Pyxis 02.02.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 PS. Zabierz ze sobą dobrze wyskalowane termometry. Ty wiesz jak to się robi. No ale nie odpowiedziales, czy to weryfikowales. Jesli Ty to zrobiles, to po jaka cholere ja mam to robic drugi raz? Cala operacja jest na tyle prosta i malo zajmujaca, ze kazdy moze ja zrobic sam. Wystarcza checi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 02.02.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Po 1h pracy pomy dzisiaj mialem DZ 2,9/-2,1*C To uswiadom sobie ze masz owiele bardziej wychlodzony grunt niz kolega ktory nie wchodzi w ,,-" on gruntu nie wychladza a jesli sondy ,,transportuja" energie z wody to te parametry sa realne i nie ma co doszukiwac sie bledu w pomiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 02.02.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 OK czesc pany ja odpadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.02.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Powiedzmy sobie szczerze: czegokolwiek bym nie sprawdzał, na odległość i tak będziesz miał jakieś zastrzeżenia. Twoje wątpliwości rozwieje tylko osobiste pomacanie.... Nie dziwię się, też nie wierzyłem w parametry jakie miał przed laty Adiqq, pamiętasz. Nie wierzyłem bo miał DZ poziome, jak się okazało pomiar był sporo zawyżony. Dlaczego w przypadku "marmag" miałoby być niemożliwe +7 czy +6 z hakiem jeśli wokół rur w odwiercie jest woda o temp. +10 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 To uswiadom sobie ze masz owiele bardziej wychlodzony grunt niz kolega ktory nie wchodzi w ,,-" on gruntu nie wychladza a jesli sondy ,,transportuja" energie z wody to te parametry sa realne i nie ma co doszukiwac sie bledu w pomiarze. Sugerujesz, ze jesli na wyjsciu z pompy mial bym wyzsza temperature (nizsza delte), to wzroslo by tez zasilanie DZ? Grunt by sie "ogrzal"? Jak to ladnie napisales:"Nie brnij, bo sprzysz du..e" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2014 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Powiedzmy sobie szczerze: czegokolwiek bym nie sprawdzał, na odległość i tak będziesz miał jakieś zastrzeżenia. Twoje wątpliwości rozwieje tylko osobiste pomacanie.... Nie dziwię się, też nie wierzyłem w parametry jakie miał przed laty Adiqq, pamiętasz. Nie wierzyłem bo miał DZ poziome, jak się okazało pomiar był sporo zawyżony. Dlaczego w przypadku "marmag" miałoby być niemożliwe +7 czy +6 z hakiem jeśli wokół rur w odwiercie jest woda o temp. +10 ??? Nie rob ze mnie takiego "niewiernego Tomasza". Wlasnie "nauczony" przypadkiem Adiqq jestem sceptycznie nastawiony do "ponadnormatywnych" *C na jakimkolwiek DZ. Jak napisalem wczesniej, nie jest to niemozliwe, ale jedynie malo prawdopodobne. Jesli trafily mu sie faktycznie tak fenomenalne warunki gruntowe, to ciesze sie jego radoscia. Tylko nie odbieraj mi prawa do odrobiny sceptycyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.02.2014 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Sugerujesz, ze jesli na wyjsciu z pompy mial bym wyzsza temperature (nizsza delte), to wzroslo by tez zasilanie DZ? Grunt by sie "ogrzal"? Jak to ladnie napisales:"Nie brnij, bo sprzysz du..e" Widze ze nie ogarniasz, nic takiego nie sugeruje bo to brak logiki i ,,nie odwracaj kota ogonem" Twierdziles ze z 10*C po dobiegu beda wieksze straty a ja sie pytam skad? Skoro on nie ma wychlodzonego gruntu? Tak jak pisalem wczesniej sparzyles dupsko i basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.02.2014 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Nie rob ze mnie takiego "niewiernego Tomasza". Wlasnie "nauczony" przypadkiem Adiqq jestem sceptycznie nastawiony do "ponadnormatywnych" *C na jakimkolwiek DZ. Jak napisalem wczesniej, nie jest to niemozliwe, ale jedynie malo prawdopodobne. Jesli trafily mu sie faktycznie tak fenomenalne warunki gruntowe, to ciesze sie jego radoscia. Tylko nie odbieraj mi prawa do odrobiny sceptycyzmu. Sceptycyzm? Pyxis FIZYKA! no i troche geologi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.02.2014 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 ...a właśnie, pitersson - tak sobie teraz pomyślałem o dobiegach, one leżą w warstwie suchego piachu, więc przewodzenie ciepła (zarówno straty jak i zyski) jest słabe. To też jest jakiś dodatkowy element tej temperaturowej ciekawostki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Widze ze nie ogarniasz, nic takiego nie sugeruje bo to brak logiki i ,,nie odwracaj kota ogonem" Twierdziles ze z 10*C po dobiegu beda wieksze straty a ja sie pytam skad? Skoro on nie ma wychlodzonego gruntu? Tak jak pisalem wczesniej sparzyles dupsko i basta Dobiegu zimnej i cieplej strony nie robi sie w tym samym rowie (a juz na pewno nie rurami obok siebie), bo to swego rodzaju "zwarcie cieplne", wiec nie ma tutaj nic do rzeczy, ze zimna strona DZ jest chlodniejsza. Nie brnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 03.02.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dobiegu zimnej i cieplej strony nie robi sie w tym samym rowie (a juz na pewno nie rurami obok siebie), bo to swego rodzaju "zwarcie cieplne", wiec nie ma tutaj nic do rzeczy, ze zimna strona DZ jest chlodniejsza. Nie brnij. Nie wiem co tu ma wiara. Temp gruntu poniżej 10m to 10st. Tam jest sama woda, żwir i piasek. Jeśli powierzchnia wymiennika jest wystarczająca to ja nie widzę problemu z temp. DZ 6 czy nawet 8 st. Ja mam dobiegi w tym samym rowie o szer 70 cm i nie widzę w tym żadnego problemu. Gdy zbliżają się do budynku i odległość między nimi się zmniejsza do ok 50 cm są izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 ... Gdy zbliżają się do budynku i odległość między nimi się zmniejsza do ok 50 cm są izolowane. Czym i jak izolowałeś dobiegi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 03.02.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Czym i jak izolowałeś dobiegi? Jakąś specjalna otulina do układów chłodniczych co niby ma nie chłonąć wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ja mam dobiegi w tym samym rowie o szer 70 cm i nie widzę w tym żadnego problemu. Gdy zbliżają się do budynku i odległość między nimi się zmniejsza do ok 50 cm są izolowane. A ja mam w osobnych rowach, wiec "teoria" pitersona jest zupelnie nietrafiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 03.02.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Temperatura na zewnątrz 2,9*C , czujka termometru zakopana na kolektorem , na głębokości 1 m , pod czujką jakieś 1,2-1,4 m mam rury kolektora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Temperatura na zewnątrz 2,9*C , czujka termometru zakopana na kolektorem , na głębokości 1 m , pod czujką jakieś 1,2-1,4 m mam rury kolektora [ATTACH=CONFIG]240359[/ATTACH] Mam identyczne termomety na DZ. Po 5 min od startu pompy pokazuje 4,1*C (wiec u mnie rzeczywista temperatura po uwzglednieniu poprawki to 3,1*C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Sceptycyzm? Pyxis FIZYKA! no i troche geologi;) Jakis rok temu byly szunme wiadomosci o wykryciu poruszania sie neutrin z predkosciami nadswietlnymi. Gadka na wszystkie media. Okazalo sie to bledem pomiarowym i bylo nie bez wstydu dementowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 03.02.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 U mnie dokładnie ten termometr po trzech pracy pc pokazuje 5,1 *C , na sterowniku pokazuje 5*c , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 U mnie dokładnie ten termometr po trzech pracy pc pokazuje 5,1 *C , na sterowniku pokazuje 5*c , Jak masz go scignietego z pompy to wrzuc na chwile do wody lodowej. Bedziesz wiedzial wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 03.02.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 W wodzie lodowej nie sprawdzałem .Zrobiłem to tak , zamówiłem 4 takie termometry, każdy pokazywał inną temperaturę , rozpiętość była 0,7 *c, pierwsze co zrobiłem to wymieniłem baterię , rozpiętość spadła do 0 ,2*C , później wsadziłem pod pachę termometr elektroniczny lekarski i ten konkretnie termometr ze zdjęcia , lekarski pokazał 36,7*C , ten ze zdjęcia 36,8*c , przyjąłem że taki pomiar za ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts