Zigobar 05.01.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Filtr jak na zasilaniu jest w dobrym kierunku, ale gdyby bylo odwrotnie To by zabezpieczał rury dolnego żródła przed zanieczyszczeniami z parownika:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.01.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Filtr zamocowany odwrotnie raczej większego oporu nie "zrobi", tym bardziej niczego też nie przepuści. Ale to co miał zatrzymać mogło teoretycznie zatrzymać się w parowniku pompy ciepła, powodując osadzanie się następnych zanieczyszczeń (w miejscu przewężenia). Ale nie twórzmy czarnego scenariusza. Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 05.01.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 To by zabezpieczał rury dolnego żródła przed zanieczyszczeniami z parownika:). Zawsze mozna wylapac jakis plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 06.01.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Termometry zamówione , więc wszystko się wyjaśni niebawem Dzisiaj będę w domu to się temu przyjrzę dokładniej, może uda mi się dojrzeć jak te rury do pompy z tyłu wchodzą. Mam nadzieję że się nie pomylili , montują kilkanaście pomp w roku ,więc jakieś doświadczenie mają tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Nim je zalozysz zrob sobie taki "skalowanie". Naczynie z mala iloscia wody i duza iloscia lodu (plastikowy kubek) i tam zanurzasz sonde i nia mieszasz przez 2-3 min. Odczytujesz temperature. Im blizej wskazania 0,0*C, tym dokladniejszy egzemplarz - nie zdziw sie jak beda pokazywaly kolo +1*C. Na termometrze nanosisz poprawke do 0*C, ktora pozniej przy temperaturach DZ warto uwzgledniac. Jesli masz wiecej termometrow, to straj sie tak dobrac je w pary, aby mialy jednakowa poprawke. Bedziesz mogl wprost sobie czytac delte odejmujac 2 odczyty. Ulatwia to nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 06.01.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Termometry zamówiłem trzy, więc wybiorę te najbardziej zbliżone do siebie, ale i tak skorzystam z Twojej rady Ten tydzień zaczął się lepiej , temperatura dolnego źródła skoczyła Natomiast co do tego ,która rura jest od czego. Ze znajomym oboje stwierdziliśmy że dolna (ta bez filtra) jest bardziej zimna niż górna. Być może pomocna będzie ta fotka Natomiast na tej widać jak rury wchodzą do pompy. Gdyby ktoś wiedział jak w tej pompie ma być rozwiało by to wątpliwości. Stojąc przodem do pompy górna rura wchodzi wyżej i bardziej z lewej strony, natomiast dolna z prawej i niżej. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez jvc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.01.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Mysle ze jest wszystko ok ,zasilanie z zasady jest wyzej a powrot nizej i u ciebie dobrze zmontowali z tego co widac. Szkoda jedynie ze nie masz tych ,,dolotow'' w otulinie bo troche wilgoci z powietrza bedzie sie wykraplac podczas pracy PC . Widze ze ciasno tam jest ale jednak sprobowalbym wyizolowac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 06.01.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Będą w otulinie bo już im zgłaszałem że nie mam zamiaru codziennie podłogi wycierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 06.01.2015 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Dzisiaj po 2 godzinach 2,0 / -2,1 na zewnatrz -2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 06.01.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Po 2 godzinach 4,8/0,3 na zewnątrz w dzień -8 do -10 (teraz -13) Tak z innej beczki. Powiedzcie czy jeśli pompa kończy grzanie (ustawiona na regulatorze wewn. temp. ok. 18-18,5C) z temperaturą TGz - 28C to jest dobrze jeśli chodzi o wykonanie podłogówki czy ta temp. jest za wysoka? Edytowane 6 Stycznia 2015 przez rwojtek literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zupelnie normalna Tz dla tych temperatur wewnetrznych. U mnie dla 23*C w domu konczy na prawie 33*C na zasilaniu przy grzaniu akumulacyjnym, a wiec poroporcjonalnie do tego co podales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.01.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zupelnie normalna Tz dla tych temperatur wewnetrznych. U mnie dla 23*C w domu konczy na prawie 33*C na zasilaniu przy grzaniu akumulacyjnym, a wiec poroporcjonalnie do tego co podales. To babola teraz ladnego wyprodukowales:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Znowu zaczynasz blaznowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.01.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Nie nie, zblazniles sie postem ktory zacytowalem.Pomysl i nie idz w pyskowke nara;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Oj piterson, poki co tyo Ty sie tylko blaznisz. Napisz o co biega, bo moj umysl nie ogarnia Swiata tak szeroko, jak Twoj "geniusz". Ca tam sobie znowu uroiles? Znowu masz jakies "opory przeplywu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 06.01.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zależy też pewnie od temperatury na zewnątrz. U mnie wtedy była jakieś -6 do -8C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zależy też pewnie od temperatury na zewnątrz. U mnie wtedy była jakieś -6 do -8C. Pewnie. U mnie ta temperatura rosnie mniej wiecej o 1K na kazde 5K spadku temperatury zewnetrznej. Podalem wartosci dla -5*C, czyli obecnej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 06.01.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Wzbudzilem jakies neurony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Nie schlebiaj sobie. Skoro pytajacy nie zawarl temperatury zewnetrznej w swoim pytaniu, to okreslilem to dla obecych warunkow. Ale nie wymagam od Ciebie, zebys to zrozumial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 06.01.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts