sciema 21.01.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Czy moja delta DZ nie jest za wysoka? start PCi 13001422 zasilanie 4,4/-0,9 delta 4,9K1539 zasilanie 3,6/-0,5 delta 3,1K1617 zasilanie 3,5/-3,2 delta 6,7K CWU grzała od 1300 do 1331 nie mam w PCi niestety czujnika wejscia DZ do pompy mam termometr zwykły z sondą, ale działa poprawnie bo go porównywałem z wyjściem DZ z pompy i różnica była niewielka. gdy chodzi PCi całą noc to nad ranem na wyjściu DZ mam około -3,7 stopnia Obiegówka DZ chodzi na 2gim biegu i się zastanawiam czy nie powinienem zmienić na 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.01.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Czy moja delta DZ nie jest za wysoka? start PCi 1300 1422 zasilanie 4,4/-0,9 delta 4,9K 1539 zasilanie 3,6/-0,5 delta 3,1K 1617 zasilanie 3,5/-3,2 delta 6,7K Dziwnie sie ta delta zachowuje. Ona powinna byc bardzo stala z tendencja do minimalnego zmniejszania sie (o dziesiate czesci K) wraz ze wzrostem temperatury zasilania. U Ciebie to jakas "loteria" i najpierw znajdz jej zrodlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 21.01.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 1422 zasilanie 4,4/-0,9 delta 4,9K temperatura zasilania: 29,21539 zasilanie 3,6/-0,5 delta 3,1K temperatura zasilania: 29,61617 zasilanie 3,5/-3,2 delta 6,7K temperatura zasilania: 29,9 jest owinieta specjalna izolacja ( chłodniczą) plus zwykla szara, ale moze się ogrzewa? w kotłowni mam 20 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.01.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 1422 zasilanie 4,4/-0,9 delta 4,9K temperatura zasilania: 29,2 1539 zasilanie 3,6/-0,5 delta 3,1K temperatura zasilania: 29,6 1617 zasilanie 3,5/-3,2 delta 6,7K temperatura zasilania: 29,9 jest owinieta specjalna izolacja ( chłodniczą) plus zwykla szara, ale moze się ogrzewa? w kotłowni mam 20 stopni Nieprawdopodobne sa te wyniki. Nie wiem co moze byc tego przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 21.01.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Może się termometr rozjechał, chyba go sprawdze w wodzie lodowej i jeszcze raz przyłoże do temp wyjścia DZ.Potem porównam z wskazaniem PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.01.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Nie wiem jak w Panasie ale u mnie defrost odbywa się (dotychczas) bez grzałki. Spece od Panasa: czy każdy defrost aktywuje grzałkę? Czy może grzałka aktywuje się jeżeli temp. wody spadnie poniżej ....stopni? Kolega ma prawdopodobnie pompę wpiętą bezpośrednio w instalacje i/lub zbyt mały przepływ. Nie preferuję takiego rozwiązania choć chyba 6kwh/rok to nie problem to jakieś 3zł niech będzie 5zł/rok. Działa zabezpieczenie przed zbyt niska temp. producent twierdzi że z dwóch powodów komfort i ochrona przed zbyt niską temp. Atlantic/Fujitsu rozwiązał to przez zastosowanie wbudowanego bufora chyba 30l. przez co urz. jest droższe i większe jeszcze inny producent ma predefiniowany program do podłogówki co fabryka to inny pomysł. Podobno nowe pompy maja mieć niższe progi zabezpieczeń temperaturowych więc można będzie oszczędzić 5zł/rok. U mnie pełnia zimy -3,5 na zewnątrz już niedługo -7 i będzie cop 3 w/g niemieckich badań (jeszcze raz podziękowania dla kolegi Obserwator pc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.01.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 U mnie pełnia zimy -3,5 na zewnątrz już niedługo -7 i będzie cop 3 w/g niemieckich badań (jeszcze raz podziękowania dla kolegi Obserwator pc) COP moze i tak, ale SPF bedzie ~2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.01.2014 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 COP moze i tak, ale SPF bedzie ~2. 3,16 w/g EN 14511 dla 9kw 400V http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor_core 22.01.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 COP podawany w normach lub przez producenta jest mierzony w idealnych warunkach. Sprawdź u siebie, zmierz i wtedy się pochwal. W moich pompach tego "książkowego" COPu, w praktyce nigdy nie widziałem.Jak już podajesz jakieś temperatury - podaj jakie masz GZ, przy danej temp. DZ - bo to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.01.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 COP podawany w normach lub przez producenta jest mierzony w idealnych warunkach. Sprawdź u siebie, zmierz i wtedy się pochwal. W moich pompach tego "książkowego" COPu, w praktyce nigdy nie widziałem. Jak już podajesz jakieś temperatury - podaj jakie masz GZ, przy danej temp. DZ - bo to podstawa. Producent dla -7 w/g EN podaje 2,8 a 3,16 podają Niemcy dla swoich niezależnych badań w Polsce robi się tak oszczędne gz że maja zaniżone przepływy w stosunku do wymagań producenta pompy tanio Panie tanio a potem płacz na forum wczorajsza wizyta u klienta 600kwh za grudzień 240m2 sąsiad z tania instalacją 1000kwh 160m2 no ale rura w podłodze kosztuje rozdzielacz też no to teraz ma tanio będzie jeszcze taniej jak w końcu zima przyjdzie. Przy -7 mam nastawioną temp. w/g krzywej gz na sterowniku 33oC przy -15 36oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 22.01.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Co tak obciales te czesci dziesietne i nie podjesz po jakim czasie pracy pompy? Pisałem z pamięci , czas to na pewno 6 godzin . Postaram się wkleić wykres z mojego rejestratora to zobaczysz dokładnie. Nie długo zacznę podawać jeszcze wyniki z ciepłomierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.01.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Kolega ma prawdopodobnie pompę wpiętą bezpośrednio w instalacje i/lub zbyt mały przepływ. Nie preferuję takiego rozwiązania choć chyba 6kwh/rok to nie problem to jakieś 3zł niech będzie 5zł/rok. Działa zabezpieczenie przed zbyt niska temp. producent twierdzi że z dwóch powodów komfort i ochrona przed zbyt niską temp. Atlantic/Fujitsu rozwiązał to przez zastosowanie wbudowanego bufora chyba 30l. przez co urz. jest droższe i większe jeszcze inny producent ma predefiniowany program do podłogówki co fabryka to inny pomysł. Podobno nowe pompy maja mieć niższe progi zabezpieczeń temperaturowych więc można będzie oszczędzić 5zł/rok. Sugerujesz, że powinienem mieć bufor? Też tak słyszałem, ponoć do 10*C, ale to raczej w celu wyeliminowania "problemów" podczas wygrzewania jastrychu, a nie do optymalizacji defrostów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 22.01.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Też tak słyszałem, ponoć do 10*C, ale to raczej w celu wyeliminowania "problemów" podczas wygrzewania jastrychu, a nie do optymalizacji defrostów:) witam ja bym to napisał inaczej: rozwiąże to "problemy" podczas wygrzewania jastrychu, w czasie pierwszych uruchomień w niewygrzanych domach oraz wyeliminuje konieczność załączania się grzałek przy defrostach ale co najważniejsze w mieszkaniach będzie można stale lub okresowo utrzymywać niższą temperaturę np. 15'C - bez "obawy", że grzałki się załączą 10'C - technika idzie do przodu:yes: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.01.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 witam ja bym to napisał inaczej: rozwiąże to "problemy" podczas wygrzewania jastrychu, w czasie pierwszych uruchomień w niewygrzanych domach oraz wyeliminuje konieczność załączania się grzałek przy defrostach ale co najważniejsze w mieszkaniach będzie można stale lub okresowo utrzymywać niższą temperaturę np. 15'C - bez "obawy", że grzałki się załączą 10'C - technika idzie do przodu:yes: pozdrawiam Bardzo dobrze to ująłeś A co do techniki to myślę, że to tez próba naprawienia błędu jaki Panasonic popełnił wprowadzając na rynek pompę bez programu wygrzewania jastrychu, czy utrzymywania temperatury anty-zamrożeniowej. Z tego co się orientuje to większość PCi takie możliwości posiada. A Panas chyba założył, że ich pompa będzie montowana tylko w wygrzanych już domach. Nawet na forum było kilka przypadków odstawiania się tej pompy przy niskich temperaturach zasilania - może dotarło to i do producentów:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 22.01.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Bardzo dobrze to ująłeś A co do techniki to myślę, że to tez próba naprawienia błędu jaki Panasonic popełnił wprowadzając na rynek pompę bez programu wygrzewania jastrychu, czy utrzymywania temperatury anty-zamrożeniowej. Z tego co się orientuje to większość PCi takie możliwości posiada. A Panas chyba założył, że ich pompa będzie montowana tylko w wygrzanych już domach. Nawet na forum było kilka przypadków odstawiania się tej pompy przy niskich temperaturach zasilania - może dotarło to i do producentów:confused: witam rzeczywistość jest trochę inna - Z tego co się orientuje to większość PCi takie możliwości posiada.??? to o czym piszesz nie tyczy się/nie tyczyło się tylko Panasonica popatrz, np. na Daikina technika idzie do przodu, rozwiązania są jeszcze lepsze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 22.01.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) zewn. -7DZ po 1h 4,8/1 po 2h 4,4/0,6 Edytowane 22 Stycznia 2014 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.01.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 -10 C drogo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.01.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 -6 jeszcze cop 3 gz 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor_core 22.01.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Na zewnątrz -8C, wczoraj - 7 C Budynek pobiera konkretnie. W dodatku duuużo poszło CWU. DZ 5,2/ -1,5 GZ bufor 36C do 42C Krótkookresowy COP 3,57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 -6 jeszcze cop 3 gz 33 Ja Ty masz 3 to ja mam przy DZ 4*C a GZ 30*C pewnie COP>5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts