atlantica mimo ,że mam gaz w ulicy.Opłaty stałe zaważyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Ja piszę jak jest , ty piszesz jak będzie . A zarzucasz mi ,że to ja piszę jak będzie .Gdzie ja napisałem ,że będzie cieplej. Ja się cieszę ,że tak jest bo mam tanio. Ostatnio byłem na lodowcu .Który skurczył się o 75 % w ciągu 10 lat. Piszesz jak jest, ale zupelnie ignorujesz to jak bylo chociazby zeszlej zimy. U nas lodowcow nie ma, a piszemy o reakcji klimatu w naszej czesci kontynentu. Wnioski ktore wypisalem nie sa moje. To wnioski ludzi zajmujacych sie sprawami klimatu.Mechnizmy takich a nie innych zim wyjasnili jak dla mnie rzeczowo. Czy sie sprawdza ich prognozy - mysle, ze tak. Beda zarowno ostre zimy jak i anomalie takie jak ta teraz. Wazne jest czego bedzie przewaga. Mysle, ze poglad iz zimy beda takie jak ta obecna jest nieuzasadniony i na nim nie opieral bym wyboru zrodla ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.01.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Przyjmujesz tylko dane pasujące do twojej koncepcji Powietrze 8 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor_core 05.01.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Ale co to za gadanie ? kolego fachman19 załóż sobie nowy temat: Jaka to dobra i tania jest sprzedawana przeze mnie pompa powietrzna i tam przekonuj jak to w Polsce zmienił się klimat i zim praktycznie już nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Pyxis - daj spokój....nie warto... To musze przemyslec sprawe swojej pisaniny na forum. Czy aby ja kontynuowac. Moze faktycznie nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 05.01.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 To musze przemyslec sprawe swojej pisaniny na forum. Czy aby ja kontynuowac. Moze faktycznie nie warto. Arturo zaskoczyl wczesniej od ciebie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Arturo zaskoczyl wczesniej od ciebie;) Tylko kto Cie bedzie wtedy poprawial? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.01.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Ale co to za gadanie ? kolego fachman19 załóż sobie nowy temat: Jaka to dobra i tania jest sprzedawana przeze mnie pompa powietrzna i tam przekonuj jak to w Polsce zmienił się klimat i zim praktycznie już nie będzie... OK Pozostawiam w ścisłym gronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 05.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Tylko kto Cie bedzie wtedy poprawial? Poprawiac mnie nie musisz(choc by skaly sraly;)), ale zostan z nami ,czuje sentyment...(wtf ) bez sciemy:yes: po czesci masz racje ale za bardzo sie wkrecasz ot tyle 4 you;) Edytowane 5 Stycznia 2014 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 07.01.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam,Przeczytalem caly ten temat, jest on bardzo pouczajacy. 3 tygodnie temu zainstalowalem i uruchomilem pompe. 9,8 kW, dolne zrodlo 10 petli po 100m fi 32 doprowadzenie z rozdzielni do pompy poprzez dwa przewody fi40. DZ zrobilem 3 lata temu. Obecnie mam dosc duza delte na DZ bo okolo 7-8k, +6/-2. GZ to 29/21 przy obecnych temp zewnetrznych. 230m2 podlogowki w calym domu i garazu. Obecnie jeszcze nie mieszkam a temp w domu to 20oC. Zuzucie produ to okolo 15-18kwh/dobe. Wlasnie zamowilem cieplomierz aby sprawdzic COP. Nie wiem jak z ta delta, czy kupić mocniejsza pompke? Mam Wilo 25/8 na 3 biegu. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 07.01.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam, Przeczytalem caly ten temat, jest on bardzo pouczajacy. 3 tygodnie temu zainstalowalem i uruchomilem pompe. 9,8 kW, dolne zrodlo 10 petli po 100m fi 32 doprowadzenie z rozdzielni do pompy poprzez dwa przewody fi40. DZ zrobilem 3 lata temu. Obecnie mam dosc duza delte na DZ bo okolo 7-8k, +6/-2. GZ to 29/21 przy obecnych temp zewnetrznych. 230m2 podlogowki w calym domu i garazu. Obecnie jeszcze nie mieszkam a temp w domu to 20oC. Zuzucie produ to okolo 15-18kwh/dobe. Wlasnie zamowilem cieplomierz aby sprawdzic COP. Nie wiem jak z ta delta, czy kupić mocniejsza pompke? Mam Wilo 25/8 na 3 biegu. Co radzicie? Ja miałem bardzo podobną deltęT DZ w drugim sezonie. Po jego zakończeniu czyszczenie filtra DZ - był bardzo brudny. W tym sezonie deltaT DZ w granicach +3,2...+3,6K. Obecnie na wejściu mam w okolicach +3,5... 3,8 st.C a na wyjściu +0,2... +0,5 (termometry wyskalowane w wodzie z lodem i zamocowane przylgowo z użyciem silikonowej pasty termoprzewodzącej na przyłączach pompy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.01.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam, Przeczytalem caly ten temat, jest on bardzo pouczajacy. 3 tygodnie temu zainstalowalem i uruchomilem pompe. 9,8 kW, dolne zrodlo 10 petli po 100m fi 32 doprowadzenie z rozdzielni do pompy poprzez dwa przewody fi40. DZ zrobilem 3 lata temu. Obecnie mam dosc duza delte na DZ bo okolo 7-8k, +6/-2. GZ to 29/21 przy obecnych temp zewnetrznych. 230m2 podlogowki w calym domu i garazu. Obecnie jeszcze nie mieszkam a temp w domu to 20oC. Zuzucie produ to okolo 15-18kwh/dobe. Wlasnie zamowilem cieplomierz aby sprawdzic COP. Nie wiem jak z ta delta, czy kupić mocniejsza pompke? Mam Wilo 25/8 na 3 biegu. Co radzicie? -Sprawdź -termometry- mocowanie w PC i czy pokazują tą samą temperaturę. Włącz pompkę DZ na 15-20 min najlepiej po dłuższej przerwie. - filtr na DZ - czy wszystkie pętle są odpowietrzone. Pompka na max i i pojedynczo każda z pętli po 10-15 min. Czy odpowietrzniki są w odpowiednich miejscach. Ta pompka spokojnie powinna dać radę przy takim DZ. U mnie 25/60 i delta 3-4st. w zależności od temperatur DZ i GZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 07.01.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Hej, To jest moj pierwszy sezon, pierwsze 3 tygodnie. Filtr już wywalilem, troche syfu było. Po zalaniu glikolu z woda demi (wyszlo jakis 850l) wszystko się mieszalo i odpowietrzalo za pomoca pompy do napelniania solarow. Pompa H-12m oraz Q-5m3/h. Więc raczej to mam za nala pompe. Gdy chodzila ta pompa od napelniania i PC to delta byla 0, czyli b duzy przeplyw a cisnienie jakies 2,5 bara. Co sadzicie o podlaczeniu drugiej pompy rownolegle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 07.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Hmmm. A moze jednak mam za male przekroje od rozdzielacza w studni do PC. To sa fi 40 o dlugosci jakies 40mb kazda Uklad na 100 procent jest odpowietrzony. Ja napelnialem specjalna pompa o duzej wydajnosci i wtedy delta byla rowna 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts