Zigobar 20.02.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 U mnie na starcie glikol ma temperaturę 21* Widzę, że się nudzisz. Oczywiście, że temperatura glikolu w tych kilku metrach rury znajdującej się w kotłowni będzie porównywalna z temperaturą panującą w kotłowni (u Ciebie akurat 21*C). Ja zakładam, że pio75k oprócz temperatur DZ chciał podać również temperaturę gruntu (co również może kogoś interesować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ja zakładam, że pio75k oprócz temperatur DZ chciał podać również temperaturę gruntu (co również może kogoś interesować). Nie no oczywiście, wolę jak tak jest podawane niż właśnie, że po starcie jest np.+ 15, +18, +21. Tylko należy zaznaczyć, że to jest np. po pierwszych kilku minutach pracy, lub że czujniki mamy np. w studzience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio75k 21.02.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 dokładnie tak jak opisał Zigobar. Pozdrawiam .Pompa nibe 8kW - trochę przekombinowane te stopniominuty, ale się powoli przyzwyczajam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 23.02.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Po nocnym grzaniu DZ 5/-1, GZ 28/24 Obecnie pompa chodzi okolo 5-6 h na dobe, zuzycie pradu to ok 17kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.02.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Po nocnym grzaniu DZ 5/-1 Masz ciut za dużą deltę na dz, co świadczy o zbyt małym przepływie przez wymiennik pompy. Tragedii oczywiście nie ma, ale jeśli by się dało łatwo zmniejszyć tą deltę, to by nie zaszkodziło. Za to GZ masz idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 23.02.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Masz ciut za dużą deltę na dz, co świadczy o zbyt małym przepływie przez wymiennik pompy. Tragedii oczywiście nie ma, ale jeśli by się dało łatwo zmniejszyć tą deltę, to by nie zaszkodziło. Za to GZ masz idealnie. Wiem, Ale już nic nie poradze na troche za duza delte DZ, moze jest i za duza , pompka na maksa. Dla mnie wazne jest ze grzeje i. W dodatku tanio. W tym roku sprobuje to poprawic zwiekszajac przekroje na dojsciu do samej pompy. Sprobuje tez ponownie odpowietrzyc caly uklad. Moze to pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.02.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Wiem, Ale już nic nie poradze Ok, tak napisałem na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 23.02.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Mnie nie będzie przez tydzień licząc od połowy lutego. Ustawię krzywą niżej o 2K i zobaczymy jaki będzie wynik po powrocie. W nawiązaniu do dyskusji jaką toczyliśmy o tym, czy należy / opłaca się obnizyć temperaturę zasilania GZ / obniżyć krzywą grzania na czas nieobecności chciałbym przedstawić efekt ustawienia w moim Dimplexie trybu "wakacje". W dniu wyjazdu w sobotę 15.02.2014 wieczorem wybrałem tryb "wakacje". W wyniku temperatura zadana powrotu zmniejszyła się o 5K. Ilość dni wakacji ustawione na 6 dni. Powrót dzisiaj. Zużycie prądu za ten okres (15-23.02.2014): 1T: 26,9 kWh 2T: 58,3 kWh (68,43%) 1T+2T: 85,2 kWh 10,65 kWh / doba Co mówią te wyniki ? Przede wszystkim: w trybie "wakacje" PCi Dimplex raczej nie pracuje według harmonogramu podbicie/obniżenie bo procent zużycia w taniej taryfie jest katastrofalnie niski. Od początku sezonu kształtował się na poziomie 86,75% a tu nagle w trybie "wakacje" jest tylko 68,43% ! Wniosek dla mnie, użytkownika Dimplexa - nie korzystać z trybu "wakacje" a raczej ręcznie obniżyć krzywą grzania lub temperaturę zadaną poworotu o np. 2K - PCi będzie pracowała z zadanym harmonogramem podbicie/obniżenie. Edytowane 23 Lutego 2014 przez rafikW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 04.03.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Sezon ma się ku końcowi, a na DZ bez zmian - a nawet lekka poprawa. Odczyt po kilku godzinach pracy - wystarczających do podniesienia temperatury o 0,5 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 marmag: Zapsokoj moja niezdrowa ciekawosc odnosnie stopki: "Dom 240 m2 grzanych podłóg (kubatura 815 m3) + garaż 55 m2 (kubatura 228 m3) też grzany. " Z tego wychodzi, ze srednio sufit w pomieszczeniach mieszkalnych masz na 3,4m a w garazu na 4,14m. Tak jest faktycznie? Co to za domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 04.03.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Pyxis, u mnie przy 213me domu kubatura to ponad 1100m3. Sufit w salonie konczy sie na wysokosci kalenicy , czyli okolo 8metrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.03.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 marmag: Zapsokoj moja niezdrowa ciekawosc odnosnie stopki: "Dom 240 m2 grzanych podłóg (kubatura 815 m3) + garaż 55 m2 (kubatura 228 m3) też grzany. " Z tego wychodzi, ze srednio sufit w pomieszczeniach mieszkalnych masz na 3,4m a w garazu na 4,14m. Tak jest faktycznie? Co to za domek? Być może podana została kubatura całkowita - a ta mierzona jest po zewnętrznym obrysie domu. U mnie przy 190m2 kubatura całkowita to 719m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Pyxis, u mnie przy 213me domu kubatura to ponad 1100m3. Sufit w salonie konczy sie na wysokosci kalenicy , czyli okolo 8metrow. Może teraz zrozumie, że ważniejsza jest kubatura grzania a nie m2 podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Może teraz zrozumie, że ważniejsza jest kubatura grzania a nie m2 podłóg. Nie zrozumie, bo to jest "fanaberia" przy wyboze projektu. Taka sama jak balkony dokola domu czy wykusze a la wiezyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Być może podana została kubatura całkowita - a ta mierzona jest po zewnętrznym obrysie domu. U mnie przy 190m2 kubatura całkowita to 719m3. Nie sadze, bo to yloby bez sensu. Zwlaszcza w rozbiciu na czesc mieszkalna i garaz. Moze niech kolega marmag to rozjasni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Nie zrozumie, bo to jest "fanaberia" przy wyboze projektu. Taka sama jak balkony dokola domu czy wykusze a la wiezyczki. A co ma piernik do wiatraka? Motasz się człowieku i udajesz wariata. Wedle ciebie temperatura zatrzymuje się na poziomie 2,7m (u ciebie około 1m) a wyżej to już zima. Tak sobie uważaj, najważniejsze że inni mają odmienne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 04.03.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 marmag: Zapsokoj moja niezdrowa ciekawosc odnosnie stopki: Twoja niezdrowa ciekawość wyjątkowo nie jest pozbawiona sensu - sprawdziłem i chyba jorgnął się architekt/kierownik, bo wg projektanta kubatura to 669 m3. A pisząc stopkę zrzynałem z tego co było w kwitach do odbioru. (później poprawię) Projekt to Adonis z Domeny w garażu pomyłki nie ma - to odrobinę zmieniony G58 z Pro Arte A zaspokój teraz moją niezdrową ciekawość - jaki to ma związek z temp. DZ - bo chyba o tym jest ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 A co ma piernik do wiatraka? Motasz się człowieku i udajesz wariata. Wedle ciebie temperatura zatrzymuje się na poziomie 2,7m (u ciebie około 1m) a wyżej to już zima. Tak sobie uważaj, najważniejsze że inni mają odmienne zdanie. Wg mnie kazdy ma tak, jak sobie wybral. Malo mnie interesuje, ze przy 230m2 ktos ma 1100m3 kubatury. Jego problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 A zaspokój teraz moją niezdrową ciekawość - jaki to ma związek z temp. DZ - bo chyba o tym jest ten wątek Po prostu czytam to co inni pisza i staram sie to robic ze zrozumieniem.Jak widac po postach niektorych nie kazdemu jest to dane. Jesli cos mi nie bardzo pasuje, to pytam. A ten graz masz faktycznie wysoki na 4,14m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Wg mnie kazdy ma tak, jak sobie wybral. Malo mnie interesuje, ze przy 230m2 ktos ma 1100m3 kubatury. Jego problem. Ty masz dom w 2D, cała reszta w 3D i uważasz że masz lepiej? Ludzie ogrzewają całe wnętrza domu a ty tylko płaską podłogę. Masz ewidentnie do doopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts