Pyxis 19.01.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Nie w 50% bo 150zł/rok to żaden koszt zwłaszcza porównując z 15k zł za odwiert Ale mowimy o pompach PW. Jestes juz tylko o korok od udowodnienia, ze zamiast malej pompy PW do grzanie w pradzie jednotaryfowym korzystniej (albo porownywalnie ekonomicznie) jest zainwestowac w kospela do grzania w tanim pradzie. Roznica w kosztach pompy i kociolka z grzala wystarczy na zrekompensowanie rachunkow za CO na okres przynajmniej "nastu" lat a to pewnie okres zywotnosci pompy PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 nie masz do końca racji tam jest dodatkowy zawór rozpr. EZR i regeneracyjny wymiennik który dochładza freon przed ezr parownika taki dodatkowy skraplacz/parownik żeby to prościej wytłumaczyć dla specjalisty od elektroniki odzyskiwane jest ciepło które freon nie odda na skraplaczu c.o. i 9kw t-cap kosztuje tyle samo co 9kw 400V Sa to sztuczki techniczne tylko w niewielkim stopni wplywajace na deklarowana "stala moc" pompy do -15*C. Wplywaja na jej oglolna sprawnosc. Jaka jest tam w niej sprezarka? Taka sama jak w innych modelach pomp PW o mocy 9kW? Czy moze taka jak inni daj do pomp 12kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 pompa nie ma być mała tylko odpowiednia liczyłem kospela różnica zwraca się po 5 latach (tyle daję gwarancji na pompy które instaluje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 pompa nie ma być mała tylko odpowiednia liczyłem kospela różnica zwraca się po 5 latach (tyle daję gwarancji na pompy które instaluje) To policz to "jawnie". U mnie jednotaryfowy to 58gr a tani dwutaryfowy to 31gr. Policz dla domku o zapotrzebowaniu 10k kWh na CO i koszcie pompy ciepla 20k zl (no bo jak rozumiem T-CAP to nie bedzie). PS. Ciekawi mnie jaki SPF zalozysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Sa to sztuczki techniczne tylko w niewielkim stopni wplywajace na deklarowana "stala moc" pompy do -15*C. Wplywaja na jej oglolna sprawnosc. Jaka jest tam w niej sprezarka? Taka sama jak w innych modelach pomp PW o mocy 9kW? Czy moze taka jak inni daj do pomp 12kW? Wszystkie pompy to sztuczki techniczne to kiedyś były agregaty wody lodowej i dopiero potem ktoś na to wpadł że można grzać więc nie pisz głupot technika jest po to by ją wykorzystywać dlaczego nie używasz telefonu z tarczą tylko sztuczek technicznych do rozmowy ze mną Co klienta interesuje jak spr. twoja spr. też ma różne moce dla rożnych temp. dz i gz Wymiennik regeneracyjny POPRAWIA sprawność każdej pompy gw także zwłaszcza dla wysokich temp. skraplania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Przecież t-cap 9kw kosztuje 20k ale dla 35oC 9kw 400V ma lepszy cop od t-capPoza tym ma się zwrócić różnica w cenie a nie cena pompy zapominasz także o cwu o komforcie latem nie wspomnę (chłodzenie) Edytowane 19 Stycznia 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Wymiennik regeneracyjny POPRAWIA sprawność każdej pompy gw także zwłaszcza dla wysokich temp. skraplania Poprawi SPRAWNOSC, ale nie zagwarantuje "stalej mocy". Badz rzetelny w wyrazanych opiniach, bos fachowiec. Jade do rodzicow "wbic harpuna". Jak wroce, to na pewno tu zajrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.01.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 To policz to "jawnie". U mnie jednotaryfowy to 58gr a tani dwutaryfowy to 31gr. Policz dla domku o zapotrzebowaniu 10k kWh na CO i koszcie pompy ciepla 20k zl (no bo jak rozumiem T-CAP to nie bedzie). T-cap'a można kupić już za 18tys brutto. 1-fazowy z funkcją tylko grzania, ale parametrami nie będzie się różnił od mojej. Ja dałem 25tys brutto więc tez nie taki znów majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Poprawi SPRAWNOSC, ale nie zagwarantuje "stalej mocy". Badz rzetelny w wyrazanych opiniach, bos fachowiec. Jade do rodzicow "wbic harpuna". Jak wroce, to na pewno tu zajrze. Zagwarantuje co jest potwierdzone w "dtr" pompy zbadanej zgodnie z odp. normą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Z tego co pamiętam, to jest tam własnie sprężarka 12kW. Której moc jest "odkręcana" wraz ze spadkiem temperatury tak jest tylko jakie to ma znaczenie dla konsumenta dla niego liczy się moc cop i cena każda spr ma różne moce dla różnych parametrów pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 O mój lód się nie martw, defrości średnio co 2,5 - 3h. Regeneracyjny też posiada, jak będzie chwila pochwale się KOPemPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Kolega myli chyba dodatkowy skraplacz do cwu który posiada z wymiennikiem freon/freon jaki jest w t cap Rozumiem że poniał zależność temperatury parowania punktu rosy i oblodzenia parownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) To chyba już jakieś zboczenie zawodowe. Ale pominę, to wymownym KOP dla A - 5,6 / W 36 wynosi 2,94 po godzinie bez defrostu A -6 / W 37 KOP 2,9 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 U mnie A +6 wilgotność 93% i zyski z kondensacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 U mnie A +6 wilgotność 93% i zyski z kondensacji za to u ciebie biją murzynów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Myślisz o kibicach ruchu na plaży w Gdyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Tam nie było murzynów Powiedź mi, jak można wystrugać pompę powietrzną myląc nadksraplacz z regeneracyjnym? Wydaje ci się, że to jakaś wiedza tajemna jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Zagwarantuje co jest potwierdzone w "dtr" pompy zbadanej zgodnie z odp. normą A Ty znowu swoje. Naprawde tego nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumiec? Gdzie te wyliczenia o ktore prosilem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 T-cap'a można kupić już za 18tys brutto. 1-fazowy z funkcją tylko grzania, ale parametrami nie będzie się różnił od mojej. Ja dałem 25tys brutto więc tez nie taki znów majątek. Dla mnie prawie 40% drozej to jest spory procent za "podobne" urzadzenie Tyle wiecej zaplaciles za pompe 12kW, ktora ma "scieta" charakterystyke dla wysokich temperatur i udaje "stabilna 9tke". Taki troche robienie wariata z uzytkownikow. Jak widac instalatorzy tez nie wychylaja sie z szeregu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 No to chyba chodzi ci o osuszacz par który oprócz ekonomizera ( tak to się nazywa w dużych układach z spr śrubowymi ) t cap także posiada.Poszukaj sobie w necie układu chłodniczego z wtryskiem par evi bo zdaje mi się że nie wiesz o czym piszesz.Krawaty wiąże usuwam ciążę kładę kafelki robię duperelki co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts