jbloch 11.11.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 _olo_A dlaczego wtopił ? On ma tą samą PC meetinga co ty ? Nie nie mamy takich samych pc . Mamy pc które tak samo się nazywają .Zasadnicza różnica to sprężarki zastosowane w tych meetingach .Jeśli ktoś chce meetinga 7 kw to koniecznie na gazie R410 i z zaworem rozprężnym !!! . W tych meetingach z r410 są mocniejsze sprężarki i one faktycznie maja 7 kw mocy cieplnej , a te sprężarka u maciejzi nie ma 7 kw co najwyżej 5 kw . Wraz ze spadkiem tem DZ u maciejzi będzie dramat.W mojej jest też spadek mocy wraz ze spadkiem tem DZ( normalna rzecz dla KAŻDEJ PC) ale nie ma żadnego dramatu , są bardzo przyzwoite wartości. i sam lifting nie ma tu nic do rzeczy - kupiłem pc na kapilarze , wymieniłem na TZR i wymieniłem wymiennik płytowy DZ na większy , ale to już niepotrzebne było . Dzisiaj jak bym kupował pc meeting 7 kw to kupiłbym z r 410 i fabrycznie wstawionym TZR , wtedy nie musiałbym dokonywać żadnego liftingu. maciejzi , skąd ty jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.11.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Albo pomaluj pompę na różowo. Podaj symbol twojej sprężarki z tabliczki znamionowej to dokładniej wytłumaczę o co chodzi z tymi sprężarkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.11.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Albo pomaluj pompę na różowo. Nie trzeba malować na różowo , chyba że lubisz ,,te" klimaty . Trzeba było się pytać przed kupnem , nie miałbyś teraz klopsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 11.11.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Nie nie mamy takich samych pc . Mamy pc które tak samo się nazywają .Zasadnicza różnica to sprężarki zastosowane w tych meetingach .Jeśli ktoś chce meetinga 7 kw to koniecznie na gazie R410 i z zaworem rozprężnym !!! . W tych meetingach z r410 są mocniejsze sprężarki i one faktycznie maja 7 kw mocy cieplnej , a te sprężarka u maciejzi nie ma 7 kw co najwyżej 5 kw . To już teraz wiem skąd w niektórych "miejscach" google pokazuje r410 dla tej pompy a w niektórych r407/r417, myślałem, że to chińska niekonsekwencja w podawaniu danych technicznych a tu się okazuje, że są różnice w tym samym modelu. wymieniłem wymiennik płytowy DZ na większy , ale to już niepotrzebne było . Dzisiaj jak bym kupował pc meeting 7 kw to kupiłbym z r 410 i fabrycznie wstawionym TZR , wtedy nie musiałbym dokonywać żadnego liftingu. Tak też podejrzewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.11.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Meetingi są z różnymi gazami do wyboru i koloru ,i z tego co mi wiadomo to meeting nie jest produkowany przez jednego producenta , ponoć jest kilku różnych producentów , nie wiem na jakiej zasadzie to funkcjonuje że maja tą samą nazwę.Moim zdaniem , pc z tą sprężarką co ma macjejzi nie są dobre , i to one dużo złej opinii narobiły meetingowi . 7-emka z r410 i z tą sprężarką co ja mam jest jak najbardziej ok.Postaram się dzisiaj zamieścić zdjęcia ciepłomierz i licznika energii ,biało na czarnym co może mój meeting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.11.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Jesli przez oststnie 3 tygodnie pompa nie chodzila non stop wygrzewajac wylewke, to masz powazny problem z DZ i raczej telefon do instalatora dodaj sobie do szybkiego wybierania w telefonie. Pc chodzi od piątku dopiero. Na początku pokazywała temp źródło kierunku wejście -4 stopnie Po jednym dniu -0,9 W niedzielę -0,5 W poniedziałek -0,1 Dziś. We wtorek program jastrych się wyłączył i źródło kierunku pokazuje 15,3 w plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.11.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Podawaj temperature glikolu ktora wchodzi do pompy (wychodzi z odwietrow), bo teraz nie wiem czy to powrot czy zasilanie DZ podales.Oczywiscie tylko podczas tego jak pompa pracuje (dziala obiegowka DZ). Jak rozumiem pompa nie chodzila w normalnym trybie grzania tylko wygrzewala wylewke tak jak sugerowalem?Jaki byl czas pracy pompy? Chodzila non stop? Ile czasu takiej ciaglej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.11.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Podawaj temperature glikolu ktora wchodzi do pompy (wychodzi z odwietrow), bo teraz nie wiem czy to powrot czy zasilanie DZ podales.Oczywiscie tylko podczas tego jak pompa pracuje (dziala obiegowka DZ). Jak rozumiem pompa nie chodzila w normalnym trybie grzania tylko wygrzewala wylewke tak jak sugerowalem? Jaki byl czas pracy pompy? Chodzila non stop? Ile czasu takiej ciaglej pracy? sam nie wiem co podaję w tym sterowniku opisane jest to jako "wejście - źródło kierunku" i według instalatora jest temp wejścia z DZ tak od włączenia do dziś chodził specjalny program do wygrzewania wylewek - pompa nastawiona była na 90 godz. pracy, w tym teraz stertownik podaje 53h pracy sprężarki - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.11.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Troszke za malo tej pracy, zeby zbic tak mocno temperature DZ. Poobserwuj teraz podczas normalnej pracy pompy ile wynosi ta temperatura. Np po 1h pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 12.11.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam, U mnie po godzinie grzania ( poki co wiecej sie nie zalacza) jest:DZ 14/7GZ 35/25 Mam zamontowany miernik ciepla, i podzas pracy na takich temperaturach uzyskuje 13kW, a COP mam 4,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 12.11.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 A jaka pc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchis 13.11.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 A jaka pc ? Witam, nie wiem dlaczego nie widać mojej sygnatury.... dlatego poniżej ją wklejam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.11.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 _olo_ A dlaczego wtopił ? On ma tą samą PC meetinga co ty ? Nie nie mamy takich samych pc . Mamy pc które tak samo się nazywają .Zasadnicza różnica to sprężarki zastosowane w tych meetingach .Jeśli ktoś chce meetinga 7 kw to koniecznie na gazie R410 i z zaworem rozprężnym !!! . W tych meetingach z r410 są mocniejsze sprężarki i one faktycznie maja 7 kw mocy cieplnej , a te sprężarka u maciejzi nie ma 7 kw co najwyżej 5 kw . Wraz ze spadkiem tem DZ u maciejzi będzie dramat.W mojej jest też spadek mocy wraz ze spadkiem tem DZ( normalna rzecz dla KAŻDEJ PC) ale nie ma żadnego dramatu , są bardzo przyzwoite wartości. i sam lifting nie ma tu nic do rzeczy - kupiłem pc na kapilarze , wymieniłem na TZR i wymieniłem wymiennik płytowy DZ na większy , ale to już niepotrzebne było . Dzisiaj jak bym kupował pc meeting 7 kw to kupiłbym z r 410 i fabrycznie wstawionym TZR , wtedy nie musiałbym dokonywać żadnego liftingu. maciejzi , skąd ty jesteś? Widzę że różnią się również wymiennikami, tubowy, płytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 13.11.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Pytanie który wymiennik lepszy no i gdzie można dostać takiego meetinga z r410, płytowym wym. i TZR ? To chyba nie z Polskiej dystrybucji ? Poza tym za niewiele więcej pln-ów można kupić meetinga 12kW na copelandzie, on już wystarczy do większości nowych domów tak do 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.11.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Czy wystarczy dla domu 200m to nie wiadomo.Po obliczeniach OZC bedziesz w 100% pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 13.11.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Widzę że różnią się również wymiennikami, tubowy, płytowy. Płytowy GZ, rurowy DZ. W sumie to tak wolę, niż gdyby miał być płytowy DZ, bo woda z glikolem jest bardziej lepka i zawiera dodatki, które po kilku latach osadzają się na płytach. Różnica w temperaturze to pewnie około 1 - 2'C, co praktycznie nie wypływa na COP, a rurowy się tak łatwo nie zapcha. Powrót z ziemi po 3 dniach pracy spadł do 10'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.11.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Pytanie który wymiennik lepszy no i gdzie można dostać takiego meetinga z r410, płytowym wym. i TZR ? To chyba nie z Polskiej dystrybucji ? Poza tym za niewiele więcej pln-ów można kupić meetinga 12kW na copelandzie, on już wystarczy do większości nowych domów tak do 200m2. Oczywiście ze kupisz w krajowej dystrybucji. na r410iwymiennikiem do wyboru. Z tego co mi wiadomo to te wymienniki tubowe to są w meetingach woda-woda . PC zawsze trzeba kupować o takiej mocy aby była ., tak żeby ciepła nie zbrakło w największe mrozy , ale nie można też przewymiarować pc do przesady .Mi 7kw jest przewymiarowana na mój dom , jak zaczynałem budować dom to celowałem w 4-litrowy , przyjąłem że jak coś nie tak pójdzie może będzie 5-litrowy , kupiłem pc 7 kw , przyjąłem że jak coś mniejszą będzie miała moc , toi tak mi wystarczy ,na razie dobrze na tym wychodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.11.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Od końca listopada będę testował u siebie gruntówkę o mocy 6,2 KW na wymiennikach tubowych, gaz R410A, kompresor Toshiba (31db).Jedyną wadą wymienników tubowych jest ich mniejsza powierzchnia wymiany w stosunku do wymienników płytowych, przez co przepływy muszą być większe dla osigąnięcia odpowiedniej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.11.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Od końca listopada będę testował u siebie gruntówkę o mocy 6,2 KW na wymiennikach tubowych, gaz R410A, kompresor Toshiba (31db). Podaj po prostu jaki to model i wtedy każdy zainteresowany poczyta sobie, co tam producent wypisuje na temat tej konstrukcji (np. dla jakich warunków grzewcza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 16.11.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 WitamPora pierwszy raz "pochwalić" się temperaturami DZ. Na początek o moim kolektorze - jest to połączenie pionowego z poziomym; cztery nitki po 80m PE32 ułożone spiralnie w rowach o gł. 1,5 do 2m w lekko wilgotnym piasku. Każda nitka przed wejściem do domu wchodzi w trzy odwierty każdy po 10 m. Właściwie jedna nitka wchodzi w odwierty o głębokości 8m (skała pod działką). Nie do końca wiem jak traktować głębokość odwiertów, ponieważ jak były wiercone do 10m, a połączeni z poziomą nitką jest na głębokości 2m to właściwie w pionie jest 8m. Pogubiłem się też z długością tych nitek, ponieważ nie pamiętam czy te 80 to z dobiegami,czy bez. To może wyklarować Wihajster.Pompa pracuje od 19 października i utrzymuje w domu 17,5*C. Dom jest już docieplony, jedynie progi i różne detale jak np. ciągle otwarte szyby wentylacyjne wentylacji grawitacyjnej nie są jeszcze dopracowane. WM na razie wyłączona.Po uruchomieniu pompy po 5-10 minutach: DZ wej. 10,9*C wyj. 5,9*C, GZ wej. 17,6*C wyj. 25,1*C. Po godzinie pracy: DZ wej. 8,5*C wyj. 3,6*C, GZ wej. 20,2*C wyj. 27,3*C. Pomiary zrobione po uruchomieniu pompy po całodniowej przerwie i wietrzeniu poddasza, także start z wychłodzoną podłogą. Generalnie od samego początku delta DZ 4,9-5,0, a delta GZ ok 7K. Na podłogach jeszcze nie ma żadnych "okładzin", przepływy w podłogówce rozkręcone na max. Ostatnio zmniejszyłem obroty pompki obiegowej GZ poddasza z 4 do 3,5m, ponieważ na poddaszu temperatura było ok 2 stopnie wyższa niż na parterze gdzie znajduje się czujnik temperatury do sterowania pompą.Nie wiem ile razy pompa się załącza na dobę i na jak długo ponieważ nie ma takiego licznika. Nie znam zużycia energii ponieważ nie mam jeszcze podlicznika (za ok. 2 tyg powinien już być). Co sądzicie o tych parametrach DZ i GZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts