Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

U mnie na starcie glikol ma temperaturę 21* ;)

Widzę, że się nudzisz.

Oczywiście, że temperatura glikolu w tych kilku metrach rury znajdującej się w kotłowni będzie porównywalna z temperaturą panującą w kotłowni (u Ciebie akurat 21*C).

Ja zakładam, że pio75k oprócz temperatur DZ chciał podać również temperaturę gruntu (co również może kogoś interesować).

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zakładam, że pio75k oprócz temperatur DZ chciał podać również temperaturę gruntu (co również może kogoś interesować).

Nie no oczywiście, wolę jak tak jest podawane niż właśnie, że po starcie jest np.+ 15, +18, +21. Tylko należy zaznaczyć, że to jest np. po pierwszych kilku minutach pracy, lub że czujniki mamy np. w studzience.

Masz ciut za dużą deltę na dz, co świadczy o zbyt małym przepływie przez wymiennik pompy. Tragedii oczywiście nie ma, ale jeśli by się dało łatwo zmniejszyć tą deltę, to by nie zaszkodziło. Za to GZ masz idealnie.

Wiem,

Ale już nic nie poradze na troche za duza delte DZ, moze jest i za duza , pompka na maksa. Dla mnie wazne jest ze grzeje i. W dodatku tanio. W tym roku sprobuje to poprawic zwiekszajac przekroje na dojsciu do samej pompy.

Sprobuje tez ponownie odpowietrzyc caly uklad. Moze to pomoze.

Mnie nie będzie przez tydzień licząc od połowy lutego. Ustawię krzywą niżej o 2K i zobaczymy jaki będzie wynik po powrocie.

W nawiązaniu do dyskusji jaką toczyliśmy o tym, czy należy / opłaca się obnizyć temperaturę zasilania GZ / obniżyć krzywą grzania na czas nieobecności chciałbym przedstawić efekt ustawienia w moim Dimplexie trybu "wakacje". W dniu wyjazdu w sobotę 15.02.2014 wieczorem wybrałem tryb "wakacje". W wyniku temperatura zadana powrotu zmniejszyła się o 5K. Ilość dni wakacji ustawione na 6 dni. Powrót dzisiaj. Zużycie prądu za ten okres (15-23.02.2014):

1T: 26,9 kWh

2T: 58,3 kWh (68,43%)

1T+2T: 85,2 kWh

10,65 kWh / doba

Co mówią te wyniki ?

Przede wszystkim: w trybie "wakacje" PCi Dimplex raczej nie pracuje według harmonogramu podbicie/obniżenie bo procent zużycia w taniej taryfie jest katastrofalnie niski. Od początku sezonu kształtował się na poziomie 86,75% a tu nagle w trybie "wakacje" jest tylko 68,43% !

Wniosek dla mnie, użytkownika Dimplexa - nie korzystać z trybu "wakacje" a raczej ręcznie obniżyć krzywą grzania lub temperaturę zadaną poworotu o np. 2K - PCi będzie pracowała z zadanym harmonogramem podbicie/obniżenie.

Edytowane przez rafikW

• 2 weeks później...

marmag: Zapsokoj moja niezdrowa ciekawosc odnosnie stopki:

"Dom 240 m2 grzanych podłóg (kubatura 815 m3) + garaż 55 m2 (kubatura 228 m3) też grzany. "

Z tego wychodzi, ze srednio sufit w pomieszczeniach mieszkalnych masz na 3,4m a w garazu na 4,14m. Tak jest faktycznie? Co to za domek?

"Dom 240 m2 grzanych podłóg (kubatura 815 m3) + garaż 55 m2 (kubatura 228 m3) też grzany. "

Z tego wychodzi, ze srednio sufit w pomieszczeniach mieszkalnych masz na 3,4m a w garazu na 4,14m. Tak jest faktycznie? Co to za domek?

Być może podana została kubatura całkowita - a ta mierzona jest po zewnętrznym obrysie domu. U mnie przy 190m2 kubatura całkowita to 719m3.

Nie zrozumie, bo to jest "fanaberia" przy wyboze projektu. Taka sama jak balkony dokola domu czy wykusze a la wiezyczki.

A co ma piernik do wiatraka? Motasz się człowieku i udajesz wariata. Wedle ciebie temperatura zatrzymuje się na poziomie 2,7m (u ciebie około 1m) a wyżej to już zima. Tak sobie uważaj, najważniejsze że inni mają odmienne zdanie.

Twoja niezdrowa ciekawość wyjątkowo nie jest pozbawiona sensu - sprawdziłem i chyba jorgnął się architekt/kierownik, bo wg projektanta kubatura to 669 m3.

A pisząc stopkę zrzynałem z tego co było w kwitach do odbioru. (później poprawię)

Projekt to Adonis z Domeny

w garażu pomyłki nie ma - to odrobinę zmieniony G58 z Pro Arte

A zaspokój teraz moją niezdrową ciekawość - jaki to ma związek z temp. DZ - bo chyba o tym jest ten wątek

A co ma piernik do wiatraka? Motasz się człowieku i udajesz wariata. Wedle ciebie temperatura zatrzymuje się na poziomie 2,7m (u ciebie około 1m) a wyżej to już zima. Tak sobie uważaj, najważniejsze że inni mają odmienne zdanie.

Wg mnie kazdy ma tak, jak sobie wybral. Malo mnie interesuje, ze przy 230m2 ktos ma 1100m3 kubatury. Jego problem.

A zaspokój teraz moją niezdrową ciekawość - jaki to ma związek z temp. DZ - bo chyba o tym jest ten wątek

Po prostu czytam to co inni pisza i staram sie to robic ze zrozumieniem.Jak widac po postach niektorych nie kazdemu jest to dane. ;) Jesli cos mi nie bardzo pasuje, to pytam.

A ten graz masz faktycznie wysoki na 4,14m?