Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

tomchis

PP 25 ma wewnętrzną 15mm.

Zmierzyłeś średnicę zewnętrzną rur karbowanych w środku PC (25 czy 28mm)?

Zmierzylem wszystko. W PC mam rury RVS karbowane o srednicy 25mm, srubunki 1". Potem jest przejscie przez obudowe PC na CU o srednicy 28mm.

Podlaczenie z kolektora mam na PP32 i wszystkie zawory DN25..

Obecnie zmiejszyla się delta na okolo 6-7'm w czasie dnia COP wyszedl mi jakies 3,42. Glownie CWU

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W takim razie mam jeszcze 2 pytania. Rozumiem, że obliczona temp. zasilania 20 stopni, faktyczna temp. zasilania 25. W takim wypadku co minutę doliczana jest wartość 5. W momencie osiągnięcia 0 stopniominut wyłącza się sprężarka, ale nadal sytuacja zostaje taka sama. Przez kolejne powiedzmy 20 minut cały czas mamy 5 stopni więcej niż zadana na zasilaniu, więc stopniominuty = 100. Jeśli ustawię parametr na 100, to w jaki sposób pompa wyrówna temp. żeby dalej nie rosły stopniominuty ? Czy to tylko wartość parametru i rzeczywiście może być nawet 150, ale pompa tego nie pokazuje ?

Drugie pytanie mam takie, gdzie ustawia się, że temp. przy której jest dozwolone używanie grzałek ?

Pompa nic nie musi wyrównywać. Gdy stopniominuty osiągną wartość określoną parametrem różn. między dod. stopn. przestają rosnąć i dopiero gdy obliczona temp. zasilania będzie wyższa od rzeczywistej temp. zasilania to stopniominuty zaczną spadać.

Temperaturę pozwolenia na używanie grzałek ustawiasz w menu 4.9.2 (menu pompa ciepła/ zaawansowane/ ustawienia trybu auto.)

Pompa nic nie musi wyrównywać. Gdy stopniominuty osiągną wartość określoną parametrem różn. między dod. stopn. przestają rosnąć i dopiero gdy obliczona temp. zasilania będzie wyższa od rzeczywistej temp. zasilania to stopniominuty zaczną spadać.

Temperaturę pozwolenia na używanie grzałek ustawiasz w menu 4.9.2 (menu pompa ciepła/ zaawansowane/ ustawienia trybu auto.)

To w takim razie jeśli dobrze zrozumiałem jeśli ustawię różn. między dod. stopn. na np. 200 to może się okazać, że sprężarka wyłączy się nie przy 0 stopniominutach tylko przy wartości powyżej zera. Dzięki za info o grzałce.

Czekam na wyniki.

Co do DZ to pompka na najwyzszym biegu chodzi?

Pompka na 3 biegu. Zaobserwowalem, ze jeśliteraz zwiekszylem temperature grzania i w obiegu GZ podniosla się temperatura (zrobilem cieplej w domu z 19 na 21) to delta na DZ się zmniejszyla. Na grzaniu CWU delta wynosi okolo 2-3. Czy to ma zwiazez z tym, ze wtedy sprezarka wiecej spreza i odbiera mniej chlodu? Dlat delta na DZ maleje? Jak wy macie? Podobnie maleje wam delta gdy grzejecie na wyzszych temperaturach?

Pompka na 3 biegu. Zaobserwowalem, ze jeśliteraz zwiekszylem temperature grzania i w obiegu GZ podniosla się temperatura (zrobilem cieplej w domu z 19 na 21) to delta na DZ się zmniejszyla. Na grzaniu CWU delta wynosi okolo 2-3. Czy to ma zwiazez z tym, ze wtedy sprezarka wiecej spreza i odbiera mniej chlodu? Dlat delta na DZ maleje? Jak wy macie? Podobnie maleje wam delta gdy grzejecie na wyzszych temperaturach?

Tak wlasnie mamy,przy grzaniu CWU delta na DZ jest mniejsza.

To w takim razie jeśli dobrze zrozumiałem jeśli ustawię różn. między dod. stopn. na np. 200 to może się okazać, że sprężarka wyłączy się nie przy 0 stopniominutach tylko przy wartości powyżej zera. Dzięki za info o grzałce.

Źle zrozumiałeś. Sprężarka zawsze wyłączy się gdy stopniominuty osiągną wartość 0, a następnie jeżeli obliczona temp. zasilania będzie niższa od rzeczywistej to wartość stopniominut będzie rosła maksymalnie do wartości ustawionej w omawianym parametrze.

Witam,

w sobotę zainstalowałem ciepłomierz. Zobaczymy jaki jest prawdziwy COP.

poniżej przyłącze mojego DZ, czekam na sugestie.

Obecnie DZ +5/-1, GZ 28/21

Niepotrzebne przejścia gwintowane z PE na PP. Nie dość że drogie to jeszcze zmniejszają średnicę. Najtaniej i najlepiej (ze względu na opory) dać zwykłą mufę skręcaną PE40/40 i tym połączyć oba rodzaje rur.

Najlepiej byłoby kupić rury cienkościenne PP oznaczone PN10 (standardowo wszędzie kupisz od ręki tylko PN20, są jeszcze PN16)

Możesz zastosować też PP32 ale wtedy tylko i wyłącznie cienkościenne PN10. Inaczej przeróbka ma wątpliwy sens.

Niepotrzebne przejścia gwintowane z PE na PP. Nie dość że drogie to jeszcze zmniejszają średnicę. Najtaniej i najlepiej (ze względu na opory) dać zwykłą mufę skręcaną PE40/40 i tym połączyć oba rodzaje rur.

Najlepiej byłoby kupić rury cienkościenne PP oznaczone PN10 (standardowo wszędzie kupisz od ręki tylko PN20, są jeszcze PN16)

Możesz zastosować też PP32 ale wtedy tylko i wyłącznie cienkościenne PN10. Inaczej przeróbka ma wątpliwy sens.

Ok zatem na razie dam spokoj z przerobka, zobacze jak już będę mieszkal i dam wieksza temperature. A wy jaka obecnie macie temperature ukladu GZ. ? Chodzi mi o wej/wyjsc?

Dzięki za opinie przylacza. T

To w takim razie z tym przeplywem nie jest az tak zle, ze taka delta...

Dzięki. Niebawem dam znac jak sprawuje się cieplomierz....

Aha dodam ze mam cyrkulacje cwu i grzeje ja do 50oC, więc to tez zmniejsza cop.

Czesc, powiedz czy pompka od GZ przypadkiem nie pracuje non stop, i jakiej mocy jest ? A i czy ogrzewasz cala pow. ktora podales w stopce? Czy wszystkie obiegi (petle) podlogowki masz otwarte, czy moze masz cos pozamykane?

Witam,

Grzeje wszystko to co mam, a wtym jest garaz 37m2, w garazu tez mam podlogowke, nie mam drzwi między garazem, więc to tez wychladza caly dom. Wszystko mam pootwierane na maxa, niebawem zaloze sterowniki pokojowe z silownikami na rozdzielaczu.

Pompka od GZ to wilo 25/x taka sama jak w DZ. Pracuje tylko wtedy gdy chodzi pompa a więc w 2 taryfie. PC grzeje bufor, z ktorego dwie pompki odbieraca cieplo na parterze jedna i na pietrze druga. W domu mam okolo 3500mb pexalu. Pompka chodzi na 3 biegu. Przy rozdzielaczach na 1. Dodam jeszcze ze kubatura mojego domu przy takich metrach podlog to 1050m3, więc sporo.