rafikW 07.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 40mb to bardzo długi dobieg. Niech znawcy się wypowiedzą ale w tej sytuacji pompka DZ może rzeczywiście jest za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 07.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 -Sprawdź -termometry- mocowanie w PC i czy pokazują tą samą temperaturę. Włącz pompkę DZ na 15-20 min najlepiej po dłuższej przerwie. - filtr na DZ - czy wszystkie pętle są odpowietrzone. Pompka na max i i pojedynczo każda z pętli po 10-15 min. Czy odpowietrzniki są w odpowiednich miejscach. Ta pompka spokojnie powinna dać radę przy takim DZ. U mnie 25/60 i delta 3-4st. w zależności od temperatur DZ i GZ Termometry pokazuja identycznie jak wlacze tylko pompke DZ. Gdy grzeje cwu do okolo55 stopni to wtedy delta jest okolo 4-5. Delta GZ to 7-10 stopni na 1 biegu. Mam bufor 1000l i jego ogrzewam, a z bufora odbierane jest cieplo przez dwie pompy - parteru i pietra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.01.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Hmmm. A moze jednak mam za male przekroje od rozdzielacza w studni do PC. To sa fi 40 o dlugosci jakies 40mb kazda Uklad na 100 procent jest odpowietrzony. Ja napelnialem specjalna pompa o duzej wydajnosci i wtedy delta byla rowna 0. Jak PC nie pracuje to delta zawsze będzie 0. Czy odpowietrzałeś wszystkie pętle pojedynczo. Czy wszystkie były drożne. Ja dla pewności sprawdził bym jeszcze raz. Pompkę zawsze zdążysz kupić. Edycja. Jeśli na 100% DZ jest ok. to pozostaje tylko wymiennik w PC, czy nie został czymś przypchany. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 07.01.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Jak PC nie pracuje to delta zawsze będzie 0. Czy odpowietrzałeś wszystkie pętle pojedynczo. Czy wszystkie były drożne. Ja dla pewności sprawdził bym jeszcze raz. Pompkę zawsze zdążysz kupić. Edycja. Jeśli na 100% DZ jest ok. to pozostaje tylko wymiennik w PC, czy nie został czymś przypchany. Chodzilo mi ze jak PC pracowala i mialem podpieta pompe do napelniania to delta byla 0, nie gdy PC nie pracuje . Wymiennik w PC raczej nie zapchany, bo czym mialby się zapchac. Na poczatku byl filtr, a teraz go już wyrzucilem. Jednak to tez nie pomoglo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 07.01.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Troche szybko wywaliles te filtry...,ale jesli odpowietrzone DZ to obstawialbym jednak na opcje ze zbyt slaba obiegowka, masz w sumie 1km rurki no i 40m dobiegowki- dobrze ze dales to na wiekszej srednicy:yes: aaa luknij czy na rozdzielaczu DZ zawory otwarte na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2014 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 To musze przemyslec sprawe swojej pisaniny na forum. Czy aby ja kontynuowac. Moze faktycznie nie warto. Pyxis nie rób tego.,z kim będę ustalał kubaturę ogrzewanego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 08.01.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Troche szybko wywaliles te filtry...,ale jesli odpowietrzone DZ to obstawialbym jednak na opcje ze zbyt slaba obiegowka, masz w sumie 1km rurki no i 40m dobiegowki- dobrze ze dales to na wiekszej srednicy:yes: aaa luknij czy na rozdzielaczu DZ zawory otwarte na maxa. Dzięki za podpoweidzi. Sprawdze jak mowicie. A co sadzicie o dodaniu jeszcze jednej pompy podlaczonej rownolegle aby zwiekszyc pezeplyw? Czy lepiej kupić druga a ta ktora mam wywalic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.01.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Dzięki za podpoweidzi. Sprawdze jak mowicie. A co sadzicie o dodaniu jeszcze jednej pompy podlaczonej rownolegle aby zwiekszyc pezeplyw? Czy lepiej kupić druga a ta ktora mam wywalic? Nie,jesli juz to wymien na wieksza,,, nie pompuj pompki pomka'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 08.01.2014 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Nie,jesli juz to wymien na wieksza,,, nie pompuj pompki pomka'' Gdzies pamietam ze studiow ze przy rownoleglej pracy pomp ich przeplywy się sumuja, a przy szeregowej sumuje się wysokosc podnoszeniea... Ale już tego dokladnie nie pamietam.... Moze lepiej kupić wieksza, tylko ze bedzie to już 30-80/180 a nie jak teraz 25-80/180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 08.01.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Gdzies pamietam ze studiow ze przy rownoleglej pracy pomp ich przeplywy się sumuja, a przy szeregowej sumuje się wysokosc podnoszeniea... Ale już tego dokladnie nie pamietam.... Moze lepiej kupić wieksza, tylko ze bedzie to już 30-80/180 a nie jak teraz 25-80/180. Przecież to takie same tylko przyłącza różne. Większa to seria 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 08.01.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Przecież to takie same tylko przyłącza różne. Większa to seria 100. No tak ale 30-80 ma wieksza wydajnosc, bo te 80 czy 100 to tylko cisnienie na jaka wysikosc jest w stanie przepompowac, a wydajnosc moze byc rozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pyxis nie rób tego.,z kim będę ustalał kubaturę ogrzewanego domu Eeee tam. Byl tam chyba ktos jeszcze, kto tez liczyl z kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 08.01.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Eeee tam. Byl tam chyba ktos jeszcze, kto tez liczyl z kubatury. A kubaturę ogrzewanego pomieszczenia liczymy ze stropem czy bez ? (wysokość pomieszczenia to 2,6m, a jak wliczyc strop to już np 2,8m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 A kubaturę ogrzewanego pomieszczenia liczymy ze stropem czy bez ? (wysokość pomieszczenia to 2,6m, a jak wliczyc strop to już np 2,8m) Jesli to parter, to liczysz od gornego poziomu law fundamentowych do powierzchni wylewki pietra. Bez jaj. Sa tu rozni "magicy", ale tego to sie sie spodziewalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 08.01.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Czyli masz na myśli kubaturę brutto zgodnie z PN-ISO 9836:1997 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASSZ 08.01.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witam Po 1 godzinie pracy pompy:DZ 3,0/06GZ 36/30Pyt. do znawców a takich tu wiele:Mam dwa manometry zainstalowane na pompie i pokazują temp. czynnika R407C. Na jednym mam temp. 33 Celsjusza a na drugim -7 Celsjusza- czy to normalne ?Zakładam że to są temperatury skraplania i parowania. Czy ta -7 jest poprawna?Pierwszy sezon grzania. Pozdrawiam i z góry dzięki za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 08.01.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Gdzies pamietam ze studiow ze przy rownoleglej pracy pomp ich przeplywy się sumuja, a przy szeregowej sumuje się wysokosc podnoszeniea... Ale już tego dokladnie nie pamietam.... Moze lepiej kupić wieksza, tylko ze bedzie to już 30-80/180 a nie jak teraz 25-80/180. I jak radzicie, kupić wieksza pompe czy podlaczyc identyczna(mam na zapasie) rownolegle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.01.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 I jak radzicie, kupić wieksza pompe czy podlaczyc identyczna(mam na zapasie) rownolegle? Aaaa jesli masz na zapasie to co innego, ja wtedy pokusilbym sie o wpiecie, bo za duzo nie ryzykujesz. Kupno mocniejszej ,dobrej to jednak pare stowek jest;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.01.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Jest jeszcze opcja ,,VABANK'' - ,,opylasz'' te dwie pompki ,nowka nie smigana+uzywka i zapodajesz mocniejsza pomke. Tylko kwestia... czy dasz rade ,,opylic'' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 08.01.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Jest jeszcze opcja ,,VABANK'' - ,,opylasz'' te dwie pompki ,nowka nie smigana+uzywka i zapodajesz mocniejsza pomke. Tylko kwestia... czy dasz rade ,,opylic'' ? No wlasnie... Raczej wepne ta druga i zobacze co z tego bedzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts