Pyxis 05.03.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Dobra, ja odpuszczam. Nie dam rady Przeciez to proste: Jesli masz 100m2 grzanej powierzchni to kubatura 300m3 jest do "obslugi cieplnej" bliska standardowi. Jesli masz 100m2 i kubature 600m3, to smiem twierdzic, ze to jest juz Twoja fanaberia, chyba, ze potrafisz fruwac. Proste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Całe szczęście. Bo do dyskusji potrzebni są ci co mówią i ci co słuchają a nie posiadłes tej drugiej umiejętności. Żal mi cIEBIE To jakim cudem wylapalem babola w Twojej stopce, skoro nie "slucham"? Akurat Twoj "zal" nad moja osoba mnie w cyc..i szczypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Przeciez to proste: Jesli masz 100m2 grzanej powierzchni to kubatura 300m3 jest do "obslugi cieplnej" bliska standardowi. Jesli masz 100m2 i kubature 600m3, to smiem twierdzic, ze to jest juz Twoja fanaberia, chyba, ze potrafisz fruwac. Proste? Jedno pytanie. Ogrzewa się tą fanaberię? Nie mamy o czym dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jedno pytanie. Ogrzewa się tą fanaberię? Nie mamy o czym dyskutować. Oczywiscie, ze ogrzewa, ale od tej fanaberi przybywa nam m2 pow uzytkowej? Nie. Rosnie tylko kubatura ponad norme, a to mnie juz nie interesuje. Tak samo jak nie interesuje mnie ilosc balkonow i wykuszy. Lapiesz roznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Tak samo jak nie interesuje mnie ilosc balkonow i wykuszy. A co to ma do rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A co to ma do rzeczy? Sadzisz, ze bryla budynku nie wplywa na zapotrzebowanie an cieplo do jego ogrzabnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Sadzisz, ze bryla budynku nie wplywa na zapotrzebowanie an cieplo do jego ogrzabnia? A nie sądzisz, że to zależy od wykonania i ilości ocieplenia? Dalej nie widzę związku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A nie sądzisz, że to zależy od wykonania i ilości ocieplenia? Dalej nie widzę związku. Ja rozwazam sytuacje mniej lub bardziej zwartej bryly domu jako przyklad "fanaberii". Nie mieszaj pojec. Zastanow sie tez, dlaczego wszyscy glupcy na tym swiecie kupuja domy czy mieszkania wyznaczajac cene za m2, a nie wspanialy "wszystko mowicay" m3. Pomysl tez, dlaczego jednostkowe roczne zapotrzebowanie na cieplo ma jednostke [kWh/(m2 rok)]. Dlaczego tepaki nie umiescili tam Twojego m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Ja rozwazam sytuacje mniej lub bardziej zwartej bryly domu jako przyklad "fanaberii". Nie mieszaj pojec. Zastanow sie tez, dlaczego wszyscy glupcy na tym swiecie kupuja domy czy mieszkania wyznaczajac cene za m2, a nie wspanialy "wszystko mowicay" m3. Pomysl tez, dlaczego jednostkowe roczne zapotrzebowanie na cieplo ma jednostke [kWh/(m2 rok)]. Dlaczego tepaki nie umiescili tam Twojego m3. No właśnie, tym się różnimy w tej dyskusji, że ja podaję konkrety a ty fanaberie. Kupujemy oczywiście że m2, ale nie uważasz że m2 wyższego pomieszczenia będzie droższy niż niższego? I czy nie uważasz że roczne zapotrzebowanie wyższego pomieszczenia licząc kWh/m2/rok będzie większe niż niższego? Wiesz dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 No właśnie, tym się różnimy w tej dyskusji, że ja podaję konkrety a ty fanaberie. Kupujemy oczywiście że m2, ale nie uważasz że m2 wyższego pomieszczenia będzie droższy niż niższego? I czy nie uważasz że roczne zapotrzebowanie wyższego pomieszczenia licząc kWh/m2/rok będzie większe niż niższego? Wiesz dlaczego? 6m wysokosci pomieszczen to sa konkrety, czy fanabarie? A wiesz dlaczego m2 w marmurach i merbau bedzie drozszy od tego w plytkach? Tak samo malo obchodza mnie te marmury, jak jego ponadstandardowa wysokosc. Musisz zweryfikowac jednostki sprzedazy i zapotrzebowania, zeby tam wstawiali jednak m3. Wtedy ja tez bede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.03.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jak tak dalej pójdzie, to za chwilę zaczniecie chłodzić chałupy, bo ilość wydzielonego ciepła jako produktu ubocznego emocji przewyższy zapotrzebowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jak tak dalej pójdzie, to za chwilę zaczniecie chłodzić chałupy, bo ilość wydzielonego ciepła jako produktu ubocznego emocji przewyższy zapotrzebowanie Kujac w betonie mozna sie niezle rozgrzac. To fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 6m wysokosci pomieszczen to sa konkrety, czy fanabarie? A wiesz dlaczego m2 w marmurach i merbau bedzie drozszy od tego w plytkach? Tak samo malo obchodza mnie te marmury, jak jego ponadstandardowa wysokosc. Wymiękam, ten teraz o wyposażeniu Nie masz argumentów Pyxis. A podawanie m2 grzanych podłóg to kompletna głupota (szczególnie z dachem w kopertę) Zakończmy tą dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Wymiękam, ten teraz o wyposażeniu Nie masz argumentów Pyxis. A podawanie m2 grzanych podłóg to kompletna głupota (szczególnie z dachem w kopertę) Zakończmy tą dyskusję. Tez proponuje zakonczyc, bo ani Ty mnie nie przekonasz do swojego toku rozumowania, ani ja Ciebie do swojego. Zreszta nie pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.03.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Podając ilość grzanych podłóg 230 m2 i kubaturę 550m3 wychodzi średnio że masz 2,41m wysokośći czyli niewiele , gdybyś podawał ilość m2 powierzchni użytkowej byłoby to bliższe prawdy w przeliczaniu zapotrzebowania na co na m2. To co uprawisz Pyxis to księgowość kreatywna. Masz wiedzę potrafisz sensownie doradzić , PO CO POMPUJESZ SWOJE EGO ???? Ja ogrzewam 305 m2 podłogi, i pośrednio 140 m2 nieużytkowego strychu ( tzw. użytkowa powierzchnia strychu ok.80 m2 ) - kubatura budynku to ok. 1700m3 ale nie epatuję się zużyciem energii na CO w przeliczeniu na m2 ( z doliczeniem 140 m2 strychu gdzie średni jest ok.15-16 C ) bo to śmieszne. Mam dom o 3 krotnie większej kubaturze od twojej i jestem ja w stanie ogrzać PC PW 11,6 KW bez załączania grzałek i cały sezon grzewczy nie zapłacę za CO 3razy więcej niż TY tylko ok. 2 razy więcej. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Ja tez nie doliczam posrednio grzanego garazu i kotlowni (chociaz mam tam w ostra zime ze 12*C a teraz to 18*C), jesli Cie to uspokoi. "Czolganego" stryszku nad poddaszem tez nie. Nie musisz "epatowac" swoja kubatura. Ja wiem kto zaplacil za te m3. PS h=1700m3 / 305m2 = 5,57m Sam widzisz jakie bzdury wychodza z podawania kubatury, bo nie sadze, ze masz sufity jak w kosciele. Edytowane 5 Marca 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.03.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A u mnie temperatury dz 1,4/-1,1 C. A w kwestii offtopa, to pamiętacie o co wam kaman? Upieracie się przy swoich wersjach, a to jest bez sensu. Miarodajne jest zapotrzebowane na ciepło budynku ikonieckropka. Idąc za różnymi wersjami prezentowanymi wyżej dostałbym kociokwiku. Nie wierzycie? To sobie zestawcie dane mojej chałupy: - powierzchnia użytkowa 140 - powierzcnia mieszkalna 105 - powierzchnia systemu grzewczego ok. 120 (nie chce mi się rachować) - kubatura 554 - kubatura ogrzewana 279 I jak się ma jedno do drugiego? A do kolejnego podniesionego do poprzedniego? Nijak. Najbardziej miarodajne jest zapotrzebowanie na ciepło, ewentualnie kubatura ogrzewana. Wszystkie inne dane nie mówią wiele o charakterystyce energetycznej budynku bo zależą od wielu innych parametrów budynku (jak współczynnik A/V i takie tam..). To by było tyle mojego udziału w dyspucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Najbardziej miarodajne jest zapotrzebowanie na ciepło, ewentualnie kubatura ogrzewana. No i ciekawe co Pyxio na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 No i ciekawe co Pyxio na to. Zacytuj w calosci niedowiarka: "Najbardziej miarodajne jest zapotrzebowanie na ciepło, ewentualnie kubatura ogrzewana. Wszystkie inne dane nie mówią wiele o charakterystyce energetycznej budynku bo zależą od wielu innych parametrów budynku (jak współczynnik A/V i takie tam..). " Nie wiem co mial na mysli piszac, ze kubatura mowi cos o charakterystyce energetycznej budynku. Czyz ona tak samo jak powierzchnia nie zalezy "od d wielu innych parametrów budynku"? Ta kubature chyba dokleil podczas edycji nie bardzo widzac, ze wypowiedz stracila sens, bo pasuje w tym tekscie ta kubatura, jak Pilat w credo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.03.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 ...pasuje w tym tekscie ta kubatura, jak Pilat w credo. Bo to nie kubatura, tylko kubatura ogrzewana. I tylko w przypadku gdy nie jest znane zapotrzebowanie - jako parametr zastępczy najlepiej obrazujący obiekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts