rwojtek 15.10.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 To przecież wiatraczek nie złapie całego wychodzącego powietrza. Wystarczy jak z fragmentu zmierzy prędkość w m/s? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.10.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 I jeszcze raz.Mierzyć przy maksymalnym nawiewie z rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 To przecież wiatraczek nie złapie całego wychodzącego powietrza. Wystarczy jak z fragmentu zmierzy prędkość w m/s? I nie musi złapać Jak mierzysz siłę wiatru to też całego wiatru nie złapiesz I jeszcze raz. Mierzyć przy maksymalnym nawiewie z rekuperatora? obojętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.10.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 I nie musi złapać Jak mierzysz siłę wiatru to też całego wiatru nie złapiesz Oj Liwko, od razu mi się przypomniało jak za młodu wystawałem na górnym pokładzie z anemometrem:) I nie był to taki wypas jak na Twoim zdjęciu, zliczał tylko obroty, stoper w drugiej ręce i się wiatr łapało:) Sorki za ale żeby nie było tak do końca to potwierdzam - nie trzeba całego wiatru złapać, żeby zmierzyć jego siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.10.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Dzięki Panowie, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Oj Liwko, od razu mi się przypomniało jak za młodu wystawałem na górnym pokładzie z anemometrem:) I nie był to taki wypas jak na Twoim zdjęciu, zliczał tylko obroty, stoper w drugiej ręce i się wiatr łapało... Ja tylko to miałem przy kursie na sternika jachtowego, później było już łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor_core 28.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Witam w nowym sezonie grzewczym Mam DZ 10,7 C - pompa zrzuca jak na razie 3,5 COP wychodzi 4,4 Dodam że całe lato działała CWU, a mam duuuże zużycie. Pod koniec lata zamontowałem klimę i gorące powietrze z dworu ładnie grzało mi DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.10.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 U mnie z ziemi płynie na razie koło 12,5*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 U mnie po godzinie pracy pompy temperatura DZ to 11*C (po korekcie wskazan termometru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 09.11.2014 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Chciałbym się przywitać w tym wątku Mam dolne źródło ok. 250-300m2, kolektor poziomy spiralny, gleba - piaszczysta. Obecnie pierwsze grzanie domu, jeszcze nie całkowicie ocieplony (uzupełniam ocieplenie sufitów na piętrze). Temperatura powrotu z kolektora 11-12 stopni, spada do 10 stopni po kilku godzinach grzania. Temp. wlotu do ziemi o 3 stopnie niżej. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.11.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 maciejziO ile dobrze pamiętam, to masz PC 7kW i użyłeś PE40 w DZ.Jaki model PC?Jaka długość i ilość pętli kolektora?Jaka obiegówka w DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 10.11.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 maciejzi O ile dobrze pamiętam, to masz PC 7kW i użyłeś PE40 w DZ. Jaki model PC? Jaka długość i ilość pętli kolektora? Jaka obiegówka w DZ? Pompa meeting 7kw, 4 pętle spiralne PE40 po 150mb rury w wykopach od ok. 20 do 25 metrów długości. Obiegówka w DZ Omis 25/60. Dom o powierzchni grzanej 230m2, kubatura 600m3, około 500m2 przegród zewnętrznych. Ocieplenie styropian 20cm na ścianach, 30cm na gruncie, obecnie 40cm wełny w suficie na piętrze. Jak widać, problematyczna jest mała powierzchnia wymiennika gruntowego jak na powierzchnię domu i wymaganą moc. Grunt zasadniczo piaszczysty, a więc o dużym oporze termicznym. Po przeczytaniu kilku opracowań na temat wpływu średnicy rury na odbiór ciepła z gruntu zdecydowałem się na użycie rury PE40, by zmaksymalizować przepływ ciepła i wydłużyć czas, przez jaki medium pozostaje w wymienniku. Uważam, że jeśli chodzi o rodzaje gleby, główna różnica polega na tempie przepływu ciepła, a więc na strumieniu ciepła w jednostce czasu. Dlatego użyłem rury PE40, by cykl obiegu medium w wymienniku gruntowym trwał dwukrotnie dłużej względem rury PE32 ze względu na większą pojemność układu (30 a nie 15 minut na przyjęcie temperatury gruntu). Jak na razie jestem zadowolony z uzyskiwanej temperatury - po całej nocy grzania temp. powrotu z gleby to 10'C. Zobaczę, jaka będzie temperatura pod koniec zimy Będę ją monitorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.11.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 I to jest "coś", ogrzewanie domu gruntówką kosztującą tyle ile najzwyczajniejszy kocioł ekogroszkowy z marketu, całe 4,5kzł z vat 8%, jeżeli jeszcze ktoś ma trochę chęci i miejsce na kolektor poziomy to może być świetne rozwiązanie i pod względem kosztów inwestycji i użytkowania.Czekamy na opinie i może jakieś pomiary zimowe o ile masz to jakoś opomiarowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 10.11.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Chciałbym się przywitać w tym wątku Mam dolne źródło ok. 250-300m2, kolektor poziomy spiralny, gleba - piaszczysta. Obecnie pierwsze grzanie domu, jeszcze nie całkowicie ocieplony (uzupełniam ocieplenie sufitów na piętrze). Temperatura powrotu z kolektora 11-12 stopni, spada do 10 stopni po kilku godzinach grzania. Temp. wlotu do ziemi o 3 stopnie niżej. Pozdr. A coś więcej na temat samej pc , na jakim gazie ? jaka sprężarka ? 7kw na taki duży dom i jak twierdzisz nie za dobre warunki gruntowe kolektora to raczej wtopisz. . Masz OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 10.11.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 I to jest "coś", ogrzewanie domu gruntówką kosztującą tyle ile najzwyczajniejszy kocioł ekogroszkowy z marketu, całe 4,5kzł z vat 8%, jeżeli jeszcze ktoś ma trochę chęci i miejsce na kolektor poziomy to może być świetne rozwiązanie i pod względem kosztów inwestycji i użytkowania. Czekamy na opinie i może jakieś pomiary zimowe o ile masz to jakoś opomiarowane.[/QUOT Ogólnie masz rację , fajna alternatywa dla ekogroszków , ale i też na nawet markowe powietrzne.Ale jest też parę ,,cwancysiów' żeby się nie przejechać , kolega maciejzi ..wtopi" raczej choć mu tego nie życzę .Chęci do zrobienia przynajmniej części prac jak najbardziej wskazane , z tym miejscem na kolektor to też prawda i nie prawda.Jeśli budujesz dom energooszczędny , to ten kolektor wcale nie musi być jakiś duży ( przy przyzwoitych warunkach gruntowych) wystarczy 2X większa powierzchnia działki niż powierzchnia domu , a i tak taki kolektor będzie przewymiarowany. Przecietny dom o pow, 150 m2 potrzebuje przy dobrych warunkach gruntowych 300m2 działki , tonie jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.11.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Zobaczę, jaka będzie temperatura pod koniec zimy Będę ją monitorować Zgaduje : w granicach 1*C +-0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 10.11.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 A coś więcej na temat samej pc , na jakim gazie ? jaka sprężarka ? 7kw na taki duży dom i jak twierdzisz nie za dobre warunki gruntowe kolektora to raczej wtopisz. . Masz OZC? Fakt - zastanawiam się, czy starczy 7kW. Sprężarka Panasonic, gaz R417a. OZC posiadam, powinno być na styk, a może nawet będzie konieczność dokupienia oddzielnej pompki do cwu lub nawet zmiany PC na większy model lub grzania cwu w grudniu grzałką. Na razie PC ładnie podbija temperaturę, może tego uniknę. PC mam opomiarowaną, tzn. temperatura w gruncie w kolektorze, temp. pod budynkiem, jeszcze parę temperatur z możliwością rejestracji komputerowej oraz ciepłomierz i licznik energii też z możliwością podpięcia do komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 10.11.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Fajnie ,że masz opomiarowaną , a co tam pokazuje twój ciepłomierz podczas grzania podłogi , może porównamy wskazania.Jakbyś miał 12 kw to na pewno z dużym zapasem dla Twojego domu , w grę wchodziła by pewnie w 90% tania taryfa.Ta 7-emka na tym gazie i z tą sprężarką nie wydoli zapotrzebowania twojego domu ( oczywiście jak będzie zima , nie taka jak ta ostatnia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 10.11.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Pokazuje 5 - 5,5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Pokazuje 5 - 5,5 kW Przy DZ 10/7 a GZ ?/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts