photos 27.11.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 i u mnie tak jest przy 3 biegu delta wynosila 2 stopnie... Teraz przy 1 biegu bedzie pewnie kolo 4 stopni ale tego jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 27.11.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 (edytowane) Logiczne dla mnie jest dokładnie odwrotnie: większy przepływ to mniejsza delta. Jak źródło nie jest "sztywne", tj. bardzo wydajne to jeszcze po jakimś czasie spadek temp. zasilania. Dokładnie. Myślałem o zmniejszeniu prędkości przepływu w swoim poście,nie wiem skąd wziąłem to zwiększenie - jakiś wczorajszy jestem Już poprawiłem Edytowane 27 Listopada 2011 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 29.11.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 U mnie okazało się, że czujniki są nieprecyzyjne. Serwisant który przyjechał zmierzył bezpośrednio na rurze i okazało się, że jest przekłamanie, docisnął czujniki i teraz mam rozjazd "tylko" o jakieś 0,5 stopnia. Niestety na powrocie DZ mam już minusa niewielkiego tak z 0,2-0,3 ale jednak. Firma utrzymuje, że przez to, że mam odwierty 25 metrowe, źródło w cyklu pracy pompy szybciej się wychładza, ale też szybciej regeneruje, ponieważ bazuje na ruchu wód gruntowych w odróźnieniu od odwiertów głębszych które korzystają z wód głębinowych przez co charakteryzują się stabilniejszą temperaturą ale za to wolniej się regenerującą. Jak to dla Was brzmi? Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ja już na powrocie zaobserwowałem -1 i się nie przejmuję Zasilanie +4. Temperatura nadal będzie spadać ale coraz wolniej. Jak na razie to nie ma co panikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 29.11.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 (edytowane) Ja już na powrocie zaobserwowałem -1 i się nie przejmuję Zasilanie +4. Temperatura nadal będzie spadać ale coraz wolniej. Jak na razie to nie ma co panikować. A ja Zmieniłem bieg obiegówki na I i nadal mam delte 2 stopnie hmmm. Wczoraj Juz ustawiłem pompe na grzanie w II taryfie. w domu było 12,5 st a ja dałem jej 16 no i w efekcie pompa pracowała całą nocną taryfę, czyli od 22 do 6 i od 13 do 15 razem 11 godzin. Po takiej pracy zasilanie miałem 2,3 a powrót -0,3 , a temp w domu rano była 15,5 stopnia. Edytowane 29 Listopada 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 A ja Zmieniłem bieg obiegówki na I i nadal mam delte 2 stopnie hmmm. Wczoraj Juz ustawiłem pompe na grzanie w II taryfie. w domu było 12,5 st a ja dałem jej 16 no i w efekcie pompa pracowała całą nocną taryfę, czyli od 22 do 6 i od 15 do 16 razem 11 godzin. Po takiej pracy zasilanie miałem 2,3 a powrót -0,3 , a temp w domu rano była 15,5 stopnia. I o to chodzi;) Ale to jest razem 9h:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 29.11.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 A umnie wczoraj po godzince pracy było 6,5/2,5C. Już mi bliżej do pionowego chociaż jeszcze nie ma jeszcze grudnia . Gdyby przestało spadać tak jak to jest w pionowym to bym się nie martwił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 29.11.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 A ja mam cały czas 7-8 stopni DZ wejście do pompy, nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 29.11.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 U mnie pionowy 3 / -1,5 , przed końcem pracy sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 29.11.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 DZ spiralny 4,5/1,5 po trzech godzinach grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 29.11.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 DZ spiralny 4,5/1,5 po trzech godzinach grzania. Pamiętajcie że DZ najlepiej pracuje okrakiem na zerze (wejście do pompy + ,wyjście na-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 jutro chyba nastawie rano jakieś grzanie, coby to sprawdzić Lepiej budzik nastaw:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 29.11.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ja też nie lubie srywać, a nastawić to potrafie nawet wodę na kawę. Tylko czasem mi się przypali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.11.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 DZ spiralny 4,5/1,5 po trzech godzinach grzania. Pamiętajcie że DZ najlepiej pracuje okrakiem na zerze (wejście do pompy + ,wyjście na-) Możesz rozjaśnić co masz na myśli? "Bodzia" na elce się naczytałeś czy jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.11.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 bylem przed chwilą oczytać i jest 8/5,5 U mnie po calej nocy grzania 6.8 / 3.3. Ale czujki w samej pompie pokazuja gdzies o 0,5-1stC mniej! Sa troche nizej zabudowane, moze tez moje albo te w pompie inaczej skalibrowane i takie roznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.11.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 U mnie okazało się, że czujniki są nieprecyzyjne. Serwisant który przyjechał zmierzył bezpośrednio na rurze i okazało się, że jest przekłamanie, docisnął czujniki i teraz mam rozjazd "tylko" o jakieś 0,5 stopnia. Niestety na powrocie DZ mam już minusa niewielkiego tak z 0,2-0,3 ale jednak. Firma utrzymuje, że przez to, że mam odwierty 25 metrowe, źródło w cyklu pracy pompy szybciej się wychładza, ale też szybciej regeneruje, ponieważ bazuje na ruchu wód gruntowych w odróźnieniu od odwiertów głębszych które korzystają z wód głębinowych przez co charakteryzują się stabilniejszą temperaturą ale za to wolniej się regenerującą. Jak to dla Was brzmi? Ma to sens? Więcej będziemy wiedzieć, jak Twoja pompa popracuje w zimę. Wtedy okaże się, na ile masz wydajne DZ. Jeśli temp. będzie mocno spadać, np. do -5 i utrzymywać się tak przez dłuższy czas, to może być nieciekawie. Generalnie dobrze dobrane odwierty nie powinny nawet po zimie spadać poniżej zera na wyjściu z DZ do pompy, a jeżeli już to na krótko. Lepiej sprawdzają się jednak odwierty w granicach 80-100 metrów. Są stabilniejsze temperaturowo od tych rzędu 30, czy 50 m. Z tą regeneracją przez działanie wody opadowej - w zasadzie nie ma znaczenia, bo co z tego że się niby szybciej zregeneruje, skoro i tak nie oddaje odpowiednio dużo ciepła, żeby dać z DZ dodatnie temperatury, powiedzmy plus 3 nawet w środku mroźnej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.11.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Ja też chyba kupie dwa termometry i przykleję taśmą do zasilania i powrotu...będę miał temperatury na bieżąco. Bo u mnie w sterowniku tylko zasilanie można odczytać. Pompa ma program tygodniowy i pokazuje średnią z zasilania i średnia z powrotu z okresu tygodnia.Takie bedą okej??http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-50-70c-i1957591504.htmlBo znalazłem jeszcze jeden tańszy ale jego dokładność to + - 1 st.A ten ma + - 0,1 st Edytowane 30 Listopada 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.11.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Ja też chyba kupie dwa termometry i przykleję taśmą do zasilania i powrotu...będę miał temperatury na bieżąco. Bo u mnie w sterowniku tylko zasilanie można odczytać. Pompa ma program tygodniowy i pokazuje średnią z zasilania i średnia z powrotu z okresu tygodnia. Takie bedą okej?? http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-50-70c-i1957591504.html Bo znalazłem jeszcze jeden tańszy ale jego dokładność to + - 1 st. A ten ma + - 0,1 st Jasne - spokojnie taki wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.11.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Jasne - spokojnie taki wystarczy No i zakupione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.11.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 ja mam +-1 i wystarczy... tznrozdzielczość 0.1, ale dokładnośc wskazań wg producenta to +-1C mam dokładnie taki http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-50-300-pzh-i1951373721.html Eeee no ale to to już wysoka póła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts