Pyxis 03.02.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Jego charakterystyka nie musi byc jednakowa dla calego zakresu temperatur. Lodowa prawde Ci powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.02.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Pyxis a ty dalej blebleble:p i bez sensu, w jaka teorie znow mnie ,,ubierasz"? Zupelnie rozmywasz sens dyskusji , te temp. DZ ,ktore kolega podaje sa realne w okreslonych warunkach,a ,, wihajster" takie podal i nie mam powodu nie wierzyc. Twoj sceptycyzm mam w nosie;) z ta woda lodowa i nie wyskalowanymi termometrami brnij dalej bo watek zyje:yes: ( i masz troche racji) ale podejrzliwosc twoja rozjechanych termometrow siega podobnego poziomu co lek przed ,,atakiem legionelli" i calej tej zawieruchy w temacie w , ktorym sie tak bardzo zapetliles kiedys.Spoko sparzyles dupsko i luzik...nikt nie wymaga abys w kazdym temacie ogarnial,przyjmij to na klate jak Men, bo dalej to takie ,,Piep..enie o szopenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Pyxis a ty dalej blebleble:p i bez sensu No to jest nas dwoch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.02.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No to jest nas dwoch. Mnie w to nie mieszaj:no: ja dziekuje postoje( z boku;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Mnie w to nie mieszaj:no: ja dziekuje postoje( z boku;) ) To przestan pitolic bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.02.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 To przestan pitolic bez sensu. Uuuuuu zabolalo? A pisalem ze zboku:D hehe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Uuuuuu zabolalo? A pisalem ze zboku:D hehe.... A prosilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.02.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Nie pros:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 04.02.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Panowie ! przegapiliście istotną informację : Zapraszam w okolice Torunia A tam ponoć są źródła termalne , więc ... Zupełnie przypadkowo wczoraj wziełem się za montaż ciepłomierza , najpierw zainstalowałem trójniki na rurach DZ z możliwością zainstalowania termometrów , z ciekawości puściłem pompę bez załączenia sprężarki , temp. DZ 4.0 stopnie , co ciekawe jeden czujnik zostawiłem tak jak było wcześniej żeby porównać wyniki z pomiaru przylgowego z zanurzeniowym , różnica temperatur 1 stopień !!! Ds18b20 przylgowo pod izolacją na rurze w garażu podawał zawyżoną temperaturę , więc można sobie skalować termometry ale najbardziej wiarygodne jest zamontowanie czujnika w specjalnej tulejce która wchodzi w rurę . Wynik porównałem z czujnikami PT500 z ciepłomierza, różnica nie wielka tylko 0.1 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.02.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Panowie ! przegapiliście istotną informację : A tam ponoć są źródła termalne , więc ... Też o tym pomyślałem;) Może to akurat to miejsce, na które o. Rydzyk tak polował, ale chyba dofinansowania nie dostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 04.02.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 A tam ponoć są źródła termalne , więc ... He he - niestety to nie ta głębokość, a może całe szczęście - bo jeden z kolegów dostałby zawału żołądka jakby zobaczył temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 04.02.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Okazalo sie to bledem pomiarowym i bylo nie bez wstydu dementowane. Zaproszenie aktualne - w razie co ja potrafię się do błędu przyznać - Veritas liberabit vos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Zaproszenie aktualne - w razie co ja potrafię się do błędu przyznać - Veritas liberabit vos Mi wystarczy, jesli Ty sam dokonasz weryfikacji. Wcale nie musze jechac osobiscie - uwierze na slowo. Nie jestesmy przeciez dziecmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 co ciekawe jeden czujnik zostawiłem tak jak było wcześniej żeby porównać wyniki z pomiaru przylgowego z zanurzeniowym , różnica temperatur 1 stopień !!! Ds18b20 przylgowo pod izolacją na rurze w garażu podawał zawyżoną temperaturę , więc można sobie skalować termometry ale najbardziej wiarygodne jest zamontowanie czujnika w specjalnej tulejce która wchodzi w rurę . Wynik porównałem z czujnikami PT500 z ciepłomierza, różnica nie wielka tylko 0.1 stopnia Wynik pomiaru przylgowego jest zapewne nieco mniej dokladny, ale kurde nie o 1K. Jak miales zamontowany ten czujnik przylgowy? Jaki ksztalt ma sonada? Opisz to dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 04.02.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Mi wystarczy, jesli Ty sam dokonasz weryfikacji.... Nie wystarczy - nie Tobie. Weryfikację zrobiłem - wyniki podałem - ale Ci nie wystarczyło. Poza tym jak pisałeś: "...Jego charakterystyka nie musi byc jednakowa dla calego zakresu temperatur..." - więc jednym krótkim zdaniem podważysz wszelkie sposoby weryfikacji, bo zgodnie z tym musiałbym weryfikować termometr w temperaturze takiej samej jaka będzie badana. Niestety zgodnie z tym, co zasugerowałeś mierząc moje ok 6,5 oC może być tak, że naprawdę jest +3, a błąd termometru akurat w tym punkcie wynosi 3,5 - ale to już paranoja - na szczęście nie moja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Poza tym jak pisałeś: "...Jego charakterystyka nie musi byc jednakowa dla calego zakresu temperatur..." - więc jednym krótkim zdaniem podważysz wszelkie sposoby weryfikacji, bo zgodnie z tym musiałbym weryfikować termometr w temperaturze takiej samej jaka będzie badana. Niestety zgodnie z tym, co zasugerowałeś mierząc moje ok 6,5 oC może być tak, że naprawdę jest +3, a błąd termometru akurat w tym punkcie wynosi 3,5 - ale to już paranoja - na szczęście nie moja Nie czytasz tekstu ze zroumieniem. To byly slowa odnosnie kalibracji "pod pacha" dla 37*C. Tam blad moze byc inny (i pewnie jest) niz dla 0*C. Warto dokonac kalibracji blizej zakresu pomiarowego. 0*C jest blizej 4*C niz te 37*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 04.02.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Wynik pomiaru przylgowego jest zapewne nieco mniej dokladny, ale kurde nie o 1K. Jak miales zamontowany ten czujnik przylgowy? Jaki ksztalt ma sonada? Opisz to dokladnie. Czujnik w obudowie TO-92 , płaskim do rury , mocno dociśnięte taśmą izolacyjną na to standardowy szary peszel . Też się zdziwiłem że taka różnica , odłączyłem ten drugi DS i wsadziłem do tulejki na wyjściu DZ do ziemi , różnica między górą a dołem tylko 0.5 stopnia , czyżby w samej PCi gdzieś rurki łapały temperaturę otoczenia ? Po wyłączeniu pompy obiegowej DZ temperatura na obu czujnikach jednakowa z niewielkimi wahnięciami 0.1 stopnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 04.02.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Może te optymistyczne temperatury są spowodowane tym że czujniki są wewnątrz PCi , podczas pracy wydziela się ciepło i może mieć wpływ na pomiar nawet przez peszla. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Malo prawdopodobne, bo jednak "gestosc" energi w rurze miedzianej jest wielokrotnie wieksza niz ta przenoszona przez powietrze i izolacje rury.Zrob eksperyment i posmaruj miejsce styku pasta termoprzewodzaca. Tak jak sie smaruje polaczenie procesor-radiator w komputerze. Jak zrobisz, to koniecznie podziel sie wynikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 04.02.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Wczoraj po 8h pracy czujniki przylgowo pokazywały 2.3/0.0 , dzisiaj po 8h 3.0/-1.1 czujniki w tulejkach . Niestety już wszystko rozebrałem i nie mam jak sprawdzić przylgowo czujnik+pasta . Kiedyś sprawdzałem DS-y w wodzie lodowej , 12 sztuk pokazało 0 stopni , w wyższych temperaturach trochę się rozjeżdżają około +/- 0.3 stopnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts