Vld 19.01.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 No to chyba chodzi ci o osuszacz par który oprócz ekonomizera ( tak to się nazywa w dużych układach z spr śrubowymi ) t cap także posiada. Poszukaj sobie w necie układu chłodniczego z wtryskiem par evi bo zdaje mi się że nie wiesz o czym piszesz. Krawaty wiąże usuwam ciążę kładę kafelki robię duperelki co ? Bez kitu jak byś miał klapki na oczach wiem co to ekonomizer/regeneracyjny, wiem co to osuszacza par ew. separator cieczy mam jedno i drugie Wiem też co to"EVI" i po co się to stosuje Wiem też, że nie potrzebuje tego, bo propan to nie R-410, czy to gówno z 7 stopniowym poślizgiem R-407. Tylko po co ja ci się tłumacze? chyba za dobry humor mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A co maty zapomniałeś policz sobie np 14000kwh z copem 3pw, 4gw i 1 możesz przyjąć 20% w drogiej dla pw 2% grzałka w taniej i cwu to samo Już nie będę pisał że sam dałeś przykłady pw z cop 3,5 średnio roczny. Idę pobiegać z terierami na 3,33 nogach pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) ktoś wie o czym on pisze? aha Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 To do pyxis bo na fonie nie wkleja mi cytatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A co maty zapomniałeś policz sobie np 14000kwh z copem 3pw, 4gw i 1 możesz przyjąć 20% w drogiej dla pw 2% grzałka w taniej i cwu to samo Już nie będę pisał że sam dałeś przykłady pw z cop 3,5 średnio roczny. Idę pobiegać z terierami na 3,33 nogach pa Jestes chlopie "niereformowalny". Dalej ten sam belkocik produkujesz. Zastanawiam sie tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Co policzyłeś i nie wiesz co napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Co policzyłeś i nie wiesz co napisać Lepiej juz bigaj z psami. Fajniej Ci to wychodzi. Po kiego ciula mieszasz tu pompe gruntowa? Przeciez o zwrocie odnosnie pompy PW i Kospela piszemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 To policz to "jawnie". U mnie jednotaryfowy to 58gr a tani dwutaryfowy to 31gr. Policz dla domku o zapotrzebowaniu 10k kWh na CO i koszcie pompy ciepla 20k zl (no bo jak rozumiem T-CAP to nie bedzie). PS. Ciekawi mnie jaki SPF zalozysz. Specjalnie dla matematycznie inaczej ksztalconego slazaka policze. Koszt grzania Kospelem w tanim pradzie = 3100zl Koszt grzania pompa powietrzna bez uzycia grzalek (wiec dosyc spora) z bardzo optymstycznym (zawezam sie do terenow Dolnego Slaska i okolic Szczecina) w naszym klimacie SPF=3 (!) to 1933 zl Roznica kosztow 1167 zl na sezon. Roznica kosztow kospela i pompy rownie optymistyczne 17 tys zl Czas zwrotu pompy PW = 14,6 roku (czyli trafiamy <> na jej zlomowanie, po BEZAWARYJNEJ i niewymagajacej obslugi serwisu pracy, co przy PW jest rownie fantastyczne jak ten SPF). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Ammmen Tak to już niestety jest, że ew przyszłe zyski i oszczędności z lat przyszłych zostawiamy sprzedawcy w dniu nabycia.Kupujemy tylko iluzję bezawaryjnej pracy. ps: ja tak kupiłem pralkę boscha Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Pompa za 20k na takie zapotrzebowanie jeżeli to 100% w taniej taryfie to cena 9kw t cap.Tyle co wyliczyłeś płacą moi klienci za 250m2 pełne użytkowej nie jak u ciebie po podlogach.Zapomniałeś o cwu pewnie też przez przypadek.Pompę liczysz z montażem a kospela bez przez przypadek.Pompa na 10k kwh która będzie pracować 80% w taniej i 20% w drogiej to ok.15 - 16k z montażem.Cop - już wkleiłem temp. u mnie łącznie z zimą 25 lecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Ja nie biore zupelnie pod uwage sowich realiow. To "typowy" domek inwestora mocno oblepiony styro - te 10k kWh na CO. Temat CWU to osobna sprawa. Tutaj kablarze zuzywaja po 700-800 kWh/glowe rocznie a mi np wychodzi 1600kWh. Montaz kospela bedzie u Ciebie tyle samo co montaz pompy? To w porownaniu z pompa jakies smieszna grosze. Przy takim rozlozeniu taryf jak liczysz, to zegnaj niedoscignione SPF=3. Nawet o tym nie mozesz pomarzyc. Tak, u sprzedawcy pomp PW zawsze cieplej, a zimy praktycznie nie bylo, nie ma i nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Ja nie biore zupelnie pod uwage sowich realiow. To "typowy" domek inwestora mocno oblepiony styro - te 10k kWh na CO. Temat CWU to osobna sprawa. Tutaj kablarze zuzywaja po 700-800 kWh/glowe rocznie a mi np wychodzi 1600kWh. Montaz kospela bedzie u Ciebie tyle samo co montaz pompy? To w porownaniu z pompa jakies smieszna grosze. Przy takim rozlozeniu taryf jak liczysz, to zegnaj niedoscignione SPF=3. Nawet o tym nie mozesz pomarzyc. Tak, u sprzedawcy pomp PW zawsze cieplej, a zimy praktycznie nie bylo, nie ma i nie bedzie. Nie wiem czy masz pretensje o klimat na Śląsku wiem że jest cieplej tylko u śledzi i we wrocku ale to oczywiście wina sprzedawców pomp pw dobrze że jestem monterem i odpowiadam za swoja robotę bo to nie sp. z o.o. Żeby nie było mam zamontowanych też kilka pomp on off pracują do -15 i jak w tej temp. P ma cop 2,8 to te on off 2 a większe modele 1,8 a przy -16 już tylko grzała no i klient za zeszły sezon 3k zł za 270m2 w tym 80m2 salon 3,5m h ale jak była zima 25lecia to było widać na rachunku bo wyszło wtedy 3700zł Może to wina gościa co zamiast wiercić za 25k w skale (T. Góry) wydał trochę z tej kasy na styro i kupił pw przewymiarowaną (+3k zł) A może to wina P...........a że robi badania w/g EN14511 i przy -15 ma cop 2,8. Ktoś musi za ten klimat na Śląsku odpowiadać i chyba nie tylko sprzedawcy pomp pw - na pewno są w spółce z tymi od stacji meteo co sobie sprawdzam dane a na końcu ja bekne bo to do mnie klient będzie miał pretensje tylko dziwni ci klienci zamiast mieć pretensje polecają następnym. Co do montażu kspela to szkoda mi czasu bo nie użyję ani pompy próżniowej i stacja odzysku nigdy się nie przyda, manometry itd. tak że jak już kupiłem te graty to niech coś robią i się amortyzują bo do kospela to klucz i śrubokręt tylko potrzebne. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.01.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Nie wiem czy masz pretensje o klimat na Śląsku wiem że jest cieplej tylko u śledzi i we wrocku ale to oczywiście wina sprzedawców pomp pw dobrze że jestem monterem i odpowiadam za swoja robotę bo to nie sp. z o.o. Żeby nie było mam zamontowanych też kilka pomp on off pracują do -15 i jak w tej temp. P ma cop 2,8 to te on off 2 a większe modele 1,8 a przy -16 już tylko grzała no i klient za zeszły sezon 3k zł za 270m2 w tym 80m2 salon 3,5m h ale jak była zima 25lecia to było widać na rachunku bo wyszło wtedy 3700zł Może to wina gościa co zamiast wiercić za 25k w skale (T. Góry) wydał trochę z tej kasy na styro i kupił pw przewymiarowaną (+3k zł) A może to wina Panasonica że robi badania w/g EN14511 i przy -15 ma cop 2,8. Ktoś musi za ten klimat na Śląsku odpowiadać i chyba nie tylko sprzedawcy pomp pw - na pewno są w spółce z tymi od stacji meteo co sobie sprawdzam dane a na końcu ja bekne bo to do mnie klient będzie miał pretensje tylko dziwni ci klienci zamiast mieć pretensje polecają następnym. Co do montażu kspela to szkoda mi czasu bo nie użyję ani pompy próżniowej i stacja odzysku nigdy się nie przyda, manometry itd. tak że jak już kupiłem te graty to niech coś robią i się amortyzują bo do kospela to klucz i śrubokręt tylko potrzebne. Załóż sobie PŁATNY PROFIL bo cały czas się reklamujesz!!! I wypisujesz bzdety!! A poza tym jesteś BARDZO monotematyczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A może to wina Panasonica że robi badania w/g EN14511 i przy -15 ma cop 2,8. . Który to panas taki dobry, może jakiś link podrzucisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Który to panas taki dobry, może jakiś link podrzucisz? Zapytaj Arturo on takiego ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Załóż sobie PŁATNY PROFIL bo cały czas się reklamujesz!!! I wypisujesz bzdety!! A poza tym jesteś BARDZO monotematyczny! denerwują się (krypto) sprzedawcy gruntowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 denerwują się (krypto) sprzedawcy gruntowych? Ja się nie denerwuję tylko sprzedawcy jak np. JacekBB wykupili profil płatny aby sobie zjednywać klientów. A ty swoją obsesją zjednujesz? COP 2.8 przy -15C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Zapytaj Arturo on takiego ma Pytam Ciebie, bo On nie twierdzi, że jego panas ma 2,8 przy - 15C, tylko twierdzisz to Ty. Więc pokaż te badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Odsyłam na stronę producenta nie będę robił reklamy U Arturo może być mniej bo nie wiem jak ma zrobiona instalację delty przepływyNo chyba że znowu spisek i EN14511 napisana pod producentów pomp pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Odsyłam na stronę producenta nie będę robił reklamy U Arturo może być mniej bo nie wiem jak ma zrobiona instalację delty przepływy No chyba że znowu spisek i EN14511 napisana pod producentów pomp pw Miałbyś choć trochę honoru ... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218242-SCOP-zmierzony-w-skali-roku-pompa-powietrze-woda&p=6093048&viewfull=1#post6093048 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts