Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

Panowie, pomijając zastanawiający i ciekawy fakt przemilczenia w prognozie pogody dzisiejszego huraganu w kontekście(...)

Nie wiem, nie znam się, nie oglądam TV.

czy delta DZ 0,9K powinna niepokoić i czy powininem coś (co?) z tym zrobić ?

Masz kilka alternatywnych możliwości:

-albo drastycznie spadły opory hydrauliczne Twojego DZ (cieszyć się!)

-albo pompa obiegowa "dostała spida" (przy poprzednim poborze mocy - cieszyć się)

-albo spadła moc chłodnicza pompy ciepła (smucić się i szukać serwisu)

-albo termometry się odkleiły od rur.

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podobno jest "ciekawszy", ma dokładniejsze czujniki i zapewne dzięki temu lepiej dałoby się ustawić sterowanie Pc w taniej taryfie.

Nie mieszkam jeszcze, więc jak ustawiałem na noc 18C w taniej (wyłączała się przy 18,2C) a o 13 wciąż pokazywała ok 18C więc nie załączała się między 13 a 15 i po południu było za zimno do 22. Tak gdybam, może Twój sterownik ma możliwość ustawienia np. 3 różnych temperatur na dobę lub pracę w sterowaniu pogodowym na krzywej grzewczej bez ciągłej pracy obiegówki GZ?

Do podłogówki stosuję tylko sterowanie pokojowe. Obiegówki pracują tylko ze sprężarką (z niewielkim przedbiegiem i wybiegiem przy załączaniu i wyłączaniu.

Nie widzę sensu gonienia tutaj obiegu GZ non-stop.

Temperatur różnych można teoretycznie dopisać dowolną ilość, ale wystarczają dwie. I tyle jest w standardzie, temp. w taniej i w drogiej taryfie.

Dokładność pomiaru zależy od czujników, a nie od sterownika (w przypadku korzystania z cyfrowych).

Frisko używa KTY, moim zdaniem DSy są dokładniejsze. Jeśli jest możliwość dopisania kilku różnych temp. na dobę to jest super.

Może jak będę już pomieszkiwał to uśmiechnę się do Ciebie, abyś odwiedził krainę "ducha puszczy" i może się dogadamy co do kosztów podmianki :)

Pozdrawiam

Masz może jakieś wykresy temperatur dla Polski z 30-40 lat wstecz?

http://www.imgw.pl/klimat/mapy/%5BMapy_1971-2000%5D/Mean_Temperature_1971-2000/1971-2000_12_MeanTemp_Actual.jpg

A tu masz jaka byla zima 2012/13. Jest to odniesienie do srednich temperatur z tych lat.

Miala nizsze temperatury niz srednia z lat 1971-2000. :)

http://www.imgw.pl/klimat/mapy/%5BMapy_2013%5D/Mean_Temperature_2013/2013_Winter_MeanTemp_Anomaly.jpg

Nastepna zima jak chyba kaazdy zauwazyl i pamieta byla juz cieplejsza od sredniej:

http://www.imgw.pl/klimat/mapy/%5BMapy_2014%5D/Mean_Temperature_2014/2014_Winter_MeanTemp_Anomaly.jpg

Ta teraz tez przypomina poprzednia.

Edytowane przez Pyxis

Jesli nie masz taryfy z tanim pradem, tylko pred jednotaryfowy, to ustaw ja na 2-3 cykle w ciagu doby. Bedzie korzystniej dla DZ i dla sprawnosci samej pompy.

Obserwuj temperature na wejsciu z DZ., zebys nie mial jej na minusie (wez tez jakas poprawke na termometr w pompie i jego dokladnosc). Mysle, ze nie przekraczajac 8h pracy pompy na dobe DZ spokojnie "wytrzyma". Jesli potrzebujesz wiecej ciepelka w domu, to raczej wspomaganie sie grzalka albo dodtkowym innym zrodlem ciepla.

Na razie nic nie ruszałem, sprawdziłem natomiast prace sprężarki i w ciągu 48h pracowała 10 godzin a sprężarka włączała się 5 razy.

Pytanie czy w tej sytuacji ustawiać te cykle o których pisałeś ?

Dwa domy dalej sąsiad ma taką samą pompę tylko 7,5KW ( bo mniejszy dom)

Poniżej fotka , co sądzicie?

Dziwi mnie też że delta jest identyczna u niego jak i u mnie i zawsze wynosi 2

Aha ktoś pytał o sondę ,znalazłem resztkę rur i jest napisane 40x3,7

DSC_1568.jpg

Edytowane przez jvc

http://www.imgw.pl/klimat/mapy/%5BMapy_1971-2000%5D/Mean_Temperature_1971-2000/1971-2000_12_MeanTemp_Actual.jpg

A tu masz jaka byla zima 2012/13. Jest to odniesienie do srednich temperatur z tych lat.

Miala nizsze temperatury niz srednia z lat 1971-2000. :)

http://www.imgw.pl/klimat/mapy/%5BMapy_2013%5D/Mean_Temperature_2013/2013_Winter_MeanTemp_Anomaly.jpg

Nastepna zima jak chyba kaazdy zauwazyl i pamieta byla juz cieplejsza od sredniej:

http://www.imgw.pl/klimat/mapy/%5BMapy_2014%5D/Mean_Temperature_2014/2014_Winter_MeanTemp_Anomaly.jpg

Ta teraz tez przypomina poprzednia.

takie średnie to trochę ,, ogłupianie". Jak ma się dom dobrze ocieplony to zima nie zaczyna się we wrześniu i nie kończy w marcu.Moja zima (grzewcza) zaczyna się w zasadzie w listopadzie i najpóźniej kończy na początku marca , dni w których np świeci słońce lub jest nie mniej jak 8*C nie potrzeba ogrzewania . Takie średnie niczego nie mówią patrząc przez pryzmat ogrzewania .Czyli np tak łopatologicznie mówiąc przez 15 dni miesiąca mamy tem +30*C i przez 15dni jest np. -30*C czyli średnia tem 0*C i co po takiej średniej jak posiadacz np pc powietrznej ( to żaden atak na <

przez 15 dni nie musi grzać i przez 15 nie da rady grzać , ale średnia tem miesiąca mówi że będzie grzał z jakimś tam średnim cop-em , jaki pc ma przy 0*C . Jednym słowem do doopy z takimi średnimi .

takie średnie to trochę ,, ogłupianie". Jak ma się dom dobrze ocieplony to zima nie zaczyna się we wrześniu i nie kończy w marcu.Moja zima (grzewcza) zaczyna się w zasadzie w listopadzie i najpóźniej kończy na początku marca , dni w których np świeci słońce lub jest nie mniej jak 8*C nie potrzeba ogrzewania . Takie średnie niczego nie mówią patrząc przez pryzmat ogrzewania .Czyli np tak łopatologicznie mówiąc przez 15 dni miesiąca mamy tem +30*C i przez 15dni jest np. -30*C czyli średnia tem 0*C i co po takiej średniej jak posiadacz np pc powietrznej ( to żaden atak na <

przez 15 dni nie musi grzać i przez 15 nie da rady grzać , ale średnia tem miesiąca mówi że będzie grzał z jakimś tam średnim cop-em , jaki pc ma przy 0*C . Jednym słowem do doopy z takimi średnimi .

Nie rozumiesz raczej co przedstawiaja te mapki. Nie potrafisz tego zinterpretowac.

Na razie nic nie ruszałem, sprawdziłem natomiast prace sprężarki i w ciągu 48h pracowała 10 godzin a sprężarka włączała się 5 razy.

Pytanie czy w tej sytuacji ustawiać te cykle o których pisałeś ?

Nie, nie musisz nic ustawiac. Wg mnie moze tak zostac. Ilosc startow nie jest (za)duza.

Dwa domy sąsiad ma taką samą pompę tylko 7,5KW ( bo mniejszy dom)

Poniżej fotka , co sądzicie?

Dziwi mnie też że delta jest identyczna u niego jak i u mnie i zawsze wynosi 2

[ATTACH=CONFIG]296974[/ATTACH]

Takich zdziwionych (deltą o stałej wartości) użytkowników pomp ciepła Vitocal... firmy Viessmann jest więcej. Jeden z nich zajrzał do wnętrza i znalazł tylko jeden czujnik temperatury po stronie DZ (na wejściu do parownika).

Proponuję zakupić termometry i założyć na rurach.