Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

Może mi coś podpowiecie... Moja pompa NIBE F1145 8KW. Wydaje mi się, że mam sporą liczbę załączeń bo w ostatnich dniach to 12-13 razy na dobę. Temperatura dolnego źródła na koniec pracy pomby to Wejście 2.9, Wyjście -0.2. To drugi rok kiedy pompa pracuje, z tekstów które tutaj czytam to raczej nie jest szałowo. Mam dwa odwierty ok. 10m od siebie, 80mw pionie, glikol propylenowy (nie wiem do jakiej temp.). Zrobiłem trochę zdjęć i z tego co udaje mi się wyczytać jest tak:

obliczona temp. zasilania 31.6

temp pomieszczenia 21.9 (ustawione 22),

srednia temp zewnetrzna: -2.8

goracy gaz: 91,4

zasysany gaz: 6.3

wyjscie skraplacza: 57.1

Może ktoś mi powiedzieć czy tak działa prawidłowo czy powinnien coś przestawić/wezwać serwis ?

Przy tak dużej ilości startów to Pc pracuje raczej krótko na jeden cykl, pewnie jest to spowodowane małą deltą zał/wył Pc. Co do temp. Dz nie ma co panikować przy pionowym nie będziesz miał +10 C. U mnie ubiegły tydzień 57 h pracy Pc, 25 zał. a temp. Dz minimalna +1,2 zasil. -1,4 powrót. Pc sama podaje wyniki więc nie muszę siedzieć godzinami w pompowni. Celowo ustawiam podbicie w taniej taryfie więc od 22.00 Pc ma dużo do nadrobienia, w domu 21-22 C najcieplej rano gdy wstajemy w ciągu dnia spada do max 21.:)

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No raczej to nie jest kwestia "wydawania się". 12-13 startów na dobę to dużo, żeby nie powiedzieć bardzo za dużo.

Pytania uzupełniające:

- domyślam się, że te 12-13 startów to łącznie z c.w.u. ?

- jak długie są cykle grzania na cele c.o. i jakie są na koniec tych cyklów temperatury DZ ?

- jeżeli cykl trwa np. godzinę to jakie są temp DZ po tej godzinie

Tak na szybko: zbyt częste taktowanie PCi może być spowodowane min. bardzo małą wartością histerezy.

1) Tak podaję łączną ilość startów.

2) Każdy ma 30 minut (CO i CWU osobno)

3) Dolne źródło po jednym takim cyklu ma tak jak pisałem 2.9/-0.2

4) Krzywa grzewcza ustawiona na 4.

Wrzucam kilka fotek może będzie łatwiej zobaczyć

IMG_1536.jpg

IMG_1537.jpg

IMG_1542.jpg

IMG_1543.jpg

IMG_1544.jpg

I jeszcze 2 zdjęcia .... [ATTACH=CONFIG]292184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]292185[/ATTACH]

Może jakaś podpowiedź jak zmusić pompę do dłuższej pracy ? W pierwszym sezonie (jeszcze połowę podczas budowy, bez drzwi itp) pompa zużyła 4000 KWh, więc i tutaj szału nie ma :/

Krzywa grzania nie ma nic wspólnego z ilością załączeń. Po chłopsku: ona ustala "jak mocno grzać w zależności od temperatury zewnętrznej"

Ilość załączeń zależy od histerezy: im ona większa tym rzadziej PCi będzie startować. Po chłopsku: "jak duży jest dopuszczalny spadek temperatury zasilania GZ aby ponownie załączyć grzanie"

Obijało mi się o oczy pojęcie stopniominut wykorzystywane w Twojej pompie i chyba jest to jakiś odpowiednik histerezy. Widzę, że masz ustawiony na 1. Jeżeli tak jest to jest to bardzo niska wartość, która powoduje częste taktowanie u Ciebie. Proponuję abyś zapoznał się z pojęciem stopniominut - instrukcja PCi, forum, google itd, ustalił czy to odpowiednik histerezy i ewentualnie zwiększył wartość.

Krzywa grzania nie ma nic wspólnego z ilością załączeń. Po chłopsku: ona ustala "jak mocno grzać w zależności od temperatury zewnętrznej"

Ilość załączeń zależy od histerezy: im ona większa tym rzadziej PCi będzie startować. Po chłopsku: "jak duży jest dopuszczalny spadek temperatury zasilania GZ aby ponownie załączyć grzanie"

Obijało mi się o oczy pojęcie stopniominut wykorzystywane w Twojej pompie i chyba jest to jakiś odpowiednik histerezy. Widzę, że masz ustawiony na 1. Jeżeli tak jest to jest to bardzo niska wartość, która powoduje częste taktowanie u Ciebie. Proponuję abyś zapoznał się z pojęciem stopniominut - instrukcja PCi, forum, google itd, ustalił czy to odpowiednik histerezy i ewentualnie zwiększył wartość.

Mam standardowo ustawiony start pompy przy -120 stopniominutach, przy 0 się wyłącza. Zmienię dzisiaj na -150 i będę obserwował :)

Mam standardowo ustawiony start pompy przy -120 stopniominutach, przy 0 się wyłącza. Zmienię dzisiaj na -150 i będę obserwował :)

Cześć!!!

Ja mam ustawione stopniominuty na -200 (średnio dobowa liczba załączeń to około 6-7). Co do temperatury na wyjściu z DZ to może któryś z odwiertów działa na pół gwizdka. Masz zamontowane rotametry na rozdzielaczach DZ? Kiedyś czytałem z któryś postów, że chłopak miał zakopane bardzo płytko odcinki rur łączące z sondami, a które były doprowadzone do kotłownii. Rzekomo to poprawiał, ale dalej tematu nie pociągnął i i nie wiem czy coś się z dolnym źródłem poprawiło.

Pozdrawiam

Cześć!!!

Ja mam ustawione stopniominuty na -200 (średnio dobowa liczba załączeń to około 6-7). Co do temperatury na wyjściu z DZ to może któryś z odwiertów działa na pół gwizdka. Masz zamontowane rotametry na rozdzielaczach DZ? Kiedyś czytałem z któryś postów, że chłopak miał zakopane bardzo płytko odcinki rur łączące z sondami, a które były doprowadzone do kotłownii. Rzekomo to poprawiał, ale dalej tematu nie pociągnął i i nie wiem czy coś się z dolnym źródłem poprawiło.

Pozdrawiam

Mam przepływomierze każdy z odwiertów pokazuje 26l/min. Ciśnienie w instalacji spadło do około 0.1BAR, ale tutaj już wezwałem serwis, więc mam nadzieję że lada dzień dobije. Ilość płynu w zbiorniku wyrównawczym nie świadczy o jakimkolwiek wycieku jest tak jak w instrukcji.

Z tego co pamiętam to dosyć głęboko były zakopane rury doprowadzające odwiert do budynku. Rury wchodzą bezpośrednio do kotłowni bo na etapie projektu był zrobiony przepust pod domem.