ProStaś 01.01.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Co to za zima. Kiedyś w grudniu to była zima. Teraz to taki prawie okres przejściowy. Niech wróci normalna zima, tak jak 30 lat temu. Wtedy zobaczymy. Masz może jakieś wykresy temperatur dla Polski z 30-40 lat wstecz? Dotyczy jedynie Łodzi, ale obejmuje ponad 100 lat analiz. Średnia stycznia ze 103 lat to - 2,9C. Proponuję popatrzyć na wykres i przebieg krzywej. Widać ewidentnie, że temp, się podnosi. http://nargeo.geo.uni.lodz.pl/~meteo/ap/pdf/2010_Zabieniec.pdf?page=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 01.01.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 4,8* - 2,6* po 1h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 01.01.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Jako że to mój pierwszy post na forum witam wszystkich bardzo serdecznie Od miesiąca mam zamontowaną pompę Vitocal 242-G. Po trzech dniach wygrzewania jastrychu grzałkami ( pobór 450KW/h w 3 dni) pompa została ustawiona do pracy bez grzałek. Temperatura ustawiona na 14 stopni ( realnie jest 16-17). Dogrzewamy tez co 2 dzień kominkiem. Dom świeżo wybudowany w tym roku i jeszcze nie zamieszkany. Poczytałem jakieś 20 stron w tył i martwi mnie trochę dolne źródło. Na zdjęciu poniżej temperatury DZ. Dodatkowe dane za ostatnie 24h Liczba włączeń sprężarki - 2 Godzin pracy sprężarki - 11 A całkowicie od 2 grudnia Liczba włączeń sprężarki - 75 Godzin pracy sprężarki - 340 Do ubiegłego tygodnia czas pracy pompy ustawiony od 6-21, obecnie na 24h Proszę o porady czy mam się zacząć martwić czy jeszcze nie zbyt niską temperaturą DZ. Ps. Nie wiem czemu nie widać mojej sygnaturki... Dom z poddaszem. Powierzchnia 220m z czego użytkowa 180m. PC Vitocal 242-G , 10KW. Dolne źródło 2x100m Edytowane 1 Stycznia 2015 przez jvc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Moge Ci praktycznie zacytowac wczesniejszy post z tego watku, bo sytuacja praktycznie blizniacza:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a&p=6719779&viewfull=1#post6719779 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 01.01.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 No u mnie poszła 11g na 24.Mogę ograniczyć działanie pompy, tylko w takim razie jak ją ustawić ? Czy dać jeden ciąg np. w nocy od 21 do 6 czy ustawić na kilka włączeń co parę godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 No u mnie poszła 11g na 24. Mogę ograniczyć działanie pompy, tylko w takim razie jak ją ustawić ? Czy dać jeden ciąg np. w nocy od 21 do 6 czy ustawić na kilka włączeń co parę godzin? Jesli nie masz taryfy z tanim pradem, tylko pred jednotaryfowy, to ustaw ja na 2-3 cykle w ciagu doby. Bedzie korzystniej dla DZ i dla sprawnosci samej pompy. Obserwuj temperature na wejsciu z DZ., zebys nie mial jej na minusie (wez tez jakas poprawke na termometr w pompie i jego dokladnosc). Mysle, ze nie przekraczajac 8h pracy pompy na dobe DZ spokojnie "wytrzyma". Jesli potrzebujesz wiecej ciepelka w domu, to raczej wspomaganie sie grzalka albo dodtkowym innym zrodlem ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 01.01.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Dzięki za radę. W sumie więcej ciepła na razie nie potrzebuję, bardziej chodziło mi o pozbycie się wilgoci. W tej chwili 50-60% więc źle nie jest. Obserwuj temperature na wejsciu z DZ., zebys nie mial jej na minusie . No właśnie nie za bardzo wiem gdzie mogę to sprawdzić, znalazłem tylko tą tabelkę tygodniową co na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Nie znam Twojej pompy, ale powinna gdzies ona byc pokazana. Jesli faktycznienie masz, to zainstaluj przylgowo sonde termometru na rurze od DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 02.01.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Rozmawiałem dziś z instalatorem i twierdzi że wszystko jest OK, że ważna jest delta ,żeby nie była zbyt wysoka. ( w granicach 8 )No nic, pompę trochę przykręcę i się poobserwuje. DZ nie mam jak sprawdzić ( poza tym co pokazałem na fotce) , jest w menu serwisowym do którego dostępu nie mam. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez jvc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 02.01.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 delta na DZ powinna oscylować w okolicy 3 do 4 st. W zależności od geologii i ocieplenia budynku to 200m DZ na 10 kW pompę to dość "na styk", Jak przechłodzisz DZ na wygrzewaniu posadzki to lipa. Jaką masz pompę DZ i na jakim biegu pracuje? i jakie sondy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 02.01.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Jaką masz pompę DZ i na jakim biegu pracuje? i jakie sondy? Niestety nie wiem na jakim biegu pracuje (mogę sprawdzić jeżeli są takie informacje na wyświetlaczu), pompa jak w stopce, odwierty 2x100m. Tyle wiem. Dom ocieplony styropianem grafitowym 0,038, na parterze dom dosyć mocno przeszklony. Ogólnie w temacie jestem mocno zielony a od uruchomiającego pompę cokolwiek się dowiedzieć jest bardzo ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 02.01.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 ... Dom ocieplony styropianem grafitowym 0,038.... Takiego jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 02.01.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 OK, coś tam pomyliłem... Dokładnie taki jest (20cm) http://www.swisspor.pl/products.html?cat=1&prod=101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.01.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 od 13:00 do 15:00:Temp. zewn. 6,3 st.Cpodbicie krzywej grzania 3KDZ po 2 h: 2,7 / 0,8 st.CGZ po 2h: 34,0 / 27,6 st.C DZ pomiar temperatur termometrami wyskalowanymi w wodzie lodowej. Zamontowane przylgowo pastą termoprzewodzącą do metalowych odcinków rur. Jedna rzecz mnie zastanawia: w porównaniu z poprzednim sezonem mam niską deltę DZ: 0,9K i jest tak od samego początku tego sezonu. W zeszłym delta była w granicach 2-3K. Jedyną zmianą w instalacji jest usunięty bufor. Czy coś z tym robić ? PS. Dzisiaj huragan jest bardzo silny. W ciągu dnia myślałem, że mi dach zerwie. Tyle było gadania o huraganie "Aleksander" czy "Aleksandra" (nieważne) w zeszłym roku a okazuje się, że to był "lekki" wiaterek w porównaniu z tym co mamy na Pomorzu dzisiaj a o którym w prognozie pogody jakoś chyba nie wspominali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 od 13:00 do 15:00: Temp. zewn. 6,3 st.C podbicie krzywej grzania 3K DZ po 2 h: 2,7 / 0,8 st.C GZ po 2h: 34,0 / 27,6 st.C DZ pomiar temperatur termometrami wyskalowanymi w wodzie lodowej. Zamontowane przylgowo pastą termoprzewodzącą do metalowych odcinków rur. Jedna rzecz mnie zastanawia: w porównaniu z poprzednim sezonem mam niską deltę DZ: 0,9K i jest tak od samego początku tego sezonu. W zeszłym delta była w granicach 2-3K. Jedyną zmianą w instalacji jest usunięty bufor. Czy coś z tym robić ? PS. Dzisiaj huragan jest bardzo silny. W ciągu dnia myślałem, że mi dach zerwie. Tyle było gadania o huraganie "Aleksander" czy "Aleksandra" (nieważne) w zeszłym roku a okazuje się, że to był "lekki" wiaterek w porównaniu z tym co mamy na Pomorzu dzisiaj a o którym w prognozie pogody jakoś chyba nie wspominali Umnie pizga jak przy Ksawerym ale jest +8 ,na lokalnych portalach są ostrzeżenia .Ten rząd zakazał wichur więc we wiadomościach nic nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (...)Ten rząd zakazał wichur więc we wiadomościach nic nie będzie Rozumiem że Ty jesteś od "tych" co "ukradli"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.01.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Rozumiem że Ty jesteś od "tych" co "ukradli"? Panowie, pomijając zastanawiający i ciekawy fakt przemilczenia w prognozie pogody dzisiejszego huraganu w kontekście trąbienia o znacznie mniejszym kilka tygodn temu, poproszę o powrót do meritum sprawy: czy delta DZ 0,9K powinna niepokoić i czy powininem coś (co?) z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 02.01.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ciekawe czy tylko księżyc Wihajster, witam dawno Cię tu nie było, pozdrawiam w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 czy delta DZ 0,9K powinna niepokoić i czy powininem coś (co?) z tym zrobić ? Dokonac alternatywnego pomiaru, bo chyba jest problem z termometrami (a przynajmniej z jednym). Mozesz wlaczyc sama obiegowke DZ bez uruchamiania sprezarki i odczytac delte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.01.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Dokonac alternatywnego pomiaru, bo chyba jest problem z termometrami (a przynajmniej z jednym). Mozesz wlaczyc sama obiegowke DZ bez uruchamiania sprezarki i odczytac delte? Nie a przynajmniej ja nie wiem jak. Sterownik w moim Dimplexie jest mega prosty i nie znalazłem w ustawieniach (nawet w opcji advanced) takiej możliwości. Pogadam o tym z instalatorem w przyszłym tygodniu ale faktycznie kiedy likwidowałem bufor oraz robiłem wyciszenie pompy i kotłowni jednostka była "odcięta" od rur i ponownie łączona po czy ponownie montowałem termometry - być może nie tak dokładnie jak pierwotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts