tomchis 19.01.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 OK Dodam, ze grzeje garaz o powierzchni 40m2 , nie ma drzwi na razie między garazem i domemi i w sumie to w garazu tez jest 19oC. Mam spora kubature , bp pewnie jakies 1200m3, więc to tez robi. Swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 U mnie po 1h pracy na wejsciu DZ +4,5*C (ale mierze wyskalowanym i z dokladnoscia 0,1*C)W sumie bardzo podobnie i to jest chyba teraz w ciplejszych regionach kraju norma dla DZ poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 19.01.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) bo z taką dokłądnością pokazuje m czujnik w PC, od tej wartości odejmuje 2C i tę wartośc podaję tutaj. Nie za każdym razem chce mi się mierzyć termometrem z sondą. Śniegu nie mam. Widziałem kilka płatków gdzieś razem z deszczem w czwartek. U mnie ostatnie dni, to +5C, (nawet w nocy!), deszcz też był. Od jutra temperatura powoli na dół pójdzie i znowu opady deszczu. To jakim cudem mają być niższe temperatury DZ, przy takich temperaturach, skoro DZ mam sporo przewymiarowane? http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=823 No to wszystko jasne z tą dokładnością. Tak jak pisałem: temperatury w Polsce ekstremalnie rózne. Ty masz +5 (noc), ja mam średnio za ostatnie dni -3 (dzień)...-5 (noc) a kolega 'tomchis' -9 (noc) Oj będą spore różnice w zużyciu na dobę i kosztach za styczeń Kaszuby: http://www.pogoda-niesiolowice.kaszuby.pl/noaarep.php?yr=2014&mo=01 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez rafikW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 19.01.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Pewnie że będą spore różnice. A we wszystkich rankingach wyjątkowo dobrze wypadną PC p-w klimat sie strasznie rozchwiał, gdzieś czytałem że za kilka lat równie dobrze możemy w ogóle zimy nie mieć, albo małe zlodowacienie. szanse na oba warianty podobne jak przy rzucie moneta To prawda. Gdzieś wrzesień -październik czytałem o dwóch skrajnie różnych prognozach zimy w Polsce: rosyjski jakiś znany klimatolog przewidywał ekstremalne mrozy, amerykanie wprost przeciwnie. W sumie ośrodki meteorologiczne mogłyby opchnąć całą swoją ogromną moc obliczeniową dla jakiś innych zastosowańi i "publikować" prognozy długoterminowe na podstawie właśnie rzutu monetą. Na to samo by wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 W tym roku na razie średnio +3 a rok wcześnie średnia za styczeń była -2,8 to znów odchyłka w druga stronę od średniej z 5 lat -1,5http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2013http://www.andretti.pl/wxtempsummary.php?r=wxtempsummary.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Ten wykres będzie ważny dla kolegi Vld aby zoptymalizował swoje delty i nie maił tyle lodu na wymiennikuhttp://www.pogoda-niesiolowice.kaszuby.pl/trends.phpPrzełączy sobie kolega na tabelę z temp. i punktem rosy Edytowane 19 Stycznia 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Bo srednia temperatura to taka "wyimaginowana" wartosc, ktora z duzym prawdopodobienstwem w badanym okresie mogla nigdy na dluzsza mete nie wystapic.To tylko pewna wartosc obliczona ststystycznie, a nie realna. Przykladzik:Jesli przez 15 dni stycznia bedzie -10*C a przez kolejne 15 dni bedzie 0*C to srednia temperatura to -5*C, ale "nigdy" (nigdy - w sensie znaczacego okresu) w tym okreesie nie wystapila. Nie ma za wiele wspolnego z rzeczywistoscia. To tylko taki twor matematyczny. Trzeba sobie z tego zdawac sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.01.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Ja mam to "nieszczęście" akurat mieszkać po tej zimniejszej stronie Polski;) Mróz trzyma już czwarty dzień, w nocy było -7* teraz trzyma -5* i muszę się pochwalić, że moja PC-PW doskonale sobie radzi. Także do straszenie, że powietrzna to tylko do dodatnich temperatur się nadaje jest zupełnie nieuzasadnione. Przez ostatnią dobę pracowała 12godz i zużyła 28kWh, natomiast średnia za styczeń to 19,5kWh/doba więc wg mnie wynik całkiem fajny. Grzałeczka oczywiście czeka na większe mrozy:D Pozdrawiam wszystkich PW-sceptyków:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Bo srednia temperatura to taka "wyimaginowana" wartosc, ktora z duzym prawdopodobienstwem w badanym okresie mogla nigdy na dluzsza mete nie wystapic.To tylko pewna wartosc obliczona ststystycznie, a nie realna. Przykladzik: Jesli przez 15 dni stycznia bedzie -10*C a przez kolejne 15 dni bedzie 0*C to srednia temperatura to -5*C, ale "nigdy" (nigdy - w sensie znaczacego okresu) w tym okreesie nie wystapila. Nie ma za wiele wspolnego z rzeczywistoscia. To tylko taki twor matematyczny. Trzeba sobie z tego zdawac sprawe. ale się naprodukowałeś przecież wiem że jak idę na spencer z moim psem to mam statystycznie 3 nogi a jak biorę oba to nie przybędzie mi jeszcze jedna tylko 0.33333333333333333333333.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Pozdrawiam wszystkich PW-sceptyków:) A kto "straszy", ze tylko do dodatnich? Twoj dom potrzebuje tym wiecej energii, im nizsza temperatura zewnetrzna. Dla odmiany pompa PW jest wstanie dostarczyc tym mniej energii, im ta tamperatura jest nizsza. "Niepokojace" jest nalozenie sie i kumulacja sie tych niekorzystnych relacji temperatury i energii. Ot tylko i az tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 no to trza dobrze dobierać punkt w który przetną się te krzywe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 ale się naprodukowałeś przecież wiem że jak idę na spencer z moim psem to mam statystycznie 3 nogi a jak biorę oba to nie przybędzie mi jeszcze jedna tylko 0.33333333333333333333333.............. No to przynajmniej zdajesz sobie sprawe co to srednia i ze moze byc tworem nieralnym. Po tresci Twoejgo wczesniejszego posta nie mialem tej pewnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 no to trza dobrze dobierać punkt w który przetną się te krzywe Takie "dobre" dobranie kosztuje. Jesli ma byc tanie, to grzala zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.01.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dla odmiany pompa PW jest wstanie dostarczyc tym mniej energii, im ta tamperatura jest nizsza. "Niepokojace" jest nalozenie sie i kumulacja sie tych niekorzystnych relacji temperatury i energii. Ot tylko i az tyle. Ponoć mój model PCi jest wolny od tej wady przynajmniej do temp -15* Zobaczymy;) na razie inverter pracuje na 41% mocy przy -5* Temp zasilania 35* w domu 22,5* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Takie "dobre" dobranie kosztuje. Jesli ma byc tanie, to grzala zostaje. tu się nie zgodzę bo jak dla danego obciążenia pompa o jeden rozmiar większa kosztuje 3k zł więcej a "prąd" do grzały w mniejszej 150zł/rok to już indywidualny wybór gdzieś czytałem że "prąd" ma tanieć a gaz drożeć nie dziwię się bo parę rzeczy robiłem dla gazowni u nas - oj fajnie się tam mają - między innymi gazowe pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Ponoć mój model PCi jest wolny od tej wady przynajmniej do temp -15* Zobaczymy;) na razie inverter pracuje na 41% mocy przy -5* Temp zasilania 35* w domu 22,5* Ona nie jest wolna od tej wady, tylko ma sztucznie odcieta moc dla wyzszych temperatur powietrza. Kosztowala tez odpowiednio wiecej, bo to w rzeczywistosci pompa o wyszej mocy "nominalnej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 tu się nie zgodzę bo jak dla danego obciążenia pompa o jeden rozmiar większa kosztuje 3k zł więcej a "prąd" do grzały w mniejszej 150zł/rok to już indywidualny wybór gdzieś czytałem że "prąd" ma tanieć a gaz drożeć nie dziwię się bo parę rzeczy robiłem dla gazowni u nas - oj fajnie się tam mają - między innymi gazowe pw Czyli zgadzasz sie ze mna w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Ona nie jest wolna od tej wady, tylko ma sztucznie odcieta moc dla wyzszych temperatur powietrza. Kosztowala tez odpowiednio wiecej, bo to w rzeczywistosci pompa o wyszej mocy "nominalnej". nie masz do końca racji tam jest dodatkowy zawór rozpr. EZR i regeneracyjny wymiennik który dochładza freon przed ezr parownika taki dodatkowy skraplacz/parownik żeby to prościej wytłumaczyć dla specjalisty od elektroniki odzyskiwane jest ciepło które freon nie odda na skraplaczu c.o. i 9kw t-cap kosztuje tyle samo co 9kw 400V Edytowane 19 Stycznia 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Czyli zgadzasz sie ze mna w 100%. Nie w 50% bo 150zł/rok to żaden koszt zwłaszcza porównując z 15k zł za odwiert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.01.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dlaczego miala by nie dac rady Nasza chodzi praktycznie 24/7 ( tak ustawiona ) z CWU chce 35-40kWh/ dzien . Grzalek nie ma zainstalowanych Zasilanie 47-49*C No trochę się bałem, bo naczytałem się tu różnych rzeczy na temat pomp PW;) BTW tez zastanawiałem się nad pompą HT i pozostawieniem mojej instalacji grzejnikowej, ale chyba podjąłem słuszna decyzję o wymianie grzejników na klimakonwektory i zakupie pompy LT. Koszt inwestycji podobny, a zużycie chyba jednak wyraźnie mniejsze dla LT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts