Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzeje 3 tygodnie prawie, ale pompa chwile chodzila po 10h dziennie, pozniej po 12h a od kilku dni po 14h.

Z kolejna petla moze byc problem. Ale traktujac to jako ostatecznosc... nie ma rzeczy niemozliwych :-)

Czekam na info.

Przy tych temperaturach 14h to dość długo. Moja pracuje około 8-9h. Gdybym miał dwie h taniej taryfy w dzień chodziła by jeszcze krócej.

cos duzo ta pompa chodzi. Moim zdaniem masz albo wielkie mostki termiczne albo za słaba pompa. Skoro na zewnątrz mamy temp na plusie powiedzmy średnio 2 stopnia a pompa chodzi 14 godzin to stawiam że przy - 10 stopni juz sie nie wyrobi nawet grzejac 24 na dobę. Popatrz czy nie masz zapowietrzonej podłogówki, ewentualnie dolne żródło.

Gdzies musisz miec wielkie straty

Przy zapowietrzonym DZ zamrozil bym szybko wymiennik. Przy zapowietrzonej podlogowce zagotowal skraplacz :-)

Nie, to raczej nie zapowietrzenie. DZ na pompce odpowietrzalem dzisiaj rano. Zero powietrza. Dobilem tylko troszke wody do 1,5bara. Podlogowka pokazuje rowne przeplywy na rotametrach wszystkich petli. Woda w podloge idzie 29*C a wraca zimna.

Ja mam dom 2 miesiace po tynkach (jeszcze plamy mokre w rogach) i 1,5 miesiaca po posadzkach, a 8 mcy temu w moiejscu domu bylo pole uprawne :-). Na poddaszu tylko welna miedzy krokwiami (15cm). Dopiero sie robia skosy i dokladaja 10cm welny. Polowe okien mam delikatnie rozszczelnionych.

Tlumacze sobie, ze to ma znaczenie dla bilansu cieplnego domu.

No tej wilgoci to az tak ogromnych ilosci nie ma. Bylo w cieplejszym listopadzie bardzo intensywnie wietrzone i palone koza. Welne i paroizolacje dach regularnir "macam". Nie stwierdzilem tam jakichkolwiek ilosci skroplonej wody. Pyli jak cholera przy ruszaniu.

Pompa ma 12kW. CAly czas kontroluje temp DZ. Przy starcie pompy mam 3,1*C a na koniec 1,8*C na dzisiaj. Temperatura pomieszczen to 14*C a posadzki niecale 17*C.

Czy faktycznie wlaczone ogrzewanie moze zaszkodzic?

Znajomy grzeje od prawie 3 miesiący , twierdzi że temp. DZ ma 8 stopni , czyli prawie to samo co u mnie. On też grzał świeży dom i na początku pompa ciągła mu dużo kWh. Ja w zeszłym roku włączyłem sobie PCi a nie miałem ocieplonego stropu na górze (110m2) , rachunek za prąd - kosmos ;-( a DZ z tego co pamiętam miało około 3.5 stopnia (po miesiącu grzania).

HenkoK Grzanie rozpoczalem dopiero po 4 tyh od zakonczenia posadzek. Z tego co madre glowy wypisuje to okres wiazania wylewki i do tego wilgoc niezbedna. Zreszta odparowywanie nie nastepuje gwaltownie bo w domu teraz ledwie 17*C. Moze piecem 30kW jak bym tam wpompowal wode 60*c to sie zgodze. :-)

adiqq co do kasy za wygrzanie swiezego domu - tez bym wolal miec teraz lato i pootweirane na przestrzal okna, ale cos. Poslizg byl z dachem i z posadzkami zamiast na wrzesien wyladowalem na listopad. Licze sie z tym wiekszym wydatkiem. To ma byc tez test PCi :-)

Edytowane przez Pyxis