rwxw 19.09.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Coś nie załapałeś o co mi chodzi Wiem że w marketach i innych miejscach są takie urządzenia i właśnie o to chodzi że są powszechne, a pc w domach to na razie jeszcze biały kruk, choć powoli się to na szczęście zmienia. Nie mam fobii, ale zazwyczaj dobrze wychodzę na tym jeśli się orientuję w tym co chcę kupić czy zamówić, ale chyba czas zamknąć naszą dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 07.10.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam, jeszcze nie czas na grzanie, a w gruncie +17.....jak wygląda to u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio75k 08.10.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Ruszyłem z grzaniem od 6 października.z gruntu około 16*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 08.10.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 U mnie 14.3*C, jeszcze nie grzeję, zapowiadają 25 stopni na weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Dzisiaj rano pod koniec grzania CWU termometr na DZ pokazuje ponad 16*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Mam pytanka w związku z tym, że właśnie nastąpiło u mnie uruchomienie PC.Otóż w środę jak ruszyła pompa (PPC C9) na zewnątzrz było ok. 13 stopni a w domu nie więcej jak 15. Dolne źródło to odwierty 2x100m, OZC 5kW +cwu. Na początku temperatura Dz na wejściu do PC wynosiła 10,7 stopnia a na wyjściu ok.6,2. Na sterowniku pokojowym ustawiono temperaturę 18 stopni.Pompa pracowała ciurkiem ok. 7 godzin, aby uzyskać temp. zadaną w domu. Na koniec grzania dolne źródło miało temperatury na pompie 5,7/0,5.Stąd moje pytania.1) Czy taka delta na Dz nie jest za duża? Zdaje mi się, że powinna oscylować wokół 3 stopni?2) Czy takie mocne szybkie wychłodzenie odwiertów nie wróży niczego złego na przyszłość? Czy jest to tylko przejściowe, bo pompa ma duuużą moc chłodniczą przy takich temp DZ? Czy ma to związek z tym, że pompa musiała mocno podnieść temperaturę posadzki, która myślę, że nie miała więcej jak 10-11 stopni? Delta na Gz również była spora tak ok. 8 do 10 stopni.3) A może po prostu trzeba zwiększyć biegi pompek obiegowych?4) Czy teraz samo dogrzewanie/ utrzymywanie temperatury zadanej w domu (jeszcze nie mieszkamy) spowoduje "normalną" pracę pompy z prawidłowymi deltami?Aha, podłogówka w domu przewymiarowana jest. Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi znających się w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.10.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 rwojtekJeśli masz taką możliwość, to zwiększ przepływ w DZ i GZ. Na którym biegu obecnie pracują obiegówki? Znasz ich typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Instalator powiedział mi, że pompa Dz pracuje na 3 biegu. Na pewno są to to grundfosy tylko nie spojrzałem który model. Powinienem wiedzieć dopiero w poniedziałek. Czy te delty nie biorą się stąd, że to było pierwsze grzanie chłodnej posadzki więc stąd takie delty, bo było duże oddawanie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 1) Jest normalna. Zima jak DZ bedzie chlodniejsze a podloga cieplejsza spadnie pewnie ponizej 4K2) Jest mniej wiecej jak napisales.3) Mozesz podniesc na maksymalny bieg. Takie zwiekszenie przeplywu skutkuje zazwyczaj wzrostem sprawnosci pompy rekompensujacym z nawiazka wiekszy pobor energii przez obiegowki.4) Jak juz nagrzejesz dom bedzie znacznie lepiej. Tymi deltami sienie przejmuj, bo sa jak na te warunki OK. Podsumowujac: Spokojna Twoja rozczochrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Czyli jak już pompa się "nachapie" w tym swoim ssaniu czytaj: wygrzeje lekko środek (tynki robione w ubiegłym roku, posadzki wylewane począteek lipca 2014), to wszystko powinno się unormować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Bedzie miala mniej korzystne warunki pracy, bo GZ sie ociepli (pewnie w okolice 22-23*C) a DZ bedzie w okolicach 6-7*C wiec spadnie sprawnosc pompy i przy tym samym przeplywie delty zmaleja. To normalne zjawisko. Ta Twoja pompka na takich parametrach jakie podales miala moc grzewcza pewnie w okolicach 12kW, wiec sie nie dziw. To nie sa "normalne" warunki. Bez nerw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Ok, będę trzymał rękę na pulsie. Pyźis dzięki.Tak z innej beczki. W jednym z rozdzielaczy podłogówki jeden rotametr nie daje się przekręcić. Świadczy to o tym, że jest trefny czy trzeba spróbować użyć większej siły? Da się w razie czego kupić sam rotametr? Edytowane 10 Października 2014 przez rwojtek literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Tzn chodzi Ci o zawor na rozdzielaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Miernik przepływu ne jednej z pętli ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Ale po kiego nim krecisz? Nie masz zaworow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Na belce powrotnej są zawory na imbus. To zamiast rotametrami na wejściu każdej pętli lepiej kręcić imbusem na belce powrotnej? Najgorzej, że rotametr tej pętli wskazuje brak przepływu, więc zabawa imbusem na tej pętli nic nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Hmm.... nigdy mie nie przyszlo do glowy krecic samym rotametrem. To chyba jest element stricte pomiarowy a nie regulacyjny. U mnie na dolnej belce jest pokretlo zaworu i nim reguluje przeplyw. Moze masz ta petle zapowietrzona po prostu? Zakrec pozostale przy pracujacej obiegowce GZ i sprawdz, czy przeplyw sie nie pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Nie jest zapowietrona już sprawdzałem. Rotametry te maja coś ala rączkę na górze i tym się go kręci. Na innych widać wtedy jak ładnie zmieniają się przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.10.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Pyxis:Przepływ reguluje się rotametrem, raz ustawiony zachowuje nastawę do trzeciej wojny światowej.Na dolnej belce to możesz sobie odciąć całkowicie obieg, albo założyć siłowniki i do nich termostaty...Regulacja tym zaworem jest bardzo trudna (mały kąt obrotu powoduje duże zmiany przepływu, i to pod koniec wkręcania).Do tego dochodzi odkształcanie tworzywa z którego wykonuje się pokrętła (dotyczy tylko plastikowych, przy metalowych tego problemu nie ma) - po roku czy dwóch możesz mieć większy przepływ niż pierwotnie nastawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Wihajster, a jak Ty odpowiedziałbyś na moje wątpliwości z mego pierwszego dziś postu? Sam montujesz, instalujesz PC itp.więc masz spore doświadczenie. Zgadzasz się z tym, że nie powinienem na razie zawracać sobie głowy deltami i temperaturami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts