Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Logiczne dla mnie jest dokładnie odwrotnie: większy przepływ to mniejsza delta. Jak źródło nie jest "sztywne", tj. bardzo wydajne to jeszcze po jakimś czasie spadek temp. zasilania.

Dokładnie.

Myślałem o zmniejszeniu prędkości przepływu w swoim poście,nie wiem skąd wziąłem to zwiększenie - jakiś wczorajszy jestem :-)

Już poprawiłem

Edytowane przez wit74

U mnie okazało się, że czujniki są nieprecyzyjne. Serwisant który przyjechał zmierzył bezpośrednio na rurze i okazało się, że jest przekłamanie, docisnął czujniki i teraz mam rozjazd "tylko" o jakieś 0,5 stopnia. Niestety na powrocie DZ mam już minusa :( niewielkiego tak z 0,2-0,3 ale jednak. Firma utrzymuje, że przez to, że mam odwierty 25 metrowe, źródło w cyklu pracy pompy szybciej się wychładza, ale też szybciej regeneruje, ponieważ bazuje na ruchu wód gruntowych w odróźnieniu od odwiertów głębszych które korzystają z wód głębinowych przez co charakteryzują się stabilniejszą temperaturą ale za to wolniej się regenerującą.

Jak to dla Was brzmi? Ma to sens?

Ja już na powrocie zaobserwowałem -1 i się nie przejmuję;) Zasilanie +4. Temperatura nadal będzie spadać ale coraz wolniej. Jak na razie to nie ma co panikować.

A ja Zmieniłem bieg obiegówki na I i nadal mam delte 2 stopnie hmmm. Wczoraj Juz ustawiłem pompe na grzanie w II taryfie. w domu było 12,5 st a ja dałem jej 16 no i w efekcie pompa pracowała całą nocną taryfę, czyli od 22 do 6 i od 13 do 15 razem 11 godzin. Po takiej pracy zasilanie miałem 2,3 a powrót -0,3 , a temp w domu rano była 15,5 stopnia.

Edytowane przez photos

A ja Zmieniłem bieg obiegówki na I i nadal mam delte 2 stopnie hmmm. Wczoraj Juz ustawiłem pompe na grzanie w II taryfie. w domu było 12,5 st a ja dałem jej 16 no i w efekcie pompa pracowała całą nocną taryfę, czyli od 22 do 6 i od 15 do 16 razem 11 godzin. Po takiej pracy zasilanie miałem 2,3 a powrót -0,3 , a temp w domu rano była 15,5 stopnia.

I o to chodzi;)

Ale to jest razem 9h:)

U mnie okazało się, że czujniki są nieprecyzyjne. Serwisant który przyjechał zmierzył bezpośrednio na rurze i okazało się, że jest przekłamanie, docisnął czujniki i teraz mam rozjazd "tylko" o jakieś 0,5 stopnia. Niestety na powrocie DZ mam już minusa :( niewielkiego tak z 0,2-0,3 ale jednak. Firma utrzymuje, że przez to, że mam odwierty 25 metrowe, źródło w cyklu pracy pompy szybciej się wychładza, ale też szybciej regeneruje, ponieważ bazuje na ruchu wód gruntowych w odróźnieniu od odwiertów głębszych które korzystają z wód głębinowych przez co charakteryzują się stabilniejszą temperaturą ale za to wolniej się regenerującą.

Jak to dla Was brzmi? Ma to sens?

Więcej będziemy wiedzieć, jak Twoja pompa popracuje w zimę. Wtedy okaże się, na ile masz wydajne DZ. Jeśli temp. będzie mocno spadać, np. do -5 i utrzymywać się tak przez dłuższy czas, to może być nieciekawie. Generalnie dobrze dobrane odwierty nie powinny nawet po zimie spadać poniżej zera na wyjściu z DZ do pompy, a jeżeli już to na krótko. Lepiej sprawdzają się jednak odwierty w granicach 80-100 metrów. Są stabilniejsze temperaturowo od tych rzędu 30, czy 50 m. Z tą regeneracją przez działanie wody opadowej - w zasadzie nie ma znaczenia, bo co z tego że się niby szybciej zregeneruje, skoro i tak nie oddaje odpowiednio dużo ciepła, żeby dać z DZ dodatnie temperatury, powiedzmy plus 3 nawet w środku mroźnej zimy.

Ja też chyba kupie dwa termometry i przykleję taśmą do zasilania i powrotu...będę miał temperatury na bieżąco. Bo u mnie w sterowniku tylko zasilanie można odczytać. Pompa ma program tygodniowy i pokazuje średnią z zasilania i średnia z powrotu z okresu tygodnia.

Takie bedą okej??

http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-50-70c-i1957591504.html

Bo znalazłem jeszcze jeden tańszy ale jego dokładność to + - 1 st.

A ten ma + - 0,1 st

Edytowane przez photos

Ja też chyba kupie dwa termometry i przykleję taśmą do zasilania i powrotu...będę miał temperatury na bieżąco. Bo u mnie w sterowniku tylko zasilanie można odczytać. Pompa ma program tygodniowy i pokazuje średnią z zasilania i średnia z powrotu z okresu tygodnia.

Takie bedą okej??

http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-50-70c-i1957591504.html

Bo znalazłem jeszcze jeden tańszy ale jego dokładność to + - 1 st.

A ten ma + - 0,1 st

Jasne - spokojnie taki wystarczy :)