Liwko 06.03.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Teraz o wyższości m2 nad m3 i odwrotnie. Pewnie to tak jak z tą wyższością Świąt BN nad Świętem W. Dyskusja jest ciekawa ale pomija w całości sposób grzania pomieszczeń. Jak grzejesz powietrzem policzyć chyba lepiej m3 jak ogrzewaniem podłogowym ( lub nawet ostatnio ściennym ) to chyba m2. Przecież nikt nie pisze tu o tym dlaczego było ono już tak modne w latach 80'tych kiedy o pompach ciepła się jeszcze nic nie pisało . Jeśli mamy ogrzewanie grzejnikami to już brałbym pod uwagę te nieszczęsne m3. Dla porównań jednak, przecież jesteśmy mieszkańcami "standardowych" mieszkań i domów wydaje się słuszniejsze przyjąć do obliczeń i dyskusji m2. Bo kogo, poza grzejącymi gorącym powietrzem na tym forum interesuje m3 budynku ? A co chcesz nagrzać w domu, podłogę czy wnętrze? Wnętrze jest płaskie? Podłogówka, tak jak ścienne, grzejniki czy nadmuchowe tylko i wyłącznie dostarcza tej energii do ogrzania całego wnętrza domu! Kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.03.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Bo kogo, poza grzejącymi gorącym powietrzem na tym forum interesuje m3 budynku ? Powinno wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitkun 06.03.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Powinno wszystkich. Nie sądziłem, że pomimo tak późnej pory jeszcze ktoś zechce popisać się albo może lepiej coś popisać Jak byś trochę poczytał o tym jak działa ogrzewanie podłogowe na " odczucia ciepła" śmiertelników może byłbyś innego zdania. Ogrzewanie podłogowe - niskotemperaturowe daje odczucie mieszkańcom ciepła bo organizm ludzki jest bardzo wrażliwy na brak ciepła do wysokości około 75 centymetrów od stopy, oczywiście gdy stopa stąpa po podłodze Powyżej nie jest już tak wrażliwy. Badania potwierdzały ten fakt już w latach 80'tych minionego stulecia. dlatego gdy grzejemy "podłogą" nie liczą się m3 i Kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.03.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Powinno wszystkich. A juz na pewno gdy podajemy dokladne wartosci, co do zuzycia energii na ogrzewanie danego budynku ( to taki obraz 3D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitkun 06.03.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 No dobra, coś w tym jest napewno, bo jak ciepło z podłogi ucieka jak zwykle do góry to jak "góra" miałaby 1 kilometr to pewnie cały czas by uciekało ale przecież wszyscy ( no może prawie wszyscy ) mamy 2 metry 60 nad głową to po co się spierac o wyższości m2 nad m3 i odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.03.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 oczywiście gdy stopa stąpa po podłodze Yyyyy a co moze stopa.... lewitowac:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.03.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) No dobra, coś w tym jest napewno, bo jak ciepło z podłogi ucieka jak zwykle do góry to jak "góra" miałaby 1 kilometr to pewnie cały czas by uciekało ale przecież wszyscy ( no może prawie wszyscy ) mamy 2 metry 60 nad głową to po co się spierac o wyższości m2 nad m3 i odwrotnie ale moze ciepelko uciekac i w dol jak bedzie za cianko styro nie prawdaz? Edytowane 6 Marca 2014 przez pitersson edycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitkun 06.03.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Teraz o konkretach: Pompa chodzi na DZ na maxa, temperatury WE 6,5 Wy 4,5. Spada do 5,5 / 3,3. Od czterech dni zapisuję kWh bo przecież licznik 3 fazowy LE-02d kosztuje ułamek kosztu całej inwestycji. Pompa też liczy kWh wyprodukowane. Wygląda na to, że zysk będzie na poziome 3 do 3,5 wliczając pompki ( 3 obiegowe i cyrkulację 8W ). A ciepełko jest i cyrulacja na cwu chodzi czego nie było z piecem bo za drogo. Koszty mogę podać wraz z innymi składnikami instalacji jakby się ktoś zapytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitkun 06.03.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Prawdaż, uciekać moż ale u mnie Lipiński się pomylił i za nisko "chudziak" zrobił. Tak że jest 2X5cm styropianu HD + 12cm HD aby wyrównać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.03.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ok to ja zapytuje:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitkun 06.03.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Yyyyy a co moze stopa.... lewitowac To tak dla tych, również dla Ciebie co chcieliby mi napisać, że jak leżysz to 75 cm trzeba policzyć inaczej, nie mylić z innymi CM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.03.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Prawdaż, uciekać moż ale u mnie Lipiński się pomylił i za nisko "chudziak" zrobił. Tak że jest 2X5cm styropianu HD + 12cm HD aby wyrównać . No to super ze ten murarz sie pomylil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitkun 06.03.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ok to ja zapytuje:p DZ 3x90m w pionie dalej 3x8m poziomo ale rury zostały rozdzielone na odległość 1m aż do fundamentu. Dalej 3 metry od fundamentu i ponad posadzkę ocieplone rurą preizolowaną 40/80, dobrze zaizolowaną przed wilgocią ( koszulki termokurczliwe takie jakimi zabezpiecza się kable elektryczne w ziemi ). Dalej rozdzielacze: WE - 3xDN40 + rotametry - DN 100 - DN 50 zbiorcze do pompy. Instalacji nie będę opisywał bo rury zawory odpowietrzniki uchwyty każdy wie. PC + bufor 500 litrów jak pisałem. Pompka obiegowa i całość wpieta do istniejącej instalacji z kotłem gazowym kondensacyjnym. Bufor jak się okazało dobrze działa jak sprzegło dla obu "dogrzewaczy" gazowego i PC. Na razie działa tylko PC ale jak przyjdą mriozy syberyjskie -40 to może trzeba kocioł uruchomić. Teraz koszty. DZ 21 000 PC 22 000 Bufor 4 700 Materiały 5 500 Robota 4 700 Były oferty za 45 000 łącznie i 75 000 łącznie ale wybrałem oddzielnie firmę od DZ i PC bo po co mi ich gwarancja jak wszystko miałoby źle działać. Zaznaczam, że była to MODERNIZACJA ogrzewania. Jakby policzyć dobry projekt z tymi samymi składnikami w nowej budowie to koszty byłyby mniejsze o: przeróbki czyli jakieś 6 000 zł ( materiały ) oraz trochę inne koszty grzejniki/podłogówka oraz zakup pieca kondensacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitkun 06.03.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 No to super ze ten murarz sie pomylil też się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitkun 06.03.2014 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 OK na dzisiaj to ja już podziękuję wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 pamiętamy,pamiętamy i łączymy się z tobą w bólu :lol2: Szczerze? Ani przez moment na niego nie zasłużyłem, ale polecam każdemu co jakiś czas taki odpoczynek od forum. Można na spokojnie przemyśleć niektóre sprawy i zmienić zdanie na nie. Szczególnie polecam to jednemu userowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.03.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 kluczowe są m2, ale powierzchni użytkowej. m3 tez są istotne, bo dodają informację odnośnie wysokości tych pomieszczeń. podawanie m2 podłóg dla dachu 4-spadowego, to jawna manipulacja, bo powierzchni użytkowej wyjdzie tam połowę tego co powierzchni podłóg Powaznie? Polowe? Kurde nie zauwazylem, ale skoro tak mowisz..... znaczy 115m2, to mam mniejsza chalupe od Liwka, wiec moze to jakos tez zmniejszy jego kompleksy . Szkoda, ze nie chcesz widziec, ze mam w stopce podana zarowno powierzchnie grzanych podlog jak i kubature. Nie rozumiem wiec o co biega. Jesli ktos chce wywnioskowac jakies informacje, to wywnioskuje. Jesli chce sie tylko przy...lic, to tez da rade. Czyli dla kazdego cos milego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.03.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Szczerze? Ani przez moment na niego nie zasłużyłem, Kazdy kryminalista siedzacy w wiezieniu jest swiecie przekonany, ze siedzi za niewinnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.03.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 DZ 3x90m w pionie dalej 3x8m poziomo ale rury zostały rozdzielone na odległość 1m aż do fundamentu. Dalej 3 metry od fundamentu i ponad posadzkę ocieplone rurą preizolowaną 40/80, dobrze zaizolowaną przed wilgocią ( koszulki termokurczliwe takie jakimi zabezpiecza się kable elektryczne w ziemi ). Dalej rozdzielacze: WE - 3xDN40 + rotametry - DN 100 - DN 50 zbiorcze do pompy. Instalacji nie będę opisywał bo rury zawory odpowietrzniki uchwyty każdy wie. PC + bufor 500 litrów jak pisałem. Pompka obiegowa i całość wpieta do istniejącej instalacji z kotłem gazowym kondensacyjnym. Bufor jak się okazało dobrze działa jak sprzegło dla obu "dogrzewaczy" gazowego i PC. Na razie działa tylko PC ale jak przyjdą mriozy syberyjskie -40 to może trzeba kocioł uruchomić. Teraz koszty. DZ 21 000 PC 22 000 Bufor 4 700 Materiały 5 500 Robota 4 700 Były oferty za 45 000 łącznie i 75 000 łącznie ale wybrałem oddzielnie firmę od DZ i PC bo po co mi ich gwarancja jak wszystko miałoby źle działać. Zaznaczam, że była to MODERNIZACJA ogrzewania. Jakby policzyć dobry projekt z tymi samymi składnikami w nowej budowie to koszty byłyby mniejsze o: przeróbki czyli jakieś 6 000 zł ( materiały ) oraz trochę inne koszty grzejniki/podłogówka oraz zakup pieca kondensacyjnego. Widzę, że zaszalałeś na bogato z tą modernizacją A powiedz jeszcze jakie Ci zużycie wychodzi średnio-dobowe za CO i CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Kazdy kryminalista siedzacy w wiezieniu jest swiecie przekonany, ze siedzi za niewinnosc. No to znowu matołku manipulancie znajdź dowody mojej winy. Obnażyłem twoją głupotę i teraz zaczynają się wycieczki osobiste. To typowe przy braku argumentów. Myślę że pora cię zignorować. Trafiasz do jednego pudełka z TB i nikimspecjalnym. Będziesz miał tam doborowe towarzystwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts